icon

Pozitivní prvotrimestrální screening a šelest na srdíčku

lou86
22. zář 2019

Ahoj holky,
minuly čtvrtek jsem byla u MUDr. Frisove na screeningu a krvi.
Je mi 32 let, miminko dle UZ odpovídalo 13+6.
Na UZ zjistili miminku šelest na srdíčku (regurgitace - zpětný tok krve na trojcipe chlopni), čímž vyšlo riziko Downova syndromu 1:377.
Po výsledcích krve mi ale volali, že riziko vzrostlo na 1:71 kvůli beta-hCH 1,182 MOM a PAPP-A 0,428 MOM.
Hned zítra jdu na DNA test Panorama. Jinak nosní kost přítomna a NT 1,74mm.
Mate někdo podobne zkušenosti? Všude čtu, ze většina z Vás měla třeba horší krev, ale jinak UZ v poradku. Děsí mě ta šelest.
Moc děkuji 🙏

klea81
•
22. zář 2019

Down a vada srdce jde často ruku v ruce, ale jistotu budeš mít až po porodu. Mě taky strasili downem a dcera je zdravá.

barkasykorka
•
22. zář 2019

Měla jsem totéž, po odběru plodové vody mi řekli, že je vše v pořádku. Chlapeček se narodil v termínu úplně zdravý 🙂

jade85
•
22. zář 2019

Mně vyšlo riziko na Downa snad 1:4 a na ostatní syndromy taky vyšší i když ne tak strašně, taky kvůli vadě na srdíčku a výsledkům krve a celkově teda bylo miminko menší, jinak nosní kustka i nt bylo v pořádku. Šla jsem na odběr klků a potvrdil se ne Down, ale triploidie, takže konec. Každopádně tvoje riziko je mnohem nižší, je velká šance, že bude vše ok.

lou86
autor
•
22. zář 2019

@jade85 to mě mrzí 😢
No prave si říkám, ze 1:71 je sice ošklivý výsledek, ale ve finále riziko 1,4%

jade85
•
22. zář 2019

@lou86 už je to dlouho, teď mám 1.5 ročního zdravého kluka 🙂 určitě to bude u vás v pořádku.

kafemaniak
•
22. zář 2019

@lou86 Vyslo mi v Profeme to same, jen riziko 1:218 Plod zdravy, jen trikuspifalni regurgitace. Panorama mi vysla jako zdrava holcicka a ta se mi i narodila. Na dalsich screeningach stale ta regurgitace byla, ale po porodu uz ne 😉 Nejdulezitejsi je vyloucit downa a pak na druhem screeningu vadu srdce. Pokud by miminko melo jen tu regurgitaci, tak s tim zije mnoho lidi a ani o tom nevi. Bude to v pohode, uvidis 💐

kafemaniak
•
22. zář 2019

@kafemaniak Jo a jeste ja mela vysoke beta hcg. Ale to jsem mela i u prvniho zcela zdraveho syna.

makronka222
•
22. zář 2019

Nase ma selest jak prase. Je ji 5m a kazdy mesic kontrola na kardiu, tot vse. Ja ho mam do dnes a zjistilo se to az v 10letech

lou86
autor
•
22. zář 2019

@kafemaniak Te regurgitace se nebojím, vím, ze to mělo hodně miminek nebo to má i dost lidi a mají život bez problému, jen se musí hlidat.
Ale ten Down mě děsí.
Bude to dlouhý týden, než budou výsledky.

hope09
•
22. zář 2019

Ahoj, měla jsem to podobně, pozitivní screening hlavně kvůli regurgitaci. Riziko 1:170, byla jsem na odběru placenty a naštěstí vše v pořádku. Regurgitace opravdu není nic dramatického, jen to prostě přidá hodně do toho výpočtu rizika. Držím palce, ať máš taky výsledky v pořádku!

almara2
•
22. zář 2019

Mám tři syny, první a poslední měli oba selest, do 30tt se u obou ztratila, přeji, ať to máte stejně.

adelka951
•
22. zář 2019

Syn mel pravdepodobnost na DS 1:4, take kvuli krvi a regurgitaci, narodil se az na jednu malou kosmetickou vadu uplne zdravy. Srdicko bylo hned na dalsim utz v poradku, podstoupila jsem odber chor. klku, ty vysly uplne v pořádku.

lou86
autor
•
22. zář 2019

Děkuji za příspěvky. Doufám, ze ten test je jen taková pojistka pro doktory a ujištění pro me, ze DS nebude.
Ta krev se asi muže hodně hýbat a co jsem tak vystudovala, tak ty hodnoty sice jsou hraniční, ale zase nic extrémního.
A i pani doktorka mi říkala, ze ta šelest muže do příštího UZ vymizet.
Jen se to proste vše asi hloupě sešlo. Tedy doufám v to! Když ostatní ukazatele z UZ jsou v poradku.

astyna88
•
23. zář 2019

Ono i zalezi,kdy jsi otehotnela, ja jsem mela riziko 1:25 jen kvuli tomu,ze syn byl o tyden mensi,oteh jsem tesne pred ms. S tim se pak tahly vsechny vysledky, velikostne neodpovidal, sjednotilo se to asi az kolem 24.tt....selest ma.uz dnes kdekdo....

oli3333
•
7. říj 2019

@lou86 muzu se zeptat, jak dopadl ten Panorama test?
Resim to same. Jen mam jeste vetsi riziko. Dano nizkym PAPP a prave regurgitaci. To cekani na vysledek testu je silene..

lou86
autor
•
7. říj 2019

@oli3333 cekam na výsledky. Poprvé se to nepovedlo, tak říkali příští týden, tedy dnes.

lou86
autor
•
8. říj 2019

@oli3333 ahoj, a kdy ty mas mít výsledky?
Mně se to nepovedlo ani napodruhé.
Nechápu, co tam dělají 🙄 Prý tam mají něco nového a někdy to funguje a někdy ne.
Ale teď mají hodně žádosti, tak to budou krom pátku testovat i zítra a ve čtvrtek by měly byt výsledky. I když v mem případě nevím nevím 😔

oli3333
•
9. říj 2019

@lou86: ja se nakonec dozvedela vysledek vcera rano, takze 3x velke uf! drzim palce!!!!

lou86
autor
•
10. říj 2019

@oli3333 já jsem byla včera na ultrazvuku a vše bylo v naprostém poradku. I šelest na srdicku zmizela. Takže se riziko 7x snížilo. Takže i kdyby ty testy nevyšly ani teď, prdim na to. Miminko je a bude zdrave 🙂

lou86
autor
•
10. říj 2019

@oli3333 a samozřejmě moc gratuluji! 😉

lou86
autor
•
10. říj 2019

@oli3333 tak už mi taky konečně volali výsledky. Vše v poradku 🙂
Skoda, ze se nemůžu opít 😄

pipi_puncocha
•
10. říj 2019

@lou86 jé, tak to je krásné, moc gratuluju!! Ať je zbytek těhotenství už bez stresu a miminko zdravé,držím palce.🍀

oli3333
•
10. říj 2019

@lou86 tak super, taky gratuluji! přesně to mě taky napadlo, to je na panáka 🙂