icon

Odpustit rodičům jejich rozhodnutí o bratrově bytě?

nazarrath
11. čer 2022

Ahojky, pokud Vás nastvu, ok, ale jednali rodiče dobře? Před 18 lety si koupil můj brácha od naší vzdálené rodiny byt, zadarmo ne, ale udělali mu cenu. Byt byl ve špatném stavu, ale svépomocne se dal dohromady, taky jsem tam já strávila dvě soboty a pomáhala. Nove eurookna, podlaha, nátěr, všechno super. Pak se stala tragédie a pulroka na to měl brácha autonehodu a zemřel na místě. Byl svobodný, děti taky neměl, takže dědili jeho i moji rodiče. Nejprve chtěli byt prodat, protože bral celkem snesitelnou hypotéku, ale všechno splacené nebylo zdaleka, jenže on to pojistil i pro.pripad smrti. Tak zjistili, že ten byt se vlastně prodávat nemusi. Skoro každý jim říkal, ať to nepustí, ať to nechají kdyžtak jednou i pro mě, nemovitost se neprodává, když nemusí, ať tam dají zatím nájemníka, a jednou to možná ocením. Je pravda, že hned jsem to nepotřebovala, chystala jsem se na školu 100 km od nás, ale jednou kdoví, že ji?

Strana
z9
oplatecka
13. čer 2022

Tak jooo, já se taky přiďám 😉 To, co udělali tví rodiče, je strašné, podlé, sprosté, bezohledné a hlavně neodpustitelné! Jsi hrozný chudák, vůbec nechápu, jak jsi s touto křivdou mohla tak dlouho vydržet žít, a strašně tě obdivuju. Raději už se s nimi ani nevídej, ať ti neublíží ještě více. Možná to tví rodiče ocení...

2hanah
13. čer 2022

@tahejhula Opravdu je mi hrozně líto, jaké jste měla dětství, doufám jen, že už je dobře a osud Vám to vynahradil, některé ženské by se matkami stát nikdy neměly...

margriet
13. čer 2022

Možná vidím něco víc mezi řádky, co tady ani není napsané, protože mám několikaletou zkušenost s něčím podobným (naštěstí nejde přímo o mou rodinu). Cítím z tebe ukřivděnost a možná jí i rozumím. Ostatní rodiče se o svoje děti snaží postarat, ostatní děti dědí/dostávají byty, domy, auta,… A já nic. Pak stačí jako bonus pokřivené vztahy v rodině, které si v tomto případě troufám takto označit, a tyhle stavy jsou na světě. Víš, ono zdaleka není všechno zlato, co se třpytí a ti, co mají třeba byt nebo dům, tak těm chybí zase něco jiného. Poradila bych se nešťourat tolik v minulosti, kterou nezměníš a soustředila se na to, co je teď.

triskova_v
13. čer 2022

Hele moje babi pred par lety prodala zahradu, pres 1000m2, sousedici se svym pozemkem za 40000. V dobe kdy se podobne pozemky prodavali nejmin za pul mega. Tehdy sem byla tehotna, rikala sem at ho proda me ze si postavime a nebudem muset byt v najmu. Nechtela. Pry kvuli dobrym sousedskym vztahum (se sousedy se max pozdravila, zadny party, kaficka nebo vymeny bublanin k nedelnimu kafi neexistovali pred ani po prodeji). Ani v dnesni dobe kdy jsou hypoteky jaky jsou, kdy domy stoji 3x vic nez kdyby jsme ho stavili na vlastni zahrade me zaboha nenapadlo vycitat to babicce. Jasne ze me to sere, ale spis z toho duvodu jak vsem vyklada jak nema penize. Kdyby to prodala za normalni trzni cenu tak ted nemusi fnukat. Ale rozhodne ji nemam co vycitat ze to prodala cizim za hubicku (tomu se ani neda rict pod cenou)

somalicats
13. čer 2022

@margriet No, já teda nemám okolo sebe nikoho, jehož rodiče by mu/jí dali dům, byt, auto... A neberu to rozhodně jako selhání rodičů. Nám táta nechal po své smrti astronomické dluhy. Barák mám na hypo, platím sama a ještě nějakou dobu platit budu, na auto jsem si taky dokázala vydělat sama. Rodičům jsem naopak vděčná za to, jak mě vychovali a hlavně že mi dali vzdělání. S tím se uživím a to je to hlavní.

ruzovyjednorozec77
13. čer 2022

Ja se jen privternu k diskuzi o vydedeni. To opravdu nejde jen tak bez důvodu. Mama toto resila nedávno a muselo se splnit několik bodů. A prošlo ji to jen skrz to, že byl několikrát trestany a x let strávil za mrizemi. Česka legislativa opravdu nedovoluje vydedit jen tak.

Zbytek nekomentuji, jsem těhotná a nemůžu pít 😀😳

drep
13. čer 2022

@ruzovyjednorozec77 musí k tomu být závažný důvod (především nezájem, nepéče, zanedbání atd) to ano, ale zároveň díky NOZ můžou majetek odkázat a zletilé dítě musí dostat jen 1/8 nároku (nezletilé 1/4). Takže to není sice vydědění, ale můžeš hodně redukovat, kolik dítě dostane.

margriet
13. čer 2022

@somalicats Mám to nastavené podobně jako ty, z mých kamarádů a známých znám snad jen jeden případ, kdy něco dítě dostalo, ale po pár letech jsem stejně zjistila, že to bylo jen naoko, aby ostatní záviděli… 🤨 Mimo moji sociální bublinu to ale funguje i jinak. A to bylo to, o čem jsem mluvila. A pak existuje i střetnutí těchto dvou “bublin”. Já jsem třeba vděčná našim, že jsem mohla vystudovat, že mě finančně podporovali na studiích (tzn. měla jsem kde bydlet a co jíst, jinak jsem chodila jako každý jiný na brigády). Reakce jiné sociální bubliny, které jsem tohle řekla k tématu, co jsem od rodičů dostala, byla: “A co jako? Ale peníze ani byt jsi nedostala. Takže jsi přišla s holým zadkem.”

michaela666
13. čer 2022

@ruzovyjednorozec77 Když majetek ještě za života převede na někoho jiného s tím, že si na nemovitost napíše věčné břemeno a všechny finance utratí. V takovém případě se dědí maximálně věci, které měla dotyčná v osobním užívání.
V našem případě to byly 50 let staré skříně, postel, 20 let stará lednice, oblečení a hromadu "krámů" z předváděcích akcí. Z tohoto náležela tátovi určitá část, všechny šperky a hodnotné věci babička údajně rozdala kamarádkám nebo prodala. ( Což byla blbost, ale otci to bylo vlastně jedno). Takže pokud by s ní rodiče chtěli vydrbat, dá se najít způsob....Aby zakladatelka nakonec nedědila ještě dluhy. 🤣 To by bylo teprve terno.

andri_fialkova
13. čer 2022

To je Story...jednou ti dali peníze, abys mohla platit nájem, podruhé to bylo na paušál. Pak jsi neměla brigádu protože rodiče chtěli, ať se věnuješ škole, ale zároveň jsi plnohodnotně pracovala a studovala dálkově...já nevím, kdo to tady nemá v hlavě srovnané.

Ale k otázce - ani by mě nenapadlo to rodičům vyčítat, je to jejich život, jejich rozhodnutí a i když ti to nějak zdůvodnili, skutečný důvod, proč to udělali, jak to udělali znají jen oni a tobě je po tom houby. Stejně tak je tvůj život ten, že žiješ s násilníkem a musíš sebrat sílu a odejít. Mě ale přijde, ze si vymyslíš jen důvody, proč neodejit (k rodičům nechci, mezi cikánky nechci, práci máš super sice za pár šupů, ale přece ji nepustis🤦‍♀️). Trochu zapracuj na sebehodnotě, seber se a odejdi od mizernyho chlapa. Fňukáním, co ti kdo provedl, si fakt nepomuzes. Nebo jak tvoji situaci vyřeší, kdyby tě tady někdo poplácal po rameni a potvrdil to, že jsi chudinka??

andri_fialkova
13. čer 2022

Dočetla jsem do konce. Tobě autorko přeju, ať žiješ v klidu, ty to máš vlastně nejtěžší sama se sebou.
A tvym rodičům přeju, ať si uzijou svůj majetek, rozfofrujou ho před smrtí do halire a nemovitosti ať darují někomu, kdo to má v hlavě v pořádku, protože jejich dcera zaslouží akorát tak pár facek. (A ano nikde na světě neexistuje zákon, který by zakazoval prodat za života všechen svůj majetek, dělat si s ním co chci i za předpokladu, že pozůstalým nic nezbyde. A ano věřím, že je to pro tebe trýznivá představa.)

vitezove
13. čer 2022

@nazarrath tak udělali rodiče chybu. A to je za to ukamenuješ? Já jim rozumím. Peníze se prostě hodí. Kór k důchodu. A víš kolik práce je s bytem do pronájmu? Nájemníci neplatí, ničí, mají různé požadavky atp. Prostě je s tím spousta práce okolo. Není to jen o příchozích penězích na účet. Bylo to jejich svobodné rozhodnutí. Není důvod a vůbec není správné jim cokoli zazlívat. Myslím, že by si měla zajít na terapii aby si pochopila, proč jim to tolik vyčítáš. Nejspíš se jen snažíš svalit své chyby na ně. Ty si evidentně udělala větší chybu, když si s chlapem co tě týrá.
Pokud nejsi ochotna připustit, že nemáš právo se na ně zlobit, tak by si na to měla jít z jiného úhlu a říct si, že teda udělali chybu (když si to myslíš) a že jsou to pouze lidi a odpustit jim. Podle mě to sama nezvládneš, protože tímto problémem maskuješ něco jiného v sobě. A terapie ti s tím pomůže.

odvarkova
13. čer 2022

@nazarrath tý jo, holka, prober se. Sorry, ale přijdeš mi jako nevděčný spratek, který si myslí, že vše dostane jen tak, že se kvůli tobě snad každý musí potento 🤷🏻‍♀️🤦🏻‍♀️
Ano, jsi jejich dcera, ale to neznamená, že ti pořád budou stát za zadkem přece, to chceš, jako dospělá, aby tě pořád vodili za ručičku?

tasimia
13. čer 2022

Než jsem vylezla do tehle diskuze, tak jsem si říkala, co asi rodiče udelali, že se ptáš na odpuštění.
Myslela jsem si, že si třeba dítě co dali do dětského domova.
Tak jsem vlezu a nestačím se divit.
Opravdu ti je více jak 30? Chováš se jak umíněně, rozmazlené dítě, kterému někdo vzal hračku.
Co to je toto?
A ještě napsat, že Azylové domy jsou plné cikánů a na roky dopředu obsazene, co to zvatlas za hlouposti?
Každá žádost je evidovaná maximálně 3 měsíce. Pak jde do archívu.
Byla to rodičů věc, že dům prodali, měli na to právo. Ty si uspořádej svůj život a přestaň žít v minulosti.
Skončila jsem na čtvrté stránce téhle diskuze a normálně nestačím koukat, jak za vše vinis všechny okolo - kromě toho domácího násilí.

michaela666
13. čer 2022

@tasimia Odsuzuju jakékoliv násilí, ale když dočteš celou diskuzi, možná se na to budeš dívat trochu jinak. Takhle osoba je fakt případ na facku.

tasimia
13. čer 2022

@michaela666 hlavně ja rodičům úplně rozumím. Když mojemu umřel otec, úžasný člověk a tchán, nemohl vstoupit do jejich bytu. Tchyni jsme vozili k nám. Ta taky chvíli uvažovala, že byt prodá, protože ho všude videla.

tasimia
13. čer 2022

@michaela666 hele okey, beru zpět. Ta fakt pár facek zaslouží.. a pořádných.

knuffel
13. čer 2022

Odpověď na položenou otázku (po přečtení celé diskuze) zní ano, udělali to tehdy rodiče moc dobře 👍
Ale jinak si myslím, že tu krmí ty (podle tebe) slepice trolíka. A já jsem ho právě nakrmila taky. Tohle totiž snad ani není možné... 😀

tasimia
13. čer 2022

@knuffel no jako.. nikdy nevíš. Moje nevlastní segra, se žere o barák, ve které nikdy nebyla a do rekonstrukce a opravy nedala ani korunu.
Její mamina si našla nového chlapa, když odešla od mojeho tatika a dali společně ruinu do kupy.
Segra se s ní po rozvodu nebavila, zpretrhala s ní veškeré vazby, ale pere se o dědictví jako lev.
Jsem z jejiho přístupu zhnusená..

knuffel
13. čer 2022

@tasimia OK, ale hrozně nerada si připouštím, že může být někdo taková hyena...

holkaokomodra
13. čer 2022

@nazarrath hele asi takhle... nasi prodali dum do ktereho investovali i me stavebko co mi zakladala babicka, penize z prodeje vyuzili na koupi cennych papírů, ktera nedopadla dobre... přišli o všechno. ja zila v nefunkcnim vztahu, ze kterého jsem musela odejít a nemela jsem kam a co a jak...a myslis, ze me nekdy napadlo resit ze to nasim dopadlo jak odpadlo? ani nahodou, proboha, oni do me jako sveho ditete investovali mnohem vic, nez bylo moje usmudlany stavebko, stejně to bude i s vasima a tebou, jestli mas potize, tak je zacni resit jako dospela a nech vasi zit, byt byl jejich a oni meli narok s nim nalozit jak sami chteji... boze 🤦‍♀️

pavlinar
Autor odpověď smazal
xxx3d
13. čer 2022

@nazarrath víš co, já ti třeba v tom bodě, že bys k vašim nešla bydlet rozumím, mám to dost podobně a doufám, že nebudu v situaci, že bych tohle musela znovu dávat na misku vah všech pro a proti, kdy těch proti by bylo přespříliš, tedy pro mě osobně.
na druhou stranu -
to, že se oni nějak rozhodli v minulosti je něco, co změnit nejde, a jediné co jde, to přijmout, a to jako hotovou věc.
můžeš si z toho udělat svoje vlastní životní "trauma" a svádět na to všechno zlé ale k ničemu konstruktivnímu to nepovede.
máš super práci, tak si vyřeš vztah, radikálním řezem, nebo nějakým kompromisem, jestli nějaký je
ano, kdybys měla byt, mohla bys...
ale to není, jakmile se objeví kdyby a mohlo by se - je to rovina možných a většinou nemožných řešení
rodičům odpustit... to je čistě na tobě, asi by ti vnitřně pomohlo, když by oni přiznali chybu, jenže i tak, jak by to řešilo tvou bytovou situaci dnes? naopak jejich rozhodnutí tehdy bylo pro ně nějakým způsobem nejlepší, co se na to zkusit podívat jejich optikou, jsi sama mámou, tak možná i to je cesta, jak tu křivdu zvládnout.

chaber
13. čer 2022

A co jste těch 18 let dělala? Ja mám podobnou ségru, jako jste vy. Ta mi občas vyčte i hezké počasí, co jsem měla 6 lety🤣 A víte, co ji štve nejvíc? Že já si před 12 lety koupila byt. Takže jo tohle téma znám poměrně důkladně.

gracinka7
13. čer 2022

@nazarrath to je zase materiál 😂🤦
Ale za mě ti to dost kulhá ta historka. Byla jsi na střední a rodiče už tenkrát před 18 lety byli v důchodu?
Nenechali ti byt, přestože ti tím mohli pomoci ze sraček? Údajně jsi byla na střední, tak jaképak sračky?

nazarrath
autor
16. čer 2022

@gracinka7 tak mě každý má dítě v 18 a byl to invalidní důchod, je pravda, že máma byla v důchodu teprve krátce, ale byla. Na střední jsem nebyla ve srackach, ale já se dívám dopředu daleko víc než jen do zítřka, mohli ho nechat pro horší časy. Kdyby horší časy nepřišli, tak jen dobře, ale pořád by ten byt byl a mohl se třeba časem prodat, proč ne, ale za úplně jiný peníze směrem nahoru a ne za pár korun. A neřeknete mi, že rozdíl mezi 500000 a 2 miliony je nic. Přesně o tolik oni přišli, možná i o víc. A teď říkají, že z těch peněz moc nezbylo, no vždyť to bylo jen pár korun. Ale i, starý člověk vidí jen to, že hodně peněz, ale nebudu pozadí, že jsou i jiné cesty. Tady se každý ohání tím, že to bylo jejich dědictví, já vím, ale představte si modelovou situaci - někdo zdědí zámeček sejde tomu. Je to jeho majetek. A on ho podpálí. Měl na to právo, byl to jeho majetek. Ale neřekli by stě si, že to byl blázen? Že se dal úplně ji aj využít? Já myslím, že jako jo. Tak i já, můžu si říct, že i kdyby mi ten byt nenechali, tak by se dal hezky využít jinak, nebo když by jim brachu připomínal, tak by se dal hezky vyměnit a v tom městě je výměna bytu celkem populární. Jen za měsíc jsou minimálně 3 inzeráty, že lidi chtějí vyměnit byt a ten byt byl v dost výhodné lokalitě, byl zrekonstruován, ten by se ujal..ale všechno byl problém.

nazarrath
autor
16. čer 2022

@xxx3d konečně někdo rozumí tomu, že bydlení s rodiči nemusí být výhra. Že to může být z bláta do louže. Já vím, že kdyby rodiče uznali svou chybu, tak by to nepomohlo, ten byt už je pryč, ale možná, že by poslouchali občas řadu mladších a neznali se hned za vidinou toho nejvice jednoduchého, ale zároveň nejmíň výhodného řešení. Jednou jsem se soudila asi o 10000 a máma mi řekla, ať to zaplatím, ona mi půlku dá a budí níž klid. Ano, ten přeceňovany klid. Ale já se nedala, sice chodila po soudech a 3x vyhrála, protože protistrana se pořád odvolávala. Tak má uznala, že jsem měla pravdu já, ale o a by to hned na začátku zaplatila, i když by nevěděla za co, jen ať má klid. A přesně na to oni čekali. Ale u mě šlápli hezky vedle. A tak to bylo i s bytem, možnosti bylo moc, tahle možnost byla jedna z nejhorších.

milu_ji
16. čer 2022

@nazarrath poslouchali rady mladsich, to jako ze starsi nemuzou mit nikdy pravdu a nicemu nerozumi? Proc se nad ne tak povysujes? Copak jste mel nekdo v te dobe vesteckou kouli, ze jste presne vedeli ze za xx let poleti ceny nemovitosti vzhuru at pockaji? Byt jim pripominal zemreleho syna, chteli ho rychle prodat, bylo to jejich rozhodnuti, tak proc to porad nedokazes pochopit a respektovat. I kdyby jen chteli ten svuj klid, tobe do jejich rozhodnuti nic neni. Pro nekoho je klid mnohem cennejsi nez penize a majetek.
Nechat na horsi casy - a je ti jasny, ze i kdyby ten byt nikdo neobyval, ze by porad museli platit zalohy za sluzby a nektere polozky jsou nevratne? Kde by na to asi tak ze 2 duchodu vzali? S najemnikama muzou byt potize, maji dnes vice prav nez majitel, sluzby platit musis at tam nekdo je nebo neni, vestit z koule kdy bude prodej nejvyhodnejsi by se mi v tu chvili po smrti syna asi taky nechtelo... Hele ja bych na jejich miste asi udelala to same.

tasimia
16. čer 2022

@nazarrath proboha! Nebuď taková pi*a. Kokos, rozmazlené, ufňukané dítě, au rodiče prodali dům.
Patlas se v něčem co se stalo. Nestarej se pořád o to co udělali rodiče, ale k sakru makni a zaříd si svůj život. Normálně já bych tě vzala pánvi!
Znovu ti opakuji, že to byla jejich věc. Oni nejsou nesvéprávný a tím, ze jim teď budeš říkat, že by teď dostali více a mohla si tam bydlet, jim nepomůžes ty jelito.

dasara
16. čer 2022

Wow 😲👏

Strana
z9