Operace vyhřezlé ploténky - kdo podstoupil?

jesterka09
15. srp 2018

Ahoj,
není zde někdo, kdo podstoupila operaci vyhřezlé ploténky? Zajímalo by mne, zda-li s odstupem času může někdo říct, že opravdu doporučuje?
Neurochirurg říkal, že mám velký nález a že mi doporučuje už jen operaci.

mel_
Autor odpověď smazal
Zobraz
jesterka09
autor
15. srp 2018

@mel_ Vlastně abych řekla pravdu nevím jak velký nález mám. Toho mi řekli dva rozdílní lékaři nezávisle na sobě po shlédnutí snímku z MR.
Jediné co skutečně vím je věta ze zprávy: Levostranný výhřez ploténky L4/5. Vzhledem k asymetrické sakralizaci příznaky kořene S1vlevo.

kristyn.g
15. srp 2018

Ahoj, sice nejsem po operaci, mám také výhřez. V lázních jsem potkala víc lidí kteří mě spíš odrazovali od operace a byly tam i tací co měli opakovaně. Jeden mi říkal že operace pomohla ale pak nedodržoval omezení a znovu to vyhřezlo. Dál kolegyni manželovi operace pomohla ja už leta ok... asi je to individuální a je třeba počítat s doživotním omezením, s operací i bez.

jesterka09
autor
15. srp 2018

@kristyn.g Já záda řeším od základní školy. První porod byl peklo a letos v únoru jsem spadla na lyžích. Od té doby jsem tvz. na odpis. Dětem nestíhám, jsem protivná, nesportuji jen ,,fňukám" teď už nejsem schopná cvičit (před tím jsem cvičila 4*5x týdně)
Mě zase neurolog řekl, že tento výhřez mám ,,krátce" a tak by si dovolil říct, že po operaci a rekonvalescenci budu žít plnohodnotný život se sportem a bez permanentních bolestí. Už půl roku jsem nespala celou noc, neotočím se, každé kýchnutí je peklo, nepředkloním hlavu a kolikrát už ani nezmáčknu spojku v autě..

jesterka09
autor
15. srp 2018

@kristyn.g Otázkou je, zda-li bych po operaci měla větší omezení než-li teď 😕

kristyn.g
15. srp 2018

@jesterka09 měla jsem to stejně první pul roku, to jsem nemohla vstát z postele, neušla jsem víc než pár set metrů s přestávkami a oporou, strašné bolesti ☹ , pak se to zlepšovalo, snažila jsem se chodit plavat (po půl roce cca) (plavala jsem na znak), ale někdy se mi v autobuse když jsem jela domu podlamovaly nohy (záda povolila), ostatní jsem měla stejně. Ale mě dr řekla že to nemám na operaci, byla jsem na epidurálním obstřiku, to mi nepomohlo, pomohly mi lázně a pohyb výrazně a pak trvalo asi dva roky než jsem se nějak stabilizovala. Jestli ti to řekli dva doktoři tak bych to zvážila. Mě pak pomohlo jen cvičení. Teď jsem v 6měsíci těhotenství, mám zase sedavé zaměstnání a cvičit nemam kdy 😞 mám strach z porodu ale neuroložka mi doporučila přirozený porod pokud ty záda nebudou moc bolet, ale mám strach aby se to nezhoršilo.
Já si tedy myslím že horší než teď to být nemůže. Bude pak potřeba na sobě pracovat, rehabilitovat, nic nezvedat a nenosit nic těžkého, dávat si pozor na pohyb atd, to už bude nastálo.

ivi88
15. srp 2018

@jesterka09 Manžel je po operaci vyhrezle plotenky (po urazu nemohl ani chodit, mel ji roztříštěnou a zapichle kousky v míše). Měsíc v lázních a ted je bez obtíží. Samozřejmě si musí dávat trochu pozor, neprepinat se, byt opatrný na prochladnuti nebo když se zpoti, aby se hned převlékl. Ale je v pořádku (a to má i náročnou práci a velice přísné podminky u služebního lékaře.)

jesterka09
autor
15. srp 2018

@kristyn.g To mas muj obdiv! Takova doba 😱 me toto půlroční omezení velmi zhorsilo kvalitu života a bohuzel s tim tahnu zbytek rodiny, coz me se nelibi 😕
Vlastně me ani neděsí tak operace jako ta rekonvalescence.
Dekuji za tvuj zivotni postreh!

jesterka09
autor
15. srp 2018

@ivi88 Dekuji, to je pozitivni! Muzu se zeptat jak to zvladal prvni dny doma?

kristyn.g
15. srp 2018

@jesterka09 to bude určitě dobrý časem 🙂 já kvuli tomu musela opustit dobrou práci, tak mi to hodně zasáhlo do života, ale nakonec jsem šťastná a ničeho nelituji

ivi88
15. srp 2018

@jesterka09 Po operaci? Tak tyden myslim v nemocnici, pak mi ho přivezli 🙂 Tak odpočíval, nemohl mic sedět, spíš chuze a ležel. hodně chodil na prochazky s kočárkem, cvičil cviky z nemocnice, ale fit byl brzy. Vozila jsem ho na rehabilitace-cviceni, masáže, plavani. V únoru byl na operaci a v červnu mesic lázně.

fyii
15. srp 2018

@jesterka09 ahoj moje mama mela dve vyhrezle plotenky nalez jeste horsi nez u tebe i s mravenceni v prstech, coz uz je posledni stadium pred uskrivnutim a moznym ochrnutim. rok pred operaci ji kde kdo radil, ze preci do sebe nenecha rezat, ze to prejde, ze to musi vydrzet a podobny kecy. za ten rok jsem 4x volala RZ, protoze to vypadalo, ze bude mit infarkt. vse, ale bylo od bolesti tech plotynek. takze nakonec sla do FN Motol, druhy den po operaci uz behala po svych za cca tyden ji vyndali dreny a jela sanitou ke me domu. nakonec obratle mela 3 spatne a nejakyma destickama to podkladali. rekonvalescence lezis na brise nebo zadecj, zvedas se jen pres bricho. nemuzes sedet. jedla ve stoje u baroveho pultu. ze zacatku zadne dlouhe stani, ale chce to trenovat. myti jen ve sprse s pomoci. na WC jsme koupili takovy vyvyseny " limec" na ktery si casem na chvilicku jakoby sedla, ale nedosedla...no mama rikala, ze uz ten druhy den po operaci se ji viditelne ulevilo, prestalo brneni a bolest. byla potom i v laznich asi 2x. ted lita jak ciperka, predtim nemohla fakt bolesti dolez kousicek, dost ji to omezovalo v zivote.Sama rikala, ze za ten strach to ani nestalo. na zadech ma dve cca 3 cm jizvicky🙂 tak drzim palce at se ti co nejdrive ulevi.

kajalka
15. srp 2018

Z mých zkušeností fyzioterapeuta operace pomůže tak 1/3 lidí. Vždy by mělo být první volbou naprosto cílené cvičení, nejlíp metodu MCKenzie. K tomu posílení hlubokého stabilizačního systému a pánevního dna. Operace je ta nejkrajnější možnost, pak už nic není.

jesterka09
autor
15. srp 2018

@kristyn.g to je spravne 😉

jesterka09
autor
15. srp 2018

@fyii dekuji! Mravenceni mam tez neustale..

jesterka09
autor
15. srp 2018

@kajalka ja do doby nez jsem začala být v tomto stavu jsem cvičila a hlave core nekolikrat tydne. Musela jsem, jinak jsem mela vecne blokady zad. Ted uz nejsem schopna

fyii
15. srp 2018

@jesterka09 cviceni v tomto stadiu uz ti nikdo nedoporuci a asi uz to ani bolesti.nezvladnes.

madrilena
15. srp 2018

@jesterka09 možná, že ses přetěžovala... Něco jiného je tvrdý trénink a něco jiného je fyzioterapie. Souhlasím s @kajalka.

mel_
15. srp 2018

@jesterka09 ja mam 2 vyhrezle plotynky 4ku a 5ku, tusim taky L nebo S (bederka) a mela jsem silene problemy - cca pul roku mi kalhoty, ponozky a boty nandaval pritel.. taky uz jsem sla malem na operaci, ale pak to zacala resit jinak - vhodne cviceni, bylinky a akupunktura a do 3 mesicu jem byla fit, je to cca 8 let. Cvicim pravidelne, vim, co mi dela dobre a co ne, a jsem rada, ze jsem na tu operaci nesla. Je mi jasny, ze kazdy jsme jiny, ale jeste bych na tvem miste skusila vse mozne, operaci bych brala jako posledni reseni.

jesterka09
autor
16. srp 2018

@madrilena souhlasím s tím přetěžováním.. zpětně mi dochází spousty chyb, kterých jsem se dopouštěla.
@mel_ díky

karlos625
7. led 2023

Dobrý den, jsem po operaci 1.112022 první dny byly super, chodil jsem slabé bolesti. Ale měsíc po operaci se vrátily bolesti jen do beder. Silné bodavé. Nyní chodím na rehabilitace, tam semnou cvičí a připadá mi to horší. Máte někdo podobně zkušenosti.

maminkazdenicka
Autor odpověď smazal
Zobraz
foxietrixie
10. led 2023

@jesterka09 Ahoj, ve zprávě z MR bys měla mít popsané kolik mm na kterou stranu ploténka vyhřezává - tolik pokud tě zajímá velikost výhřezu.

foxietrixie
10. led 2023

@jesterka09 jo a ještě mě napadá, máš jako nález "jen" výhřez nebo i další změny na obratelch a chrupavkách? Já mám třeba výhřezy v oblasti beder dva, oba celkem velké, ale operace by mi stejně nepomohla, protože nerv mi stlačují artroitické změny na páteři

loki1234
26. bře 2023

@karlos625
Ahoj, som 5 týždeň od operácie a som na tom podobne ako ty, bolesť sa vrátila ale do nohy, no nie tak silná ako pred operáciou. Pomohli ti rehabka? Ako sa cítiš dnes?

Těhotenský newsletter

Každý týden dostaneš nejdůležitější info do e-mailu

Zjisti víc o svém těhotenství: Těhotenství týden po týdnu. Neznáš týden těhotenství? Vypočítej si ho v Těhotenské kalkulačce.


Modrý koník ti poradí v každém trimestru.
Zjisti víc o prvním trimestru.
Zjisti víc o druhém trimestru.
Zjisti víc o třetím trimestru.
Jak se zjišťuje pohlaví dítěte?.
Důležitá jsou různá vyšetření v těhotenství.
Určitě tě nemine 3D ultrazvuk.
Nebo také screening v 1. trimestru.
Někdy se může objevit i streptokok v těhotenství.
Závažná pak je preeklampsie.

Nenašla jsi odpověď na svou otázku?Zeptej se ve fóru