Jak řešit svědivou vyrážku na začátku těhotenství?
Dobrý den, potřebovala bych nutně poradit. Co mě trápí, už od dubna 2024... Nicméně postupně se to ustálo. Jenže teď v těhotenství se to zase vrací a je to horší a horší. Obávám se, zda to není na něco reakce, ale nevím na co. Mám pocit, že je to horší, jak teď zobu kyselinu listovou. Nevím, co mám dělat. Jsem na konci sedmého týdne. Takže fakt na začátku těhotenství. A bojím se, aby to nějak neublížilo fazolce. Dřív jsem byla u doktorky. Ta mě v podstatě poslala do prdele, že je to jen kopřivka a dala mi na to mast a nějaké prášky na týden, které stejně nezabraly. Svědí to a mám potřebu se pořád škrábat. Otok rtu a mám pocit, že se mi i hůř polyká. Nevím si, už rady. Dávám vám sem i foto, aby jste viděly názorně. Třeba se někdo najde. Kdo ví, co to je a jak na to.

@hotblood mě třeba z kosmetiky dost pomohlo na svědění zinková mast, od welledy mast na opruzeniny, fenystyl. V těhotenství se taky drbu víc než obvykle a ty reakce na alergeny bývají intenzivnější. Jinak s tím jídle se nejčastěji začíná vynecháváním těch nejběžnějších alergenů jako je lepek, sója, mléko a produkty z nich, korýši, ořechy, vejce. Klidně po jednom a alespoň na 3 týdny a držet opravdu striktně. Všude číst složení. Ono je to vážně těžké. Jak jsem řekla, my jsme s dcerou postoupily x testů a spousta věcí vyšla negativně, ač třeba já ten lepek nesnesu. A to v takové míře, že teď se škrábu jak zběsilá a to jen proto, že jsem si neohlídala ovesné vločky, ve kterých jsou přidané pšeničné vločky. Ale testy z krve na lepek vyšly v pořádku. 🤦 Celý život jsem trpěla alergiemi a vždycky se to řešilo chemickou cestou, u dcery to bylo úplně to samé. Na druhou stranu, zjistit, co nám oběma vadí trvalo přes rok a půl,na což spousta lidí nemá vytrvalost. Doporučuji třeba i nějakou knížku o výživě. Nám pomohla knížka život bez exému a není to vůbec kniha jen o exému. Je to celkově o principech stravování, co jaká potravina v těle dělá, jak by měl vypadat denní jídelníček, který splňuje všechny požadavky těla. Je to velice zajímavé čtení a spousta věcí pak člověku dává smysl. 🙂
Alergie/intolerance mohou propuknout kdykoliv v průběhu života komukoliv. Velmi častým spouštěčem je u ženy těhotenství/porod (změny v těle s tím související). A není k tomu potřeba jakákoliv jiná změna. Jak už jsem ti psala, u mě těhotenství a porody spustily jak pylovou, tak potravinovou alergii a léty se to zhoršuje. Také jsem většinu života jedla mléčné výrobky a po druhém porodu už si to dovolit nemohu, protože se mi plně rozjela ABKM a postupem času se reakce na případnou dietní chybu zhoršují (dříve jsem měla jen průjem, dnes už mi to zasahuje dýchací systém).
Stav kůže úzce souvisí se stavem střev a stav střev úzce souvisí s tím, co jíš. Dokud nevychytáš, co ti ve stravě vadí a co vede k zánětu střev a jejich propustnosti, nezlepší se ti stav kůže.
A rozhodně bych k tomu doporučila ještě non toxic domácnost.
@miryp Jenže já jsem těhotná po třetí a dřív jsem takové potíže nikdy nemám. A tohle se mi projevuje od dubna tohoto roku, což daleko dřív před otěhotněním. A domácnost mám v pořádku. Nevím jak pročistit střeva. Doktorka řekla, že klasická alergie to není. Je to prostě ten typ kopřivky u které se nedá určit z čeho to je. A to je právě ten problém.

@hotblood ten zyrtec treba casto docela funguje. V tehotenstvi naprosto bezpecny. Jist tak, jak ti to napise, at to mas pod kontrolou, ne az kdyz se zacnes drbat. S tim receptem a doplatky je to nesmysl, pokud bys doplacela hodne - zeptej se na alternativu nebo zkus jinou lekarnu. Fenistil ti s timhle nepomuze ani podobna mazadla. Kdyby doslo narazove na kortikoid-nespekulovat, nebat se, jde o zdravi i mimina. Pokud by se ti blbe dychalo-pohotovost to jisti. Stastny boj a brzkou stabilitu! 😄
(Btw to, ze jis porad stejne, nezarucuje, ze tam nic blbe nemas. Nicmene pokud ti diagnostikovala idiopatickou koprivku, tak bych tomu moc nedavala. Jasne muzes zkusit dietu “bez ecek” nebo eliminacni nizkohistaminovou (ackoliv krevni test je rychlejsi), neuskodi. Ale pripravit se na to, ze nemusi ani pomoci. Na to alergo bych se objednala - zrusit to muzes vzdycky 😉 )