Očistky po porodu

Očistky po porodu neboli lochie , jsou vaginálním výtokem v poporodním období. Lochie jsou složeny z krve, ze zbytků děložní sliznice a bakterií.

Když se placenta po porodu9 oddělí od dělohy3, v místa připojení zůstanou otevřené cévy, které krvácí do děložní dutiny. Po porodu placenty se děloha začíná postupně stěhovat, stáhnou se i cévy, následně se odkrví a odumře děložní sliznice. Vše pak odchází z dělohy v podobě očistků.

Kojení70 také pomáhá ke stažení dělohy, neboť se uvolňuje hormon oxytocin.4

Typy očistků, lochií

  • Lochie rubra - očistky po porodu, které trvají obvykle 3-4 dny s převahou krevní složky.
  • Lochie fusca - očistky jsou sépiové až růžové barvy, ubývá množství krve. Trvají zhruba do 10 dnů po porodu.28
  • Lochie flava - koncem druhého týdne přibývá více tkáňového sekretu a lochie jsou žluté barvy.
  • Lochie mucosa - očistky mají charakter hlenu.

Jednotlivé typy očistků prochází plynule, postupně klesá jejich množství. Mizí obvykle po 4-5 týdnech, mohou však trvat i déle.

Očistky by neměly zapáchat. Lochie mají zápach jako menstruační krvácení.2 Nedoporučuje se mít pohlavní styk pokud trvá očišťování dělohy, a to hlavně z hygienických důvodů.

Žena by měla v tomto období:

  • Co nejvíce odpočívat;
  • Nenamáhat se příliš mnoho, (hrozí, že se krvácení může znovu objevit);
  • Nepoužívat tampony, pouze hygienické vložky, protože hrozí riziko infekce;
  • Chodit často čůrat, močový měchýř je po porodu méně citlivý;

Lékaře je potřeba vyhledat, jestliže:

  • Očistky trvají déle než 6 týdnů;
  • Očistky zapáchají;
  • Je krvácení velmi silné;

Související články

Více o očistcích po porodu na modrykonik.cz

Použité zdroje

  1. Http://www.babycenter.com/0_postpartum-normal-bleeding-and-discharge-lochia_11722.bc?showAll=true
  2. Http://www.sestinedeli.cz/involuce-delohy/
  3. Http://en.wikipedia.org/wiki/Lochia
Pomohl ti tento článek?
 / Ne

Zkušenosti s očistkami po porodu

Máš zkušenost s očistkami po porodu?
Poděl se o ni a pomoz tak ostatním maminkám.
Napiš svou zkušenost