icon

Panická ataka v těhotenství. Jaké jsou vaše zkušenosti a rady?

luci028
1. bře 2022

Ahojky holky,jsem po 3.těhotná a musím přiznat,že toto těhu je celkem jízda.Co mě trápí nejvíc mám podezření,že se mi v těhu rozjela panická ataka.Není mivenku vůbec dobře,motání hlavy,pocit nedostatku vzduchu.Moc toho teda napojím.Vše mi smrdí nemám na nic chuť.Panicky záchvat sem měla jednou když mi bylo 16let(potvrzeno lékařem) od té doby klid.Přítel mě nechápe ,ráda bych věděla co vám pomohlo nebo jestli jste to měli jen v těhu.Díky za názory a prosím jen ty který mají zkušenost kdo nezažije nepochopí.Jinak stresy sem měla poslední dobou často.Díky za rady

hvezdicka09
1. bře 2022

@luci028 ahoj, zkus se poradit s lékařem jestli by ti nepomohl hořčík. Ono to spolu souvisí a pokud mas pocit nedostatku vzduchu tak to je jedním z příznaků nedostatku hořčíku. Doporučuji magnosolv, ten mi přijde ze zabírá hned, tablety se musí brát dlouhodobě několik měsíců aby to mělo efekt ale ten magnosolv by mohl pomoct. Ale určitě bych se poradila s doktorem.

luci028
autor
1. bře 2022

@hvezdicka09 Děkuji vidíš to mě nenapadlo 🙂.Me dr řekla,že to tak někdo v těhu má.Skvělá ráda vid.Jinak jsem to právě posuzovala stresu.Doma jsem právě v pohodě🙂.

luci028
autor
1. bře 2022

@hvezdicka09 Tak jsem koukala a docela na mě příznaky sedí.Děkuji moc určo budu trvat na testech 🙂 .

pampeliska1313
1. bře 2022

Mám panický ataky a díky bohu se mi to vyjma nějakých úzkostí v těhotenství vyhnulo. Poradila bych se s lékařem plus vědět jak na sebe a na uklidnění, předcházet spouštěčům, vydýchávat, já vždycky šla k oknu do dřepu automaticky.. a ideálně mít někoho po ruce, kdo bude uklidňovat.

hvezdicka09
Autor odpověď smazal
srnii
1. bře 2022

Já měla panickou ataku v těhotenství několikrát, pomohla mi vlažná sprcha ale každému pomáhá něco jiného. Držím pěsti ať najdeš něco co ti pomůže!☘️

luci028
autor
1. bře 2022

@pampeliska1313 Právě přítel to moc nechápe ty moje stavy.Říká,že na to mám přestat myslet a hotovo.Proste vůbec neví.

luci028
autor
1. bře 2022

@srnii Děkuji 🙂.Po porodu dobrý ?Chodila si psychologovi?Brala si něco ?

pampeliska1313
1. bře 2022

@luci028 tak to vůbec neví. Kdo neprožil, nemůže si to asi úplně představit… já o tom před rodinou prostě nemluvim, maximálně se zasměju, že jsem nervák, protože víc by “bylo divný” ale “naštěstí” si tímhle procházel manžel v dospívání, takže pro to má pochopení.. a nedovedu si představit, jak by to vypadalo mezi náma, kdyby to tak nebylo..

luci028
autor
1. bře 2022

@pampeliska1313 Právě :(,jak to rodina taky neví.Jen přítel protože chodí všude semnou.Nemám právě nikoho kdo to zažil :(.

srnii
1. bře 2022

@luci028 k psychologovi chodím už dlouhodobě s něčím jiným ale na takové úzkostné stavy a panické ataky mi ještě doporučoval aplikaci "calmio" nebo "nepanikař". Po porodu se mi to začalo vracet a zatím si s tím ještě neumím úplně efektivně poradit, je to jiný jak v těhotenství. Nic jsem nebrala.

luci028
autor
1. bře 2022

@srnii Super díky juknu na tu Apkku 🙂.Ať je brzy líp ono je to pěkný svinstvo může to přijít kdykoliv.Ja zatím nikam nechodím,ale už koukám po psychologovi.Jeste tedy nechám udělat ty testy na hořčík,ale je fakt,že krevní obraz na začátku jsem měla v normě,tlak mám většinou 115/80 takže tím to taky být nemůže.

pampeliska1313
1. bře 2022

@luci028 Jojo, já teda tu apku nepanikar nemám, ale zahlidla jsem v jedny skupině kde jsem na fb ohledně tadytech psychických stavu, ze ji vytvořila holcina co si tímhle prochází, pamatuju si jak tam ještě psala, ze je rada ze to půjde do oběhu, tak věřím, ze to k něčemu je, když se to uchytilo.🙂

luci028
autor
2. bře 2022

@pampeliska1313 Já ji včera ještě stáhla a vypadá super 🙂

lenkalubina
2. bře 2022

Mám panickou ataku a chodím k psychiatričce. V těhotenství jsem měla stresy a proto mi nechala nízkou dávku antidepresiv. Kontroloval to i nějaký ústav léků nebo co a prý by bylo pro mě horší vysadit. Ale musím říct, že v tehu jsem měla klid😉 jinak magnosolv beru i když těhotná nejsem. Je super i na křeče v nohach😉

luci028
autor
3. bře 2022

@lenkalubina jee a myslíš,že můžu to Magnesko preventivně to by bylo fajn 🙂

lenkalubina
4. bře 2022

@luci028 určitě...beru ho pořád 😉

lenule86
10. říj 2022

@luci028 to je prostě reakce člověka, ktery nemá s psychickými problémy zkušenost.Já se atak zbavila pomocí psychoterapie.Pomohlo mi si v danou chvíli zvědomit tělo, že jsem tady a teď, terapeutický dech(nádech nosem zhluboka a to samé výdech. Jen výdech by měl být delší než nádech. Toto zopakovat tak 3 x.) Terapeutka mi radila, zaměřit myšlenky na to, že jsem teď a tady, dýchám, tělo pracuje jak má a nic mi nehrozí. Jsem v bezpečí. Snažte se vnímat jak sedíte, záda a nohy jsou opřené o židli a chodidla jsou uzemněná do podlahy. Tělo se zklidňuje a uvolňuje.
Není to příjemné tyto stavy, i mě často přepadaly naprosto nečekaně. Vyvolává je dlouho potlačovaný strach a stres, lety se nabaluje...

luci028
autor
10. říj 2022

@lenule86 Děkuji moc za odpověď.Naštestí to po 6nedělí přešlo 🙂 .Nic méně dechové cvičení dělám preventivně a vaši radu určitě taky ocením 🙂 .

lenule86
10. říj 2022

@luci028 nemáte zač.Vím,že už je to stará diskuze,ale nějak jsem na ni při dnešním brouzdání narazila.
Tak to je jedině dobře,že sama odezněla.Já ze začátku byla opravdu nešťastná, než jsem se naučila ji zvládat bez léků.

luci028
autor
11. říj 2022

@lenule86 Věřím,kdo nezažije nepochopí :( .

dejvitka
11. říj 2022

@luci028 mela jsem to ve 2.tehotenstvi. Vzdycky potme v noci, ze nemuzu dobre dychat, uzkost a pocit, ze musim vybehnout, pak takove pocity, ze zacnu brzy "blaznit", takova zvlastni panika. Nic jsem na to nebrala. Obcas to mam i ted, treba 1x za mesic, nekdy mene. Zatim zvladam kocirovat dechovym cvicenim a pocitanim. Vzdycky to trva nastesti jen par vterin (aspon myslim). Okoli to nerikam, tezko se to popisuje, kdyz to nekdo nezna. Je dobre, ze Vam je uz dobre 🙂.