Proč se někdo bojí očkování během třetího trimestru?
Ahoj, prodelala jste některá covid ve třetím trimestru? Jaký byl průběh?
Jsem právě ve třetím trimestru a bojím se ockovani a zároveň ted i covidu.
Intuice mi rika, at se ockovat nenechavam - nevi se, co to do budoucna udělá s detmi? Navic kolegyně mela vsechmy screeningy ok, srdicko ok a po narozeni melo miminko srdecni vadu. Byla ockovana asi v 16tt. A bud to prehledli? Nebo ockovani nebo náhoda? Proste vubec nevim, co je správně. 🥺

Myslím, že vakcína s tou vadou nesouvisí, protože se to vyvíjí dřív, než šla kolegyně na vakcínu. Mně gynekolog doporučoval ideálně druhy trimestr. Paní co se mnou byla v porodnici na pokoji byla ockovana jako těhotná a dítě se jevilo v pořádku. Sama jsem ale pockala po sestinedeli - nicméně jsem ale byla opravdu doma a nikam nechodila.
Nechala jsem se očkovat teď na začátku podzimu, hned jak mi začal druhý trimestr. Kamarádka prodělala covid na jaře v osmém měsíci a prý to byla nejhorší nemoc, co jí postihla, plus téměř nulové možnosti léčby v jejím stavu (a to před pár lety prošla léčbou rakoviny).
Já mám doma čtyřměsíční holcicku, takže od doby kdy vysla vakcina jsem byla těhotná, v sestinedeli a téd plně kojící. O očkování zatím neuvažuji, jen intenzivně makam na svém zdraví a delala jsem to tak i cele těhotenství. Přirozené otuzovani, každodenní pobyt v přírodě, zdrava strava, udržovat zdravé střevo- domácí kefiry, kombucha, kvasena zelenina... Teď na podzim jsem přidala lipozomalni cecko, decko a pri naznaku jakéhokoliv oslabeni si kapu lichorerisnici. Hodně pohybu ( maximum v ramci možností), kvalitní spánek ( hodně jsem popracovala na spankove hygiene, omezeni modrého světla atd) a v neposlední řadě práce na duševní pohode. Jaou to drobné střípky, každodenní práce a zvyky, nicméně efektivní. Mám doma holčičky dvouletou a čtyřměsíční, jsme všechny zdravé a přestože jsem v maximalnim zivotnim zaprahu, jsem v perfektní kondici a v rámci letošního podzima jsem ještě ani nepsikla, přestože s dvouletackou intenzivně navštěvujeme unudlene dětské kolektivy 😁😁
Mam pocit, ze zrovna tady psala maminka, co kvuli covidu prisla ve tretim trimestru o zdrave miminko...a to pricinou skutecne byl covid. Jen pisu i druhou stranu, zvazit a rozhodnout si to musis sama... jestli mas fcbk, je tam donra skupina o ockovani v tehozenstvi - jsou tam realne pribehy ockovanych maminek a je tam i hezky vysvetleno, co vakcina muze nebo nemuze udelat. Tak mrkni 🙂
Ja som mala v tehotenstve covid a aj som bola na ockovani a 150x by som si zvolila radsej ockovanie jak covid. Ten argument ze nevieme co s dietatom urobi ockovanie.. a ako vieme asi tak co s dietatom urobi covid? To ako niekto mal moznost na novej chorobe vyskumat, aky ma vplyv na dieta? Pozei si zlozenie pfizer vakciny a hned nebudes vahat, 100x radsej ockovanie jak to utrpenie menom covid (1x v tehotenstve bezpriznakovo a druhykrat som myslela ze skapem).
@kevi1 nezpochybnuju to, co rikas, opravdu nikdo z nas nevi, co s ditetem udela prodelani nemoci, ale kdyz jdes na ockovani, tak vis 100%, ze do sebe tu vakcinu nechas pichnout, kdyz na ockovani nejdes, tak nevis 100%, ze v onech 9 mesicich covid prodelas, tak za me to nejde uplne stavet 1:1
@evelyn777 kardiologický skríning má poznat největší kritické vady: hypoplázie levého srdce, společná komora, defekt atriventrikulárního septa. I pro velké vady typu transpozice velký cév a koarktace aorty je u nejzkušenějších kardiologů záchyt asi 50% a rozhodně není cílem najít malé vady. Nemluvě o tom, že perzistující botallova dučej se vyvíjí až po porodu (nepíšeš konkrétní vadu). A v 16. Týdnu je srdce dávno vyvinuté, takže ho těžko ovlivní očkovaní, jen je tak mrňavoučké, že není možné ho detailně vyšetřit.
Já jsem se dlouho rozmýšlela a nejdřív jsem jít nechtěla, ale přijde mi jako mnohem větší riziko prodělat ve 3.trimestru covid (když i nachlazení snáším hrozně), než očkování :( Navíc jsem cítila, že začínám panikařit sotva někdo v mé blízkosti zakašle apod., přitom před rokem jsem se nebála a prodělala to v pohodě. Nevěřím, že by očkování zanechalo na miminku nějaké následky a srdeční vady se často zjistí až po porodu, to bych s očkováním taky nespojovala. Na FB je skupina Očkovanie Covid-19 - tehotné, dojčiace & snažiace sa otehotniet 🙂 Tam jsem se hodně dočetla a povzbudila se k očkování (ve 26.a 30.tt), i když dlouho jsem tam jen četla a pochybovala 🙂
@evelyn777 delta mutace je velmi nakažlivá a nebezpečná pro těhotné, čísla rostou, takže riziko nákazy bude čím dál větší. Organogeneze probíhá v 1.trimestru, kdy se raději neočkuje, v 3.trimestru očkování vadu žádného orgánu nezpůsobí. Covid může způsobit infarkt placenty a smrt plodu, předčasný porod nebo můžeš skončit na ventilátoru. Takže je to ke zvážení, reálná rizika covidu, o kterých víme vs. imaginární potenciální rizika vakcíny…