Biopsie děložního čípku v těhotenství
Zdravim maminky,ktera byla na biopsii a uklidní me??
Mam jit na zakrok na onkologii do Ostravy budu 14+ a bojim se at se neco nestane miminku 😖
@verka4d dekuji no ja se bojim ze budu krvacet a mimisek odejde
Jo byvaly dr chtel cekat po druhem diteti s konizaci ,ale novy dr hned ,zze musim atd a asi po porodu zakrok
Vyslo mi nejaky
Hsil uspokojive ale nutna biopsie
@sukynecka01 ¨skonzultovala by som nález priamo s doktorom na onkológii a rozhodla sa podľa toho. Ale myslím že nie je nutné sa báť, biopsia je neškodný zákrok, veľmi šetrný, ja som po ňom dokonca ani nekrvácala. Určite to bude v pohode.
@mika251 nonja tam pojedu a uvidim co rekne
Jeste toho 8.6 jdu ke svemu doktorovi a ten bude mit vysledky za posledni dva tri roky a podle toho se domluvíme. Ja sem ma to nechtela jit,ale hned strasil,ze muzu neco mit a nedozit se ani porodu
@sukynecka01 Ty jo co to je za doktora??!! Z biopsie se zjistí,jestli přítomné HPV viry jsou nebo nejsou škodlivé,jsou jich desítky druhů!! U mě to byly ty špatné,které by v budoucnu mohly vyvolat rakovinu děložního čípku,ale u tebe mohou být klidně ty neškodné...Můj doktor byl právě úplně v pohodě,že prý to má tolik žen,že je to poměrně běžná záležitost,jen že se to prostě musí sledovat,no. Takže po pozitivních výsledcích biopsie jsem byla co půl roku na kontrolní cytologický stěr a podle výsledku se to řešilo. Takže jsem s tím prošla celé třetí těhotenství i porod,pravidelná kontrola co 6 měsíců,až jednou,zhruba po třech letech sledování byly ty výsledky už poměrně špatné,takže jsem byla odeslána na konizaci. Naprosto bezbolestný zákrok,vše v pohodě a po ní opět pravidelné půlroční kontroly. Pak jsem otěhotněla počtvrté,těhotenství i porod bez problémů,teď jsem 3 roky po konizaci,na kontrolu už teď chodím 1x za rok.
Opravdu se neboj a pokud tě bude doktor strašit,tak ho normálně vyměň nebo se zkus zeptat ještě jiného,třeba právě při té biopsii,to je dobrá příležitost. Hodně štěstíííí!!! 🙂
@sukynecka01 oni by s tebou stejně nic nedělali kdyby něco našli si myslím, jen by tě kontrolovali, jestli se to nehorší. Mě Teda dělali biopsii před otěhotněním a ani jsem nešpinila. Ale upřímně asi bych se zbláznila kdybych na to měla jít v těhotenství. Mě stačila cytologie a už jsem bláznila. Přeji ti ať všechno dobře dopadne. 🙂
@verka4d noo jako ted jsem ho vymenila mela sem jineho ale bydlim daleko uz. Pracuje primo v nemocnici ,ale rikal ze musi rict vse pro a proti
Nakonec rekl,ze to donosim ale musim na biopsii
@rottentocore no toho se taky bojim doufam ze vse bude oka me vadi jen ty stery uz posrane
Ale dozvimse az toho osmeho,jestli je to stejne ty trinroky co jsem hlidana nebo horsi podle vypisu karty od ex doktora uvidime no
Podle me to same.
Prave proto ex doktor chtel po druhem miminku konizaci
@sukynecka01 Tak každopádně hodně štěstí,budu držet palečky a věřím,že bude vše v pořádku 🙂
@sukynecka01 já jsem měla už rakovinu udělali mi konizaci a právě mi doporučili otěhotnět... tím těhotenstvím by to mohlo vymizet...bude to v pořádku... držím pěsti🙂
ahojky, já chodím k Dr. Gráfovi do Gynetu v Zábřehu, je skvělý, začala jsem chodit před 3,5 lety, když jsem šla po půl roce na kontrolu další, byla jsem už v 16.tt, na to mi řekl, že se jen podívá, natře to tou kontrastní látkou, aby viděl, jestli to postupuje nebo ne a že do mě nebude drbat dokud neporodím, že pokud vyloženě nehrozí už rakovina (měla jsem jen lehkou dysplazii, ale ty viry byly zrovna ty špatné) po šestinedělí jsem šla k němu na kontrolu a zjistil, že je to v regresi a ustupuje to, biopsie v pořádku a viry byly pryč, takže jak mi říkal, je pravda, že těhotenství a porod s tím může zatočit... teď jdu v červenci na poslední kontrolu po roce a pokud to bude tak jako před tím, budu už vyřazena.... ničeho se neboj, budou tě hlídat a pokud budeš chodit na kontroly, nenechají to zvrtnout se až do rakoviny... a pokud to není vyloženě nutné, nenechala bych do sebe v těhotenství drbat...
@siiia no me rikal ze nutne to je ze vysledky byly nutna biopsie :/
Ahoj vsem, chtela bych se zeptat tech, co maji za sebou biopsii delozniho cipku, jak vam to dopadlo a zda je jeste moznost, ze vysledky vyjdou dobre. Dnes jsem absolvovala odebrani vzorku a ceka me tyden a dva dny cekani na vysledky. Muj dr mi rekl, ze konizace se provadi i v tehotenstvi, ale ja mam hrozny strach, pokud vysledky nebudou ok na to jit. Cetla jsem, ze narkoza pro mimi neni dobra a pak seriznuti cipku ze muze vyvolat predcasne otevirani a ze mimi nemusim udrzet. Uplne se desim, jsem ve 20 tt a modlim se at jsou vysledky ok, ale co kdyz nebudou ☹
@lenkalechnyrova83 nevím, ale mě moje dr. říkala, že v těhotenství se to jen sleduje, jestli se to nehorší a konizace se dělá až po 6nedeli. Ale nejsem doktor. Jen říkám co mi říkala moje dr. Radši bych se na to zeptala ještě jiného dr.
@rottentocore asi pockam na vysledky te biopsie a pak ae uvidi. To cekani je hrozne ☹
@lenkalechnyrova83 já měla rakovinu děložního čípku. Vyřešila to konizace. Ale na tu jsem šla jen díky tomu, že jsem se nespokojila s názorem mé tehdejší dr. a šla k jiné. Ta mě okamžitě hnala na konizaci... potom mi několikrát dělali i biopsii...po dvou letech od konizace jsem otěhotněla a teď mi ten čípek špatně drží... hrozí mi predcasny porod...
@rottentocore to me mrzi, ja rakovinu nemam, ale pokud biopsie potvrdi CIN II nebo CIN III, tak me nejspis konizace ceka taky, bylo mi receno, ze to v tehu postupuje rychleji, takze cekat az po sestinedeli by se nemuselo vyplatit. Ale tak zatim chci myslet pozitivne a verit, ze to bude dobre a nic takoveho nebudu muset podstupovat.
@lenkalechnyrova83 v tom vám neporadim. Ale pokud bych byla ve vaší situaci, tak bych se snažila vyhnout se konizaci v těhotenství. Ale každý jsme jiný tohle je jen můj názor. Každopádně vám přeji ať jsou výsledky v pořádku...
@rottentocore snazit se muzu, ale pokud je asi ohrozeny zivot nebo hrozi rychle rozsireni, myslim, ze se me nikdo ptat nebude. Ale dekuji, snad nic z toho nebude nutne.
@lenkalechnyrova83 Ahoj,samozřejmě,že výsledky mohou být v pořádku 🙂 Mi tehdy pan primář řekl,že těch špatných je 40%,zbytek je v pohodě. Ano,konizace se dělá i v těhotenství. Normálně je to ambulantní zákrok a jde se hned domů,ale v těhotenství se to jistí jedno nebo dvoudenní hospitalizací v nemocnici,abyste byli i s miminkem pod kontrolou. A neprovádí se to v narkoze,jen lokální umrtvení,není se čeho bát 😎 Přeji hodně štěstí a dej vědět,jak jsi dopadla. Pěkný den! Jo a ještě jsem zapomněla,ano,může nastat předčasný porod anebo taky ten čípek může díky zjizvení po konizaci držet tak pevně,že se mu pak musí pomoct. Ale klid,u mě třeba nic takového nenastalo,rodila jsem 40+4 a trvalo to celkem 2 a půl hodiny,bez jakýchkoliv komplikací souvisejících s konizací.
@verka4d ahoj, diky za uklidneni a trosku pozitivni zpravy. Ja porad doufam, ze k te konizaci nakonec nebude muset dojit, ale je jasne, ze naopak muze ☹ a Ty jsi teda konizaci v tehotenstvi podstoupila? Me asi nejvic na tom desi, ze se muzu zacit otvirat anebo dokonce, ze mimco cipek neudrzi a to by bylo v nejakym 25 tydnu nemyslitelne ☹ a to bych asi hned musela na rizikove, kdyby ta konizace byla nutna? Je to strasny na psychiku, clovek hlavne mysli na to mimco, kdyz po celou dobu mam ukazkove tehu a ted tohle ☹
@lenkalechnyrova83 Bylo mi tenkrát 30,měla jsem dvě děti a šla jsem na běžnou preventivku. Tam mi vyšel pozitivní cytologický nález,ani jsem pořádně nevěděla,co to znamená. Doktor mi řekl,že to ještě vůbec nemusí nic znamenat,že těch virů jsou desítky druhů a nemusí to vůbec být něco špatného. Takže jsme udělali biopsii a vyšly tedy ty špatné viry. Ale jen lehká dysplazie,takže se to pouze co půl roku sledovalo. Co 6 měsíců stěry z čípku a pořád se to drželo tak nějak stejně. Musím teda říct,že jsem se nijak neděsila,protože můj tehdejší doktor mi řekl,že je to poměrně běžná záležitost a že přinejhorším prostě půjdu na konizaci,dá se to pryč a tím se problém vyřeší. Pak jsem otěhotněla potřetí,nic se nedělo,jen jsem měla oproti běžným prohlídkám dvě navíc cíleně zaměřené na ten čípek a jeho stav. Doktor říkal,že pokud by se to zhoršilo,nic se neděje,že se udělá konizace v těhotenství,jen budu pro jistotu dva dny v nemocnici a miminko to nijak neohrozí. Fakt mě docela uklidnil. Těhotenstvím i porodem jsem prošla bez problémů. Pořád jsem chodila co půl roku na kontrolu,až pak jednou,když byly malé dva roky,doktor řekl.že výsledky se zhoršily,je to už těžká dysplazie a posílá mě tedy na konizaci. Celý zákrok trval pár minut,v lokální anestezii,bez narkozy,vůbec to nebolelo,krevní ztráty naprosto minimální,odešla jsem po svých domů. Pak po zákroku opět kontroly,vše o.k. Potom jsem otěhotněla počtvrté a ptala jsem se,jestli je prodělaná konizace nějaký problém v průběhu porodu nebo při něm. Doktorka v porodnici mi řekla,že mohou nastat tři situace. Buď čípek nevydrží,povolí dřív a porodím předčasně,nebo naopak bude díky zjizvení držet tak moc,že se sám nerozběhne anebo že se nestane vůbec nic,což předpokládá,protože prý většinou konizace nemá na těhotenství a porod velký vliv. A měla pravdu. Vše bez problémů a v termínu. Neboj,určitě bude u tebe všechno v pořádku,ale chápu,že čekání na ty výsledky je strašně dlouhé a nesnesitelné,člověk to nemůže pustit z hlavy,tak to prostě je,nejde na to nemyslet. Ale je fakt zvláštní,že člověk vždycky myslí na tu nejhorší možnou variantu. Když jsem se právě tenkrát taky doktora ptala,co nejhoršího se může stát,tak říkal,že co blázním,že se budeme bavit o přítomnosti a ne řešit nějaké nejhorší komplikace,které by v budoucnu mohly nastat.

Neboj,taky jsem byla a nakonec to po dvou letech skončilo konizací. Biopsie je jen odebrání malého vzorku postižené tkáně,doktor mi tam pak dával něco jako "obvaz",aby to nekrvácelo. A fakt že ne,večer doma po zákroku jsem si to mohla sama vytáhnout a nic se nedělo. Jen asi 3 dny potom jsem měla takový trošku narezlý výtok,ale žádná hrůza. Miminku to nijak neublíží,čípek je pevný,jo a na konizaci jsem taky byla v Ostravě 🙂