icon

Máte zkušenost s toxoplazmózou v těhotenství?

6. dub 2024

Ahoj, máte někdo zkušenost s toxoplazmózou poprvé v těhotenství?
Včera jsem neumyté jahody chtěla odstopkovat a poté umýt, ale nějak mi nedošlo, že když to budu dělat narychlo palcem a ukazováčkem, tak mi to může vlézt pod nehet a díky tomu mě to začalo bolet a udělala se mi mezi lůžkem a nehtem malá ranka. Po nějaké době jsem si to šla dezinfikovat, ale přemohla mě panika 😩😩 Máte někdo zkušenost? Toxoplazmózu na začátku těhu jsem měla negativní a nikdy jsem ji nejspíš ani neměla. Moc děkuji ❤️

reeeza
•
6. dub 2024

Ahoj, pro klid běž na testy 🤷‍♀️

kakba
•
6. dub 2024

Kliiidek. Kdyby si mela dostat vsechno co lita kolem, nesmela by si vychazet ven. Uzivej si tehotenstvi a nepanikar z kazdyho prdu.

cherie24
•
6. dub 2024

Já se v těhotenství běžně ryla v zemi na zahradě bez rukavic, natírala jsem venku prolézáčky dětem, ploty, nikdy mě nenapadlo panikařit, že z toho onemocním. 🤷 Kočku máme doma a jako malá jsem 10 let spala s kočkou, která courala po venku v posteli, na testy raději nikam nejdu, nechci to vědět. 😆 Život se má prožít, ne žít ve strachu. 🙂

1pomnenka
•
6. dub 2024

Nechápu souvislost mezi jahodama a toxoplazmózou od koček. Nevím, co budeš dělat, až půjdeš rodit. Víš, co všechno můžeš v nemocnici chytit?

limako33
•
6. dub 2024

@cherie24 taky tak. Kočka se mi otírá o nohy když na zahradě něco ryju nebo na dvoře. Chodím kolem dobytka každý den několikrát a v životě mě nenapadlo že bych v těhotenství neměla. Přesně jak píšete, užít si to a ne přemýšlet a strachovat co dělat a co ne

hanka_12345
•
6. dub 2024

proto nesnasim kocky 😀 je to plny nemoci a vsude to vleze. Ale taky bych byla v klidu..souvislost jahody x toxoplazmoza snad neni velka

1pomnenka
•
6. dub 2024

@hanka_12345 Leda by se v těch jahodách válela kočka. Zatím to vypadá, že si plete tetanus s toxoplazmózou, jinak si tu souvislost nedokážu vysvětlit. Ale třeba nám to vysvětlí.

hanka_12345
•
6. dub 2024

@1pomnenka ja to teda slysim prvně

cherie24
•
6. dub 2024

@limako33 taky se motáme pořád kolem zvířat. Děti to milují. A kočky jsou všude, prostě vesnice 🤷 Ale i ve městech je plno toulavých koček. A nedělám si iluze o tom, že třeba na dětských hřištích není běžně v písku na💩. Já se teda snažím, ať se tam děti moc rukama nehrabou, když už tak lopatkama, ale spousta dětí tam sedí a papá písek. 😁 Prababička nám tenkrát vyprávěla, že ještě s kontrakcemi dojila krávy a děti se plazily mezi slepičáky a nikdo se z toho nehroutil. 🤭Dneska nás neustále všichni děsí nemocemi a co nejdál od zvířat, aby něco nechytil. V těhotenství to skoro vypadá, že je zázrak, když to miminko přežije a neotrávíme ho plísňovým sýrem nebo neumytými jahodami. 😳

somalicats
•
6. dub 2024

Toxoplazmózu bys mohla chytit leda v případě, že bys ty neumyté jahody od hlíny snědla. Přes záděru v prstu ji opravdu nechytneš. Takže klid, jahody pořádně umýt a pak si je v klidu dej.

1pomnenka
•
6. dub 2024

@somalicats Fakt? Ani se mi nechce věřit, že máš tolik dětí. Jahody venku nezrají, má kupované. Kdyby byl červenec, zrály by jahody a válela se v nich kočka, pak by se možná mohla nakazit. Troll dá blbý dotaz a pak se baví, jak se všichni chytnete. Pokud má doma kočku, ani ty jahody k nákaze nepotřebuje. 😂

somalicats
•
6. dub 2024

@1pomnenka Já mám koček 5 a toxoplazmózu jsem nikdy nechytila 😀, a to vím, neb chodím pravidelně na testy, vzhledem ke svému povolání. Přímo od kočky chytneš toxu leda tak, že bys jedla alespoň den staré bobky a to snad nikdo nedělá. Zato ze špatně umytého ovoce nebo zeleniny, pokud to přišlo do kontaktu s hlínou, ji chytneš snáz. A taky ze syrového masa. Takže i kdyby tenhle dotaz byl troll, je fajn to uvést na pravou míru, protože pak těhotné panikaří kvůli tomu, že mají doma kočku.
P.S. I dovezené kupované jahody se pěstují v hlíně.

somalicats
•
6. dub 2024

@1pomnenka P.S. Jo, a děti jsou fakt všechny moje, žádné vyvdané 😀

1pomnenka
•
6. dub 2024

@somalicats Nevěřím, že by si pěstitelé jahod do skleníku pustili kálet kočky, to fakt ne.

1pomnenka
•
6. dub 2024

@somalicats O tom vůbec nepochybuji, přeji ti je a nezávidím.

te_reza
•
6. dub 2024

Doteď jsem měla za to, že toxoplazmózou se jde nakazit jen kočičím 💩. Ty jahody pos*ala kočka? Nebo?!🤔

somalicats
•
6. dub 2024

@1pomnenka To ani nemuseli, ty oocysty vydrží fakt hodně, takže stačí navezená zemina odněkud, kam kočky předtím chodily. Mimochodem i ta kočka vylučuje oocysty jen cca 2-3 týdny jedenkrát za život, a to po nákaze. Pak už ne. Takže šance, že se trefíš do toho vylučovacího období u kočky, je celkem malá. Kromě toho větší část populace toxu má, ani o tom neví, většinou právě po nákaze z potravin. Já mám vyšší riziko, že s ní přijdu do styku, takže proto o sobě vím, že ji zatím stále nemám, a to jsem vyrostla na vesnici, mrkev jsme jedli přímo ze záhonu nemytou 😀. Paradoxně ta žena, která ji má, je na tom v těhotenství líp - znovu už se nenakazí, takže na rozdíl od nás, co jsme ji nechytly, si nemusí to jídlo tolik hlídat. Já si během těhotenství ten tatarák odepřít musela.

1pomnenka
•
6. dub 2024

@te_reza Autorka dotazu se bojí, že se z jahod nakazí toxoplazmózou. K neuvěření! O kočkách se nezmiňuje.