Těhotenská cukrovka a dieta: Jak ovlivnit růst plodu?
Ahoj holky, prosím vám, jdu si pro radu nebo spíše názor, jestli máte s tímto nějakou zkušenost. V 11.tt mi bylo řečeno, že mám těhotenskou cukrovku. Lačnou jsem v té době měla 6,1. Od 13tt jsem na metforminu 3x denně a opravdu dodržuji dietu, tak jak bych měla. Nicméně, začala jsem na váze 78,5 kg, když jsem začala jíst podle diety a cca před 14 dny už jsem byla na 69 kg. Na jednu stranu jsem ráda, kdo by nebyl, ale je to v pořádku v těhotenství takový úbytek? Dle mojí diabetoložky je to v pohodě. Nicméně cukr se mi celkem upravil, občas po něčem vyletěl a pak v době, kdy jsem měla ATB jsem měla blbé hodnoty, měla jsem zánět v těle. Nicméně těhotenství probíhalo v pohodě, na konci 31tt jsem byla u své gynekoložky na kontrole a ejhle. Údajně v té době měl plod 1350 g a měla jsem málo plodové vody, okamžitě jsem byla objednaná do nemocnice, kvůli hypotrofie plodu a prý se mi miminko o 3 týdny zpomalilo v růstu. Ještě v ten den jsem byla na diabetologii a prý se spíše maminkám stává opak, že kvůli cukrovky mají větší děti. No a já tak nějak selským rozumem začala přemýšlet, jestli mi spíše ta dieta neškodí. Když nenabírám já, nenabírá ani miminko a začala jsem jíst trošku jinak. Vzala jsem si jeden den rohlík, který nemůžu nebo donut, jiný den jsem si dala bebe dobré ráno nebo malé množství čokolády a jeden den smetanovou zmrzlinu. Pořád si měřím cukr, nikdy mi nevyletěl a lačnou mám od 3,9 po 4,7 každé ráno. Za normálních okolností bych to nikdy neudělala, ale prostě jsem si chtěla otestovat, jak to bude s měřením a vážením mimča. Když jsem byla ve 32 tt v nemocnici, plod měl 1460g a byla jsem na percentilu 6, což je prý hodně špatně, protože nejnižší hranice má být 10, aby bylo vše v pořádku. Dokonce mi řekli, že asi ukončí těhotenství v 36tt. Teď jsem si občas něco dopřála, abych i já nabrala. Mám teď nárůst 2 kg a miminko mělo ve 33tt 1680 g a už jsem se dostala na percentil 10,6 a dokonce prý i plodovka je lepší. Takže podvědomě si říkám, že asi jsem neudělala nic špatně, ale nemůžu škodit naopak miminku, když si dám něco, co nemám povoleno? Na druhou stranu, pokud mám i hodinu po jídle cukr 5-6,7, tak asi by to nijak nemělo ublížit ne?
@alikscha Moc držím palce, ať jde vše dobře, miminko přibývá a ještě aspoň ten měsíc vydrží a jste oba zdraví ❤🍀. Jen jak jsi psala o těch sacharidech 170-200 g za den a že nejíš sladký ani pečivo, tak to máš z příloh? Já si teď totiž zrovna píšu tabulky a mám zhruba podobný příjem sacharidů i když normálně jím, což je u mě kupa bramborový kaše, těstovin, něco malýho sladkýho ke kafi a k večeři pečivo 😅. V těhoteství na dietě nevím, kolik jsem měla, to jsem si nepsala, jen jsem nejedla nic sladkýho a snažila se ubrat přílohy a pečivo, ale i to jsem jedla, hodnoty jsem měla v pohodě, i dlouhý cukr. No a do porodnice jsem si nechala pak poslat čokoládový bonbony 😂. Sestry nade mnou protáčely oči vsloup, jenže i když GDM porodem končí, pořád mě tam měli vedenou jako diabetičku (byla jsem před porodem hospitalizovaná kvůli špatným monitorům) a dostávala jsem i po porodu cukrovkovou dietu, což je v podání nemocnice jogurt s 0 % tuku, dia marmeláda a další šmakulády plný umělých sladidel a tak 🙄. Tak hlavně, že vás hlídají a že se i percentil zlepšil, hodně štěstí 🙂!
@katule1990 moc děkuji, jste hodná. ♥ Já tedy doufám, že jsem si to počítala dobře, ale řídila jsem se podle aplikace kalorické tabulky a mě třeba hodně ty sacharidy rostly za ten žitný chléb nebo moskvu. Jenže ty mi občas taky vylítly, tak jsem pak přešla na šumavu. Bílé pečivo jsem od začátku nejedla, jen teď jsem si právě posledních 14 dopřála jeden rohlík nebo ten donut. Grahamový rohlík neprošel. Skvělé hodnoty jsem měla i po bezlepkovém dortu s ovocem a mascarpone. A za 4 měsíce jsem asi 3x měla kousek vánočky s máslem bez marmelády a hodnoty v pohodě. Jinak já měla 2 večeře, jednu do 18 hodin a pak po 2 hodinách ještě něco menšího, pak jsem přešla na jednu večeři kolem 19-20 hod. Přílohy jsem si vážila, neprocházeli mi ani 2 houskové knedlíky, i když jsem četla, že bych se měla vejít, tak jsem měla vyšší hodnoty. Tak jsem pak přešla na brambory a celozrnné těstoviny a občas rýži a pořád jen zelenina. Jsem v jedné skupince, kde vůbec neuznávají při GD banán a mě ho diabetoložka zase doporučila, sice ho nejím každý den, ale jednou do týdne a hodnoty mám super. Říkala, že je tam draslík a pokud mi to neskáče, tak není důvod ho nejíst. Ale nejím zralý, jen takový ten zelený. 😀 Mléko mi poslední dobou nesedí a mám vyšší hodnoty. A když mám chutě, mám povolenou domácí šlehačku bez cukru, takovou tu hořkou 70% čokoládu max 2 čtverečky a jsem dost na ovoci. Pořád jsem jedla jahody na všechny způsoby. 😀 No já se ptala, tak po porodu prý si občas mám změřit hodnoty, ale vysadit léky a pak se uvidí, jestli mi dieta zůstane nebo mi cukrovka úplně zmizí. 🙏 A kdy Vás po porodu propustili s miminkem domů?
@alikscha Já obecně nejím vůbec ovoce, moc ho nemusím, takže pravdou je, že tady "ušetřím" asi dost sacharidů 🙂. Chce to prostě zkoušet, co komu sedí a důležitý je prý i ten dlouhý cukr, ten jsem měla taky vždycky úplně v normě. Po porodu nás pustili po 8 dnech, ale to se netýkalo cukrovky, ale toho, že jsem měla nějaký komplikace a hlavně se čekalo, až bude mít syn aspoň porodní váhu (těch 2,1 kg), což trvalo 8 dní. Už jsem se strašně těšila domů.
@katule1990 právě, že asi tím, že budu mít maličké miminko, tak to budeme mít podobně a budeme muset počkat, až trošku nabere. U prvního syna jsem byla téměř měsíc v nemocnici, v podstatě ve 3 za sebou od Ostravy až po Prahu, takže pokud bychom do 10 dní tentokrát byli doma, budu ráda. 🙂 Moc děkuji za všechny informace a zkušenosti. Přeji Vám a hodně šťastných dnů s drobečkem. ♥
@alikscha Super pečivo, co se týče sacharidů, je večdrní chlebík penam. Já jsem nic jiného v těhotenství nemohla. Tím, že jsem diabetik, tak jsem ho jedla celé těhotenství a lezl mi pak už i ušima 🤣 A jinak z příloh jsem jedla brambory, brambory a zase brambory. To bylo opět jediné, co mi prošlo. A když čtu čokoládu - já si dávala nejraději 99 a nejlepší je z lednice ☺️
@martulka88 jj, ten večerní chlebík od Penamu jsem zkoušela, ale prostě vůbec mi to nešmakovalo a to jsem zkoušela na několik způsobů. Takže jsem ho přestala kupovat. A brambory mi naopak občas vyletěli, hlavně když to byla kaše.
Holky, ještě takový dotaz. Nechci plašit, protože mám ve středu další kontrolu. Ale jak už jsem psala výše, u prvního těhotenství se na dost věcí kolem syna nepřišlo a pak přišla ledová sprcha, vrozená vývojová vada - brániční kýla, 2 operace a posunuté orgány, jsme sledovaní pro PAS - podezření na aspergrův syndrom (kvůli tomu, že se syn po porodu špatně okysličil, protože neměl intubaci) a máme toho fakt hodně.Taky byl poměrně maličký, i když jsem tenkrát nabrala 17 kg. Ale přemýšlela jsem teď hodně o té hypotrofii, protože mi říkali, že třeba hlavička odpovídá o 3 týdny zpoždění a já si vzpomněla, jak od 16tt mi pořád na UTZ začali říkat, jak je vše špatně čitelné, jednou nenašli ret, jednou nos, pak dlouho hledali páteř nebo ledviny a vždy to šlo strašně špatně dohledat a to jsem tam byla asi 4x. Nakonec se jim to podařilo, ale napsali mi do zprávy, že je to špatně čitelné. No a já se koukla zpětně na ty snímky a začali mít trošku obavy, jestli to nemůže mít spojitost s downovým syndromem, protože tam je taky menší hlavička. Jak říkám, nechci plašit, ale po tom všem, za poslední dobu a to s tím synem, tak já už jsem ze všeho vyjukaná. Já dokonce byla objednaná na odběr plodové vody, sama jsem si o to zažádala, jenže pak mě skolila viróza a nemohla jsem na to a primářka z genetiky mi říkala, že pokud jsem screening měla v pořádku, tak se nemám ničeho bát, ale prostě se mi to vše vybavilo. Posílám i foto, prostě příjde mi, že je to kolem toho nosíku a rtu takové jiné, než vídám u ostatních...
@alikscha ta váha miminka je pouhý odhad a většinou se netrefí, může mít klidně o půl kila nebo i celé kilo navíc, tolik bych neplašila a ten zbytek s cukrovkou vůbec souviset nemusí, řekla bych, že tam bude jiný problém. A v těhotenství, pokud není žádný problém, tak si miminko přibírá jak potřebuje bez ohledu na váhu matky, jsou případy, že matka v těhoteství ještě zhubne, protože jen zvrací a dítě má v pohodě přes tři kila, u Vás to spíš vypadá na špatně prosperující těhotenství možná kvůli špatné funkci placenty, když chtějí ukončovat dříve? Ale jen můj laický názor podle bohatých zkušeností s komplikacema v těhu, nechci nijak strašit. Přeju, ať jste v pořádku.
@alikscha Ahoj, určitě se ve středu na všechno vyptej doktora, tady ti asi v tomto moc neporadíme. Chápu, že se bojíš, vůbec po těch předchozích zážitcích se synem, to mě moc mrzí. Osobně si myslím, že jestli vyšel screening v pořádku, tak miminko v pořádku bude. Faktem je, že mně nevyšlo riziko růstové restrikce a pak se to stalo, takže stoprocentní to nejspíš není nikdy, nicméně ty genetický vady by to mělo zachytávat snad mnohem spolehlivěji než tu restrikci. To zaostávání bych spíš viděla na hůř fungující placentu, alespoň u nás to tak bylo. U nás teda zaostávalo nejvíc bříško, to bylo snad o 4 týdny, stehenní kost taky o dost menší a hlava "zaostávala" nejmíň. Záleží taky na genetických dispozicích, jestli jste třeba oba malí a v dětství jste byli menší oproti vrstevníkům, může to být i geneticky. U nás to tak být nemohlo, jsme oba nadprůměrně vysocí. Moc držím palce, ať je vše v pořádku.
@katule1990 s manželem máme oba 175 cm a já ve škole byla většinou vždy mezi vyššími a v naší rodině jsou ostatní ještě vyšší i přes 180 cm. jako je fakt, že jsem asi už vyjukaná ze všeho. 😔
@2hanah to máte pravdu, že ten odhad může být nepřesný, mě v den porodu syna řekli 3 300 g a měl 2 850 g. S tou placentou už mi to tady napsalo více lidí, tak asi na tom něco bude. To ukončení dříve bylo z důvodu ubývající plodové vody, ale na minulé kontrole to bylo v pořádku. Já v předchozím těhotenství zvracela hodně a byla nakonec i v nemocnici a stejně jsem byla dost nateklá. V tomto těhotenství jsem nezvracela a šla jsem dolů kvůli diety. Ale tělo si zvyklo a hlad byl jen na začátku, teď mi to jídlo stačí. Já se akorát pořád bojím o miminko, protože je tolik nejasností, až mě to děsí.
@alikscha nebojte, ta miminka jsou hrozně odolná a chytrá, kdyby se jí tam nelíbilo, už by se narodila, já měla taaaak strašné těhoteství a u prvního syna i porod, že jsem myslela, že nemůžou být v pořádku a všechno super, ten mladší, co jsem měla to hrozné těhu a velké komplikace je dokonce nejúžasnější děcko na světě a hrozně chytrej od tří let na mě používá angličtinu, co se sám učí na internetu😍 miminko to zvládne, věřte✊ jen je blbý ten hlad, ten byste mít neměla, v těhoteství rozhodně ne, pokud máte hlad, dejte si vařené vejce, šunku, libové maso nebo rybu, zeleninu, tohle jsou věci, které Vám nezvednou cukr ani na noc. Kdybyste se cpala sladkým, jasně, to by Vám měli zakázat, ale držet se v těhoteství hladu a nenajíst se normálně, to pořešte s doktorkou na diabetologii, protože hladový "diabetik" a těhotná k tomu je úplně špatně a může to nadělat víc škody než užitku🍀
Ahoj všem, tak se po pár týdnech opět hlásím. Jsem momentálně stále v péči rizikové ambulance, kam chodím poslední týdny. Každý týden je vše jinak, zatím jsme 2v1 a začínám 37tt. Miminko dle odhadu 2150g, nicméně v pondělí mám další kontrolu a rozhodně se, jestli už mi těhotenství ukončí. Já vůbec nenabírám, po poradě se všemi doktory kam chodím i včetně moji diabetoložky jsem měla povolené i nějaké jídlo s cukrem nebo vyšší hodnotou sacharidů, protože výsledky cukru jsem měla hodně ukázkové a někdy až příliš nízké. Nicméně poslední 3 dny se mi cukr více zvedá, takže nevím. Nicméně bojím se, protože i když jím více a mám větší porce, tak vůbec nejdu nahoru, občas i o pár deka méně. Různé mi to skáče i v percentilu vahového přírůstku miminka. Nejdříve 7, pak 10,6 a pak to zase začalo klesat a dostala jsem se i na 6. No já už to holky vidím fakt nějak divně. Miminko je prý pořád nějaké pokroucené, hůř se měří a celé těhotenství má údajně divnou polohu. Modlím se, ať je vše v pořádku, ale moje intuice říká, že je prostě něco špatně. 🤷♀️ Bříško mám ve srovnání s jinými maminkami tak malé, že ráno si říkám, že snad tam ani žádné mimčo nemůže být. Každopádně mám strach.
Děkuji za zprávu. Držím palce ať to bude dobré. Někdy je to strašný boj....
@alikscha Drzim palce a verim, ze to dobre dopadne 🍀🍀🍀. Ja jsem rodila ve 37+1, bricho jsem skoro nemela, v nemocnici nikdo nechapal, ze jsem pred porodem. Jestli vyhrabu fotku, tak ti ji poslu. Rodit jsem sla + 2 kg. Syn mel jen 2100 gramu, 6x snuru kolem krku, 1x kolem tela, byl zadkem dolu, ja jsem mela prirostlou placentu. No a je to zdravy skoro 2 lety kluk, jen je porad hodne drobny a hubeny 🙂.
@katule1990 Mockrát děkuji, To mě vždy povzbudí, že nemusí být vše černé. 🙂 Chtějí mi vyvolat porod, což mi říkali, že může trvat i klidně 3 dny. No a prý pokud by to nešlo podle plánu a porod nešel jak by měl, můžou to pak ukončit akutní sekcí. Popravdě po všech nepříjemnostech a tím, že u nás je vše jinak nechci nic riskovat a hrát si na hrdinku. Takže tím, že u prvního jsem měla sekci kvůli konce pánevního, tak mi říkala má genetička, že jsem pořád "prvorodička" a že by asi už u mě šla na plánovanou sekci a tak nějak to cítím já, i když vím, že jak pro mě, tak pro mimčo je lepší ten přirozený porod. Ale jak si čtu, i ten Váš příběh a pořád mi říkají, že sice poloha je hlavou dolů, ale je taková divná, tak už se mi asi nechce riskovat, že bude zase nějaké ale.
@alikscha S přirozeným porodem neporadím, já jsem moc chtěla rodit přirozeně, ale bohužel to bylo s ohledem na 2 kg dítě a konec pánevní nemožný. Nakonec se ukázalo, že s tou šňůrou kolem krku by to tuplem nešlo. A průtoky a monitory vycházejí dobře? U nás totiž vycházely strašně blbě i ty monitory, i primář z toho byl špatný, proto syn musel ven, ale opravdu je zdravý, nikdy žádný problém neměl, jen je to hubenina a motorický vývoj šel pomalu, ale správně (začal chodit až po roce a půl). To bylo možná tím, jak se v břiše nemohl hýbat, že měl slabší svaly, tak mu trvalo, než je posílil, ale ani jsme nechodili na žádný rehabilitace, doktorka říkala, že dělá vše správě, že to dožene a dohnal, lítá tu jak motorová myš 🙂. Posílám pro zajímavost fotku mýho břicha 2 dny před porodem, to už jsem byla v nemocnici. Jo a je to focený po snídani, před ní bylo ještě menší 😀. Moc držím pěstě, věřím, že doktoři vše hlídají a bude to v pořádku. Dej pak vědět 🙂 🍀 .
@katule1990 Moc děkuji za uklidnění. 🙂 Opravdu to bříško bylo maličké, možná menší než já. 😀 A kolik kg jsi měla na začátku? Já totiž na začátku měla celkem nadváhu na svoji výšku, takže jsem nebyla žádný hubeňour a u prvního porodu jsem měla o 13 kg více než mám teď a stejně měl syn 2850 g. No přesně jak píšeš, tak já u prvního taky chtěla rodit přirozeně, ale kvůli konce pánevního jsem šla do sekce a taky jak u Vás tam byl skrytý problém, že byla ta brániční kýla, takže kdybych šla do přirozeného, nemuselo by to dopadnou dobře. Takže naše miminka jsou asi opravdu chytrá a i když se na nic nepřišlo ze stran doktorů, tak tím koncem pánevním jim to vlastně zachránilo život. 🙂 Možná právě proto jsem ale po těch komplikacích u prvního ze všeho takové nesvá, když to není úplně jak má být. A právě jsem někde četla, že když je to miminko moc malé a třeba by porod trval déle, nemusí to úplně udýchat a že je lepší ta sekce, takže vážně nechci nic riskovat, tím, že bych si hrála na hrdinku a pak bych musela mít plnou narkózu a raději budu bojovat za toho plánovaného císaře. Ale díky moc za podporu a zkušenost. 🙏 JInak to jsem já dneska po ránu po snídani. Večer mám větší bříško. Jo a průtoky jsou zatím v pořádku.
@katule1990 a tohle je focené před 14 dny, už kolem 19 hodin a to mívám už větší bříško. 😇
Já jsem celkem velký zastánce vaginálního porodu. Tohle píšu jako laik. Pokud se bude vyvolávat, tak k tomu budou důvody. Nicméně je mi proti srsti vyvolávat dítě v 37 tt+pár dní, které má dle odhadů něco málo přes 2kg, takže bych raději volila plánovaný císař. Porod je náročný i pro dítě a 2 kg mi přijde jako drobek. Obecně je císař operace, kdy se spěchá, aby dítě bylo brzo venku, ale přijde mi o fous lepší plánovaný císař než akutní. Já jsem v tomhle směru celkem alternativní, vnitřně souzním s tezí, že dítě si samo vybírá den porodu, kdy je připraveno a zároveň na porod musí být i matka mentálně připravená, takže na tvém místě bych nechtěla vyvolávat porod. Pokud bude dítě ok, nechala bych to na dobu, kdy samo bude chtít přijít na svět, pokud se neodhodlá, volila bych raději plánovaného císaře. No možná pokud je divně zkroucené má třeba i větší hmotnost, že se blbě měří, ono pár mm tam pár mm sem a hned je váha jinde. Pokud je divně zkroucené možná tvoje dítě chce na svět přijít císařem, protože má k tomu důvod.
@alikscha Máš krásný břísko a moc ti to teda sluší <3! To moje bylo určitě menší 🙂. Já jsem měla před otěhotněním 72 kg a před porodem 74 kg, měřím 178 cm, takže tlustá nejsem, ale modelka taky ne 😀. Zkus se o tom přiřozeným porodu/císaři pobavit s více lékaři, pokud to jde. S tímhle ti moc neporadíme. Já jsem jako @levandule_k taky velký zastánce přirozeného porodu, ale někdy jsou prostě situace, kdy to nejde a díky císaři se podaří matku i dítě zachránit 🙂. Při plánovaným císaři mají doktoři i antesteziolgové na vše víc času, takže v tomto je výhoda.
@levandule_k přesně, úplně s Tebou souhlasím a lépe bych to nenapsala. Pokud by byl porod spontánní a mimčo by šlo samo na svět, tak není důvod volit sekci, pokud není problém, ale pokud mi chtějí vyvolat porod, protože se jim zdá, že dítě už moc neroste a údajně mi tvrdí, že mu v ikubátoru možná bude lépe, protože se u mě špatně vyživuje a je takto maličký (a to je pořád odhad, může být ještě menší), tak nechci riskovat, že mi budou něco vyvolávat, budeme se oba trápit několik dní a něco se zvrtne a budu muset ve spěchu na akutní sekci. Je to vážně drobeček. Když už tak plánovaného císaře a přesně jak píšeš, kdyby syn nebyl u prvního porodu konec pánevní a nešla bych do plánované sekce, bylo mi později řečeno, že by přirozený porod nezvládl, protože se nevědělo o té brániční kýle a i několik hodin po porodu, tím, že se pořád o tom nevědělo, tak nám málem zemřel, protože nebyl zaintubovaný. Věřím, že vždy má vše svůj důvod a nic není náhoda. Takže intuice mi říká, nevyvolávat.
@katule1990 moc děkuji. ♥ Jo tak to máme asi vážně dost podobné. Já měřím 175 cm, začínala jsem asi na 76 kg, v 11 tt jsem měla 78,5 kg a po zjištění cukrovky jsem jedla dle tabulek a spadla jsem na 69 kg. Teď posledních 14 dní se držím +/- 71 kg. Právě, že jsem se ptala asi 3 doktorů, porodníci jsou spíše pro přirozený a až pak akutní sekci, genetička mě sleduje už po porodu malého, tak je spíše pro císaře a jedině mě napadá ještě zavolat své gynekoložce, ke které už nechodím, protože musím právě chodit do nemocnice. A jak píšete, taky spíše jsem pro přirozený, pokud jsou vhodné podmínky, protože ten císař teda dle mě není žádná výhra. Je to operace a mě se jizva celkem dost dlouho hojila a nebylo to nic příjemného, ale zase raději půjdu do tohohle, než pak bojovat o každou minutu a ohrozit mimčo.
@alikscha Tak to jsi zatím - 5 kg, to jsi teda zhubla 😀. Mně se po porodu postupně kila vrátila, vůbec jsem nespala a jedla sladký, takže mám teď 72-73 kg, což mě štve, když vím, jak jsem byla v těhotenství a po porodu hubená a oblíkla všechno svoje deset let starý oblečení 😀 😀. Přitom teď už sladký skoro nejím a stejně se pod 70 kg nemůžu dostat. Jinak já bych na tvém místě asi vše zkonzultovala s tvojí gynekoložkou, každý názor dobrý. Ono zase genetička přeci jen není gynekolog/porodník. Císař určitě žádná výhra není, navíc já jsem po něm měla komplikace, ale na druhou stranu jsem za něj ráda, protože jsme díky tomu se synem zdraví a to je hlavní 🙂.
@katule1990 hlavně, že tvůj maličký je v pořádku a to je to nejdůležitější. 🍀 No právě vím, že se občas po císařském řezu vyskytnou komplikace, bývají srůsty a podobné věci a u mě se ta jizva fakt dlouho hojila a byla jsem nemožná. Bolelo mě to dlouho, proto úplně dobrovolně tohle podstupovat po druhé není pro mě příjemné, ale pokud bych tím zajistila větší bezpečnost pro mimčo, tak za to mi to stojí. 😇 Jako myslím, že ta genetička tomu docela rozumí, sama si prošla těhu cukrovkou, je primářka a v podstatě řeší těhotné každý den. Navíc zná i moji zdravotní anamnézu více než v porodnici, protože nás zkoumá celou rodinu pro komplikace s prvním synem. Moje gynekoložka právě spadá pod jinou porodnici a tam si myslím, že by mi sami sekci nabídla. Ona sama byla u mé první právě kvůli konce pánevního. Ale teď spadám pod jinou porodnici díky rizikům a cukrovky a tam prostě jsou zastánci toho přirozeného, i když mi ve finále řekli, že nutit mě taky nemůžou. Takže je to asi fakt teď na mě a musím se rozhodnout podle sebe, jak to cítím a zároveň je to dilema.
@alikscha Aha, tak to tomu ta genetička opravdu rozumí. No, je to těžký rozhodování, ale přesně jak píšeš, nejdůležitější je, abyste byli oba zdraví. Kdyby to byl můj první porod, zkusila bych přirozený, ale když bych za sebou měla jeden císařský řez a v dalším těhotenství byly nějaké komplikace a pochybnosti o poloze atd., tak bych asi zvolila císaře, ale je to těžký, no, když nikdo dopředu neví, jak bude vše probíhat. Držím palce a budu ráda, když dáš vědět 🙂.
Ahoj holky, tak zítra už mi teda těhotenství ukončí. Jsem 38+5. Chtěli porod vyvolat, ale já se nakonec rozhodla pro císařský řez. Údajně je percentil už jen 2, což je dost nízko, za posledních 9 dní se váha změnila jen +50g a váha miminka je odhadem 2300 g, ale prý to může být i nižší. Průtoky jsou prý pořád skvělé, ale já se začínám dost bát, proč malý neroste, zatím mi to nikdo nevysvětlit. Tak nám držte pěsti! 😇
@alikscha Neboj, bude to dobré 🙂 Já byla taky 39tt a měla SC - já naopak pro velký plod (bohužel mé tělo nedokáže porodit přirozeně větší mimi jak 3kg) + nepříznivá porodnická anamnéza. A jinak ti radím, prvních 24hodin si klidně říkej o léky na bolest a pak, až budeš na normálním pokoji co nejvíce choď, hodně ti to pomůže "se postavit na nohy". Hodně štěstí 🙂

@katule1990 průtoky mám v pořádku, ty hlídají. Ale je fakt, že jak mi řekli, že mimčo už je pod hranicí a vlastně mi nikdo nic neřekl, co dělat, co změnit, tak jsem začala experimentovat s jídlem, ale pořád jsem si hlídala cukr, abych neměla hodnoty špatné. Nejsem nezodpovědná a už vůbec nechci ohrozit miminko, spíše naopak. Ale moje první těhotenství dopadlo šíleně, kdy až po porodu mi syn málem umřel, protože screening neodhalili spoustu vad a teď jsem ještě více obezřetnější a na všechno se ptám i 3x. Toho předčasného porodu se ale bojím. Tak snad ještě aspoň měsíc vydržíme 2v1. ♥