icon

Proč nesmím točené zmrzliny a plísňové sýry v těhu?

am123alka
23. črc 2013

Ahoj holky, moc prosím o radu, jsem 7tt a konzumovala jsem dosud (naposledy dnes) plísňové sýry a točené zmrzliny, protože obojí miluju. Teď jsem se asi jako poslední těhule v republice dozvěděla, že se to nesmí. Proč se to nesmí, jaké nebezpečí hrozí a nevíte, prosím, do kdy zjistím, jestli jsem něco chytla? Děkuju moc za vaše rady!

speedygon
•
23. črc 2013

u plísňáků hrozí v netepelné(nebo malé tepelné) úpravě listerióza...a u točené zmrzky?? O té jsem jako o škodlivé neslyšela...napadá mě možná tak salmonela......

vendullka
•
23. črc 2013

jj, do točené zmrzky se dávají sirová vajíčka, takže salmonela

consti
•
23. črc 2013

O zmrzlině taky nic nevím, já ji zatím snědla v těhu fakt dost 😉 ! A plísňáky kvůli listerii, ale prý by to neměla tady v ČR hrozit. Já je ze začátku taky nejedla, ale teď už jsem si taky asi dvakrát dala a vše je v pořádku 😉 . Taky se ty plísňáky nemají, protože je to přecejen plíseň= zátěž pro organismus. Ale já myslím, že se nemáš čeho bát 😉 !!

elvira
•
23. črc 2013

Zajímavý článek o zmrzlině: http://www.vitalia.cz/clanky/salmonelu-z-tocene...
A co se týká plísňových sýrů - je to kvůli listerii. Já jsem je jedla i v těhotenství - žádné velké množství, ale sem tam ano.
Všeho s mírou. 🙂

marketma
•
23. črc 2013

Já bych to tak nedramatizovala.... všeho s mírou 🙂

iina
•
23. črc 2013

Já jsem se pokoušela takovýmto potravinám vyhnout i masu, které není úplně tepelně zpracováno a to mám moc ráda tatarák. V rodině máme roštěp tvrdého patra a když se můj táta s touto vrozenou vadou narodil, tak vyloučili dědičnost. Za tuto vadu prý mohla nějaká prodělaná infekce právě v době když se vytváří kostěné části..babička ale žádné potíže v těhotenství neměla, nebrala ani žádné léky a tak mi vždycky kladla na srdce, abych nejedla nic, co by mohlo mimčo ohrozit...to je moje zkušenost a rada, vždyť to těch pár měsíců vydržíme. Přeji příjemné těhotenství Andrea

karlam
•
23. črc 2013

já bych to hodila za hlavu, jistě se nic zlého nestane 😉 ale do budoucna už bych se toho raději vyvarovala anebo si dala jen kousek sýru občas a místo zmrzliny raději nanuka 🙂

prcek91
•
23. črc 2013

zmrzlinu teda jím normálně..:D

irennn
•
23. črc 2013

Neboj,já teda ze začátku plísňové sýry nejedla, ale od 20tt. si dávám všechno....mám je hrozně ráda a taky mám na ně chuť, a když si koupíš klasický kvalitní Hermelín z lednice, nemyslím,že se něco stane...a točenou zmrzku jím taky.....

andy21
•
23. črc 2013

No to nevím, jestli do klasické točené zmrzky dávají syrové žloutky, většinou jsou to předem připravené sušené směsi, to by musela být hodně poctivá zmrzka ....

lucieandrlova
•
25. črc 2013

zmrzlinu kvůli případným infekcím a taky ta smetana není dobrá pro miminko, plísňové sýry také kvůli těm plísním, jsou škodlivé. Stejně tak by se to nemělo jíst po porodu v případě kojení.

Pokud chcete, mohu Vám přes IP poslat seznam potravin, který jsem si udělala v těhotenství.

marecek4
•
25. črc 2013

nene nejsi poslední,já se dozvěděla až jsem se ty sýry naučila coby těhu baštit 😀,hermelín do té doby byl víceméně tabu-jen občas pepřovej,ale teď-nivu sjíždím hlavně od středu a hermoš je běžnou náplní ledničky,pravda,když jsem na to byla upozorněná,tak jsem se pak hodně mírnila-bez následků 🙂 a točenou zmrzlinu-i ty žloutky jsou pasterizovaný,tak bych v tom problém až tak neviděla,pokud to nebudeš přehánět,myslím že víc salmonely můžeš získat z kopečkové,když kolikrát vidím v jakým hnusu mají nachystanou naběračku,to si i rozmyslím jestli si vůbec zmrzlinu dám ble-zkontroluj čistotu a uvidíš 🙂

hofka1
•
25. črc 2013

syrová vajíčka v točené? Vždyť taková nejsou ani v kupované majonéze🙂 Nedramatizovat, všeho s mírou.

ratatooy
•
25. črc 2013

právě kvuli tem plísním,listerii,salmonele,dál se nesmí nebo nemely játra kvuli vysokymu obsahu vitaminu A a ořechy

edeltraut
•
25. črc 2013

A nepasterizované sýry bys taky neměla 🙂. Já jsem zmrzlinu normálně jedla - syrová vajíčka se tam už nedávají, jen oblíbený hermelín a nivu jsem vynechala 🙂, tedy občas jsem se neudržela, ale nesnědla jsem celé kolečko na posezení jako normálně 😀

olusenka
•
25. črc 2013

myslím, že je to kvůli listerii nebo salmonele. A netýká se to jen plísňových sýrů a zmrzliny ale i zrajících sýrů a lahůdek jako pomazánky, saláty, chlebíčky, obložené bagety na benzínce atd. atd. Nemyslím, že se to NESMÍ ale spíš asi jen nedoporučuje. Já si z plísňových sýrů (nemyslím, že by Hermelín koupený v obchodě v chlaďáku byl nebezpečný) a zmrzliny nic nedělám, lahůdkám jsem se u prvního těhotenství a i teď u druhého vyhýbala jen ve vedrech, to přeci jen není asi to pravé ořechové, člověk neví, jak to bylo skladováno, jak s tím bylo nakládáno mezi rozvozem a vystavením v obchodě, a taky to dostane újmu (tepelný šok) cestou domů z krámu, takže to radši ve vedrech nekupuju. Četla jsem třeba spotřebitelský test u baget, některé byly v pořádku, v některých už malé množství bakterií listerie bylo, a pak stačí pár minut někde v teple cestou, než se to sní, a bakterie se množí.... Normálním jedincům to nemusí udělat nic, citlivým může být zle, ale těhotným, tam prý listerie může i poškodit plod.
Já myslím, všeho s mírou, jen se ve vedrech vyhýbat lahůdkám a tak.

marketajuppova
•
25. črc 2013

Jsem v 16tt a mela jsem nekolikrat tocenou, jednou hermelin na grilu a jednou sushi a obcas usrkavam Tonic - dela mi dobre. O ovocnych pivech ani nemluvim..... A ziju ja i dite... Vseho s mirou a bude dobre 🙂

carolineg1
•
25. črc 2013

ahoj kvuli sirovému žloutku, ale taky si myslím, že občas to člověku neuškodí, ja si taky dám točenou zmrzlinu, i hermelín, ten uplně miluju....

janapavlik
•
25. črc 2013

Tak teda točenou zmrzlinu momentálně mlsám na kila 😀 A o syrových žloutcích jsem nic neslyšela. Spíše bych se přikláněla k tomu, že do točené dávají sušenou směs. Kdyby byla vyrobená ze syrových žloutků, tak by stála podstatně více, než 15,--Kč 😅