icon

Rh- matky a Rh+ otce

maarkkeetaa
6. čer 2017

Dobrý den, ráda bych znala názor či zkušenosti Vás, co jste na tom podobně. Jsem Rh negativní, partner samozřejmě pozitivní, plus neslučitelné krevní skupiny, už spolu máme dvě děti a obě se teda narodily s velkou žloutenkou a strávili jsme v porodnici kolem 10 dnů vždycky, než se to normalizovalo a pustili nás. Nyní doufám čekáme třetí. A moje mamka se úplně náhodně dotkla tohohle tématu, protože ona je také Rh- a povídala, že to je taky ten důvod, proč neměli s taťkou třetí dítě, že jí to doktoři už nedoporučovali, že by to bylo ještě horší apod. Čili mě celkem vyděsila, mně nikdo nic takového neříkal, tak jen doufám, že to není tím, že by zapomněli, ale doba pokročili a poradí si s tím. Prosím o zkušenosti.

Strana
z3
normalnimatka
6. čer 2017

co konkrétně by mělo bejt horší? jako žloutenka? no, já bych mezi to rovnítko rozhodně nedávala...taky jsem slyšela strašení, že děti matek od RH- maj horší žlutenku, ale já jsem taky RH- a syn měl žloutenku jen úplně maličko. naopak vim o spoustě dětí, co měly žloutenku horší a nejsou od matek RH-.
můžeš se o tom pobavit s doktorem, já bych to neřešila. stejně se teď dává to blbý očkování už v těhotenství. a hlavně po těch porodech, pokud byly děti pozitivní, ti taky to očkování dali, takže proč by to měla bejt překážka?
ohledně RH- hrozí spíš potrat, resp. problémy v těhotenství, možná někdo tvrdí, že i při porodu. ale pak si myslim už o zdraví dítěte nejde.

magdadunajova
6. čer 2017

Ahoj, ja jsem Rh negativni a manzel Rh pozitivni, pri prvnim tehotenstvi, tusim v 28 tydnu jsem dostala injekci. Mala mela zloutenku fizjologickou, druhy den po porodu ji trochu narostla tak jsem ji davala na slunko. Myslim si, ze se nemusis bat. Tenkrat to bylo jinak, nebyli ty injekce. Treba muj bratranek kdyz se narodil musel mit kvuli tomu transfuzi krve, ale uplne celou mu vymenili. Jenze jak rikam, to bylo hodne davno a medicina nebyla tak pokrocila.

normalnimatka
6. čer 2017

to očkování už je asi docela dlouho... akorát donedávna se dávalo až při porodu a ne nesmyslně v těhotenství a každýmu, ať má dítě s jakýmkoliv faktorem.

guinea
6. čer 2017

@normalnimatka Já jsem Rh-, manžel samozřejmě +, v těhotenství jsem měla výsledky ok, takže mi nic nepodávali, a po porodu se ukázalo, že syn je také Rh-, takže ani pak jsem žádnou injekci nedostala. Už je to dva roky, teď se dává očkování všem plošně, bez zjišťování protilátek v krvi???

normalnimatka
6. čer 2017

@guinea jojo, teď se dává preventivně.
já odmítla. v prvním těhotenství pro to nevidim důvod. syn byl nakonec naštěstí taky RH-, tudíž v dalším těhotenství opět odmítnu, protože to je jako bychom jeli odnuly.

obě děti byly RH-? pokud jo, pak nevidim problém už vůbec. problém je, když je dítě pozitivní,a ještě ne nutně, ale to se pak ošetří injekcí po porodu.

guinea
6. čer 2017

@normalnimatka Preventivně! No panejo. Taky odmítnu...🙄

bonulinka
6. čer 2017

Mám Rh - , manžel Rh +, dvě děti máme Rh - a jedno Rh +. Ani jedno nemělo žloutenku. Možná je to i tím, že manželova matka je Rh -, takže v jeho krvi asi malé d bude. Moji rodiče jsou oba Rh + a mají 3 děti Rh -. Tenkrát to řešili i s genetičkou a i to je možné. Určitě tedy záleží i na dalších faktorech, nejen na tom, zda má matka Rh -.

alca666
6. čer 2017

@maarkkeetaa dostal jsi po porodech antiD očkování? to by mělo zneutralizovat protilátky a neměl by být problém. Navíc nikdo nemůže dopředu tušit, jaké Rh má dítě, pokud má minus, tak je úplně v pohodě.
BTW co jsou to nekompatibilní krevní skupiny? to slyším poprvé (pokud jde o těhotenství) 🙂

jinak Rh nekompatibilita rodičů s Rh negativní mtkou může být problém pro to dítě, protože matka si začne v prvním těhotenstvaí vyrábět protilátky proti krvi dítěte (pokud je dítě Rh+) a v dalším těhotenství opět s Rh+ dítětem můžou tyto protilátky likvidovat krev dítěte (ve výsledku jí můžou až úplně rozložit). Dokud nebyl antiD, tak to dost často znamenalo jen jedno dítě v rodině, protože ty další nepřežily (mám dva takové případy v širší rodině). Mojí mamce antiD po mém porodu nepíchli (protože má skupinu 0 a nějaký idiot si založil docenturu na tom, že ženy s touto rkevní skupinou si protilátky nevytváří - no vytvářely...)a brácha se musel narodit předčasně )a naštěstí měl jen horší žloutenku). Ale pokud ti byl antiD podán, nevyšilovala bych. A i kdyby ne, u Rh negativních matek se obvykle pro jsitotu kontrolují protilátky, takže by to bylo řešitelné....

Jinak to preventivní podání antiD ještě v těhotenství mi přijde taky extrém, ano, v některých případech může dojít k tvorbě protilátek už u prvního, ale tam je lepší to radši sledovat než rpdnout injekci všem bez ohledu na Rh partnera/dítěte..... Spíše je důležité si tu injekci pohlídat i po potratu....

dandaa
6. čer 2017

@guinea my jsme oba Rh negativni a delali mi odbery na protilatky s tim ze proste injekci dostanu ale odmitla jsem.Nastesti muj lekar je rozumny,nechal dat do moji karty kopii karticky o darovani krve s faktorem jaky ma muz a je klid od kecu jinych lekaru.Jediny argument lekaru bylo slovo preventivne....

alca666
6. čer 2017

@bonulinka
Rh+ znamená, že má člověk v krvi určitý faktor navíc. Rh- ho nemá, proto si může Rh- matka začít vytvářet protilátky proti krvi svého dítěte s Rh+ - ten faktor navíc v krvi dítěte je totiž pro její tělo "vetřelec", nezná ho..... Na druhou stranu Rh+ matka si proti krvi Rh- dítěte žádné protilátky vytvářet nebude, protože ta krev nic neobsahuje....
Rh pozitivita je mám ten pocit dominantní gen, takže Rh pozitivní budou i lidé, co mají jeden gen pro rh+ a druhý pro Rh-. Když se pak dva takoví sejdou a mají dítě, může se stát, že každý předá svůj gen na Rh- a dítě bude Rh-. Ovšem dva Rh- lidé budou mít těžko dítě Rh+, protože kdyby měli k předání Rh+ gen, pak by sami byli Rh+..... Je to jako s hnědýma a modrýma očima - dva hnědoocí můžou mít modrooké dítě ale dva modroocí hnědooké ne.....
Jinak já jakožto první Rh+ dítě mé matky taky žloutenku neměla, brácha jo. Ale na žloutenku mají vliv i další faktory než jen ty Rh....

alca666
6. čer 2017

@dandaa
Já slyšela, že mají tendence dávat antiD i ženám s Rh- otcem dítěte, protože prý otec je vždy nejistý a co když dotyčná lže....... Což už mi přijde absolutně na hlavu.....

dandaa
6. čer 2017

@alca666 jo to mi doktorka taky rekla a ja se drzela bejt slusna.Jedna sestricka v poradne taky ze musim tak rikam ze musim jen porodit...

martulka6188
6. čer 2017

@normalnimatka Preventivně plošně se nedává. Já jsem Rh-, manžel Rh+ (i když na to se mě nikdo neptal), protilátky mi kontrolovali během těhotenství 3x a žádné očkování mi nedávali. Až po porodu.

marki00
6. čer 2017

Ja jsem tehotna potreti (zadne dite) po kazdem porodu/potratu jsem dostala injekci. Ted pri odberech mi nasli mirne zvysene protilatky, tak snad to bude dobre.

yene
6. čer 2017

Ja se s tim "plosnym"podavanim setkala pred rokem a pul. Kdyz jsem sla pred porodem do poradny v porodnici,tak tam mi to taky rikali a jaktoze jsem ho od gyndare nedostala! No a ten mi pak rekl,ze mi sleduje protilatky,ty mam OK a ze vystavovat muj imunitni system a miminka ockovani,ktery nikdy driv nebylo potreba, nebude. Ze to je jen nejaka domluva gyndaru na celostatninurovni,ze takhle plosne pred porodem budou ockovat,ale ze to neni zadne narizeni ani to podle neho nema zadny pozitiva oproti klasicksmu postupu. Takze v tehu mi z krve zjistovali protilatky. Po porodu rh+ ditete jsem dostala to ockovani, za 6mes kontrola protilatek z krve a hotovo. Protilatky zadne nemam,takze v dalsim tehu se postupuje stejne. No a zloutenku mel jeden den na fototerapii,taky puvodne,ze bude potreba nasvecovat aspon tri dny ale pustili nas domu hned,jak mel druhy den OK vysledky.

agnes2ivory
6. čer 2017

Ja jsem 0-, manzel B+, syn je 0+. Ockovani jsem dostala po porodu. Kdyz jsem potratila druhe, dostala jsem ho zas. Syn nemel absolutne zadnou zloutenku, snad jako jedine miminko na oddeleni sestinedeli. Ted cekame dalsi.

petronilkaa
6. čer 2017

Já rh-, manžel +, obě děti +, v těhu protilátky v pohodě, ani jedno dítě nemělo žloutenku a po porodu jsem dostala očkování. V těhu u obou mi gynekolog říkal o očkování v průběhu těhu, u starší dcery ale bylo na matce ať si ho sežene, pokrčila jsem rameny a oznámila mu, že jsem nesehnala, u mladšího syna už to měl v ordinaci a říkal, že to musí dát, odmítla jsem, podepsala mu to a řekla, že jediná věc co musím, je umřít.. Já ještě u syna odmítla test na cukrovku, u dcery jsem si u toho prošla "peklem" a rozhodně jsem to nechtěla opakovat, takže gynekolog zkoušel i výhružku "ale bez toho nemůžete porodit.." Zasmála jsem se a usadila ho, že tedy asi budu do konce života těhotná.. 🙂

smselektro
6. čer 2017

Já jsem 0- a manžel A+, nikdo mě na žádné protilátky netestoval. Bylo mi řečeno, že dostanu injekci po porodu a tím to hasne. Raději bych ale byla na protilátky testována už v těhotenství.

andelka
6. čer 2017

Já jsem 0-, v těhotenství se sledovaly protilátky,ale obě děti jsou taky -, takže ani injekce mě nečekala, žloutenku měli běžnou,stačilo sluníčko. Dříve bylo více dětí rizikové,než se začal po porodu píchat anti D. A dneska se i píchá preventivně kolem 28 tt. Je to hlídané čím dál líp,takže žádný strach.

andelka
6. čer 2017

@smselektro Na protilátky se testuje v rámci krevních odběrů a píše se to do průkazky. Že si to neuvědomuješ neznamená že ti ty testy nedělali automaticky,stejně jako se automaticky zjišťuje krevní skupina.

smselektro
6. čer 2017

@andelka
Mně od té doby žádnou krev nebrali. Vyjma tedy testu na OGTT.

andelka
6. čer 2017

@martulka6188 ono to není plošně,ale čtu o tom tak poslední čtyři roky ( syn má pět a nic takového nebylo), ale není to všude a není to povinné ( a já bych si to si dát nedala,obě děti jsou - takže nakonec by to vyšlo zbytečně)

andelka
6. čer 2017

@smselektro v rámci těhotenských odběrů,obvykle před 10 tt a ve 30tt.

smselektro
6. čer 2017

@andelka
Aha, takže mě to ještě čeká. Děkuji.

andelka
6. čer 2017

@smselektro v prukazce by měla být kolonka na krevní skupinu,rh, protilátky a další výsledky. I když vím že průkazky jsou různé,taky jsem měla dvě různé s různými kolonkami,ale tohle by tam být mělo. Ta preventivní injekce se teď rozmáhá, záleží na gyndr jestli ji nabídne.

cramar
6. čer 2017

Jsem B-, manžel je B+. V těhotenství mi gynekolog po krevních testech napsal krevní skupinu do průkazky červenou fixou a v porodnici si pak pohlidali, abych dostala několik hodin po porodu injekci (syn je B+). Během těhotenství jsem nedostala nic. (Myslím, že preventivně je to zbytečné-stačí to až po porodu, když se potvrdí Rhpozitivita u miminka.)

normalnimatka
6. čer 2017

@martulka6188 tak tos měla štěstí na doktora. mně doktorka OZNÁMILA, že mi příště píchne to a to. tak sem an ni vytřeštila oči, doma si všecko zjistila a příště odmítla a podepsala revers, že to je na moje triko. doktorka jen suše poznamenala, že dřív to taky stačilo. ale kamarádce doktorka řekla, že jako se to ted dává plošně, ale, že jí to nedoporučuje. takže záleží na doktoroj, no.

cože, dva pozitivní rodiče můžou mít negativní dítě, jo? to slyšim prvně, to je teda pecka.

jojo, je to pravda s tím "nejistým" otcem... taky mi to doktorka řekla. tak sem jí řekla, jesi snad jsem nesvéprávná, abych nevěděla a neručila za to, s kým mám dítě. jo a ještě pak zae obvoďák dělal problém manželovi s vypsáním vyšetření na krev, co má teda za faktor s kecama, jak je to drahý a kdesi cosi a že je úplně jedno, jesi je otec negativní nebo pozitivní, že se to řeší jen u matky a podobně. nakonec muž daroval krev, tak sme zjistili, že je bohužel pozitivní.

riakuk
6. čer 2017

Jsem A- a manžel A+ (jeho služební doktorka to nechtěla zjišťovat, protože test je prý drahý, ale na gyn. mu vzali krev a nechali to zjistit kvůli mé negativní krvi). Po první sekci jsem dostala injekci (dcera A+), po druhé sekci jsem dostala injekci (dcera A+). Ani jedna neměla silnou žloutenku a nikdo mi další dítě nerozmlouval nebo nevaroval před jakýmkoliv problémem. Nyní jsem dostala injekci ve 28tt a po sekci už bych neměla.

normalnimatka
6. čer 2017

@riakuk tak s tímhle návrhem se mi doktorka vysmála, že je prej ženská doktorka, tak nemůže vypsat žádanku na chlapa:D
no, prostě koukám, mnohé jde, když se chce🙂

cinula
6. čer 2017

já jsem diskuzi jenom prolétla, jsem RH-, partner taky, takže jsem očkování odmítla. Pan doktor se chudák ošíval (byl na kontrole přítomen partner) a nakonec z něj vylezlo, že se to právě dává kvůli tomu "nejistému" otci. Že se nemůže spolehnout na to, že já tvrdím kdo je otec. Ale nechal to na mém rozhodnutí, máma se divila (taky lékařka), že mi nedal podepsat nějaký revers.

Strana
z3