Lactobacillus bulgaricus
Lactobacillus bulgaricus je jediné probiotikum6 pojmenované podle národu a geografické oblasti. Lactobacillus bulgaricus má rostlinný původ a je izolováno pouze ze zelených rostlin žijících na území Bulharska. V ostatních regionech světa Lactobacillus bulgaricus začne samovolně mutovat a zastavuje svou reprodukci.
Historie
Známý ruský vědec Ilja Mečnikov - jeden ze zakladatelů moderní imunologie a držitel Nobelovy ceny - spojil dlouhověkost bulharských lidí s konzumací jogurtu. V daném období tvořily až 4% celkové populace Bulharů lidé, kteří se dožívali více než 100 let. Stejně uvádí, že u těchto lidí se zřídka objevuje rakovina a celkový počet nemocných lidí je velmi nízký.
Podle Mečnikova je stárnutí výsledkem střevních hnilobných procesů, které produkují toxické látky ve střevech a intoxikujú tak lidský organismus. K zabránění hnilobných procesů doporučoval konzumaci jogurtů a jiných výrobků s kyselinou mléčnou. Jako příklad takové správné životosprávy uvádí Bulhary, jejichž strava je takto obohacena každý den.
V roce 1905 bulharský fyzik Dr. Stamen Grigorov objevil Lactobacillus Bulgaricus ve všech bulharských mléčných produktech.
Účinek Lactobacillus bulgaricus
Ve srovnání s jinými laktobacily, Lactobacillus bulgaricus produkuje D minus (-) mléčnou kyselinu, která má silné proti mikrobům, proti rakovinné, anti arteriosklerotické, anti alergické a antioxidačné účinky. Lactobacillus bulgaricus se rozmnožuje v symbióze s druhým rostlinným probiotikem, s buňkami Streptococcus thermophilus.
Jejich společný vývoj vede v přirozené podpoře a intenzifikaci jejich pozitivních efektů. Pokud se požívá orálně, rostlinné probiotika Lactobacillus bulgaricus a Streptococcus thermophilus urychlují růst buněk Lactobacillus acidophilus, který se přirozeně nachází v lidském těle. Lactobacillus Acidophilus se velmi těžko rozmnožuje samostatně, jeho buňky snadno odumírají a nedosahují tak množství potřebné pro člověka. Symbióza jako je tato se také odehrává mezi přírodními probiotiky a bifidobakteriemi. Požívány spolu se stravou nebo ve stravě s pomocí laktobacilů se následně rozmnožují v těle, a tak dosahují počet dostatečně vysoký pro lidský organismus.
Použití
- Akné
- Anorexie, bulimie
- Alergie
- Alergie na kasein
- Bronchitidy, astma3
- Celiakie1
- Cukrovka2
- Crohnova nemoc7, ulcerózní kolitida
- Downův syndrom
- Dětská Imunita2 - opakující se záněty uší nebo dýchacích cest
- Ekzémy1
- Epilepsie
- Při ketonové dietě
- Opar5
- Chřipka
- Chlamydie2
- Cholesterol, problémy s tlakem
- Hubnutí
- Polypy - játra, žlučník
- Prostata
- Plynatost
- Mozková příhoda
- Náhrada antibiotik1
- Narkotika, alkohol, játra
- Reflux2
- Rakovina
- Povzbuzení mozkové činnosti
- Plíseň v tlustém střevě
- Syndrom rychlého střeva
- Svalová dystrofie
- Štítná žláza
- Tuberkulóza
- Teploty
- Vředy na žaludku
- Vředy na bérci
- Zánět kostí
- Zácpa3, vyprazdňování po několika dnech
Produkty s obsahem Lactobacillus bulgaricus
Kapky, prášky, suspenze, nápoje s Lactobacillus bulgaricus
- Bio-Kult Infante (Topnatur s. R. O.)
- Lepicol (Topnatur s. R. O.)
- Produkty z řady Biomilk (Daflorn)
- Produkty z řady Laktera + (Daflorn)
Kapsle, tablety, žvýkací tablety s Lactobacillus bulgaricus
- Bio-Kult (Topnatur s. R. O.)
- CANDI Stop (ASP Czech)
- Lactoflor (S & D Pharma)
- Produkty z řady Biomilk (Daflorn)
- Produkty z řady Laktera (Daflorn)
- Produkty z řady Laktera + (Daflorn)
- Produkty z řady Magic Power (Daflorn)
Jiné produkty s Lactobacillus bulgaricus
- Startovací kultury na výrobu bulharského jogurtu
- Probiotické masky na obličej
- Probiotická mýdla
- Kosmetika
- Vaginální čípky a výplachy
Více o Lactobacillus bulgaricus na modrykonik.cz
- Laktobacily - jaké jsou nejúčinnější?
- Probiotika. Podporují imunitu?
- Mohou se probiotika užívat dlouhodobě?