Proč nesmím točené zmrzliny a plísňové sýry v těhu?

Ahoj holky, moc prosím o radu, jsem 7tt a konzumovala jsem dosud (naposledy dnes) plísňové sýry a točené zmrzliny, protože obojí miluju. Teď jsem se asi jako poslední těhule v republice dozvěděla, že se to nesmí. Proč se to nesmí, jaké nebezpečí hrozí a nevíte, prosím, do kdy zjistím, jestli jsem něco chytla? Děkuju moc za vaše rady!
speedygon
23. črc 2013
u plísňáků hrozí v netepelné(nebo malé tepelné) úpravě listerióza...a u točené zmrzky?? O té jsem jako o škodlivé neslyšela...napadá mě možná tak salmonela......
vendullka
23. črc 2013
jj, do točené zmrzky se dávají sirová vajíčka, takže salmonela
consti
23. črc 2013
O zmrzlině taky nic nevím, já ji zatím snědla v těhu fakt dost 😉 ! A plísňáky kvůli listerii, ale prý by to neměla tady v ČR hrozit. Já je ze začátku taky nejedla, ale teď už jsem si taky asi dvakrát dala a vše je v pořádku 😉 . Taky se ty plísňáky nemají, protože je to přecejen plíseň= zátěž pro organismus. Ale já myslím, že se nemáš čeho bát 😉 !!
elvira
23. črc 2013
Zajímavý článek o zmrzlině: http://www.vitalia.cz/clanky/salmonelu-z-tocene...
A co se týká plísňových sýrů - je to kvůli listerii. Já jsem je jedla i v těhotenství - žádné velké množství, ale sem tam ano.
Všeho s mírou. 🙂
marketma
23. črc 2013
Já bych to tak nedramatizovala.... všeho s mírou 🙂
iina
23. črc 2013
Já jsem se pokoušela takovýmto potravinám vyhnout i masu, které není úplně tepelně zpracováno a to mám moc ráda tatarák. V rodině máme roštěp tvrdého patra a když se můj táta s touto vrozenou vadou narodil, tak vyloučili dědičnost. Za tuto vadu prý mohla nějaká prodělaná infekce právě v době když se vytváří kostěné části..babička ale žádné potíže v těhotenství neměla, nebrala ani žádné léky a tak mi vždycky kladla na srdce, abych nejedla nic, co by mohlo mimčo ohrozit...to je moje zkušenost a rada, vždyť to těch pár měsíců vydržíme. Přeji příjemné těhotenství Andrea
karlam
23. črc 2013
já bych to hodila za hlavu, jistě se nic zlého nestane 😉 ale do budoucna už bych se toho raději vyvarovala anebo si dala jen kousek sýru občas a místo zmrzliny raději nanuka 🙂
prcek91
23. črc 2013
zmrzlinu teda jím normálně..😃
irennn
23. črc 2013
Neboj,já teda ze začátku plísňové sýry nejedla, ale od 20tt. si dávám všechno....mám je hrozně ráda a taky mám na ně chuť, a když si koupíš klasický kvalitní Hermelín z lednice, nemyslím,že se něco stane...a točenou zmrzku jím taky.....
andy21
23. črc 2013
No to nevím, jestli do klasické točené zmrzky dávají syrové žloutky, většinou jsou to předem připravené sušené směsi, to by musela být hodně poctivá zmrzka ....
lucieandrlova
25. črc 2013
zmrzlinu kvůli případným infekcím a taky ta smetana není dobrá pro miminko, plísňové sýry také kvůli těm plísním, jsou škodlivé. Stejně tak by se to nemělo jíst po porodu v případě kojení.

Pokud chcete, mohu Vám přes IP poslat seznam potravin, který jsem si udělala v těhotenství.
marecek4
25. črc 2013
nene nejsi poslední,já se dozvěděla až jsem se ty sýry naučila coby těhu baštit 😃,hermelín do té doby byl víceméně tabu-jen občas pepřovej,ale teď-nivu sjíždím hlavně od středu a hermoš je běžnou náplní ledničky,pravda,když jsem na to byla upozorněná,tak jsem se pak hodně mírnila-bez následků 🙂 a točenou zmrzlinu-i ty žloutky jsou pasterizovaný,tak bych v tom problém až tak neviděla,pokud to nebudeš přehánět,myslím že víc salmonely můžeš získat z kopečkové,když kolikrát vidím v jakým hnusu mají nachystanou naběračku,to si i rozmyslím jestli si vůbec zmrzlinu dám ble-zkontroluj čistotu a uvidíš 🙂
hofka1
25. črc 2013
syrová vajíčka v točené? Vždyť taková nejsou ani v kupované majonéze🙂 Nedramatizovat, všeho s mírou.
ratatooy
25. črc 2013
právě kvuli tem plísním,listerii,salmonele,dál se nesmí nebo nemely játra kvuli vysokymu obsahu vitaminu A a ořechy
edeltraut
25. črc 2013
A nepasterizované sýry bys taky neměla 🙂. Já jsem zmrzlinu normálně jedla - syrová vajíčka se tam už nedávají, jen oblíbený hermelín a nivu jsem vynechala 🙂, tedy občas jsem se neudržela, ale nesnědla jsem celé kolečko na posezení jako normálně 😃
olusenka
25. črc 2013
myslím, že je to kvůli listerii nebo salmonele. A netýká se to jen plísňových sýrů a zmrzliny ale i zrajících sýrů a lahůdek jako pomazánky, saláty, chlebíčky, obložené bagety na benzínce atd. atd. Nemyslím, že se to NESMÍ ale spíš asi jen nedoporučuje. Já si z plísňových sýrů (nemyslím, že by Hermelín koupený v obchodě v chlaďáku byl nebezpečný) a zmrzliny nic nedělám, lahůdkám jsem se u prvního těhotenství a i teď u druhého vyhýbala jen ve vedrech, to přeci jen není asi to pravé ořechové, člověk neví, jak to bylo skladováno, jak s tím bylo nakládáno mezi rozvozem a vystavením v obchodě, a taky to dostane újmu (tepelný šok) cestou domů z krámu, takže to radši ve vedrech nekupuju. Četla jsem třeba spotřebitelský test u baget, některé byly v pořádku, v některých už malé množství bakterií listerie bylo, a pak stačí pár minut někde v teple cestou, než se to sní, a bakterie se množí.... Normálním jedincům to nemusí udělat nic, citlivým může být zle, ale těhotným, tam prý listerie může i poškodit plod.
Já myslím, všeho s mírou, jen se ve vedrech vyhýbat lahůdkám a tak.
marketajuppova
25. črc 2013
Jsem v 16tt a mela jsem nekolikrat tocenou, jednou hermelin na grilu a jednou sushi a obcas usrkavam Tonic - dela mi dobre. O ovocnych pivech ani nemluvim..... A ziju ja i dite... Vseho s mirou a bude dobre 🙂
carolineg1
25. črc 2013
ahoj kvuli sirovému žloutku, ale taky si myslím, že občas to člověku neuškodí, ja si taky dám točenou zmrzlinu, i hermelín, ten uplně miluju....
janapavlik
25. črc 2013
Tak teda točenou zmrzlinu momentálně mlsám na kila 😃 A o syrových žloutcích jsem nic neslyšela. Spíše bych se přikláněla k tomu, že do točené dávají sušenou směs. Kdyby byla vyrobená ze syrových žloutků, tak by stála podstatně více, než 15,--Kč :-N

Začni psát odpověď...

Odešli