Tlak a píchání pod pravým žebrem, 1. trimestr. Máte někdo rizikové těhu a cvičíte v nějaké přijatelné míře nebo se jen fakt válíte?

tesina99
1. dub 2022

Zdravím vás holky, hledala jsem, ale většinou to trápí holky až v pokročilém stádiu těhu, tak se chci zeptat konkrétně na svou situaci. Tak od 5-6tt mě tlačí, občas píchá pod pravým žebrem, cítím to až na zádech mezi žebry, někdy mě pobolívá i rameno, spíš ale víc zlobí ty žebra. Většinou na té straně ani moc nespím, spíš na levém boku. Četla jsem, že to může značit preeklampsii, ale mám celkem nízký tlak, mám věčně ledové ruce i nohy, trpím i normálně na závratě kvůli nízkému tlaku a v těhu 2x tolik než běžně, tak se mi preeklampsie úplně nezdá už takhle na začátku a nechci se hned strašit.
Taky se mi už stalo 2x cca. 1,5 roku zpátky, že jsem si napůl "vyhodila" pravé rameno, měla jsem i ortézu a v té době mě bolelo jak rameno, tak směrem ke krku a i ty žebra občas. Doktor mi vždy nějakým hmatem a cvikem to rameno posadil zpátky a pak jsem ho musela mít v klidu. Tak uvažuju i nad tím, jestli nemám to rameno povolenější jako předtím. Celkově trpím dost na klouby, mám i 3 vyhřezlé ploténky v zádech a mám hypermobilitu kloubů. Hodně mi pomohlo cvičení na záda, abych se zbavila bolestí, ale teď mám rizikové těhotenství a nemám nic dělat, takže necvičím a ani nevím jestli v nějaké rozumné a jemné míře vůbec můžu, začínají se mi ty ploténky občas taky ozývat a ležení furt nepomáhá, maximálně od bolesti, ale jakmile vstanu tak jak kdybych neležela a bolest se ozve (ne furt, nějaké dny). No přijdu si jak stará babka a přitom dnes slavím 23 a nevím jak teda to budu snášet a dělat s pupkem, když už teď mě to sem tam pozlobí ( zatím se to dá snést určitě, jen je to otravné a únavné)😂😂 Máte někdo rizikové těhu a cvičíte v nějaké přijatelné míře nebo se jen fakt válíte? Já bych si ráda zacvičila, ale nechci Mimi ohrozit, jsme v 9tt a jeden potrat už mám za sebou.

arkapo
1. dub 2022

@tesina99 Myslím, že preeklampsii můžeš vynechat. A nečti tolik 😉 Pokud máš všechno to, co píšeš se zádama a kloubama, tak je asi jasné, proč tě někde píchá. Proč máš rizikové těhu? Pokud máš takové problémy se zádama, tak určitě jsi cvičila Mojžíšovou. Ta je i pro těhotné. Doporučuju se objednat k fyzio, řeknou ti, co případně vynechat. Já cvičila a na mobilizaci podle Mojžíšové chodila celé těhu, jinak nevím, jak bych přežila. Mám problémy s esíčkem. Nosila jsem i podpůrný pás. Vše ale pod kontrolou fyzio!!!

tesina99
autor
1. dub 2022

@arkapo ahoj tvůj komentář se mi zdá trochu nepříjemný, ptám se normalně, mám strach o mimi, tak bych byla ráda za nekousavé poznámky. Rizikové těhotenství mám z toho důvodu, že moje maminka porodila dítě ve 25. týdnu, holčička pár dní po porodu zemřela, já potratila hned první těhotenství a mám trombofilní mutace, které můžou způsobit potraty, předčasné porody, krevní sraženiny, rozštěpy a X dalších strašáků, asi nemá smysl vypisovat. Píchám si injekce na ředění krve každý večer. Taky jsem měla celkem velké bolesti břicha hned od začátku, takže mám i zakázaný sex a zavádím si progesteron 3x denně. Jednou jsem i lehce zašpinila. Po 1. trimestru budu pomalu pak progesteron vysazovat.
Jinak Mojžíšovou jsem necvičila, cvičila jsem SM metodu s balanční podložkou a lany (pro mě zázrak na záda) a občas jemnou jógu na záda v lepších dnech. Měla jsem pánevní pás, pak ještě jeden pás, s těhotenstvím tyhle pásy nosit nemůžu, o podpůrné pásy jsem se ještě moc nezajímala, čekala bych, že je začnu nosit až později s nějakou tíhou. Takže netuším jestli můžu v mém případě cvičit i tu Mojžíšovou pro těhotné.

kmarie81
1. dub 2022

@tesina99 ahoj, zkus si promluvit s doktorkou, za me jak popisujes bolest, by to klidne mohl byt i žlucnik, at te posle na sono zlucniku...

arkapo
1. dub 2022

@tesina99 Vůbec jsem to nemyslela špatně. Promiň. Já vím, co je to rizikové, potraty a strach o to malé. Myslela jsem to tak, ať se ještě nenervuješ s preeklampsií. Jak píšeš důvody rizikového, tak tam nevidím nic, proč by jsi nemohla cvičit Mojžíšovou. Ty to máš spojené s tou krví. A tu cvičením nebo necvičením neovlivníš. Ale samozřejmě záleží na tom, co lékař dovolí. SM znám teoreticky, pro mě je zase zázrak Mojžíšová 😉 Třeba ti fyzio poskládá nějakou kombinaci. Pás je speciální těhotenský, ale nosí se až později. Měla jsem obrovské břicho a pás dost pomáhal.
Ještě jednou se omlouvám, jestli jsem to napsala nějak špatně. Vím, jak se člověk může trápit...

tesina99
autor
2. dub 2022

@arkapo ahoj v pohodě, děkuju moc za radu. Asi to na mě blbě zapůsobilo jenom, poslední dobou jsou na internetu všichni na sebe zlí, tak to v tom asi hned člověk vidí 😃 Kolikrát se nestačím divit jak na sebe dokážou být i holky hnusné ve skupinách. No za týden jdu k doktorce, tak to s ní proberu, protože dneska už se mi záda zase o něco zhoršily, scházela jsem lehký kopeček dolů a píchlo mě v zádech a už kulhám (no klasika u plotének 😂 ale aspoň už vím co a jak, když to přijde no) takže asi stejně do té doby než půjdu k doktorce, tak zkusím nějaké úlevové jemné cviky.

arkapo
2. dub 2022

@tesina99 Taky kolikrát něco čtu, že mě to téma zaujme a nestačím se divit, co někdo dokáže napsat. Zjistila jsem, že kolikrát to jsou pořád ty stejné paní...
Jak píšeš o plotýnkách, tak to mám s esíčkem. Tak si jdu, najednou jakoby mi tam někdo vrazil jehlici a nejsem schopná se postavit na nohu. No, umí to potrápit. Teď ještě musím vydržet, než půjdu k fyzio. Jsem zvědavá, co ti doporučí doktorka.

tesina99
autor
2. dub 2022

@arkapo Já to mám taky v bedrech, myslím že 3.,4.,5. obratel kousek nad kostrčí. Myslím, že mi ty záda rozjela špatně udělaná punkce, měla jsem v 15 lehký zánět mozkových blan a 2x se trefili špatně do míchy (ještě k tomu dětské oddělení v té době 😂) a povedlo se to až na potřetí a zrovna v tom místě vpichu mám nejvíc problémy a záda přibližně od 15-16 let bolely. A pak taky velká fyzická zátěž (tréninky, tancování atd.) a spoustu let po fyzicky náročných brigádách to jenom zhoršilo nejspíš. Jojo zdravý člověk a za vteřinu chromák😂. Kolikrát jsem si říkala, jestli si to nevymýšlím, protože jeden den jsem kulhala na jednu nohu, pak se mi to v noci zlepšilo a druhý den mě zase chytla druhá 😂. Hrozně mi pomohl doktor v Rakovníku s těmi zády, mám to teda přes hodinu cesty, ale moje obvodní vše svaluje na stres a max udělá opichy. Pak dám vědět, co mi řekne na gyndě, jdu tam až 11.4.

tesina99
autor
12. dub 2022

@arkapo ahoj tak jsem byla na kontrole a doktorka mi rehabilitace předepsala, když jsem si o ně řekla, takže hurá a půjdu se tam objednat. Jinak jsem minulý týden prodělala covid, takže jsem byla z kontroly jak na trní, ale mimísek pořád hezky roste.

arkapo
12. dub 2022

@tesina99 No vidíš. Řekni jim, co ty umíš cvičit a oni ti řeknou, co z toho můžeš. Já mám od pátku virózu a je mi hrozně. V noci jsem dvě hodiny v kuse kašlala. Kontrola až zítra.

lenule86
10. říj 2022

Ahoj možná to bude znít hloupě, ale jak to máš s pravidelnou stolicí?Mě takhle bolelo v oblasti pasu a pod žebry při zácpě z důvodu zpomalení činnosti střev působením narůstající hladiny hormonů v těhu. Začala jsem tedy více chodit ven, více se hýbat. Zařadila švestkový kompot, sušené meruňky a hlídala si pořádně pitný režim. A injekce na ředění krve si píchám též každé ráno a není to moc příjemné. Ale máma pro svoje vytoužené mimi podstoupí hodně. Držím palce, ať je vám brzy s mimčem lépe a opravdu mírný pohyb může udělat zázraky. A ještě mě bolelo tělo od častého zvracení během prvních týdnů. Můžete mít i namožené ztuhlé svaly.Na to mi pomohla lehká těhotenská jóga obden na protažení. Držím palce a přeji vše dobré. 🙏🍀🤍

Těhotenský newsletter

Každý týden dostaneš nejdůležitější info do e-mailu

Zjisti víc o svém těhotenství: Těhotenství týden po týdnu. Neznáš týden těhotenství? Vypočítej si ho v Těhotenské kalkulačce.


Modrý koník ti poradí v každém trimestru.
Zjisti víc o prvním trimestru.
Zjisti víc o druhém trimestru.
Zjisti víc o třetím trimestru.
Jak se zjišťuje pohlaví dítěte?.
Důležitá jsou různá vyšetření v těhotenství.
Určitě tě nemine 3D ultrazvuk.
Nebo také screening v 1. trimestru.
Někdy se může objevit i streptokok v těhotenství.
Závažná pak je preeklampsie.

Nenašla jsi odpověď na svou otázku?Zeptej se ve fóru