Začátek těhotenství a těžká práce, šly byste na rizikové?

mispula19
23. lis 2014

Zdravím, chtěla bych se zeptat, jak jste na tom byli Vy.
Dělám těžkou práci, 3 směnný provoz (noční by šli vyloučit), ale 8 hodin na nohách bez možnosti si sednout, odpočinout, pásová výroba polotovarů pečiva, tedy tahání těžkých pytlů, věcí, krabicí. Původně jsem byla na pozici, kdy jsem byla pořád v zimě, často v mrazáku, hned po zjištění těhotenství a oznámení v práci jsem byla přeřazena na nejlehčí možnou práci, ale i tak se hrozně natahám. Chodila jsem domů vyřízená i normálně, natož teď. Na svojí pozici jsem denně vzala do rukou min. 7 tun jen v krabicích, nyní je to cca polovina. Uvažuji tedy, že si zajdu hned napsat PN. Že jsem těhotná jsem zjistila 1.11., 20.11 mi Dr. potvrdila 5+5. Původně jsem plánovala zůstat do Vánoc, pak jsem to zkrouhla na konec Listopadu, ale teď se cítím, že už nezvládnu ani to. Nejvíc mě trápí záda, která jsem měla odrovnaná i tak a teď se to jen vystupňovalo že nemůžu pomalu ani chodit když mě chytí. Jinak je zatím vše v pořádku, jen únava, občasná nevolnost. Když se ale přemůžu, začne mě dost bolet podbřišek a já se zkrátka o prcka bojím. Ano, nejsem nemocná, ale nemám z práce vůbec dobrý pocit a vím, že nevyhovuje mě jako těhotné ani miminku. Mimo jiné každá těhotná z práce odcházela na PM hned po potvrzení u Dr. Co na to říkáte Vy, zůstali by jste v práci nebo šli na rizikové? Peníze ani vycházky neřeším (neříkám, že nebudu částečně omezená), ale nastala chvíle myslet především na sebe a miminko.

cernoskaa
23. lis 2014

Ahojky Já jsem dělala servirku a na rizikovku jsem šla hned 🙂 pokud ti to doktor napíše zůstaň už doma 🙂

cherralie
23. lis 2014

@mispula19 rozumny doktor ti hned predepise PN, takovou praci nelze delat v tehotenstvi

mispula19
autor
23. lis 2014

@cherralie děkuji. Dr. mám parádní, je mi to tedy blbé jít si tam znovu říct o PM, no ale raději to zkusit a užívat si klidu a pohody doma, než pak třeba litovat... a v tomhle vánočním čase by se mi to víc jak hodilo.

bajana
23. lis 2014

@mispula19 s kludnym srdcom chod na PN...ja som velky zastanca nazoru, ze tehotenstvo nie je choroba a nepaci sa mi zneuzivanie systemu mrakom tehotnych, ktore sa aj tu na MK verejne chvalia tym, ako sa hned pri pozitivnom teste daju vypisat (a stale nechapem, ako to, ze to tak jednoducho funguje), ale tvoja praca je naozaj namahava, takze nevahaj 😉

ufonaut
23. lis 2014

Klidně si PN nech napsat. Já v práci vydržela asi měsíc po zjištění těhotenství. Jsem zdravotní sestra, v tom bych neviděla až takový problém, ale u nás se podávala chemoterapie a bylo dost složitý se jí vyhnout. Hned po zjištění těhotensví jsem to řekla vrchní, ta mi vždy na směnu určila "nerizikové" pokoje (kde se nedávalo chemo, izotopy atd..) a na další měsíc už mě nedávala do směn. Jak se potvrdilo srdíčko u miminka, dobrala jsem si dovolenou a pak neschopenka. Bylo mi to sice blbý, nic mi nebylo, ale fakt jsem se bála...
Tahání těžkých věcí je naprd, fakt si ji nech napsat.

yourina
23. lis 2014

Já jsem pracovala u koní, a že jsem těhotná jsem zjistila cca v 6 týdnu těhotenství. Nechala jsem si tatéž vystavit neschopenku, a jen proto, že je to opravdu těžká práce tahat se se vším, nedej bože jezdit, copak to, ale kdyby člověk spadl... prostě jsem o sebe začala mít hned strach respektive o prcka... Jsem na neschopence a nelituju toho, jen teda těch vycházek, ale co už....

tarra27
23. lis 2014

@mispula19 bez ihned na PN 😉

adypro
23. lis 2014

Okamžitě na PN.

mispula19
autor
23. lis 2014

děkuji za reakce, zítra tedy nenastoupím na odpolední ale ráno zanesu do práce PN. Jedu teď ještě navíc nepřetržitý provoz, takže 6 dní pracovních, den volna, navíc končím noční, tak než se z ní přetočím pomalu mi zas končí ranní, uuuuuf 😕 bylo mi to zlehka blbé, ale asi na tom tedy nic blbého nebude .. a i kdyby... jde přece o miminko, né o moje nohy v teple. Díky, povzbudili jste mě 😉

zmrz_lina
23. lis 2014

@mispula19 ta práce, kterou děláš, ani po změně není takovou, kterou bys mohla jako těhotná dělat. Já bych teda na PN nešla, protože máš nárok na to, aby ti zaměstnavatel našel takové místo, které jako těhotná vykonávat můžeš. Pokud nenajde, je to tzv. překážka na straně zaměstnavatele a měl by tě nechat doma za 100 % platu a bez omezení vycházek...

mispula19
autor
23. lis 2014

@zmrz_lina hihiii a teď mi ještě ukaž, kde to tak funguje? 😀 dnes je každý rád, že má vůbec práci. Já ji mám 5 min. od baráku, je sice sakra těžká, ale baví mě, jak jsem se klepala, aby mi po 2 letech dali vůbec smlouvu na neurčito a my si mohli vzít hypotéku... oni by mi dali ještě lehčí práci bez problémů, vedení mám super, ale tam taková pozice prostě není, bohužel.. nic jiného než PN nám nezbývá..

zmrz_lina
23. lis 2014

@mispula19 to, že to nefunguje, je ale dílem díky vám, které jdete radši na neschopenku, která ale k řešení takovýchto problémů neslouží a sloužit nemá. Od toho jsou jiné zákonné normy.

mispula19
autor
23. lis 2014

@zmrz_lina o čem tahle debata zas bude? Dobrá tedy, tak co bych ted měla udělat? 🙂

xpila
23. lis 2014

@mispula19 Písemně požádat zaměstnavatele o přeřazení na jinou práci z důvodu těhotenství. Má povinnost ze zákona vyhovět. A pokud takovou práci nemá, tak jak psala @zmrz_lina, jedná se o překážky na straně zaměstnavatele.

mispula19
autor
23. lis 2014

@xpila dobře. Víme tedy, že zamestnavatel takovou práci tedy nemá, Co mám tedy dělat? Když mu donesu lejstro s tím, že mě tedy nechá doma za 100% plat, tak se mi vysměje 😀 jen se zeptám zcela bez nějakých úmyslů, děláte některá ve fabrice, u soukromníka?

xpila
23. lis 2014

@mispula19 A požádala sis o to? Nejdřív musíš požádat a ne říct, že tě má nechat doma. Neschopenka není od toho, aby nahrazovala povinnost zaměstnavatelů.

mispula19
autor
23. lis 2014

snažím se tedy vygooglit co se dá a dohledala jsem jen tolik, že zaměstnavatel vyplní formulář který odevzdá na sociálku a ta pak vyplácí rozdíl. Jaký rozdíl ale? Zamětnavatel mi rozhodně nic platit nebude pokud zůstanu doma jakože mi nic jiného nezbyde. Nebo dostanu PN a rozdíl do příjmu poté vyplatí sociálka?

mispula19
autor
23. lis 2014

@xpila o co mám tedy přesně požádat? Požádala jsem hned po zjištění těhu o lehčí pozici, bylo mi vyhověno, místo 7-mi tun zvednu "jen" 4, ok, pořád ale necítím, že by to bylo v pohodě i pro prcka. Vynucené pracovní tempo, stále stejný pohyb, 8 hodin na nohách, pobyt v mrazáku, nic z toho se nezměnilo, jiná práce tam zkrátka není.

mispula19
autor
23. lis 2014

chápu, že PN nemá nic nahrazovat... ale sám zaměstnavatel nám řekne... máte nárok na to, to a to, ale to vám nedáme proto a proto, to obejdeme taka tak... vždyť i práci ve svátek si píšeme do sobot, aby jsme nemuseli dostat náhradní volno a nemusel nám ho zaplatit jak má, tohle žel bohu nezměním já, ale měl by se o to postarat náš perfektní systém, který má dle mě zcela úmyslné mezírky.

katculilinka
27. lis 2014

Ahoj, já dělám v kanclu, ale zase sem chytla chřipku a sem doma. Doktorka mi hned napsala neschopenku a že dál se nudeme bavit až mi bude líp. Myslím si že důležité je aby si s mimčem byla v pořádku 🙂

mispula19
autor
28. lis 2014

@zmrz_lina
@xpila holky, ticho po pěšině? Je mi jasné, že na 100% půjdu na PN, ale vážně mě zajímá, jak toho docílit jinak..

mispula19
autor
28. lis 2014

@katculilinka jeeej to brzké uzdravení! 🙂 Já ještě dochodím měsíc at tedy mám aspon krásnou výplatu když už se tam doted honím a 4.12 jdu na KO a tam už si nechám napsat PN, honit se nebudu a budu si v klidu užívat vánoční pohody 🙂

xpila
28. lis 2014

@mispula19 Promiň, ale chodím do práce a občas něco zapadne... Prostě písemně požádat o přeřazení na pozici vhodnou pro těhotné. V nějaké vyhlášce je i přímo uvedeno, kolik kg může těhotná tahat, jaké práce jsou výslovně zakázané apod. (nemám čas to teď hledat, ale stačí dát do googlu).

mispula19
autor
28. lis 2014

@xpila ale to je tu psané xkrát, že v mojí práci taková pozice zkrátka není. Pak jste tedy doporučovali oznámit vedení, že budu sedět doma za 100% platu, toho mám docílit jak? Mě je jasné, že je to kravina a je to nemožné i kdyby to někde v zákoně či vyhlášce psané bylo, tam je psaných hromada věcí, ale zajímá mě to tedy.

xpila
28. lis 2014

@mispula19 Ale vždyť to je ono - ty požádáš o přeřazení a pokud ta pozice není, tak jsi na překážkách na straně zaměstnavatele. To je pořád jedna a ta samá žádost, nežádáš zvlášť o to být doma.

mispula19
autor
29. lis 2014

@xpila já to chápu, ale co tedy jako zaměstnavatel udělá, když mě nemá kam přeřadit? Pošle mě na neschopenku nebo mě nechá dělat tu samou práci, kterou dělat nebudu a půjdu na neschopenku. Pořád jsme u toho, že nic jiného než PN to nevyřeší... pokud na ni nepůjdu sama a budu otravovat ještě s nějakými předpisi, skončím na PN tak jako tak, jen ještě s vroubkem u zaměstnavatele...

rolniczka
30. pro 2016

Já taky pracuji v automobilové firmě u pásu nebo u svařovacích strojích apod. to by nebyl problém ale nejhorší je doplňování materiálu krabice jsou těžké chtěla bych se zeptat jestli s tím má někdo nějaké zkušenosti nebo jak by jste danou situaci řešily vy?

Těhotenský newsletter

Každý týden dostaneš nejdůležitější info do e-mailu

Zjisti víc o svém těhotenství: Těhotenství týden po týdnu. Neznáš týden těhotenství? Vypočítej si ho v Těhotenské kalkulačce.


Modrý koník ti poradí v každém trimestru.
Zjisti víc o prvním trimestru.
Zjisti víc o druhém trimestru.
Zjisti víc o třetím trimestru.
Jak se zjišťuje pohlaví dítěte?.
Důležitá jsou různá vyšetření v těhotenství.
Určitě tě nemine 3D ultrazvuk.
Nebo také screening v 1. trimestru.
Někdy se může objevit i streptokok v těhotenství.
Závažná pak je preeklampsie.

Nenašla jsi odpověď na svou otázku?Zeptej se ve fóru