Jak se projevuje, prosím, preeklampsie?

21. črc 2021

ahoj holky,jak se prosím projevuje preeklapsie?
tlak mám vždy nad 135/80,ale dnes na poradně jsem měla 149/81 tep 100,po přeměření byl 139/78 tep 91.teprve jsem 23+2,tak se bojím,že se rozjede preeklapsie,na co si mám prosím všechno dávat pozor?děkuji moc

madaki31
21. črc 2021

Tlak, otoky, silná bolest hlavy...
Preeklampsie bývá častější až ke konci těhotenství
Mohlo to být jen jednorázové... Ale určitě si na to dej pozor 😊

pampeliska1313
21. črc 2021

Tlak by neměl být víc jak 140/90, otoky už od rána a bílkovina v moči. Pokud jedno z toho není, nejde o preeklampsii. Já měla třeba vysoký tlak, otoky ale ne bílkovinu. Takže mi dali medikaci na tlak a bylo. Uvidíte, neděste se předem.)

autor
21. črc 2021

děkuji ♥ tak otoky už mám taky,ale bílkovinu v moči podle poraden nemám,ale na tlak mi nic zatím nedali.

pampeliska1313
21. črc 2021

Opravdu můžete mít jen něco, nemusí se to rozjet.🙂 Vím, že mi kladli taky na srdce, že se to může rozjet ke konci těhotenství, musela jsem pořídit tlakoměr, dvakrát za den se měřit atd a už jsem jen čekala na tu bílkovinu.:D To by se člověk zbláznil co všechno se vyvrbí v těhotenství a ještě aby si to užíval.:D

autor
21. črc 2021

no taky jsem si musela koupit dnes tlakoměr.
a měřit se 2x denně,ale neřekli mi zda si mám tlak zapisovat?anebo co dělat když bude vyšší anebo vysoký?

kelerub
Autor odpověď smazal
Zobraz
pampeliska1313
21. črc 2021

Dostala jsem “pas krevního tlaku” a zapisovala “čas měření, hodnoty a tep” měřit ideálně ve stejný/ podobný časy. Myslím, že je ten pas i ke stažení a vytisknutí normálně na netu, když pohledáte (mám dojem, že jsem to viděla normálně v google obrázcích) Když mi vyšel tlak co šel přes hranici, měla jsem se změřit ještě jednou a zapsat tu nižší hodnotu. Kdyby se mi nedařilo to dostat pod kontrolu, měla jsem zavolat a pravděpodobně by mi navýšili medikaci. A jak se píše nade mnou - 90 spodní je hranice, 95 už na hospitalizaci - dle mého gynekologa.

hezz17
21. črc 2021

81 ani 78 spodniho tlaku nemi zvyseny, takže zadna lecba neni na miste.
Jen tak teoreticky- jak to mereni probiha? Sedis pred tim alespon 15min v klidu v cekarne?

katerina_j
22. črc 2021

@hezz17 přesně tak, jakmile sedíš nějakou dobu v čekárně, pak naklušeš do ordinace, hned tě změří, ten tlak nemusí být vypovídající. Jsem kardio pacient, takže už jsem nějaký měření zažila. A vždycky se musím zasmát, když mi vyjde vyšší tlak a sestra, aniž by mi sundala tlakoměr a chviličku počkala, okamžitě měří znovu. Pak je spokojená, protože mi logicky vyjde nižší tlak. Navíc mě, při mým nepravidelným srdečním rytmu, často ty automatický tlakoměry ani nechteji změřit.
Takže bych se zvýšeným tlakem nenechala stresovat, pokud není bílkovina v moči 🙂

hezz17
22. črc 2021

@katerina_j no a ta chrastitka jakoze elektronicke tlakomery jsou legrace sama o sobe

zabka85
23. črc 2021

Já mám preeklampsii potvrzenou už od prvního velkého ultrazvuku. Nasadili mi léky na tlak a při měření ho mám krásně nižší...nějakých 110/60 jsem ve 21tt a z vlastní zkušenosti mohu poradit být hlavně v klidu. Dceru jsem rodila před téměř 12 lety ve 29tt kvůli preeklampsii a bez léčby. Tehdy to urychlil stres který jsem měla. Přes to že se teď stěhujeme a ještě mám od začátku i trombózu tak to jde. Jasně že po prvním porodu mám obavy i teď ale vím že stres mi jen ublíží. Takže držím palce ať se to vše srovná 🙃 hlavně klid😉

katulatko12
31. črc 2021

Ja mam taky hranicni tlak, otoky ale bilkovinu ne. Pry se mam doma merit a kdyby to vysplhalo nahoru ten tlak nebo byla bolest hlavy mam okamžitě prijit ale ja uz jsem ve 40tt.takze ja uz to mam za par.

Těhotenský newsletter

Každý týden dostaneš nejdůležitější info do e-mailu

Zjisti víc o svém těhotenství: Těhotenství týden po týdnu. Neznáš týden těhotenství? Vypočítej si ho v Těhotenské kalkulačce.


Modrý koník ti poradí v každém trimestru.
Zjisti víc o prvním trimestru.
Zjisti víc o druhém trimestru.
Zjisti víc o třetím trimestru.
Jak se zjišťuje pohlaví dítěte?.
Důležitá jsou různá vyšetření v těhotenství.
Určitě tě nemine 3D ultrazvuk.
Nebo také screening v 1. trimestru.
Někdy se může objevit i streptokok v těhotenství.
Závažná pak je preeklampsie.

Nenašla jsi odpověď na svou otázku?Zeptej se ve fóru