icon

Je zvýšená hodnota po OGTT testu náhoda?

natits
9. zář 2021

Ahoj, byla jsem na oggt v 28.tt. Zvýšená hodnota jen po dvou hodinách. Dostala jsem glukometr, mám měřit po hlavních jídlech(3x denně) po 2 hodinách. Celý týden mám ty výsledky normální, kolem 5. Myslíte, že to mohla být náhoda při tom oggt? 😃 Je šance, že budu moct jíst zase normálně? 😃 Děkuji za zkušenosti.

michaela666
9. zář 2021

@natits Zkus se měřit po hodině a uvidíš...já na začátku měřila po 2 hodinách ( tak mi to řekla diabetoložka), pak jsem zjistila, že se má měřit po hodině a najednou byly hodnoty třeba 7...Jak ti jednou vyšla těhotenská cukrovka, tak ji prostě máš a musíš se ( hlavně kvůli miminku) přizpůsobit.

Jsem 7 měsíců po porodu a dobrovolně držím upravenou stravu. Našla jsem si spoustu zajímavých a chutných receptů, za pár minut hotových. Začátky jsou nejhorší. Zatni zuby, najdi si inspiraci na jídelníček. Za měsíc už ti to jako nenormální strava nepřijde. 🍀

snahnah
9. zář 2021

@natits Já si měla měřit po hodině, po 2 hodinách jen když jsem to po 1 nestihla. Zpočátku jsem měla hodnoty v normě i po kusu dortu, ale v 36.tt už mi to lítalo pěkně nahoru pomalu i po bílém jogurtu. Ke konci se to vždycky zhorší 🤷

lachtanice86
9. zář 2021

@natits no tak hlavně u GD se měřit po dvou hodinách je špatně. Ma se měřit hodinu od začátku jídla. Navic předpokládám že držíš dietu, pokud správně, tak ty hodnoty maji být v pořádku. Pokud nedrzis, ohrožujes svoje dítě a to je tvá volba. Jednou si tu hodnotu na ogtt zvýšenou měla a tak mas GD. Tečka

anita003
9. zář 2021

Já jsem taky měla na testu první 2 odběry v normě a až ten po 2 hod byl zvýšený... Akorát teda už 2 týdny čekám na termín v diabetologické poradně a jdu tam až v pondělí... Ale laickým pohledem si teda myslím, že je správně měřit až po 2 hod, když po 1 hod je to v pořádku... Jinak jestli teda máš dietu, tak by ty hodnoty taky měly být podle toho v pořádku...

lenka421
9. zář 2021

Mela jsem to hodne podobne, taky jsem si myslela napred ze chyba 🙂 mereni teda po hodine, ze zacatku i bez nejake vyrazne diety hodnoty v norme, casem se to lehce vychylilo takze jsem si musela hlidat snidane a co snim dopoledne, ale odpoledne uz to bylo ok a vecer jsem si mohla dat i zmrzlinu treba. Takze nic drastickyho, ale hlidat to chce, moje gynekolozka rikala ze s temihle pocatecnimi hodnotami uz taky mela pacientky co skoncily na inzulinu. Nikdy nevis...

michaela666
9. zář 2021

@anita003 Doporučuji stránku tehotenskacukrovka.cz. Najdeš tam spoustu informací..co, jak a proč. Ona i spousta diabetologů bohužel nerozlišuje klasickou cukrovku od té těhotenské a to je velký problém... Každá má svá specifika a úplně jiný jídelníček. I tady je spousta příspěvků na toto téma.

lenerka1
9. zář 2021

Tak glykémii může zvýšit třeba i stres. Já měla hodnotu vyšší jen jedinkrát při odběru, pak až do konce těhotenství nejlepší hodnoty z celé rodiny. Dietu jsem nedržela, nebylo proč, jen jsem si každý týden udělala kontrolní den a udělala si profil (měření před každým jídlem, 1 hodinu po jídle a 2 hodiny po jídle), kdyby se něco dělo, ať to zachytím.

tahejhula
10. zář 2021

U mne to v druhé graviditě omyl byl. Těžko říci, zda udělala chybu laboratoř, nebo zafungovala pořádná dávka stresu, každopádně s diabetoložkou nulová domluva.

michaela666
10. zář 2021

@tahejhula A víš jistě, že to omyl byl? Nechci nějak rýpat, ale když sníš dort a za hodinu máš výsledek dobrý, neznamená to, že testační diabetes nemáš. Pouze se do zpracování cukru nezapojila jenom tvoje slinivka, ale i slinivka mimina. Tomu se právě ten test snaží předejít.

tahejhula
10. zář 2021

@michaela666 ano, jsem si jistá.

natits
autor
10. zář 2021

Že se mám měřit po dvou hodinách mi řekla diabetoložka 🤷‍♀️ Jím vcelku normálně, akorát menší přílohy si dávám a vynechala jsem všechno sladké a cukr samozřejmě. A kromě oběda jím skoro stejný jídla (snídaně, svačiny).

Informace všechny zjištěny mám, myslím. Spíš mě zajímá, jestli si třeba ještě do konce těhotenství budu moct dát zmrzku nebo něco sladkýho, respektive jak moc špatný to je, kdybych to sem tam porušila.. Předtím můj jídelníček obsahoval minimálně jedno sladké jídlo a celej život sladký potřebuju 😃

natits
autor
10. zář 2021

@tahejhula no a jak to probíhalo? A dopadlo? 😃

tahejhula
10. zář 2021

@natits asi nechápu dotaz? 😀 Nakonec jsem jedla všechno a nic se nedělo. Nebo nač se přesně ptáš?

natits
autor
10. zář 2021

@tahejhula no jako jak se přišlo na to, že to byl omyl? 😃 A pak ti řekli prostě že tu cukrovku nakonec nemáš?

michaela666
10. zář 2021

@natits Cukr je prakticky ve všem. I blbé pečené brambory mají hromadu sacharidů a hodně holkám neprochází vůbec, to samé těstoviny...Je to tvoje volba, hlavně se s možnými následky musíš psychicky vyrovnat ty.

Správný diabetolog zaměřený na GD ti řekne, že tvoje stravování je špatně a do konce těhotenství je potřeba držet dietu. V těch horších případech dostávají holky ke konci inzulín, protože i přes dietu jsou výsledky vysoké.
A ano opravdu je měření po 2 hodinách blbost, zkus to po hodině od začátku jídla a uvidíš co ti sedne.

tahejhula
10. zář 2021

@natits ne, s diabetoložkou nebyla řeč, moje situace byla složitější. Takže diagnózu gestačního diabetu jsem ofic měla, ale všichni věděli, že to je blbina (s výjimkou diabetoložky, ovšem).

natits
autor
10. zář 2021

@tahejhula aha, děkuji 🙂

tahejhula
10. zář 2021

@natits ona nebyla ochotna ani přistoupit k opakování testu, ačkoli ji o to žádali i jiní lékaři. Prostě to byla jedna velká komedie.

natits
autor
10. zář 2021

@michaela666 Já vím, že cukr je skoro ve všem. Asi jsem celej život jedla celkem racionální stravu, že jsem teď ten jídelníček nemusela nijak extra měnit. Jen jsem zmenšila ty porce sacharidů a vynechala všechno sladké. Proto jim dá se říct "normálně". Jen se holt musim smířit s tím, že si nedám po obědě dezert 🤷‍♀️😃

natits
autor
10. zář 2021

@tahejhula Takže kdybych jedla celý den normálně i se sladkým jak dřív, tak ty hodnoty budu mít vysoké a když bez sladkého, tak je vlastně v pořádku, že hodnoty jsou v normě a dietu držím správně. Chápu to správně? 😬

michaela666
10. zář 2021

@natits Dát si můžeš...jsou různé recepty mugcake, tučný tvaroh s ovocem, jablečný štrůdl z vhodného těsta ( mají v Penny - není v něm ocet). Moje žravky nejlíp uspokojila pohanková palačinka s tvarohem a 80% čokoládou...na fb skupina Těhotenská cukrovka + recepty, mrkni třeba ti to pomůže.

tahejhula
10. zář 2021

@natits já jedla všechno a všichni to věděli, až na diabetoložku. 🤷🏼‍♀️😁

michaela666
10. zář 2021

@tahejhula Píšeš, že jsi to měla složitější a i další lékaři chtěli opakovat test. Takže tvoje info je dost zavádějící a holky to akorát utvrzuje v tom, že je vlastně v pohodě jíst všechno...

Jasně každého věc jak se stravuje, ale nepochopím proč je tak složité omezit se na pár měsíců v jídelníčku pro dobro mimina. Všechny čtou jaké plinky, kosmetika, příkrmy a já nevím co ještě je pro prcky nejlepší, ale když mají začít samy u sebe, tak je hromada diskuzí na tohle téma. Asi nejsou tak dostupnè informace jak to ovlivňuje děti - a teď nemyslím velkou porodní váhu.

tahejhula
10. zář 2021

@michaela666 to sis z toho vzala ty a je to jen tvůj problém. Z mých příspěvků je jasně patrné, že to prostě zblbli. Chtěli opakovat test jen proto, aby diabetoložka dala pokoj jim i mně, všichni věděli, že žádný diabetes nemám.

anis87
10. zář 2021

Jsem presvedcena, ze ani ja GDM v druhem tehotenstvi nemela, na zacatku testu byla vyssi lacna lehce nad normu (o dve desetiny), po tydnu to zopakovali- opet vyssi lacna uplne minimalne, asi 3 setiny nad limit (tusim, ze jsem mela 5,13), ani jsem se na zatez glukozou tedy nedostala a hned dostala nalepku GDM. Jenze obe mereni byly vice nez 3h po probuzeni, navic stres (nejen kvuli testu, ale take resit slozite hlidani dcery), vypovidajici hodnota takto merene “lacne glykemie” nic moc. Domaci mereni pak po velou dobu tehotenstvi ukazkove, merila jsem tedy pred jidlem a 1h po jidle a hodnoty vzdy uplne v norme. Presto jsem dietu drzela. Ne uplne striktne, parkrat mi to “ujelo” (byly Vanoce), ale snazila jsem se. I presto, ze jsem si myslela, ze je to omyl, s nikym jsem nediskutovala, kvuli mimcu. Neni to zas takova obet si myslim. A me to jen prospelo, misto 20kg jako v prvnim tehotenstvi, jsem nabrala krasnych necelych 11kg. I tak se dcera narodila s vahou pres 4kg (a pri porodu mi zlomila stydkou kost, se kterou mam i nyni po pul roce strasne problemy). Hodit to tehdy za hlavu, nedrzet dietu a nerespektovat doporuceni diabetologa, tak by to nejspis nedopadlo dobre…

bezinka22
10. zář 2021

@natits GDM jsem mela v obou tehotenstvich. Taky jsem si nejdriv myslela, ze ji spis nemam. Peclive jsem merila glukometrem. Pokud to bylo v norme neupravovala jsem prilis jidelnicek, krome cukru. Sladke jsem vynechala. Hodnoty ok. Nicmene jsem sama videla jak se postupem tehotenstvi ta tolerance meni k horsimu. Zatimco v pulce jsem klidne mohla snist k snidani 3 rohliky tak ke konci ani omylem. Hodnoty pri stejnem jidlu rostly. Kdybych jidelnicek neupravovala podle aktualniho mereni, tak by to mohl problem byt. Jinak jak psaly holky vyse. Merit u GDM se ma 1 hodina po jidle, ta je klicova, 2 hodiny po jsem mela merit jen kdyz jsem to nestihla nebo po hodine mela nad limit. A i se mi stalo, ze po hodine bylo nad limitem a po 2 hodinach vysledek krasny.

anita003
16. zář 2021

Tak po návštěvě diabetologie mám měřit po hodině, i když jsem měla problém až po 2hod... No a po měření mám ukázkové hodnoty od 4,1 až max 5,4... Takže budu jíst normálně, dokud budou hodnoty vycházet...

mourovatakocka
16. zář 2021

@natits Za mě doporučuju kalorické tabulky, krásně jsem si udělala přehled, kolik sacharidů je v jakém jídle, třeba v bramborách. Jinak různé low carb recepty, měření a ideálně zapisování si jídla, abys věděla, co ti prochází - každá to máme jinak. Na fb jsou skupinky k těhotenské cukrovce, ale z mého pohledu jsou místní dámy občas malinko fašistky.