icon

Poloha placenty. Dá se nějak ovlivnit cvičením?

reeeza
17. lis 2025

Ahoj. Existují prosím nějaké polohy nebo cviky na zvýšení pravděpodobnosti posunutí placenty více nahoru?

Jsem 33tt a mám ji jen 3mm od čípku 😕. K přirozenému porodu potřebují, aby byla alespoň 2cm od čípku. Na příští kontrole za 3 týdny se rozhodne, jestli bude císař či ne.

Hrozně bych si přála rodit přirozeně, ale nevím, jestli se dá poloha placenty aspoň trošku něčím ovlivnit ( zřejmě ne že? 😒), nebo to závisì čistě jen na rozpínavosti dělohy? Navíc mám placentu vzadu a tam se prý posouvá pomaleji než vepředu?

Posunula se vám někomu placenta třeba o 2cm za 2, 3 týdny..nebo se to posouvá spíš po milimetrech a šance mám minimální? Moc díky za názory holky 🙏

mrkvovydort
17. lis 2025

@reeeza placenta se neposouvá, je hluboko zakořeněná ve stěně dělohy. Pouze to budí ten dojem, když se děloha zvětšuje a natahuje, takže žádné cviky ti určitě nemůžou pomoct.

Ale šance tu určitě je, řekla bych tak 1:1. Snad to vyjde🤞

tyname
17. lis 2025

Držím palce, já ji měla vepředu, ve 30 tt na okraji a 36 tt už byla vzdálená dostatečně

kleio
17. lis 2025

Záleží jen na růstu dělohy. Mně se pak ke konci těhotenství vytáhla o hodně, ale byla vepředu, tam to roste víc..