icon

Rizikové těhotenství. Co obnáší a jak se liší od normálního těhotenství?

reeeza
16. kvě 2025

Holky co všechno obnáší rizikové těhotenství a v čem se to liší od normálního těhu?

Dnes mi volali z nejbližší nemocnice ( hodina autem), že budu muset jezdit do jiného města ( 2 a půl hodiny autem), jelikož spadám pod " very high risk pregnancy" ( žijeme v zahraničí) a budou tam schopní se o mě lépe postarat.

Zároveň prý v tom bližším místě odkud volali prý ani rodit nebudu...To jako budu muset jet 2 a půl hodiny autem?? Nebo rizikové těhotenství znamená automaticky vyvolávaný porod nebo porod císařským řezem? Nebo to obnáší třeba jen častější návštěvy? Nebo třeba 9 měsíc už budu muset být v porodnici?

Mám za sebou 2 potraty a jsem na injekcích heparinu kvůli trombóze žilních splavů v mozku. Asi tam ty tromby pořád trochu mám plus asi budou kontrolovat krvácení atp...

hennrietta
16. kvě 2025

Já bych se teda doptala na podrobnosti. Rizikové těhotenství je strašně široký pojem...🤷‍♀️

Já musela dojíždět do rizikové poradny 60km, protože mi hrozil porod v nízkém týdnu těhotenství (29tt) z důvodu zkracování čípku, otevírání se a silných, bolestivých poslíčků. V nemocnici vzdálené 15km nemají vybavení a zkušenosti s takovými nedonošenci. Do té bližší porodnice si mě převzali v 34tt.

martina1317
16. kvě 2025

No a ja treba lezela 6 tydnu v porodnici, nez se musel udelat cisar (nakonec abrubce placenty). Takze tak…

reeeza
autor
16. kvě 2025

No já jsem teprve 6tt, ani jsem nabyla na prvním utz, žádné patologické nálezy, nic zatím...a už mě takhle straší 🙄

martulka88
17. kvě 2025

@reeeza To se musíš zeptat jich.
Já byla na rizikovém skrze cukrovku a crohna. Porodnici máme ve městě a jezdila jsem 60km do rizikovky ve fakultce. Jinak ikdyž jsi riziková, neznamená hned císař - tam je to o tom, jaký důcod by byl císaře (já kvůli špatné por.anamnéze - první syn zemřel v 38tt a taky proto, že všichni tři kluci byli větší, jak 3kg, takže bych měla problém porodit - první se vyvolával a zasekl se ramínky).
U tebe bych to viděla skrze trombóze a tam se to dle toho bude odvíjet. Rizikové není jen o miminku, ale i mamince a jejím zdr.stavu.

palja
17. kvě 2025

@reeeza to se musíš zeptat jich. Každý to má jinak. Já jsem měla taky rizikové, byla jsem na neschopence a byla jsem jen doma a ležela.

cherie24
17. kvě 2025
@reeeza

No já jsem teprve 6tt, ani jsem nabyla na prvním utz, žádné patologické nálezy, nic zatím...a už mě takhle straší 🙄

@reeeza mě bylo řečeno, že budu riziková hned od začátku těhotenství a že mi hrozí život ohrožující komplikace. Mám za sebou 2 císaře a dle doktorky i díru v jizvě. Při druhém porodu mi tvrdili, že jsem údajně měla špatnou dělohu, byli prý přesvědčení o tom, že by mi praskla děloha při porodu a řekli mě i mužovi, že už nesmím mít děti. Přesto jsme oba ještě miminko chtěli a s rostoucím břichem se nakonec ukázalo, že ta díra byl pouze nějaký stín na ultrazvuku. Nicméně k porodu mi bylo řečeno, že 38+0 císař a ideálně i sterilizace. Sama jsem kontaktovala porodnici 180 km daleko/2 a čtvrt hodiny cesty a jela rodit tam, kde mě nenutili ani do císaře, ani nepovažovali za rizikovou. Porod bez problémů, o jizvě jsem za celé těhotenství i porod vůbec nevěděla. Dělalo se i vnitřní vyšetření jizvy a je prý krásná. V porodnici nechápali, co vše mi bylo řečeno a po porodu se smáli, že nás čekají s tim čtvrtým ještě. 🫣 Ty cesty byli náročnější, ale dalo se to. 🙂 Záleží na tom, proč jsi riziková...

zmrzlinka
17. kvě 2025

Nestraši Tě.Jsou akorát opatrný ,aby si Ty a dítě byli v pořádku.Musiš se zeptat přímo tam.

eviicka
17. kvě 2025
@cherie24

@reeeza mě bylo řečeno, že budu riziková hned od začátku těhotenství a že mi hrozí život ohrožující komplikace. Mám za sebou 2 císaře a dle doktorky i díru v jizvě. Při druhém porodu mi tvrdili, že jsem údajně měla špatnou dělohu, byli prý přesvědčení o tom, že by mi praskla děloha při porodu a řekli mě i mužovi, že už nesmím mít děti. Přesto jsme oba ještě miminko chtěli a s rostoucím břichem se nakonec ukázalo, že ta díra byl pouze nějaký stín na ultrazvuku. Nicméně k porodu mi bylo řečeno, že 38+0 císař a ideálně i sterilizace. Sama jsem kontaktovala porodnici 180 km daleko/2 a čtvrt hodiny cesty a jela rodit tam, kde mě nenutili ani do císaře, ani nepovažovali za rizikovou. Porod bez problémů, o jizvě jsem za celé těhotenství i porod vůbec nevěděla. Dělalo se i vnitřní vyšetření jizvy a je prý krásná. V porodnici nechápali, co vše mi bylo řečeno a po porodu se smáli, že nás čekají s tim čtvrtým ještě. 🫣 Ty cesty byli náročnější, ale dalo se to. 🙂 Záleží na tom, proč jsi riziková...

@cherie24 moc gratuluju 💗 k miminku. A nechali tě rodit přirozeně? Vzdálenost tedy obrovská, ale určitě to stálo za to.