icon

Genetické vady plodu v prvním těhotenství. Je pravděpodobnost ve druhém těhotenství?

petka203
1. bře 2025

Dobrý den,
s manželem jsme se snažili 2,5 roku o prvni miminko, v prosinci se konečně zadařilo. Bohužel radost nám překazil prvni screening, kdy nám bylo řečeno, že miminko má plno genetickych nebo chromozomalnich vad. Rozštěp patra, pupeční kylu, sijove projasneni 2,4, mensi levou komoru u srdce, kratsi nozicky. Podstoupila jsem i biochemický screening se závěrem screening pozitivní a kombinovane riziko M. DOWN 1/22. Je mi 32 let. Čeká mě ještě odber plodove vody, bohužel už počítáme s tím nejhorším, a to potrat. Už teď to moc bolí.
Ráda bych se zeptala, zda to měl někdo podobně a další tehotenstvi se zadarilo a čekal zdrave miminko? Mám strach, že se tohle muze opet opakovat, jaká je tam pravděpodobnost? Mluvili jsme s genetičkou, která nám řekla, že podle naší rodinné diagnózy, se tohle mohlo stát náhodně. A nebo může být někde nějaký skrytý problém. S manželem jsme před tím navštívili reprodukcni kliniku, protože jsme chtěli podstoupit IVF. Tam nám dělali nějaké základní geneticke vysetreni, které dopadlo v pořádku. Poradna tím musím přemýšlet. Proto budu ráda za jakoukoliv odpověď, kdo to měl podobné. Děkuji moc.

escapelle
1. bře 2025

Moc me to mrzí.
Mne bylo 37 když jsme museli ukončit tehotenstvi pro Vvv.po dvou zdravých detem. Na genetice to taky uzavreli jako náhodu,ted máme zdraveho syna.
Hodne sil,držte se. Bolí to moc.

petka203
autor
1. bře 2025

@escapelle Drží mě nad vodou to, že podruhé to vyjde. Musí!

rickym
1. bře 2025

@petka203 2017 zdravá dcera. V roce 2019, 35 let, náhodná vada Edwards syndrom. Ukončení těhotenství. A 2021 se nám narodila zdravá dcera. Ale byly to nervy to těhotenství ..ten strach jsem neuměla vypudit😞 Mrzí mě to, kdyby cokoliv, klidně napiš
.

petka203
autor
1. bře 2025

@rickym Děkuji moc.

linusha
1. bře 2025

Hodně sil, než se pustíte do dalších snah nechte si udělat podobnou genetiku se zkušeným genetikem, ať víte na čem jste. Pokud půjdete cestou IVF nechte si udělat genetiku embrya může leccos odhalit 😊

petka203
autor
1. bře 2025

@linusha to máme tak nějak v plánu... protože podruhé to bez testu už riskovat nechci.

beruska1984
2. bře 2025

@petka203 já měla první screening riziko DS 1:4 a plodovka to bohužel potvrdila 😟nyní jsem znovu těhotná a miminko je zdravé a já jsem ve 21tt.Uvidite že vše bude v pořádku 🥰😊

petka203
autor
2. bře 2025

@beruska1984 to je dobře, že je zdravé. Jak jste zvládla při druhém těhotenství stres do I. screeningu? Já bych měla celý 3 měsíce šílený strach, že se tohle bude opakovat.

beruska1984
2. bře 2025

@petka203 mě už pan docent uklidnoval při prvním těhotenství že i když tohle bohužel dopadlo špatně tak druhé těhotenství málo kdy dopadá stejně že on sám to za 50 let praxe nezažil že by se to opakovalo. Takže i to me hodně uklidnilo a sama jsem věřila že to bude v pořádku a mi se dočkáme našeho duhového miminka😊🥰takže i vy věřte že bude vše tak jak má být ❤️držím moc pěstičky 🍀🍀