icon

Dušnost v těhotenství s dvojčaty. Jak to řešit?

bebyna
1. kvě 2025

Zdravím. Jsem tady nová a těhotná 12+1tt - dvojčata. Hledala jsem všude a chci se zeptat maminek, které to měly podobně. Už 3 den se trápím s dušností. Jsem astmatik ale hrozně dlouho jsem neměla žádný problém - minimálně tak 5 let. Včera jsem šla k lékařce, že jsem byla nachlazená, ležela jsem, vitamíny beru, hodně spím. Pravím jí, že mě tlačí trochu na hrudi a špatně se mi dýchá.. Ona mě ani neposlechla, ani mi nedala žádanku na plicní, nic... Že jsem astmatik, ví. Mám to v kartě, říkala jsem jí.
Prý to mám vyležet. Nějak mi to nedošlo a až včera jsem to večer hledala - vždyť já vlastně ještě musím zásobovat kyslíkem dvě miminka co nosím v břiše. To jsem se dočetla na netu. Opravdu mi to hned nedošlo.
Todle určitě není správný postup lékařky, že? Zcela mě odbyla. A to je mladá ženská která mi na vstupní prohlídce tvrdila že to bere jako své poslání. A s každou návštěvou je protivnější víc a víc.

Měly jste to některé maminky, že jste zkusily odpočívat nebo jste se rozhodly k razantnímu řešení a jely třeba na pohotovost? Dnes je 1.5. A je svátek. Psala jsem mail i gynekoložce o žádanku na plicní ale to mi pošle asi až zítra. Jsem celkem zoufalá. Nevím co mám dělat. Zda to miminka neohrozí, když se s tím trápím cca 3 dny.. Nebo jestli už včera bylo pozdě.. 😞

konidana
1. kvě 2025

@bebyna miminka to urcite neohrozi, ale asi holt budes mit to tehotensvi malinko narocnejsi, kdyz jsi astmatik

cilkat
1. kvě 2025

Hele úplně v klidu. Pokud to není tak, že ti hrozí, že s sebou třeba sekneš i v křesle, tak to prostě vylež. JO, nech si poslat žádanku na plicní a řeš to dlouhodobě, protože se to může zhoršovat, ale rozhodně t není akutní stav, se kterým mazat na pohotovost. Dny a ani jednotky týdnů v tom nerozhodují. (a ono upřímně rvát do sebe nějaké kortikoidy na plíce nebo tak taky možná v těhotenství úplně chtít nebudeš, no).

drep
1. kvě 2025

Neodeslání na plicní považuju za správný postup, ale absenci klinického vyšetření už ne. Při viróze je únavnost nebo dušnost celkem normální, nicméně při bronchiální hypeerreaktivitě při astmatu tam samozřejmě může být poslechový nález, co to vysvětlí a je celkem snadno léčitelný. Na pohotovost bych nešla, 4 dny trvající viróza fakt není žádná urgence, samozřejmě za podmínek, že se dušnost nezhoršuje, nelimituje v běžné aktivitě, prostě že se viróza vyvíjí tak nějak očekávaně. O miminka bych se nebála, kdybys měla opravdu závažnou hypoxémii, věř mi, že bys už seděla v záchrance.

bebyna
autor
1. kvě 2025

Děkuji vám za odpovědi. Ono týden jsem marodila a teď druhým týdnem pokračuju.. To dýchání. Hleny. Ucpaný nos. Škrábání v krku. Před to plicní to vezmu. Asi jiná cesta není. Objednala jsem si inhalator Omron. Na Vincentku. To jsem inhalovala v 1.třídě v lázních. Tak snad to pomůže trochu. Jsem nešťastná že nemůže nic jít tak jak má.
Doteď mi bylo celkem dobře ale tohle jsem úplně nečekala že mě skolí. Ale vždycky asi může být hůř..

berenika39
1. kvě 2025
@bebyna

Děkuji vám za odpovědi. Ono týden jsem marodila a teď druhým týdnem pokračuju.. To dýchání. Hleny. Ucpaný nos. Škrábání v krku. Před to plicní to vezmu. Asi jiná cesta není. Objednala jsem si inhalator Omron. Na Vincentku. To jsem inhalovala v 1.třídě v lázních. Tak snad to pomůže trochu. Jsem nešťastná že nemůže nic jít tak jak má.
Doteď mi bylo celkem dobře ale tohle jsem úplně nečekala že mě skolí. Ale vždycky asi může být hůř..

@bebyna v těhotenství probíhají hormonální změny - a to má na astma vliv. Jsem taky astmatik - a během těhotenství se mi astma prostě "ztratilo". U tebe bych to nepodceňovala, přeci jen tě čeká ještě dlouhá cesta (k dvojčátkům ti gratuluji). Léky, které můžeš v těhotenství užívat, jsou dnes už bezpečné, neuškodí miminkům, naopak - tobě bude dobře a tím i prckům.

volfikovi
2. kvě 2025

Mě se v těhotenství právě astma rozjelo..byla jsem cca 20 týden a nemohla jsem vůbec dýchat , šílená bolest na hrudi. Na pohotovosti mi dali ventolin a druhý den mě okamžitě vzala plicní která pak astma potvrdila. Ventolin ,asi není úplně nejlepší řešení , ale pomohl mi . Po těhotenství zase po astma ani památky. Jasný mám ho, ale úplně bez příznaků.

bebyna
autor
2. kvě 2025
@volfikovi

Mě se v těhotenství právě astma rozjelo..byla jsem cca 20 týden a nemohla jsem vůbec dýchat , šílená bolest na hrudi. Na pohotovosti mi dali ventolin a druhý den mě okamžitě vzala plicní která pak astma potvrdila. Ventolin ,asi není úplně nejlepší řešení , ale pomohl mi . Po těhotenství zase po astma ani památky. Jasný mám ho, ale úplně bez příznaků.

@volfikovi to je strašný. Jakože věděla jsem že těhu bude změť změn ala horská dráha ale že tak rychle.. Jako přikláním se k nějakému zánětu co jsem musela dostat po tom nachlazení. Ale je mi vážně nedobře. Dnes v noci mě začalo intenzivně bolet na hrudi a pálit a začalo mi to vystřelovat až do čelisti že jsem si chvíli myslela že mám infarkt. Srdce mi jede jako o závod. Nevím. Jako říkám si že každá normální baba by už asi sanitku volala a já nevím na co čekám. Srdce jede, dech chybí. Koupila jsem si Oximetr. No saturace byla 93 tak já to dneska asi budu muset prubnout. Nejhorší že manžel musí do práce. Všechno se mi mele v hlavě. Ventolin nevím zda je na to srdce úplně ok. Fakt nevím. Nebo jestli mám zkusit začít inhalovat Vincentku abych trochu zvhlcila sliznici.. Za mě asi ta pohotovost. Doufám že mi někdo pomůže jako vám. Sice v sobotu nevím kdo mi pomůže ale snad to přežiju do pondělí...