Léčba vysokého tlaku. Kdo léčil, gynekolog nebo praktický lékař?

lucijeennaa
2. pro 2019

Zdravíčko,
jdu se optat, zda některá nemáte zkušenosti s vysokým tlakem v těhotenství, který už je ale hraniční a musí se začít léčit. Můj gynekolog se zděsil, když viděl můj tlak a odkázal mne na praktického lékaře ať zahájí léčbu, můj praktický mi zase řekl, že ano, tlak mám vysoký a pro bezpečí mne i miminka je potřeba jej začít léčit, ale že on mi s tím nepomůže, že to musí gynekolog. Jelikož mám každého doktora v jiném městě a jsem v 16tt a stále neskutečně zvracím je pro mne tahle honba po doktorech dost vyčerpávající, ovšem je nutná, chtěla jsem se tedy optat, kdo začal léčbu Vám?
Moc děkuji za všechny vaše zkušenosti.

betysch
2. pro 2019

Mě gynekoložka napsala Dopegyt(myslím že je to i jediný lék na tlak co se může v těhotenství užívat).Koupila jsem si tonometr a podle tlaku jsem se s ní domlouvala kolik ho budu brát.K obvoďačce jsem šla na kontrolu v těhotenství, ta mi akorát zkontrolovala dávkování. TK mi stoupal takze jsem si Dopegyt navyšovala až jsem zkončila na dávkování 2-2-2 a rodila o měsíc dřive, ale měla jsem k tomu i jiné komplikace.Určitě to nepodceňuj a kolečko po doktorech si oběhni.

lucijeennaa
autor
2. pro 2019

@betysch Přesně o tomto mi řekl praktik, že to gynekologovi napíše do zprávy, že se toto užívá, ale dávkování, mi tedy řekne až gynekolog? 😯 Jsem z toho strašně zmatená, měla jsem zase pocit, že levá ruka neví co dělá pravá a přitom určitě nejsem první s takovou komplikací. Moc děkuji za zkušenost, zítra jedu znovu na gyndu, tak snad už odejdu s léky. A mohu se zeptat ty další komplikace už s tlakem nesouvisely? Nebylo to tím způsobeno?

lucijeennaa
autor
2. pro 2019

@betysch A tlak se vám zlepšil?

kristynafort
2. pro 2019

Já měla taky dopegyt. V 35tt hospitalizace s 160/120. 10 prášku denně. Dopegyt, agen, vasocardin. Určitě to nepodcenit. Léčil mě gynekolog a když se to nelepšilo, odkázal mě na porodnické kde se o mě starala dr z rizikového

betysch
2. pro 2019

Já hlavně nechápu proč už vám ho nenasadil jeden nebo druhý.Mají na to, podle mě , kompetence oba dva.Po porodu jsem jsem si tlak nějakou dobu měřila a pomalu Dopegyt vysazovala.Myslím že do 2týdnů jsem měla tlak v normě.Ted se občas doma přeměřím a je dobrý.

betysch
2. pro 2019

@lucijeennaa Ja jsem měla vcestnou placentu.A začala jsem krvácet.Vysoký tlak tomu asi nepomohl ale myslim že by se to stalo i tak.

xenie131
2. pro 2019

me gynekolog odeslal do poradny primo. dostala sem na 24 hodin holtra a diky tomu nasadili dopegyt. stacilo 3x denne 1 tabletu. byla sem.v klidu. vic odpocivala. upravila jidelnicek a bylo to v pohode. rodila sem nakonec v poradku v terminu. ale zalezi jake hodnoty nameri.drzim pesti

lavita
2. pro 2019

No já se s tlakem léčim a léky ní v tehotenstvi predepisoval vždy speculualista,ne gynekolog ...

andrea96k
2. pro 2019

Zdravím, taky mám tlak vysoký dostala jsem magnézium u gynekologa a Anopyrin 150mg ( ten je na ředění krve), že by to mělo tomu taky pomoct. 🤷 Poslala mě i k obvodnímu, tam jsem tlak měla zrovna v pořádku, takže mi nic k tomu neřekla. Doma si měřím tlak, pro jistotu. Snad vše proběhne v pořádku, do porodu mám 3 měsíce. Zatím tlak je pořád vyšší, ale dítě to neohrožuje na životě, tak je to asi v pohodě. Taky jsem z toho byla zmatená, ale už jsem tak nějak v klidu a zbytečně se s tím snažím nestresovat. 😏 Jen to nepodceňujte a dejte na rady gynekologa.

nicol22
2. pro 2019

Taky jsem dostala od gynekologa Dopegyt, k praktikovi mě vůbec neposílal...začala jsem 1-1-1 a ke konci už jsem brala 2-2-2.

ahyt
2. pro 2019

Nectu vsechny komentare ale jsem prakticka Dr a samozrejme hypertensi jakoukoliv lecim, tedy i u tehotnych/Dopegyt/ event pokud tlak neklesa atd.tak odeslu k internistovi.Gynekolog neni specialista na lecbu tlaku.

nazka
2. pro 2019

@lucijeennaa nečetla jsem všechny komentáře.. Ale kolik máš tlak? Je to Tve první těhotenství?
Já s tím bojovala celé první těhotenství. Jak na to přišel gynekolog, okamžitě mi ve 13.tt předepsal dopegyt půl tablety ráno a půl večer. To jsem se nějak držela až do 30.tt...furt jsem měla tlak kolem 125-130/95 většinou.. Od toho 30.tt. se to zvedlo. Až jsem došla na maximální dávku dopegytu, tj 6 tablet za den. Tlak jsem.merila i doma. Na konci jsem dostala i prothazin, protože prý celkově zklidňuje, ale to byla spíš blbost. V den porodu jsem měla 180/120 a preeklampsii. Rodila jsem cs. Bez prášku na tlak jsem byla po 8 měsícich po porodu. V nemocnici mi ale udělali kombinaci léků na tlak:dopegyt a vasocardin a bylo to lepší. Prý maximální dávka dopegytu naopak tlak zvyšuje.
Při druhém těhotenství beru vasocardin půl ráno a půl večer ale kvůli rychlejšímu tepu. Od začátku mi obvodak říkal, že pokud se tlak zvedne bude to tentokrát řešit s internustou. Že ti tomu rozumí nejlépe.
Uf. Snad jsem Ti trochu pomohla. Držím palce

nazka
2. pro 2019

@andrea96k zrovna anopyrin jsem řešila jak s obvodní tak s gynekologem a oba říkali, že to s tlakem nemá nic společného. Ale dává se jako prevence na preeklampsii, což je prý nemoc placenty a neví se odkud. Pokud je krev ridci, je to pro placentu lepší 🤷‍♀️ takový info jsem dostala já..

lucijeennaa
autor
3. pro 2019

@betysch Tak to mám zatím podobně, ale ještě je prý šance, že se vytáhne... tak snad...

lucijeennaa
autor
3. pro 2019

@ahyt To mi řekl sám gynekolog, že není přes tlak, proto mě odkázal na praktického a že když nepomůže on, budu muset někam do nemocnice. Takže tu lítám mezi doktory, nejhorší je, jak jsem říkala, že musím jezdit půl hodiny tam aby mi řekl, že mi nepomůže, zase půl hodiny jinam s tím, že mi nepomohli a zase půl hodiny zpátky asi do té nemocnice... a fakt je to pro mě záhul, furt se někde honím a léčba žádná, přitom mi to nepřijde jako něco vzácného s čím by se nikdy nesetkali. 😏

lucijeennaa
autor
3. pro 2019

@nazka První v takovéto fázi, v květnu jsme o miminko přišli na konci třetího měsíce. Teď jsem v 16tt a můj tlak je 136/105, před měsícem na kontrole to bylo 137/109. Včera mi praktik naměřil 150/102... 🤷🏻‍♀️
A nervy fungují, kor když mi doktor včera řekne pro bezpečí vaše i miminka je potřeba zahájit léčbu, jsou na to prášky, ale nemohu vám je předepsat. Teď spadáte pod gynekologa... moje nervy a to jde jen o jedny prášky... 😢

nazka
3. pro 2019

@lucijeennaa to mě mrzí, že už máš za sebou takovou zkušenost 😕
Tlak nízký to úplně není, dopegyt to chce. Vůbec obvodaka nechápu, určitě ho předepsat může. To samé gynekolog. Dej vědět, jak jsi dopadla dnes. Opravdu Ti vypsat něco musí.
Bude to znít blbě, ale zkus se nenervovat. Dnes k dr jdes a tlak to není ohrožující, je vyšší, ale ne ohrožující..takze když už dnes budeš mít prášek, tak to bude dobré.
Ale možná přemýšlej o výměně obvodního..
Jinak v nemocnici pomůžou vždy. Tak se opravdu neboj.

ivaze
3. pro 2019

@lucijeennaa V těhotenství mi taky tlak vylitnul a léky mi předepsal prakticky lékař, měla jsem Dopegyt, půlku ráno.

lucijeennaa
autor
3. pro 2019

@nazka Tak jsem dostala dopegyt, jednu tabletku večer, je nervózní, že tlak by byl dobrý, ale ten spodní je vysoký. Mám si teď měřit tlak doma a kontrolovat, když to nebudu klesat, muže mi ještě tabletku přidat, ale pak by radši na 3 dny do nemocnice na monitory... tak snad prášek pomůže...ale nechtěl mi jej napsat, nechtěl.. 😄 Nooo já jsem o něco klidnější a hlavně už mám víc představu co a jak a popřípadě i do budoucna.

andrea96k
3. pro 2019

@nazka děkuju ptala jsem se a bylo mi řečeno na tlak a pak na ředění krve 🤷

nazka
3. pro 2019

@lucijeennaa určitě to pomůže. Držím palce.

nazka
3. pro 2019

@andrea96k 😁😁 hlavně, že to pomáhá. Taky ho beru. I když bhhd brzy vysazovat

Těhotenský newsletter

Každý týden dostaneš nejdůležitější info do e-mailu

Zjisti víc o svém těhotenství: Těhotenství týden po týdnu. Neznáš týden těhotenství? Vypočítej si ho v Těhotenské kalkulačce.


Modrý koník ti poradí v každém trimestru.
Zjisti víc o prvním trimestru.
Zjisti víc o druhém trimestru.
Zjisti víc o třetím trimestru.
Jak se zjišťuje pohlaví dítěte?.
Důležitá jsou různá vyšetření v těhotenství.
Určitě tě nemine 3D ultrazvuk.
Nebo také screening v 1. trimestru.
Někdy se může objevit i streptokok v těhotenství.
Závažná pak je preeklampsie.

Nenašla jsi odpověď na svou otázku?Zeptej se ve fóru