icon

Vyšší hodnoty cukru při GDM v závěru těhotenství. Čím by to mohlo být?

lentilkah
18. čer 2021

Ahoj holky, jsem ve 39tt a posledni dva dny mam behem dne vyssi cukr- sice v norme, ale treba kolem 7, coz jsem mela za celou dobu spis vyjimecne. Lacna byla dneska 5,4.
Vsude se spis doctu, jak ke konci cukr klesa, tak mi vrta hlavou, cim by to mohlo byt. Celou dobu jsem na diete.
Nejake zkusenosti?

snahnah
18. čer 2021

@lentilkah Já zas četla, že se zhoršuje 😉 Jsem teprv 35. tt a zatím se mi zhoršují ranní hodnoty. Brzo nebudu vědět, co snídat 😅
Co na to říká tvůj diabetolog?

cilkat
18. čer 2021

Mě u druhého těhotenství cukr stoupal až do porodu a ještě na konci šestinedělí nebyl ok... Prostě ne vždy se to v 36 tt uklidní.
Pokud je to otázka dvou posledních dní, tak mě čistě intuitivně napadá, že to může být nějaká příprava k porodu (tam se ty hormony zhoupnou hodně), ale je to střelba od boku. Taky to může být klidně reakce na přílišné vedro, nebo nějaká skrytá viroza, rozjezd nějaké alergie, nevyspání, stres... všechno tohle umí zvednout cukr.

lentilkah
autor
18. čer 2021

@snahnah Me trochu stouply hodnoty kolem 30tt ale stejne byly porad v norme, obcas ulitla lacna. Kolem cca 34tt uz to kleslo a do ted se drzelo.
Ke konci by mel ten pokles byt zpusobeny opotrebenim placenty.
Do poradny jsem zatim nevolala. Kdyz jsou ty hodnoty v norme, tak by to nejspis dr stejne nijak neresila. Uvidim jeste zitra, kdyztak bych tam brnkla.
@cilkat Ta vedra me taky napadla, ono celkove toho ma clovek takhle ke konci plny kecky. Jinak porod by byl fajn, to me nejak nenapadlo, ze by mohlo souviset 😂

cilkat
18. čer 2021

@lentilkah No, ono to může být spíš zbožné přání, ale určitě by byl fajn :D. Držím palce, ať je blízko a bezproblémový 😉 .

lentilkah
autor
18. čer 2021

@cilkat Dekuju 😉

pampeliska1313
18. čer 2021

Pokud máte glykémie pořád v normě a ulítne to vyjímečně, neřešila bych to. Myslím, že důležitý pak bude jak se tělo bude chovat po porodu, občas bych si glykémii pro jistotu změřila a kdyžtak se zařídila podle toho.🙂 Ale jak se tady píše, měření ovlivní hromada věcí, v nadsázce stačí pohyb ruky navíc a glykémie klesne. Možná bych zbystřila, kdyby mi opakovaně lítala glykémie u stejných jídel, ale je otázka, jestli by to řešili, kdyby šlo pořád o normu.

lentilkah
autor
18. čer 2021

@pampeliska1313
Ja si z toho hlavu vylozene nedelam, spis me zajimalo, jestli to nekdo nemel stejne. V prvnim tehotenstvi jsem mela taky cukrovku a to mi ke konci cukr ukazkove klesal.