Těhotenská cukrovka, vysoké lačné hodnoty

89adelka89
21. pro 2017

Ahoj, vím, že už se to tu několikrát objevilo. Ale před týdnem mi byla zjištěna těhotenská cukrovka, dostala jsem glukometr, jsem na dietě. Měřit se mám ráno na lačno, po snídani, po obědě a po večeři . Jde mi o to, že všechny hodnoty jsou v pořádku jen ta lačná vysoká, mám stále 5,3 5,5 5,6. Doktorka mi už chce nasadit inzulín . Není to brzo ? Jak jste to měli vy ? Děkuji

rajani
21. pro 2017

K inzulínu ti nenapisu, ale nehladovis moc v noci? Zkus jestli by 2.lehka vecere nenapomohla k lepsim hodnotam (ktere i tak mas nizke, tesne nad hranicí..zadny extrem).

Ale indikaci inzulinu prd rozumim, tak raději nebudu nic psat.

kvietorka
21. pro 2017

@89adelka89 ja bojovala se stejnym problemem. Lacna byla dokola mezi 5,3 az 5,6. Nakonec se to dostalo pod limit kdyz si dam na 2. veceri vecerni chlebik od Penamu se sunkou nebo syrem a zeleninu plis beru na noc 1 tabletku metforminu na pomale uvolnovani cukru do krvi.Ted mam hodnoty kolem 4,6 az 5,1 a snad to tak doklepu az do porodu.

89adelka89
autor
21. pro 2017

@rajani dekuji

89adelka89
autor
21. pro 2017

@kvietorka Já právě zkoušela jogurt s muslli, co poradila sestřička,a stejně nic. A ten prášek ti předepsal lékař ? Jinak děkuji

aviho
21. pro 2017

@89adelka89 metformin je jedině na předpis, fakt zkus lehkou druhou večeři. Můžu ti poslat do SZ týdenní jídelníček, který jsem si našla na netu, jela jsem podle něj, brala metformin a bylo to dobré

kvietorka
21. pro 2017

@89adelka89 jogurt s musli neni uplne ideal na 2. veceri. Musli mas domaci neslazene? Skus ten vecerni chlebik od Penamu, hodne holkam pomaha. Prodavaji ho ve fialovem obalu v Tescu, Bille atd.
Ten metformin mi napsal diabetolog kdyz jsem po mesici nebyl schopna snizit lacnou pod limit. Pres den mam po jidle hodnoty vzdy ukazkove. Pokud by nezabral metformin, tak pak by mi diabetolog nasadil inzulin. Tabletka nastesti zabira.
Jinak ja kdyz jela podle rad diabetologa a predepsaneho jidelnicku, tak byly hodnoty spatne i pres den. Kazdemu sedi neco jine. V mem pripade mi dokonce radili na 2.veceri cely banan ☹

gabcat
21. pro 2017

Vyzkoušela bych jogurt a chia semínka. Slouží jako bariéra rychlému uvolňování sacharidů. Mně teda nepomohlo. Vše dobrý, lačná vysoká. A neudělaš někdy prostě nic. Píchání inzulínu se dá taky přežít a důležité je to miminko.

89adelka89
autor
21. pro 2017

@aviho budu moc ráda, kdyz pošleš,moc děkuji

89adelka89
autor
21. pro 2017

@kvietorka Ano mám, domácí, právě mi tohle poradila sestra a i doktorka, stále zkouším co by mi sedlo .

89adelka89
autor
21. pro 2017

@gabcat děkuji za radu, vím, že se to dá přežít, přece jen to děláme kvůli miminku, ale že hned tady brzo mne udivilo ..

gabcat
21. pro 2017

@89adelka89 no ve 30. týdnu zase tak brzy není. Měla jsem hodnoty jako ty a malá byla větší a hlavně už měla disproporčně větší bříško. Vyvolávali mi ji o 2 týdny dřív a byla to dost hrůza. Tím tě určitě nechci strašit, ale prostě někdy lepší začít to řešit dřív než čekat a doufat jestli se to zlepší. Tak držím palce

89adelka89
autor
21. pro 2017

@gabcat já že merim zatím týden, ale samozřejmě,že je lepší aby se to srovnalo a mimco bylo v poradku, ..

gabcat
21. pro 2017

@89adelka89 no podle mé doktorky jde o to, že ta lačná se většinou jídlem prostě nestáhne. Tak asi nechce ztrácet čas. Mně předpověděla inzulín hned na první návštěvě :-/ byla překvapená, že ze začátku se to lehce zlepšilo. Ale s postupem těhotenství se to pak zhoršuje.

bbn
21. pro 2017

@89adelka89 čekám třetí a u mě byla Tehotenska cukrovka zjištěna už kolem 12tt, pravé díky té vysoké lacne. Po týdnu měření jsem už sama naklusaka k dr, protože ať jsem se snažila sebevic, tak ty lacne byly kolem 6 pořad, i přes druhou večeři a bylo jedno, co jsem jedla, jestli jogurt nebo večerní chlebik od penamu. Podle mého dr je prave ta vysoká lacna u těhotných ten větší problém. Občas zvýšena po jídle není taková hrůza jako vyšší lacne. Jde o to, ze tvoje placenta nutí játra v noci produkovat více cukru, než je vhodné, ten cukr jde pak do krve a přes placentu k dítěti. A blbé je, ze ten noční cukr moc jídlem neovlivnis, ten je řízen spis hormonalně z té placenty. Takže v tom případě jsou lepší léky nebo inzulin, ty to pomohou snížit. A čím dřív, tím lip, nejhorší období u tehucukrovky je od 24tt-36/37tt, pak přestává placenta produkovat tolik hormonu a cukr se zase pomalu snižuje.

89adelka89
autor
21. pro 2017

@bbn děkuju, za odpověď, tak uvidím zítra u doktorky, samozřejmě, už kvůli miminku, udělám vše aby bylo v pořádku .

neubauerovae
15. črc 2019

@bbn chtěla bych se zeptat, jestli si tedy brala inzulín.

89adelka89
autor
15. črc 2019

@neubauerovae
Ahoj, ano nakonec jsem si píchala inzulín

bbn
22. črc 2019

@neubauerovae ano, já si píchala inzulin zhruba od 16tt až do konce tehotenstvi. Teď jsem cca rok a pul po porodu a zdá se, že budu jedna z těch případů, kdy těhotenská cukrovka pak přejde v klasickou cukrovku 2.typu, na kontrolních odberech mám stále vysoké hodnoty lačné, takže dieta a prášky, v budoucnu opět inzulin.

klea81
22. črc 2019

@bbn a vysoké je kolik?

bbn
22. črc 2019

@klea81 na prvním odběru 8,1, což už je hodnota klasické cukrovky. Najděte si tabulky. Normální hodnota u zdravého člověka je tuším do 5,9?

klea81
22. črc 2019

@bbn já tabulky znám, tak to už je rozhodně na lecbu, jsem si říkala jestli vás nestresuji s 5,9, norma je 5,6, těhotné 5,1

bbn
22. črc 2019

@klea81 aha, já myslela, že se ptáte. No, ono to tak horké není, první kontrolní krev mi bral obvodní dr několik hodin po dobrání atb na angínu, plus já v té době ještě kojila a spala jsem tak 4 hodiny denně (dceři zrovna rostly zuby), všechno má vliv. Pak mi bral další krev asi za měsíc, kdy už jsem byla zdravá, vyspaná a v pohodě a ejhle hodnota sice zvýšená, ale “jen” 5,9. Takže doporučena dieta a pohyb. Na další kontrolní jdu v září, tak se uvidí.

sternliebe
9. kvě 2020

Ja mela taky zvysenou jen lacnou. Nakonec jsem stejne skoncila na inzulinu... napred jsem ale mela leky, bohuzel se mi objevila cholestaze, takze se leky vymenili za inzulin. Zacla jsem na 4jednotkach a na konci jsem mela 10jednotek

Těhotenský newsletter

Každý týden dostaneš nejdůležitější info do e-mailu

Zjisti víc o svém těhotenství: Těhotenství týden po týdnu. Neznáš týden těhotenství? Vypočítej si ho v Těhotenské kalkulačce.


Modrý koník ti poradí v každém trimestru.
Zjisti víc o prvním trimestru.
Zjisti víc o druhém trimestru.
Zjisti víc o třetím trimestru.
Jak se zjišťuje pohlaví dítěte?.
Důležitá jsou různá vyšetření v těhotenství.
Určitě tě nemine 3D ultrazvuk.
Nebo také screening v 1. trimestru.
Někdy se může objevit i streptokok v těhotenství.
Závažná pak je preeklampsie.

Nenašla jsi odpověď na svou otázku?Zeptej se ve fóru