apacheee
27. srp 2014

Jak se Eliášek narodil (přirozený porod KP)

Kdo četl můj předchozí článek, ví, že naše cesta za přirozeným porodem nebyla z těch nejjednodušších, ale jednou jsem si zvolila cestu a teď už jen zbývalo se po ní vydat. Temín jsme měli sice vypočítaný na 13. srpna, ale počítali jsme s vyvolávaným porodem kvůli velikosti miminka (pravděpodobně by to bylo kolem 7. srpna). V pátek 1. srpna jsem se tedy vydala na poslední poradnu ke svému gynekologovi, který po prohlídce zkonstatoval, že se porodní cesty začínají pěkně připravovat (CS7) a pokud by mi náhodou odtekla plodová voda (což je u porodu KP poněkud riskantní), nemám jezdit do své vybrané porodnice (vzdálené přes 100 km), ale radši do té nejbližší, což by znamenalo jasného císaře. Od doktora jsem odcházela velice potěšená, protože připravené porodní cesty = méně hrozné vyvolávání🙂. Ten den mě ještě čekal monitor v místní porodnici, který ukázal poměrně hezké kopečky při poslíčkách (PA se mě ještě poměrně vyjeveně ptala, kdyže to mám termín) a já byla o to spokojenější, protože se mi zdálo, že se prostě porod blíží. S manželem jsme počítali s tím, že tento víkend bude náš poslední bezdětný - v sobotu bylo nádherně, tak jsme celé odpoledne strávili na koupališti, kde mi bylo v poslední době nejlépe. V neděli jsme začali dodělávat poslední resty v domácnosti - pověšení vypraných záclon, úklid sklepa a já jsem ještě domalovávala obrázky na zdi v pokojíčku (asi 3 hodinové nekonečné lezení na židli a dolů). Nakonec jsme večer završili tím, že jsme se rozhodli připravit postýlku (přestože jsme to měli v plánu udělat až po příjezdu z porodnice), chvíli jsme se pokochali a šli jsme si lehnout s tím, že si zahrajeme Scrabble a půjdeme spát. Prcek se v bříšku nezvykle šil a najednou při mém třetím tahu ... praskla voda ("Co to je? A do prdele, jedeme..."). Šok, nedobalená taška, nenabitý ani jeden mobil, natož pak foťák. Začala jsem lítat po bytě (vypadalo to u nás jak v mokré čtvrti - no nechápu, jak někdo může nepoznat odtok vody) a dobalovat to nejnutnější. Nebyla jsem kupodivu vůbec vystreslá a intuice mi říkala, že všechno je v pořádku, takže jsme se přeci jen vydali na cestu do té vzdálené porodnice.

V autě jsem si pořádně nahlas pustila Čechomor a celou cestu jsme si s manželem prozpěvovali. Slabé kontrakce se začaly objevovat asi až po hodině od prasknutí vody a chodily po cca 6 minutových intervalech, nijak to nebolelo a já začínala být nad věcí - pořád jsem si v duchu opakovala, že maximálně za 48 hodin budeme mít Eliáška u sebe. Do porodnice jsme přijeli kolem 23:30. Porodní asistentky se mnou nejprve sepsaly všechny možné papíry, připojily mě na monitor a přišla mě vyšetřit mladá sympatická doktorka. S radostí zkonstatovala, že se vše krásně rozbíhá a já jsem otevřená na 3 prsty a hned mě pošle na sál. Potom si pročetla můj porodní plán (k přečtení na mém blogu) a úsměv jí trochu ztuhl - přála jsem si zkusit rodit bez nástřihu a ve vertikální poloze. Doktorka byla hodná, ale bylo na ní vidět, že jí moc nepotěšilo rodit KP, natož netradičně. Rozhovor byl víceméně ukončen se slovy, že moje přání asi splnit nepůjdou, protože přece existují doporučené postupy, které se musí vždy dodržet. Ještě jsme rychle vyrazily na UTZ, aby se zkontrolovala aktuální poloha miminka - stále řitní postavení KP, velice vhodná poloha pro přirozený porod.

Manžel musel jít nejprve zaplatit poplatek a pak už ho pustili za mnou na porodní sál. Byla asi 1 hodina v noci - nejprve mě čekal klystýr, trochu jsem se ho bála, ale nebylo to nic hrozného. Hrozné bylo udržet to v sobě🙂 Ale i to jsem nakonec s vypětím sil dokázala. Pak se mi čas hodně slíval - monitory, slabé kontrakce, sem tam vnitřní vyšetření a spánek. Od porodní asistentky jsem vyzvěděla, že další směna přijde v 7 hodin ráno a mě tak napadlo, že by bylo fajn vydržet s porodem na jiného doktora (v duchu jsem si moc a moc přála, aby sloužila ta "moje" lékařka). Každé vyšetření ukazovalo, že porodní nález zůstává beze změny a já se začala radovat, že se mi přání asi splní. V 7 hodin ráno se otevřely dveře a v nich stála "moje vysněná lékařka" - sice ten den vůbec neměla službu na porodních sálech, ale rozhodla se, že když mě na tuto porodnici navnadila, tak mně taky pomůže s porodem. Neumíte si ani představit, jakou radost jsme s manželem měli. Představila nám ještě staršího lékaře, který s ní bude na mém porodu pracovat - když odešel, hned jsem se jí ptala, jak se kolega tváří na můj PP. Usmála se a řekla, že to je ten nejlepší lékař, jakého jsem si mohla pro svá přání přát, nemá prý problém zkusit rodit bez nástřihu a v poloze, jakou si sama zvolím. Hurá.

Následovalo další vnitřní vyšetření, které ukázalo opět stejný výsledek. Po vyšetření jsem konečně mohla do vany - vybrala jsem si sál s obrovskou vířivou vanou, PA mi doporučila co nejteplejší vodu a já se začala nahřívat. PA byla úžasná, přesně ten typ, co bych si vybrala, kdybych měla tu možnost - zabývala se homeopatiky a přírodním tlumením bolestí, takže mi neustále vymýšlela nějaké vonné směsi, potírala mi břísko olejem, nahřívala polštářkem z třešňových pecek, no prostě nádhera. Občas si přišla miminko poslechnout a po 2 hodinách jsem musela ven z vody kvůli dalšímu vyšetření. Modlila jsem se, aby se už konečně ukázal nějaký posun - doktor mě vyšetřil a hend podle jeho spokojeného výrazu bylo vidět, že se to konečně pohnulo - výsledek prý překvapil i jeho, otevřená na minimálně šest prstů. Znovu jsem se naložila do vany a tak to probíhalo nějakou dobu - vana, monitory, záchod, potírání břicha a kontrakce pomalu nabývaly na intenzitě, ale nebylo to nic, co by se nedalo vydržet. A tak to šlo až do 13. hodiny, kdy lékař zkonstatoval, že je branka zašlá, ale je vidět ještě nějaký lem (dodnes vlastně nevím, co to je). Po další třičtvrtě hodině byl pryč i ten lem, jen se muselo čekat, až malý sestoupí zadečkem pořádně dolů - když cestu proráží tvrdá hlavička, je to prý o dost rychlejší, ale to jsem věděla a počítala s tím. Kontrakce už začaly být šílené, přicházely zhruba po 3 - 4 minutách a každá kontrakce začínala šíleným nutkáním tlačit. PA mi doporučila přesunout se k balónu, opřít se o něj prsy a být v takovém jakoby kleku na 4 - že to prý miminku pomůže sestoupit dolů. Opřela jsem se tedy o balon a čekala na kontrakci. Když přišla, málem jsem z toho balonu spadla - ta bolest byla neskutečná, naštěstí byly přede mnou žebřiny, pořádně jsem se jich chytla a při každé kontrakci je drtila rukama a hlavně se držela, jinak bych musela spadnout. Bolest už začala být neskutečná, přiznám se, že jsem překvapila sama sebe, myslela jsem si, že bolest zvládnu lépe, ale v kontrakci jsem nebyla ani schopná dýchat, natož myslet. Křičela jsem a v duchu si fakt přála, ať to brzy skončí, protože jsem věděla, že to už dlouho nevydržím. Navíc jsem měla už opravdu šílené nutkání tlačit, doktor mi tlačení ještě zakázal, ale tělo už si nechtělo nechat říct. Pomalu jsme se začali přesouvat na porodní lůžko, doktor se mě zeptal, v jaké poloze si teda nakonec přeju rodit. Nakonec jsem se dohodli, že zkusíme v sedě na porodním lůžku (s nohami opřenými o ty zvedáky), mám prý vydržet ještě 3 kontrakce a jdeme na to. Doktorka mně pro jistotu píchla injekci, kdyby byl přece jen potřeba nástřih. Při další kontrakci už jsem to nevydržela a musela jsem tlačit - až později jsem se od manžela dozvěděla, že zatímco jsem tlačila, PA mi miminko zasouvala zase zpátky🙂 Po téhle kontrakci už doktor řekl, že jdeme na to a já najednou byla v šoku, jak rychle to uteklo🙂

Je to zajímavé, ale od téhle chvíle už kontrakce nebolely ani maličko. Na první zatlačení vykoukl zadeček s nožičkami, na druhé vyjelo celé tělíčko (v tuhle chvíli jsem dostala injekci oxytocinu pro posílení kontrakce kvůli porodu hlavičky) a na třetí zatlačení byla venku hlavička. A najednou se ozvalo takové tiché zakňournutí (ne pláč) a já měla Eliáška na prsou. Čekala jsem slzy štěstí, ale neobjevily se - objevil se jen pocit obrovské úlevy a pýchy na to, že jsme to dokázali. Bez nástřihu a jediného poranění, bez jediné komplikace a v rekordním čase - za 3 minuty byl Eliášek na světě. Manžel pořád opakoval, jak je prcek nádherný a já mu zatím pořád neviděla do obličeje, protože ho měl zabořený mezi mými prsy🙂. Pak už jsem jen jednou zatlačila a objevila se celá placenta. 

Stali se z nás rodiče🙂 Všichni odešli a nám začaly 2 hodinky nefalšovaného bondingu - Eliášek byl na mém nahém těle, a společně jsme byli přikrytí dekami. Na tuhle chvíli asi v životě nezapomenu - manžel si po chvilce lehl k nám a bylo nám strašně krásně. Po chvilce si prcek začal olizovat ručičky a neochvějně se dostal k prsu, kde se hned přisál - ani jednou nezabrečel, bylo vidět, že je mu taky dobře.

Jsem hrozně ráda, že jsem dala na svoji intuici a věřila svému tělu, že to dokáže. Jsem neskutečně vděčná za celý tým, který se mého porodu účastnil - porodní asistentka, Mudr. Tangishaka a Mudr. Bederková. Věřím tomu, že kdyby měla každá žena u svého porodu takto úžasné lidi, kteří nejen, že dělají dobře svoji práci, ale dělají ji s citem a individuálním přístupem, respektují přání rodičky a nedělají věci rutině, nechtělo by tolik žen rodit doma. Je smutné, že takto to nefunguje všude. A taky jsem hrozně ráda, že jsem nedala na všechno to strašení a vybojovala jsem si přirozený porod KP - na mém příkladu vidíte, že to opravdu není nic hrozného. Jasně, kontrakce bolely šíleně (ale to vás čeká při každém porodu), ale jinak si myslím, že ten porod nemůže být o nic horší než při poloze PPH. Když se to tak vezme, měla jsem odrozeno během 6 hodin od doby, kdy se začaly objevovat otevírací kontrakce, přičemž opravdu bolestivá byla jen jedna jediná hodina. 

Porod pro mě byl opravdu obrovsky silný zážitek (možná dokonce nejsilnější v mém životě) a zatím na něj myslím každý den. Vůbec ho neberu jako traumatický, naopak. Krásný zážitek má i manžel, který si nedal říct a koukal na to, jak se Eliášek dere ven - bylo to prý nádherné. Byl to krásný zážitek a já se teď cítím opravdu jako bohyně: silná a hrdá - a myslím, že takto by si měla po zázraku, kdy přivede na svět dítě, připadat každá žena.

Později za mnou přišlo několik lékařů, můj porod se tam stal docela raritou - a hrozně obdivovali, jak úžasně jsem to zvládla. Nevím to jistě, ale skoro bych řekla, že budu opravdu jedna z mála žen v ČR, které se podařilo porodit KP bez nástřihu a jediného poranění. A to bylo řečí, že to nepůjde - za to vděčím především cvičení s Aniballem a lékařům, kteří se se mnou nebáli zkusit zbořit jeden porodnický mýtus🙂

Pár čísel na konec:

Datum narození: 4. 8. 2014 (38 + 3 tt.)

Čas narození: 14:33

Váha: 2920 gramů

Výška: 47 cm

paráda! Přiznávám, že jsem na tvůj článek netrpělivě čekala🙂 Krásně se vám to povedlo, ať se daří i dál🙂

27. srp 2014
apacheee
autorAMBASADORKA

@helulela Děkuju moc🙂 Chtěla jsem ho napsat hlavně kvůli maminkám jako já. Když jsem se rozhodovala jak rodit, tak jsem přesně takové povzbuzení potřebovala, třeba někoho dalšího přesvědčí, že císař může být zbytečný🙂

27. srp 2014

@apacheee moc se mi líbí, jak jsi věděla, co chceš, a udělala maximum, aby to vyšlo🙂

27. srp 2014

Krasne, navrhuju do Vybrali jsme. Mela jsem kolem sebe v dobe tehotenstvi spoustu kamaradek, co kvuli KP "musely" rutinne na cisare, niz by vubec uvazovaly o jine moznosti, celou posledno dobu tehotenstvi zbytecne vystresovane. A tim padem i dalsi tehotne, vcetne me, kdyby to nahodou byl taky KP. Chtelo by to opravdu vice prikladu, jako je tento. Gratuluju! 🙂.

27. srp 2014

Nádhera! Taky jsem se na tento článek moc těšila. Opravdu máš můj neskutečný obdiv za statečnost!! To bych chtěla taky zažít mít tak kladné vzpomínky na porod. Já to pokaždé akorát obrečím ☹ Je zvláštní, že kdysi císař neexistoval, snad jen opravdu v těch nejkrajnějších variantách a rodilo se normálně všechno! A dnes je už pomalu přirozený porod raritou. A takové porodníky bych si taky přála mít! Mi tedy ulevovat moc nepomáhali, spíš mě ještě jeden doktor naopak celou dobu neskutečně vytáčel ☹

27. srp 2014

Po tvém příspěvku se těším na porod ještě víc. Chodím o Orlickoústecké nemocnice do ambulance už pár let a za měsíc mě čeká porod, doktoři tam znám a právě z p. Dr. Tangishaki jsem měla trochu strach. Jsem ráda, že si ho tak chválíš, snad se už nebudu tolik bát 🙂

27. srp 2014

Úžasný! Taky navrhuji do vybrali jsme. Naše Baruška byla KP, ale šla císařem, vzhledem k předchozímu císaři. Kdyby toho nebylo, chtěla bych taky rodit přirozeně. Já jsem ze 3 dětí, všichni jsme KP a já jako poslední v sanitce 🙂 Jen co mě dostalo, u mého císaře bylo asi 6 mediků ( k tomu jsem dala souhlas), aby se podívali, jak se rodí KP. Za pár let nebude nikdo, kdo by uměl miminko KP porodit spontánně. Na praxi jsem byla u spontánního porodu KP, který vedl zkušený lékař - i když on ho nevedl, on tam jen byl, povídal si s maminkou a jen jejímu tělu pomáhal, do ničeho nezasahoval, nechal vše běž svým tempem a musím říct, že to byla taková pohoda pro všechny a když se miminko narodilo, bylo tak klidné a spokojené 🙂

27. srp 2014

Gratuluji k pěknému porodu. Je fajn, že se stále dají najít porodnice, kde se dá rodit KP přirozeně. taky obdivuji tvoji odvahu hledat porodnici a trvat si na svých přání. Já rodila taky první dceru KP, bohužel všechno nebylo tak, jak bych si představovala. Zaujalo mě, že píšeš, že při poloze KP je riziko při odtoku vody. To jsem se tehdy nikde nedozvěděla a taky mi rupla voda doma. A taky to, že jsi byla ochotná jít do vyvolávání porodu. To jsem já zhodnotila jako dost rizikové při poloze KP, takže pro mě byla buď varianta samovolného porodu, nebo císaře.

27. srp 2014

A ještě jsem chtěla napsat, že jediná nejsi 🙂 vím o paní, co rodila čtyřkilové dítě KP, ve Vrchlabí, v kleče na čtyřech a taky bez poranění. Ale je to minimálně 5 let zpátky.

27. srp 2014

To je tak krásně a s láskou napsané, po přečtení pár příběhů z porodu se na něj dokonce i těším :-*

27. srp 2014

To je úžasný příběh 🙂 Moc gratuluju, k miminku a také k odvaze. Kéž by bylo více takových, jde to, né že né 🙂

27. srp 2014

Klobouk dolů. Štěpánek byl taky KP, jeho odhad byly necelé 4kila, tak se rozhodli lékaři i teda já pro CS. Hrozně mě strašili co by se všechno mohlo u spontálního KP stát. Navíc já neskušená, tak sem si nechala poradit. Ale každopádně sem zastánce přirozených porodů. A pokud budu moc, druhé miminko bych chtěla rodit spontálně. Máš můj vellý obdiv... 😉

27. srp 2014

krásně napsané, nejedna slzička ukápla*** přeji jen samé štěstí v životě

27. srp 2014
apacheee
autorAMBASADORKA

@zana09 Děkuju moc, máš úplnou pravdu a bojím se, že bude hůř, mladí doktoři se to už nebudou mít kde naučit a časem už třeba opravdu nebude možné KP kvůli tomu rodit. Přitom doktorka, která rodila mně je hodně mladá (něco málo přes 30) a vůbec se toho nebála, naopak od začátku mě v mém plánu moc podporovala🙂

27. srp 2014
apacheee
autorAMBASADORKA

@tapato To je mi líto, že nemáš na porod hezké vzpomínky, ale v konečném důsledku je stejně nejdůležitější zdravé miminko a s tím ostatním se musí člověk nějak vyrovnat. Já jsem se třeba nutila dopředu počítat s tím, že to může skončit císařem, abych pak nebyla tak v šoku a zklamaná:(

27. srp 2014

Mela jsi stesti, pri KP idealni podminky pro prirozeny porod, gratuluji, jak jste to zvladli. Lezela jsem v porodnici s pani, ktera prvni porod mela prirozeny KP, druhy porod taky KP, ale nepovedlo se a musela na cisare a ta to zhodnotila tak, ze cisar byl mnohem horsi. Ja mela prvniho chlapecka taky KP, ale bohuze mel v porodnich cestach zaklinenou nozicku, takze akutni cisar☹
@betelgeuzz pri odtoku plodove vody u kp muze dojitk vyhreznuti pupecni snury a uduseni miminka, tak proto je to problematicke...

27. srp 2014
apacheee
autorAMBASADORKA

@aarriel Vůbec se neboj, on pan doktor působí trošku přísně, ale byl opravdu fajnový. Pořád se jen usmíval a byl moc příjemný🙂 Jen byla sranda, že mi lítaly kontrakce jedna za druhou, ale jakmile si nasadil rukavice, že mi udělá vnitřní vyšetření v kontrakci, tak zrovna jako na potvoru dlouho žádná nepřišla - docela jsme se u toho všichni nasmáli. A porodnice je fakt skvělá, na novorozeneckém byli taky všichni úžasní. Jsem moc ráda, že mě náhoda přivedla rodit právě sem🙂 A tobě přeju krásný a pohodový porod🙂

27. srp 2014
apacheee
autorAMBASADORKA

@zzuzinda Já sama jsem taky narozená KP, i to byl jeden z důvodů, proč jsem se toho tolik nebála🙂 Je to pravda, co píšeš a je to smutné, možná časem už opravdu u nás nebude nikdo, kdo by zvládl přirozené porody KP, přitom se všude dočteš, že je to normální fyziologická poloha, jen má určité zvláštnosti🙂

27. srp 2014
apacheee
autorAMBASADORKA

@betelgeuzz Jsem ráda, že se to povedlo i jiné mamince, ale víš jak to je, Vrchlabí je výjimka, kde byli ochotní vycházet vstříc, ve většině porodnic je jakákoliv jiná alternativa skoro vždy problém - lékaři nemají moc důvodů dělat věci jinak. Copak se u tebe vyskytlo za problém?

27. srp 2014
apacheee
autorAMBASADORKA

@maminkazdenicka Taky jsem to tak měla, hrozně mi psychicky pomáhalo číst si porodní příběhy🙂

27. srp 2014
apacheee
autorAMBASADORKA

@bride_lucie Děkuji, stačí narazit na správné lékaře. Ale ono i většina zdravotníků na mě měla kvůli tomu spoustu řečí - sestra u mého gynekologa mi řekla, když jsme se loučily - "no u vašeho porodu bych tedy nechtěla abýt ani náhodou". Moc povzbuzující:(

27. srp 2014
apacheee
autorAMBASADORKA

@martinakomarkova Děkuju za uznání. Ono 4 kilové miminko je už taky o něčem jiném. My jsme věděli, že Eliášek nebude tak velký. Přeju ti, aby se ti přání přirozeného porodu splnilo, je to opravdu krásný zážitek🙂

27. srp 2014
apacheee
autorAMBASADORKA

@lennaaa Děkuju a tobě přeji to samé🙂

27. srp 2014
apacheee
autorAMBASADORKA

@reruna Jojo, jsem za ty podmínky vděčná, nechtěla bych zbytečně riskovat, ale takhle jsem měla velmi dobré vyhlídky, ale přiznám se, že s císařem jsem radši dost počítala, že to tak stejně může skončit:( Jsem moc ráda, že to dopadlo takhle🙂

27. srp 2014

Ďakujem za článok. Pridávam do Vybrali sme. #pribeh

27. srp 2014
apacheee
autorAMBASADORKA

@martindurina Děkuji, vážím si toho🙂

27. srp 2014

Nádherný porod 🙂 Zpětně taky vzpomínám na porod jako na úžasný zážitek, ale jen na ten samotný moment přímo porodu malého, jinak vše okolo předtím i potom nebylo nic moc a bohužel bonding jsem s Matějem nezažila, to mě trápí ještě dodnes. Tak ať jste pořád jen zdraví všichni tři 🙂

27. srp 2014

@reruna tak ale to se může stát, i když je hlavičkou a není dobře sestouplé v porodních cestách. TEhdy jsem pročítala různé statistiky, články a nikde jsem nenašla, že by to byl speciální problém polohy KP.
@apacheee tak já jsem nesplňovala hned několik podmínek, které uvádíš pro porod KP. Dcera 2240 g, ke konci těhotenství přestala růst, ležela jsem i v nemocnici. Hraniční pánev, do poslední chvíle jsem vlastně nevěděla, jak budu rodit. tlačila jsem v leže a po porodu tělíčka jsem ztratila kontrakce. Nakonec to dopadlo dobře, ale museli dceru křísit. dnes bych asi pečlivěji volila porodnici a víc si trvala na svých přáních.

27. srp 2014

@apacheee Děkuju, snad to bude v pohodě a až to budu mít za sebou, tak snad budu taky moct napsat takový pozitivní věci jako ty 🙂 No mě když p. Dr. Tangishaka vyšetřoval naposled, tak mi pořád tvrdlo břicho, tak jsem mu říkala, že se ho bojím, tak si ze mě dělal taky srandu, že to snad není tak hrozný 😀

27. srp 2014

@apacheee Nevím, co to s lidma je, že nepřejí. Achjo. A stejně si myslím, že je smutný, že člověk musí hledat a mít štěstí narazit na dobré doktory, PA, sestřičky a že to není standard takový přístup. Každopádně užívej si to, já se k svému porodu v myšlenkách také ráda vracím a buď na sebe hrdá neboť to určitě není jen o přístupu se kterým ses setkala, ale i o tvém přístupu. Když se setkají stejně pohledy z obou stran, je všechno mnohem jednodušší 🙂

27. srp 2014

nádhera! 🙂 Závidím ti ten krásný porod! I já měla představu o tom, že narození mého vymodleného a bohužel i jediného dítěte, bude nezapomenutelným a krásným zážitkem, ale nestalo se, spíš naopak... Ano, je to o lidech!
Hodně štěstí! 🙂

27. srp 2014

Krásné 🙂 taky bych to nevzdala a zkusila přirozeně kdyby tomu nic nebránilo.

27. srp 2014

Nádherný! Moc gratuluju k Eliáškovi! 🙂

27. srp 2014

Super!! Jen houšť takových lékařů a žen, které si stojí za svými instinkty!!

27. srp 2014

nádhera...musím říct, že ti strašně závidím. Já s odstupem času můžu říct, že kvůli porodu cítím jen čím dál víc znechucení a zklamání - ze sebe, že jsem to nedokázala ovlivnit, a z továrního přístupu, z mnoha zbytečných zásahů, ze spousty maličkostí i s arogancí doktorky, která mě rodila (ne arogancí tehdy, ale teď po dvou letech, kdy jsme se bavily o možnostech porodu v místní porodnici...znám se s ní přes sousedku, tykáme si, bavíme se, ale znovu bych ji u porodu nechtěla, ne za její skostnatělý přístup, že tohle musí být tak a tak...ještě sama nerodila, o miminko se snaží, tak třeba jí její vlastní porod nakonec dovede k rozumu).
Moc gratuluju k Eliáškovi a ke krásnýmu porodu, zvládla jsi to krásně a ty vzpomínky tě vždycky posílí v době, kdy budeš o sobě pochybovat 🙂

27. srp 2014

super porod 🙂 gratuluji !!! Já v uo rodila 3 x a vždy to byl zážitek. Jakou PA jsi měla?

27. srp 2014

Gratuluji k ženské síle, kterou sis nenechala vzít! A gratuluji k miminku přenádhernému! Já rodila druhé z dvojčat KP, resp. nožičkami napřed a dodnes někteří kroutí hlavou, jak moc jsem riskovala, ale já věděla jako ty, že se to podaří!

27. srp 2014

Moc hezky jste porod popsala. Cítím z něj velký optimismus. Asi tak nějak podobně vzpomínám i na svůj porod, byť se dcerka drala na svět hlavičkou. Mimo jiné máme společný stejný porodní sál, kde přišly na svět naše děti a i MUDr. Bederkovou. 🙂 Lepší paní doktrku na porod, tedy alespoň za mě jsem si nemohla přát. Díky ní též bez nástřihu. A jinak Vám gratuluji k narození Eliáška - ať Vám dělá jenom samou radost.

27. srp 2014
apacheee
autorAMBASADORKA

@teofilie Děkuju, je mi líto, že u tebe to nebyl krásný zážitek, ale nakonec je stejně nejdůležitější, že máš krásnou a zdravou holčičku. Přeju hodně štěstí a spokojenosti🙂

28. srp 2014
apacheee
autorAMBASADORKA

@adelkak
@kija
@dzejnyy Děkuju za reakce, holky🙂

28. srp 2014
apacheee
autorAMBASADORKA

@regresa Děkuju, ten tovární přístup je šílený, právě proto jsem opravdu poctivě hledala porodnici, kde to tak není. Ale nakonec stejně vždycky nejvíc záleží na konkrétních lidech, na které člověk narazí. Je to i hodně o štěstí:(

28. srp 2014
apacheee
autorAMBASADORKA

@luckyhoney Bohužel nevím příjmení, ale byla to Bc. Veronika (mám pocit, že příjmení začínalo na H.), taková mladší tmavovláska s trochu silnější postavou a věčně usměvavá. Zabývá se homeopatií a aromnaterapií. Kdybys náhodou věděla příjmení, napiš mi ho prosím. Chci napsat řediteli porodnice dopis a ráda bych ji jmenovitě pochválila🙂

28. srp 2014
apacheee
autorAMBASADORKA

@kremilekavochomurka Děkuji za gratulaci. Tady je aspoň vidět, jak je svět malý. Na doktorku Bederkovou budu asi vždycky vzpomínat jako na anděla, díky kterému mám tak krásné vzpomínky na celý porod i pobyt v nemocnici. A ta vířivá vana je super (ale bez kontrakcí by se asi dala užít více🙂 )

28. srp 2014

@apacheee to byla určitě Verča Hainišová, vede i plavání těhulek. Měla jsem ji u posledního porodu u dvou těhu mě měla na těhotenském plavání. Je moc fajn 🙂

28. srp 2014

@apacheee ty jsi mela z pekla stesti 🙂 moc ti to preju. Ja bych ted taky rada jela rodit jinam, ale uz mam doma dvoletou princeznu, takze nejspis skoncim v porodnici, co mam prakticky za barakem. Snad se tam neco za tu dobu zmenilo 🙂

28. srp 2014

Krásný porod i jméno, taky máme doma jednoho 🙂

28. srp 2014
apacheee
autorAMBASADORKA

@osicenka Děkujeme za přáníčko. Toho bondingu je opravdu škoda, je to úžasná chvíle. Vím, žes mi jednou psala, že tvůj porod nebyl úplně bezproblémový - takže ten bonding u vás nešel ze zdravotních důvodů?

28. srp 2014

@apacheee Teoreticky ano, měla jsem strašně dlouhou druhou dobu porodní, tak mi malého jen ukázali už zabaleného a pro jistotu ho nesli do inkubátoru, přitom apgar měl 9-10-10, hned o sobě dával vědět a vůbec ani nebyl fialový, ne že bych podceňovala lékaře, ale v dnešní době kdy se hraje hlavně o peníze od pojišťoven těžko říct, jestli to bylo opravdu nutné nebo si jen potřebovali vykázat o další úkon navíc. Porodnice, kde jsem rodila uvádí, že bonding provádí automaticky, ale co vím od kamarádek, které si o to neřekly, tak ho taky neměly. No, příště už budu líp připravená.

28. srp 2014
apacheee
autorAMBASADORKA

@osicenka Tak to je škoda, že ti ho nedali. Řekla bych, že u zdravých miminek by tohle mělo být trestné - v naší místní porodnici taky uvádí, že je bonding automatický, ale co vím od všech, které tam rodily, tak jim miminko vzali a přinesli jim až zabalenou housenku:( Eliášek měl taky Apgar 9 - 10 - 10 a nikoho ani nenapadlo nám ho nedat.

28. srp 2014
apacheee
autorAMBASADORKA

@violeta5 Děkuji🙂 Taky nám dalo práce jméno vybrat🙂

28. srp 2014

@apacheee S tím bych klidně souhlasila, s tou trestností, sice jsem si to neprožila, ale jak jsem psala, hlavně z toho začátku jsem měla obrovský pocit viny, že nám něco chybí. Dokonce při šestinedělí (kdy se ještě hormony bouří asi) jsem měla pocit, že mě Matýsek ani nemá rád, protože moje blízkost ho třeba vůbec neuklidňovala :-/ A nebo přímo po tom porodu, když už mi přinesli ukázat tu naši "housenku" asi na ty dvě minuty nebo kolik, tak já jsem prostě nedokázala ani zareagovat tak jak jsem si představovala, že třeba budu, jen jsem na něj koukala, prostě ten přechod mezi porodem a seznámením se s miminkem byl strašně nucený, neproběhlo to tak jemně a přirozeně. O to víc ti to přeju a opravdu buď moc ráda, že sis to zažila 🙂

28. srp 2014
apacheee
autorAMBASADORKA

@osicenka To je mi líto, že tě takhle ošidili. Od začátku jsem věděla, že pokud nebude nějaký opravdu závažný důvod, nenechám si tuhle chvilku vzít a budu se toho dožadovat. Ale musí na to být člověk připravený, když to od nich nečekáš, zaskočí tě to tak, že ani nestihneš zareagovat. Ale na druhou stranu podle fotek jste to s Matýskem naštěstí dohnali

28. srp 2014

ahoj zlato, jsi úžasná a dokonalá a malej je božskej 🙂

28. srp 2014

@apacheee ano, máš pravdu, to je to nejdůležitějsší 🙂 Děkuju moc! 🙂

29. srp 2014

@apacheee ježiši to je krásně napsané......... ať Vám mimi dělá jen radost
Mudr. Tangishaka rodil mou druhou dceru - císařem - na mojí výslovnou žádost - byť mě jiný mudr doporučil a dost mě důrazně směřoval rodit přirozeně. Pro mě to byl ten nejúžasnější porod......

30. srp 2014

@apacheee moc hezky napsáno a kolik Eli vážil a měřil když se narodil? odhad byl správný? 🙂

2. zář 2014
apacheee
autorAMBASADORKA

@zmaldik Děkuju, odhad se lehce sekl - váha 2920 gramů a výška 47 cm, takže buď už od posledního měření moc nenabral nebo tam byla nějaká odchylka. No to, že šel ven 38+3 ideální velikost🙂

2. zář 2014

@apacheee fakt pěkná váha a krásný porod 🙂 více takových porodů 🙂

2. zář 2014

Krásný porod, je skvělé, že jsi měla takový nádherný zážitek! A je super, že sis stála za svým a nenechala se odradit🙂 Děkuju za článek.

2. zář 2014
apacheee
autorAMBASADORKA

@bride_lucie Ještě mě napadlo, jak se přistupuje ve Skotsku k porodům KP?

4. zář 2014

@apacheee Většina KP se taky rodí císařem, ale záleží i na více okolnostech polohy mimča a preferencích rodičky, každopádně co jsem tak četla a pochopila, KP se vaginálnímu porodu, pokud jsou tedy na to vyhlídky dobré, nikdo nebrání 😉 Minimálně se o tom podiskutuje s maminkou pro a proti a její pohled na věc. "Generally, if there are experienced doctors or midwives available, and strict guidelines are applied, a vaginal breech birth can be as safe as caesarean breech birth."

4. zář 2014

@apacheee Takže je to i tom mít u porodu někoho ze zkušenostmi s KP, bez toho z toho taky nejsou moc nadšení. Ale otázkou zůstává, když většina KP se rodí právě tím císařem, jestli tu vůbec někdo zůstane s těmi zkušenostmi ☹

4. zář 2014
1. říj 2014

To je úžasné, derou se mi slzy do očí. Díky

7. lis 2014
apacheee
autorAMBASADORKA

@gabinat Díky, vážím si toho🙂

7. lis 2014

mám kamarádku, která rodila KP a počítala s císařem, ale Dr.jí naopak řekl, že to má zkusit přirozeně 🙂

26. pro 2014
apacheee
autorAMBASADORKA

@girlmakyna To se dnes vidí poměrně málo, a jak to nakonec dopadlo?

27. pro 2014

dopadlo to dobře, zvládla to. Ale byl to její třetí porod a prý nejhorší......

27. pro 2014

@apacheee kde byla ta úžasná porodnice? Jsem z Prahy, mám "za rohem" Krč, ale tam to beru jako tu nejzazší možnost.. Děkuji. První porod jsem měla taky krásný, přirozený, vedla ho hlavně asistentka a euforie se dostavila. Bylo to Na Bulovce. Ovšem šestinedělí odd. byl otřes. Druhý porod nebyl tak krásný, hlavně mi dali kapačku kvůli odtoku plodové vody, prostředí tam bylo nádherné (Hořovice), ale nevím, jestli bych měla důvěru tam znovu jet..

29. pro 2014

Ústí nad Orlicí ;)

30. pro 2014
apacheee
autorAMBASADORKA

@aneriska ano jak píše girlmakyna, bylo to Ústí nad Orlicí a já jim teď všude dělám reklamu🙂 Opravdu jsem byla tak moc spokojená, že bych tomu ani nevěřila, kdyby mi to někdo dopředu říkal🙂

30. pro 2014
apacheee
autorAMBASADORKA

@girlmakyna No, uvidím, jestli budu mít někdy srovnání s porodem v normální poloze, za sebe si zatím myslím, že to v ničem lepší nebude🙂

30. pro 2014

@girlmakyna @apachee škoda, že to mám trochu z ruky...

30. pro 2014

@apachee taky Ústí všude chválím 🙂

30. pro 2014

Jsi úžasná a silná žena! Moc krásně se takový porodní příběh čte. Měla jsi štěstí na doktory, kéž by byli všichni takoví! Klobouk dolů před tebou i před nimi, fakt úžasné!

6. led 2015
6. led 2015

Klobouk dolů, doufám, že budu u porodu taky silná!!!

22. led 2015
apacheee
autorAMBASADORKA

@jezecka
@qintus Díky za pochvalu holky, přiznám se, že jsem ze sebe měla sama radost🙂

22. led 2015

Moc krasne 🙂 je dobre dat na intuici a nebat se, klobouk dolu, zvladli jste to vsichni krasne 🙂 A muzu se zeptat, proc jsi tak dlouho nesmela tlacit a proc bylo mimi zatlacovano zpet, to mi nejak neni jasne, ksyz uz jsi byla uplne otevrena?

3. bře 2015
apacheee
autorAMBASADORKA

@theiasofia abych rekla pravdu,sama uplne nevim,ale vysvetlovali mi to tak,ze ja uz jsem otevrena,ale Eluasek jeste uplne nesestoupil a kdybych tlacila,mohl by se asi nekde seknout.Proste bych ho jeste nezvladla vytlacit ven rychle.Ale od sameho zacatku me na tohle upozornovali,ze se musi dlouho kvuli bezpeci miminka cekat.

5. bře 2015

@apacheee aha, kvuli te poloze, ja si to nedovedu predstavit, ze bych to dokazala 🙂 pro me to tlaceni byla obrovska uleva 🙂 jste uzasni, jestli budu jeste jednou rodit a jestli to bude KP, tak do toho diky tobe pujdu taky prirozene 🙂

5. bře 2015

@apacheee Děkuji za tento článek, jsem 35tt a zatím stále KP, takže už zjišťuji veškeré info. V porodnici mě ujistili, že KP běžně rodí při splnění podmínek. A já jsem rozhodnutá do toho jít, pokud to doktoři doporučí. Polohu máme zatím ideální, tak doufám, že taková i zůstane když už by to dopadlo na porod KP. Nicméně mi nabídli ještě obrat, pokud bude dostatek plodové vody, tak třeba se podaří. Každopádně tvůj článek mě velice povzbudil a dodal odvahu. Doufám, že nám všechno taky tak krásně vyjde 🙂 Děkuji 🙂

6. bře 2015

Krásné! Gratuluji a dekuju za sdileni. Skvělých porodu neni nikdy dost 🙂

4. čer 2015
apacheee
autorAMBASADORKA

@biscuittt Děkuju🙂

4. čer 2015

Tak akorat procitam cervencove cislo casopisu Maminka a mam podezreni, ze ctenarka Veronika zminovana v clanku o porodu KP jsi ty 🙂

26. čer 2015
apacheee
autorAMBASADORKA

@martaveg Moc díky za info, hned jsme to jeli s mužem koupit, ale těch je mi docela líto, protože pomotali porodnici, kde jsem rodila. Ach jo:(

26. čer 2015

@apacheee Fakt? to je skoda :-/
ja kdyz ten tvuj clanek cetla pred nekolika mesici tak mi utkvela v pameti (v dobrem slova smyslu) ta tvoje veta o bohyni a hrdosti, takze kdyz jsem si to precetla v casopise, tak jsem si na tebe okamzite vzpomnela 🙂

26. čer 2015

@apacheee Koukám, že jsi slavná 🙂 A skoro je mi líto, že jsem to nezažila taky. Ale třeba by to u mě dopadlo jinak... Já jsem taky přesvědčená, že jsem udělala to nejlepší, co jsem pro nás udělat mohla, i když já šla na plánovaného císaře.

29. čer 2015
apacheee
autorAMBASADORKA

@llluckaaa Luci,je zbytečné to řešit, hlavne ze mas uzasne a zdrave deti.Mne hrozne pomohla Dita,těžko říct, co by kdyby

29. čer 2015

@apacheee Škoda, že v porodnicích nejsou porodům KP moc naladěni, kdybych narazila na jinou dr., třeba bych to taky zkoušela. Takto jsem neznala nikoho, kdo by v mé porodnici KP rodil, v rizikovce mi taky nic moc pořádně neřekli - sice mě do císaře netlačili, ale taky se na porod KP netvářili nadšeně. A to jejich "jestli to chcete zkusit, tak můžete" mi moc sebedůvěry nedalo ☹
Ale po porodu při pohledu na Matýska jsem byla přesvědčená, že něco takového by se mi protlačit nepovedlo 😅 Ale co, dopadlo to dobře, takže jsem se i rozhodla dobře 🙂

29. čer 2015

Moc moc obdivuji!!! Pokud vím tak v porodnici kde jsem rodila je také možný porod kp ( Teplice).

29. čer 2015

Muj porodnik rikal, ze KP porodil uz takto tisice zen...zalezi na lekari a jeho zkusenostech.. ja bych se osobne asi KP bala..nevim.

7. črc 2015

naadherny clanek😀 cetla ho i moje mamka ktera me rodila KP s nastrihem a celkem mela 47 stehu. (ja mela 3300g a 52cm)

4. srp 2015
apacheee
autorAMBASADORKA

@zabicka888888 Chudinka:( moje mamka mě taky rodila v KP poloze, ale takhle moc teda poraněná nebyla. Pozdravuj mamku, je to frajerka🙂

4. srp 2015

@apacheee chtela rodit prirozene a nelituje toho. S brachou to mela rychle dojeli do porodnice nemela nohu ani na koze a uz koukala hlavicka 😃😃 pozdrav vyridim 😃

4. srp 2015

@apacheee ake jsem rodila v UO..byla jsem maximalne spokojena🙂

4. pro 2015
apacheee
autorAMBASADORKA

@gablona1 to jsem rada,maji fakt pekny pristup a nenuti nic😄

5. pro 2015

Náš malý se také rozhodl přijít na svět KP a po dnešní konzultaci v porodnici přímo s panem primářem mám z toho najednou dobrý pocit. Strašně dlouho jsem se vnitřně smiřovala se sekcí, ale dnes jsem plná euforie a nadšení a už se na příští týden těším. Porod bude sice řízený, uměle vyvolaný, ale to nevadí, hlavně že to zkusíme přirozeně, když tomu velikost miminka přeje a je tak akorát. Tvůj článek mě teď velmi povzbudil a naladil na vlnu, že vše dobře dopadne a bude to krásný a přirozený porod, který jsem si přála od Ježíška 🙂

10. pro 2015

řekla bych, že ne každá si takhle může dovolit rodit ...po zkušenosti s prvním porodem, bych nešla do porodu kp. kdybych rodila dceru kp ...tak by tady možná ani nebyla. To je právě to, že člověk neví jak to dopadne ...naštěstí u vás dobře a to je to nejhlavnější.

17. pro 2015
apacheee
autorAMBASADORKA

@zana89 Já četla a i mi rikala dr,co jsem u ní rodila,ze pokud není z jakehokoliv duvodu porod kp mozny nebo je nebezpecny,prestane se zena otvirat a jde se na cisare.Osobne se mi to zda opravdu logicke a verim tomu,ze to priroda umi zaridit

17. pro 2015
apacheee
autorAMBASADORKA

@anunek drzim moc pěstí 😄

17. pro 2015
Komentář byl odstraněný

Věř taky, že by to nebyla taková pohodička, kdyby miminko mělo o víc jak kilo navíc. Ale jinak gratuluju, já jsem nechtěla rodit KP, co kdyby se něco podělalo a miminko nebylo v pořádku, zvolila jsem císaře, ale druhé jsem už rodila normálně, za což jsem vděčná.

17. pro 2015
apacheee
autorAMBASADORKA

@kimdes já věřím, že by to bylo v pohodě i tak. Eliášek měl velkou hlavičku a i tak prošel krásně. Nicméně je zbytečné řešit, co by kdyby... Já jsem dodnes šťastná za takový porod a samozřejmě budu doufat že druhé miminko bude hodnější, a otočí se. Je fajn, že se ti druhý porod vydařil dle představ🙂

17. pro 2015

@apacheee tak nakonwc cisar, mela jsem kontrakce jen ve spodni casti delohy s vystrelovanim do zad a ani medikamenty se kontrakci nepodarilo dosahnout i kdyz hrdlo bylo nachystane maly dokonce uz vytlacil smolku, tak to neslo, ale jsme oba v poradku, hned kricel i k prsu se prisal, akorat fotky a miry ma zatim jen tatinek, kdyz ja musim byt na JIP

17. pro 2015

@apacheee krásně napsané a závidím 🙂 Mě se před šestice lety u starší dcerky nikdo neptal,automaticky císař,odhad váhy byl tehdy 4 kg,takže to nechtěli riskovat! Zbyla.mi hnusně jizva ☹ Ale syn mi to vsechno vynahradil a jsem ráda,že jsem zažila i přirozený porod,na který nikdy nezapomenu 🙂

18. pro 2015

Moc hezký příběh🙂Sice se moc orientuji v těch zkratkách, ale i tak jsem dojatá.Přeji moc zdraví a štěstí;)

13. dub 2016

krásný článek 🙂 obdivuju tě, jak jsi to krásně zvládla a přeji v životě jen samé krásné okamžiky a zdravíčko 🙂

19. dub 2016

Článek jsem si četla už před několika měsíci. To jsem ale ještě netušila, jak se mě bude týkat... Termín máme za dva dny a miminko stále sedí na zadečku, poloha KP ritni. Budu rodit ve stejné porodnici a jsem rozhodnutá pro přirozenÿ porod. Byla jsem tam už na konzultaci, kam mě poslala má dr a natrefila jsem na moc příjemnou mladou doktorku, ktera mi vše hezky vysvětlila. Odcházela jsem s pocitem, že všechno půjde jako po másle a KP v dnešní době už není žádnÿ strašák. Se stejným doktorem který tě rodil, jsem se setkala asi před týdnem a přiznám se, že takový dojem na mě neudělal. Ale teď díky tvému článku jsem klidnější a na porod se těším.

1. črc 2016
apacheee
autorAMBASADORKA

@martulk4 moc drzim pesti a preju vsechno dobre.At je to i i vas takova pohodicka. Ja se s nim setkala prvne az u porodu a byl fakt uplne v pohode.

1. črc 2016

@apacheee Ja u něho právě byla v poradně v nemocnici a vůbec se k té poloze KP a co bude dál nevyjadřoval a objednal mě na další poradnu za týden, tj.den po termínu. Přišlo mi, že s tím asi nemá moc zkušenost a potom mě překvapil tvůj článek.. No uvidíme na koho tam ještě natrefím 🙂

1. črc 2016
Komentář byl odstraněný
Komentář byl odstraněný

Musím říct, že přesně toto jsem si potřebovala přečíst!!! Jsem 38+3tt a malý je KP. Většina mě odrazovala od přirozeného porodu, ale já se rozhodla že do toho půjdu. Tvůj článek - životní zkušenost, je velice povzbuzující a plný dojetí. Když jsem narazila na jméno pana doktora Tangishaki, řekla jsem si, že to snad ani není možný, že jsi jela rodit k nám do Ú.n.O.!! Věř, že mě jsi tím uklidnila úplně maximálně. Kéž by to u mě šlo taky tak ,,rychle", ale hlavně bez komplikací. 🙂
@apacheee

1. srp 2016
apacheee
autorAMBASADORKA

@vaculda8 strašně moc držím pěsti a budu na tebe moc myslet.Hlavne myslí pořád pozitivně a neboj se,vsechno bude v pořádku.Dej pak vědět...

1. srp 2016

Tyjo, tak to mě dostalo.. zadržovala jsem slzy v očích!!! Mám pocit, že mám mimiko také koncem pánevním (jsem 33tt a jdu na kontrolu po měsíci právě dnes 🙂) jinak ale jsem také rozhodnutá pro přirozený prodo a aniball už mám doma ve skříňce 🙂
Přeji, ať se vám s Eliáškem dál daří

3. srp 2016

Jen drobné info - co vím, tak v Praze v Motole pokud je to možné, tak u porodů KP dokonce přemlouvají rodičky, že mají rodit přirozeně, i pokud ony samy se bojí a chtějí císaře (a nemají samozřejmě problém dát na přání rodičky a odrodit ji císařem, nicméně přesvědčují právě v tom "správném" směru). Vůbec tam prý hodně podporují přirozené porody na úkor císařů. Netuším, jak je to s ostatními věcmi jako porodní plán a podobně, vím jen o tom císaři.

11. srp 2016

krásný článek a moc děkuji za inspiraci při výběru porodnice, až to jednou přijde 🙂

30. zář 2016
Komentář byl odstraněný
apacheee
autorAMBASADORKA

@hz já o tom slyšela hovořit teda přímo primáře a vyjadřoval se o tom šílené.A hlavně by se v jc muselo podepisovat lejstro,ze je to na tvé přání a jakekolov problémy si odneses ty.V Ústí to bylo i jejich přesvědčení,ze je to nejlepší způsob 😀

25. říj 2016
Komentář byl odstraněný

Juuu se narodil na moje narozky :D
Krasny clanek..o to min se ted bojim jit rodit a o to vetsi chut cvicit s aniballem i kdyz to je obcas neprijemny 🙂

2. dub 2017

@apacheee Veru, mohla bych vás poprosit, kde najdu váš článek v mamince? jsem 32tt a miminko zatim KP a kde jste nakonec rodila?

7. kvě 2018

Začni psát komentář...

Odešli