Těhotenství 21. tt, covid, horečka. Jak dlouho Vám trvaly teploty a co na ně zabralo?

taknejakja
11. pro 2021

Ahoj holky. Prosím měla jste některá v těhotenství covid? Já ho mám od neděle, celou dobu jsem měla max 37,5 a včera a dneska mi teplota začala lézt nahoru. 6 hodin od posledního panadolu jsem měla 38,5. Volala jsem i na pohotovost, ale protože mi jinak nic není tak mi řekli vydržte a berte dál 4x denně paralen ☹️ jak dlouho trvaly teploty u Vás a co Vám na ně zabralo? Zkoušela jsem i octové ponožky a nic moc. Začínám být zoufalá. Díky za rady ❤️

nurik
11. pro 2021

@taknejakja sice som nebola tehotna ale mne zabral acylpyrin alebo aspirin. Paralen mi vobec neznizoval horucku

srnii
Autor odpověď smazal
Zobraz
srnii
11. pro 2021

Tak se koukám na stránky periantologie.eu, kde se popisuje léčba covidu a píšou že ten rozestup je šest hodin, tak beru zpět.

drep
11. pro 2021

@srnii pozor na to, odstup minimálně 4 hodiny a maximální denní dávka 4g. Pokud nestačil samotný paracetamol, pak bych riziko poškození vývoje plodu horečkou považovala za vyšší než riziko podání ibuprofenu a doporučila bych pacientce ibuprofen. Ale neznám detaily, to je nutno konzultovat se svým lékařem. Ibuprofen je absolutně kontraindikovaný až ve třetí trimestru.

drep
11. pro 2021

@srnii a více mébě totéž platil pro metamizol. Ten je ale na recept.

alkuska
11. pro 2021

@taknejakja Souhlasím s radami od @drep a jestě drobnost, dávkujete ten paralen dobře? Nevím kolik vážíte, dávka je 10-15mg na kilo, často si lidi berou moc málo.

taknejakja
autor
11. pro 2021

@drep tak můj doktor nebere telefony (ani v týdnu, co je covid nedá se mu dovolat) a na gynekologické pohotovosti jsem se nic nedozvěděla. Vydržet a při 39 a výš si zavolat záchranku. Což mě fakt uklidnilo. Nic jiného mě netrápí, občas zakašlu, ale minimálně. Jen ta horečka. Začínám z toho být s nervama v háji.

srnii
11. pro 2021

@drep blbě jsem se vyjádřila, ten minimální rozestup mi z textu vypadl, díky za opravu. ale právě mě překvapilo když jsem ten údaj ještě hledala, že v některých zdrojích píšou minimum těch šest hodin, tak u těhotných je to jinak?

taknejakja
autor
11. pro 2021

@alkuska v lékárně řekli mamce jednu tabletu max 4x denně. To samé mi řekla i po telefonu doktorka na pohotovosti 🤷‍♀️

sorboni30
11. pro 2021

@taknejakja ahoj. Ja mela covid. Jsem ve 20 tydnu a covid jsem mela pred mesicem. Pomahal mi hodne detsky nurofen. Snizil horecku i bolesti hlavy. Jinak do nosu sprej Stop ryma. Paralen mi nepomahal.
Noci jsem mela spatne. Poustela jsem si zvlhcovac vzduchu a jinak doporucuji inhalovat vincentku. Ta mi hodne pomohla. To zvladnes. Držím palce 😉 Ps; ibubrofen, brufen nejez!! Nejvetsi srot na zaludek. Ja uzivam mimo tehu novalgin. Zabere do 15 min na silne bolesti zad,zubů..dávali mi jej i po transplantaci jater..Je šetrny k orgánům. V tehu ale neuzivat. Jen mensi rada a nazor meho dr z transplantacniho Brno.

taknejakja
autor
12. pro 2021

@sorboni30 děkuji. A už jste s miminkem v pořádku?

sorboni30
12. pro 2021

@taknejakja ano, miminko je v pořádku. Poslouchám jak mu bije srdicko pres angelsongs přístroj. Je to super 🙂 Tak si vzdy overim zda je ok..

elesse
13. pro 2021

@sorboni30 ibuprofen je uplne totez jako nurofen. A kolik toho detskeho davkujes, abys mela davku pro dospeleho…

alkuska
13. pro 2021

@taknejakja To je báječné. Jsem lékařka a osobně si myslím, že pro miminko je horší neléčená vysoká horečka, než korektní dávka paralenu (ale nehledala jsem to v teda v guidelines, jestli pro těhule je někde doporučená nižší dávka). Přijde mi to jako opatrnost nebo nedomyšlenost ze strany lékárny. Logicky mi to nedává smysl. Na co vystavovat tělo nízké dávce, která je neúčinná? Horečku to nerazí, jen to vystaví tělo paracetamolu.... Ach jo. A pak si ženská vezme raději ibáč, který je pro těhotenství horší... Setkávám se s tím i v rodině, stokilový chlap si vezme jednu tabletku, což je pro něj poloviční dávka a pak nadává, že mu nefunguje a naláduje se Brufenem 😠

adula000
13. pro 2021

@alkuska od jak vysoké teploty v těhotenství dávat paralen a do jaké teploty nechat pracovat tělo jestli si s tím neporadí prosím?

sorboni30
14. pro 2021

@alkuska pardon, ale ceho jste lekarka? Vzhledem k tomu, ze paralen mi nezabiral na bolesti hlavy, vzala jsem si dětský nurofen, ktery uzivaji děti od narození.. těm to taky škodí? Jsem po transplantaci jater takze ja beru radeji rady od lekaru kapacit z kliniky nez hledat na netu.
elesse :ano mas pravdu... vzala jsem si 10ml nurofenu. Zabral mi. Paralen nezabral..Jinak jsem si ho vzala 2x během dvou dní. Vic jsem nepotrebovala.. Jsem ve druhem trimestru

alkuska
19. pro 2021

@sorboni30 No já se věnuju přímo farmakologii. Obecně je paralen lépe snášený než ibuprofen, má méně nežádoucích účinků. Je ale větší zátěží pro játra (takže konkrétně pro vás s vaší anamnézou je určitě vhodnější ten ibuprofen). Ibuprofen zase víc zatěžuje ledviny. V těhotenství se obecně protizánětlivé léky včetně ibuprofenu užívat mohou, ale paralen je prostě lépe snášený. Ve vysokých dávkávch můžou nesteroidní protizánětlivé léky vyvolat i přečasný uzávěr cév vyživujících plod. To jsou samozřejmě extrémní situace, málo časté, nechci tady způsobit žádnou paniku, ale raději bych se těmto léčivům vyhnula, pokud lze situaci řešit i jinak. Pokud opravdu paralen (který je u většinové zdravé populace lékem první volby) nezabere, je samozřejmě ho možné zaměnit za ten ibáč, ale dala bych mu šanci v dostatečné dávce. Poddávkovávání mi nedává smysl. To je vše, co jsem chtěla říct.

petramana
19. pro 2021

ja teda pri covidu nebyla tehotna, ale takto vysoka horecka - mela jsem oboustranny zapal plic, kasel vubec zadny... sledujete si saturaci krve? jste ockovana?

sorboni30
26. pro 2021

@alkuska souhlasim s vami 👍 Ja si leky beru jen vyjimecne. Za celých 5 měsíců jsem mela jen tehdy pri tom covidu. Jinak neni potreba. Jinak diky za informace. Pěkne svátky přeji

Těhotenský newsletter

Každý týden dostaneš nejdůležitější info do e-mailu

Zjisti víc o svém těhotenství: Těhotenství týden po týdnu. Neznáš týden těhotenství? Vypočítej si ho v Těhotenské kalkulačce.


Modrý koník ti poradí v každém trimestru.
Zjisti víc o prvním trimestru.
Zjisti víc o druhém trimestru.
Zjisti víc o třetím trimestru.
Jak se zjišťuje pohlaví dítěte?.
Důležitá jsou různá vyšetření v těhotenství.
Určitě tě nemine 3D ultrazvuk.
Nebo také screening v 1. trimestru.
Někdy se může objevit i streptokok v těhotenství.
Závažná pak je preeklampsie.

Nenašla jsi odpověď na svou otázku?Zeptej se ve fóru