EKG v těhotenství. Musím mít doporučení?

renatkaa1996
24. říj 2020

Ahoj holky, jen jsem se chtela zeptat, zda musíte mít doporučenî od DR nebo staci jako doporuceni tehotenska prukazka? (To jsem se nekde docetla) kdyz jsem se ptala u obvodni asi v 14tt rekla mi, ze jsem na EKG byla nedavno (asi 3 mesice pred tehotenstvim) a ze je jeste brzo. Jsem ted 26 tt. Akorat mi srdce pekne preskakuje a bije jako o zavod normalni tep v klidu mam kolem 90-100 a docela dost blbe se mi dycha (ja vim, ze je to nejspis normalni ale je to dost neprijemne) tlak mam spis nizky 95/60 kdyztak napiste vase zkusenosti s timto problemem v tehotenstvi. A kdy jste vy sly na EKG. Dekuji😘

emillyhk
24. říj 2020

Ahoj, měla jsem jít tento týden v pondělí (konec 26. TT), právě v rámci té prevence, za kterou dává praktický lékař razítko do průkazky... Nicméně sestra je od pondělí na neschopence, doktorka se mi prý nedovolala, že neordinuje, ale když už jsem tam došla, tak jsme si z čekárny do ordinace telefonovaly, jenom mi říkala, jej dopadly odběry, přes dveře jsem jí dala průkazku, tam mi něco zapsala a na EKG se prý někdy domluvíme... Ale kdy, to se mnou řešit nechtěla. Ve čtvrtek jdu do poradny ke gyn., tak se jí na to chci zeptat... Ale co si tak pamatuju od kolegyně, která rodila loni, tak šla až někdy před nástupem na mateřskou - takže kolem 30. - 32. TT?
Nicméně - pokud ty sama máš pocit, že něco není v pořádku, tak bych na tom vyšetření trvala. A to co nejdřív...

aaa42
24. říj 2020

Ja jsem teď 26tt a na EKG jsem byla minulý týden. Žádanku mi dal můj gynekolog když jsem byla na druhém screeningu.

bezinka22
24. říj 2020

@renatkaa1996 no ja sla asi mesic pred porodem a mel reci, ze jdu dost pozde ;). Ze se ma chodit na zacatku, tak nevim. Pokud mas ale problemy, tak to rekni dr. a urcite te posle.

tyna229
24. říj 2020

Ja jsem byla u prakticky lekarky na tehu prohlidce nekdy kolem 17 tt, zacal mi problem s nocnim busenim srdce. Udelala mi ekg, tam samozrejme nic videt nebylo, kdyz to mereni trva asi minutu, tak me objednala hned na tridenni ekg holter. Holter zaznamenal nejaky epizody buseni. Byla jsem odeslana jeste na kardiologii na dovysetreni. Tam probehlo zase ekg, mereni tlaku, vyhodnoceni holter mereni a ultrazvuk srdce. Zaver: palpitace v tehotenstvi. Diky hormonům, zvetsujici se deloze a dalsim faktorum muze dochazet k buseni srdce. Zatim bez medikace. Pokud neprejde po porodu, nasadi mi beta blokatory.
Urcite se nech vysetrit.

veronika2719
25. říj 2020

@renatkaa1996 na EKG musíš mít žádanku. Jinak tě nevemou. Stím co pociťuješ ty se léčím asi od 15 let. Preskakuje mi srdce, tep mám vysoký a nizky tlak . Beru na to tabletky. V těhotenství se to trochu zhoršilo. Ale rodit jdu přirozeně. Tak držím palce ať ti vše dobře dopadne

renatkaa1996
autor
26. říj 2020

@veronika2719 dekuji za reakci..☺️A mohu se zeptat, zda si byla na EKG pred tehotenstvim a tam to zjistili? Na EKG mi totiz nic nezjistili ,,jen” respiracni arytmii a to je pry normalni u mladych lidi a postupem casu to vymizi.. tak nevim :/

veronika2719
26. říj 2020

@renatkaa1996 vysoký puls mi zjistily hned. A to preskakovani mi zjistil na holteru co tě měří 24hodin. Chodím na něho od těch 15 co půl roku. Beru betaloc 25mg i teď v těhotenství. 1 trimestr jsem ho vysadila. Pak mi kardiolog řekl že můžu půlku nebo celou podle potřeby.

Těhotenský newsletter

Každý týden dostaneš nejdůležitější info do e-mailu

Zjisti víc o svém těhotenství: Těhotenství týden po týdnu. Neznáš týden těhotenství? Vypočítej si ho v Těhotenské kalkulačce.


Modrý koník ti poradí v každém trimestru.
Zjisti víc o prvním trimestru.
Zjisti víc o druhém trimestru.
Zjisti víc o třetím trimestru.
Jak se zjišťuje pohlaví dítěte?.
Důležitá jsou různá vyšetření v těhotenství.
Určitě tě nemine 3D ultrazvuk.
Nebo také screening v 1. trimestru.
Někdy se může objevit i streptokok v těhotenství.
Závažná pak je preeklampsie.

Nenašla jsi odpověď na svou otázku?Zeptej se ve fóru