Příspěvky pro registrované uživatele se ti nezobrazují.
    luthien.k
    31. led 2016    Čtené 2478x

    Děti nestačí milovat, když spí...

    Dlouho jsem tu nebyla a chci se s vámi podělit, co mi ten poslední půlrok přinesl. Půlrok pracovního vytížení, každodenního kolotoče, ze kterého není moc úniku. Přinesl mi odpověď na otázku: co opravdu funguje ve výchově?

    Co postupně a pracně nalézám a rvu si vlasy, proč jsem na tak jednoduchou věc nepřišla už dřív? Jednoduše - být skutečně s dětmi!

    V čase s nimi stráveném jim být opravdu k dispozici. Pokud nemusí bojovat o mou pozornost, jsou o mnoho klidnější a já poté taky. Nenapadá mě žádná běžná domácí i mimodomácí činnost, kde by nemohly být zapojeny, pokud si to jen trochu přejí. Že pak vše trvá delší dobu? No tak trvá! Však co potřebujeme tak nutně stihnout? Kolik let našeho života jsou děti ve věku, kdy touží po naší neutuchající pozornosti? A že musíme do práce? Někdy bohužel musíme, ale i ten kratší čas s dětmi prožitý se dá strávit se "zapnutou aktivní pozorností".

    Moderní technologie, být pořád online a k dispozici desítkám a stovkám lidí známých i neznámých, neuvěřitelně okrádá naše děti o naši aktivní pozornost. Chceme být v obraze, bavit se nebo pořád pracovat. K tomu domácnost a děti jsou kolikrát na druhé koleji. A ony "zlobí", hledají si zástupné způsoby, jak naši pozornost přitáhnout. A většinou se jim to daří, no radost z toho nemá nakonec nikdo. Proto chci věnovat svým dětem vědomou pozornost. Nejsem samozřejmě první, kdo na tuto pro mě zásadní myšlenku přišel, ale považuji za důležité ji šířit dál. Děti totiž nestačí milovat, když spí...

    P.S.: Velmi poučně na toto i jiná žhavá témata mateřství a rodičovství píše autorka v knize Mateřství a setkání ženy s vlastním stínem. Úžasná kniha, číst ji je jako prožívat jedno deja vu za druhým - v hloubi jste spoustu věcí tak cítily, ale z tisíce důvodů je tak nedělaly.

    luthien.k
    25. srp 2014    Čtené 0x

    Porodní přání při normálním - fyziologickém průběhu porodu

    Dnes jsem tu na MK narazila na "porodní plán" (lépe porodní přání) a tak mě napadlo přidat ta svoje porodní (a hlavně poporodní) přání 🙂 Třeba někomu poslouží jako inspirace.

    Porodní přání při normálním - fyziologickém průběhu porodu

    Jméno rodičky (jméno manžela, telefonní číslo)

    adresa

    Gynekolog: MUDr.

    Dětský lékař: MUDr.

    Jména pro miminko: chlapec/děvče

    Protože jsem zastánkyní přirozeného porodu a zastánkyní kontaktního rodičovství, sepsala jsem tato přání, aby se mohl personál porodnice s nimi seznámit. Doufám a věřím v jeho podporu, pokud tomu nebudou bránit závažné zdravotní komplikace mé nebo dítěte.

    Pokud se v průběhu porodu vyskytnou zjištění, která bude nutné řešit proti původnímu očekávání, přeji si, aby byla vždy konzultována se mnou nebo s manželem.

    V případě bezproblémového porodu si nepřeji jakkoli do porodu medicínsky zasahovat (zejména urychlování porodu léky, podání léků tlumících bolest, protržení vaku blan bez předchozí domluvy).

    Porod považuji za velmi intimní zážitek, proto bych uvítala co největší soukromí, tj. vyloučení pohybu všech osob na porodním sále, které tam nejsou bezprostředně nutné.

    V první době porodní si přeji:

    -          možnost stálé přítomnosti manžela, včetně tzv. příjmu

    -          holení a klyzma pouze po domluvě

    -          možnost přijímat alespoň v malém množství tekutiny

    -          případné protržení vaku blan pouze po předchozí domluvě a nejlépe ne dříve než při otevření na cca 8 cm (dřívější protržení vaku blan vedlo při posledním porodu k nepřirozenému urychlení porodu, zejména k velkým bolestem prožitým „na monitoru“ bez možnosti jejich relaxace)

    -          preferovala bych měření ozev miminka přenosným přístrojem, ale netrvám na tom

    V druhé a třetí době porodní:

    -          nepřeji si vnucenou porodní polohu vleže, ale maximálně v polosedě nebo případně na porodní stoličce či porodním vaku

    -          nepřeji si, aby dítě bylo vytlačováno další osobou tlakem na břicho

    -          v případě nutnosti sekce si představuji anestezii od pasu dolů, abych mohla děťátko po porodu pochovat; pokud by to nebylo na základě zdravotního stavu možné, přeji si, aby miminko bylo ihned předáno manželovi a bylo ošetřeno na jeho břiše, obdobně jak si přeji dále při fyziologickém porodu

    -          nepřeji si násilím zasahovat do porodu placenty, přála bych si, pokud placenta nevyjde hned (do pár minut) a nebudou zjevné komplikace (větší krvácení atd.), aby personál vyčkal, zda placenta nevyjde sama přirozeně.

    Po porodu

    Miminko si přeji ihned po narození položit na břicho „kůže na kůži“, až poté jemně osušit (otřít, nikoli však otírání ručiček kvůli vůni plodové vody) a zabalit do pleny a přinesené osušky – poté společně přikrýt dekou.

    Pupečník prosím podvázat a přestřihnout až po jeho dotepání.

    Nezbytná vyšetření provést u mě na břiše, vážení a měření nechat na pozdější dobu (nejdříve po cca 2 hodinách po porodu). Miminko si ani poté nepřeji koupat (umývat).

    Vitamín K podat pokud možno ústy.

    Nepřeji si „násilné“ přiložení dítěte k prsu, preferuji nejprve pokus o samopřisátí.

    Na oddělení šestinedělí

    Přeji si pobyt na nadstandardním pokoji, pokud to bude jen trochu možné (nebo alespoň pobyt na běžném pokoji sama s miminkem).

    Nepřeji si, aby bylo miminko jakkoli přikrmováno, a to zejména ne umělým mlékem (obě starší děti měly kojeneckou alergii na bílkovinu kravského mléka). Případný příkrm pouze alternativním způsobem a pouze mateřským mlékem.

    Přeji si oblékat miminko do vlastního oblečení a používat vlastní přikrývku v postýlce.

    Přeji si být přítomna všem případným vyšetřením dítěte (včetně těch, které se dějí mimo prostor šestinedělí – pokud to můj zdravotní stav dovolí).

    Děkuji předem za společný dialog a spolupráci 🙂

    luthien.k
    15. kvě 2014    Čtené 0x

    Dvacatero vzkazů dětí rodičům

    Nerozmazlujte mě - Vím dobře, že bych neměl dostat všechno, oč si řeknu - já vás jen zkouším.
    Nebojte se být přísní a pevní - Mám to raději - cítím se tak bezpečnější.
    Nedovolte, abych si vytvořil špatné návyky - Musím spoléhat na vás, že je včas odhalíte.
    Nedělejte ze mě menšího než jsem - Nutí mě to, abych se choval nesmyslně jako "velký".
    Nehubujte mi, nenadávejte a nedomlouvejte mi na veřejnosti - Daleko víc na mě zapůsobí, když se mnou promluvíte v kllidu a soukromí.
    Nevnucujte mi, že mé chyby jsou těžké hříchy - Nabourává to můj smysl pro hodnoty.
    Nenechte se příliš vyvést z míry, když řeknu, že vás nemám rád - Nejste to vy, koho nenávidím, ale vaše moc, která mě ohrožuje.
    Nechraňte mě před všemi následky mého jednání - Potřebuji se někdy naučit snášet obtíže a bolest.
    Nevěnujte přehnanou pozornost mým drobným poraněním a bolístkám - Dokážu se s nimi vyrovnat.
    Nesekýrujte mě - Musel bych se bránit tím, že budu "hluchý" a budu dělat mrtvého brouka.
    Nedávejte ukvapené sliby - Pamatujte si, že se cítím mizerně, když se sliby nedodržují.
    Nezapomínejte, že se nedokážu vždycky vyjádřit tak, jak bych chtěl - Nejsem proto někdy zcela přesný a nebývá mi rozumět.
    Nepokoušejte nadměrně mou poctivost - Dostanu strach a pak lžu.
    Nebuďte nedůslední - To mě úplně mate.
    Neříkejte mi, že mě nemáte rádi, i když někdy dělám příšerné věci.
    Neříkejte, že mé obavy a strachy jsou hlouposti - Pro mně jsou hrozivě skutečné a hodně pro mě znamená, když se mi snažíte porozumět.
    Nesnažte se mi namluvit, že jste dokonalí a bezchybní - Hrozně mě šokuje, když zjistím, že to tak není.
    Nikdy si nemyslete, že je pod vaši důstojnost se mi omluvit - Po upřímné omluvě se můj vztah k vám stává ještě vřelejší.
    Nezapomínejte, jak rychle dospívám - Je to těžké se mnou držet krok, ale prosím - snažte se.
    Nezapomeňte, že nemohu dobře vyrůst bez spousty lásky a laskavého porozumění - Ale to vám nemusím říkat, že ne?

    (Podle zahraničních pramenů přeložili a upravili Jiří a Jiřina Kovaříkovi a Jiří Tošner)

    Převzato ze situační analýzy Děti v české republice 1996, Český výbor pro UNICEF

    luthien.k
    6. kvě 2013    Čtené 0x

    Nízkoalergenní dort/dezert

    Máte eliminační dietu a zároveň se něco slaví? Dá se to zkombinovat 🙂 Recept i pro ty, kteří stojí o zdravý a netradiční dezert inspirovaný makrobiotickým "pečením".

    1. Vrstva („těsto“): hrnek několikrát vařící vodou spařených jáhel vaříme v obilném mléku se špetkou soli, uvařené dle chuti dosladíme rýžovým sirupem a rozetřeme na dno dortové formy.
    2. Vrstva („krém“): hrnek kulatozrnné rýže uvaříme v obilném mléku se špetkou soli doměkka, až se mléko téměř vyvaří; poté necháme trochu vychladnout a rozmixujeme s tukem (kokosový olej, máslo ghí) v množství asi půl hrnku a s rýžovým sirupem dle chuti a nalijeme na první vrstvu, rozetřeme.
    3. Vrstva („poleva“): 4 středně velká jablka nastrouháme a rozvaříme s dvěma hrstmi rozinek v množství asi jednoho hrnku jablečného moštu (vaříme minimálně 20 minut), poté rozmixujeme dohladka, dosladíme dle chuti rýžovým sirupem nebo třtinovým cukrem a vrátíme na plotnu; v dalším hrnku jablečného moštu rozmícháme 80 g kukuřičného škrobu, důkladně zavaříme do jablečno-rozinkové hmoty a vlijeme jako třetí vrstvu na dezert. Necháme ztuhnout v lednici nejlépe do druhého dne (foceno asi po dvou hodinách, protože do druhého dne jsme nevydrželi 😀).

    Lze vrstvit i přímo do misek nebo pro lepší efekt do skleněných pohárů 🙂

    luthien.k
    11. dub 2013    Čtené 0x

    Proč máme chronické nemoci?

    Hned v úvodu musím napsat, že si nemyslím, že mám patent na rozum, ale protože se delší dobu věnuji otázkám zdraví, výživy atd., tak jsem si na tuto otázku utvořila určitý názor a budu zvědavá na ty vaše 🙂

    Život člověka ze západní kultury se od průmyslové revoluce hodně změnil. S postupující mechanizací a s průmyslovou výrobou, včetně výroby potravin, s rozvojem lékařské péče, jsme začali:

    -          méně se hýbat

    -          méně pobývat na sluníčku

    -          jíst průmyslově zpracované potraviny

    -          brát více léků, umělých vitamínů apod.

    -          být očkováni

    -          dostávat do těla (vodou, vzduchem, potravinami, skrz kůži) chemické látky neznámé našim předkům

    -          být zachraňováni pomocí medicíny, ačkoli dříve bychom nepřežili.

    (Co podle mého názoru zůstalo stejné, ačkoli se to hodně pořád s oblibou skloňuje, je stres. Myslím, že je naivní představa, že dříve se lidé nestresovali, když jim umíraly děti na dnes banální infekční nemoci, nebyli si jisti, zda jim vypěstovaná obživa vydrží na zimu, měli obavu, jaké bude počasí, aby vůbec něco vypěstovali, neměli kolikrát co na sebe ani co do úst, sužovali je války, vrchnost atd.)

    Pravdou je, že i přes ten koktejl změn, které nám minulá století přinesla, žijeme déle, a to nejspíš zejména proto, že netrpíme hlavy a nepotýkáme se díky zvýšené hygieně, úrovně životních podmínek a dostatku výživy s tolika infekčními nemocemi, díky povětšinou sedavé práci netrpíme ani tolik úrazy. Přesto nejsme zdravější.

    Musím říct, že od doby, co mám děti (a chronicky nemocné děti, s atopickým ekzémem), tak o všem výše uvedeném více přemýšlím a snažím se o změnu a návrat k přirozenějšímu životnímu stylu. Co se daří asi nejméně, je ten pohyb a pobyt venku, protože boj s vlastní leností je opravdu boj 🙂 Průmyslově zpracované potraviny postupně eliminujeme a snažíme se i o omezení další chemie v domácnosti, včetně léků a očkování, u kterého nejsem bez výhrad přesvědčená o jeho účinnosti, potřebnosti a bezpečnosti.

    Jak jsem psala v úvodu, budu zvědavá na vaše názory 🙂

    luthien.k
    20. únor 2013    Čtené 0x

    Pohankový chléb

    Zdravý bezlepkový chléb? Zapomeňte na chléb ze bezlepkových směsí, které z velké části obsahují škrob a další velmi průmyslově zpracované složky a upečte si domácí kvašený pohankový chléb, který je velmi chutný i zdravý.

    Co potřebujete?

    - půl kila enzymaticky aktivní pohankové mouky (Šmajstrala, tam je i jistota, že není kontaminace obilovinami s lepkem)
    - asi půl deci šťávy z kysaného zelí (kvalitního, nekonzervovaného, nesterilovaného)
    - vodu
    - sůl (asi lžičku)
    - kmín či jiné chlebové koření (asi lžičku).

    Večer smíchejte všechny ingredience, aby vzniklo středně husté těsto, které nechte při pokojové teplotě odpočívat (nejlépe přímo ve formě, ve které budete péct - používám tu na biskupský chlebíček), a to cca 36 hodin. Poté vložte do vyhřáté trouby (180 st. C) a pečte asi 40 - 50 minut.

    Ne vždy těsto prokvasí dostatečně, nenechte se odradit prvním neúspěchem 🙂 Základem je použití kvalitní mouky a "živé" šťávy ze zelí.

    luthien.k
    2. led 2013    Čtené 0x

    Doporučená literatura pro atopiky

    Vybírám ze seznamu knih, které by neměly chybět v knihovně rodičů malého atopika:

    Alergie číhá v jídle a pití (2. roz. přep. vyd. z roku 2011), autor Martin Fuchs (přední český alergolog)

    - kniha pojednává zejména o potravinových alergiích u dětí i dospělých, výborně vysvětluje rozdíly mezi jednotlivými typy reakcí, jak alergických (časných, pozdních), tak na neatopickém podkladu (histaminová intolerance atd.), najdete čemu všemu se při dané alergii vyhýbat, jak je to se zkříženými alergiemi atd.

    Syndrom trávenia a psychológie (vydané slovensky v roce 2010, lze sehnat i v ČR),  Natasha Campbell McBride (britská lékařka a výživová terapeutka)

    - kniha vysvětluje, jakým způsobem má vliv na řadu potíží (alergie, ekzémy, poruchy chování a další) naše trávení, zejména stav střevní flóry a obsahuje cílenou dietu k ozdravě zažívání i další cenné rady pro zdravou a silnou imunitu; pro mě osobně velmi cenná kniha ozřejmující řadu tušených souvislostí mezi nezdravým moderním životním stylem a řadou chronických potíží z něj plynoucích

    Ekzémy a dermatitidy (rok přeprac. vydání 2009),  Nina Benáková (dermatoložka)

    - odborná kniha, kde najdete rady k péči o atopikovu kůži z pohledu současné konvenční medicíny

    Atopický ekzém (přep. 4. vydání z roku 2009), kolektiv autorů - Štěpánka Čapková, Václav Špičák, František Vosmík (kožní lékaři)

    - kniha pro laickou veřejnost se základy péče o malého atopika

    Doba jedová, Doba jedová 2, Varovné signály očkování, Anna Strunecká a spolupracovníci (profesorka přírodních věd)

    - knihy pojednávají o vlivu chemických látek v jídle, kosmetice, vodě, v očkování atd. na naše zdraví na základě četných studií, které prof. Strunecká sama prováděla nebo vybrala a komentovala

    Pokud máte zkušenosti s další literaturou, která vám pomohla v léčbě atopického ekzému, sem s ní 🙂

    luthien.k
    23. lis 2012    Čtené 0x

    Potíže s histaminem

    Histamin je látka, která je obsažená v řadě potravin a všichni ji máme také v těle, kde se účastní řady dějů, zejména těch alergických (říká se mu také nosič, mediátor alergických reakcí). Díky histaminu bolí po červeném vínu hlava a zčervenají tváře, díky němu nám při leknutí klesne tlak a nebo nám kvůli němu naskáčou pupínky po sáhnutí si na kopřivu. Kdo absolvoval alergologické testy, ten dostal histamin jako ten kontrolní vpich při kožních testech.

    Histamin se v těle obvykle rychle odbourává, díky enzymu zvanému histamináza. Nicméně existuje v populaci určité procento lidí, kteří nemají tohoto enzymu dostatek a trpí histaminovou intolerancí. Další možnost, jak mít s histaminem potíže, je zablokování činnosti histaminázy pomocí léků či potravin nebo dojde k prostému uvolnění většího množství najednou ve střevech po požití některých jídel (histaminoliberace).

    Jak se potíže s histaminem projeví? Často k nerozeznání od alergické reakce (svědění kůže, vyrážky, otoky, rýma, svědění očí, pokles kr. tlaku, zažívací potíže pestré škály, dokonce i ovlivnění nervových buněk – neklid, panika, nevolnost až kolaps). Potíže mohou ale být i chronického charakteru, například bolestivá menstruace, bolesti hlavy - migrény a astma.

    Pokud máte některé z těchto potíží a nebyla vám zjištěna žádná alergie ani jiný jejich důvod, určitě stojí za zamyšlení problém s histaminem. Největší potíž je v tom, že diagnostika je svízelná a nejednoznačná a jediná spolehlivá metoda je eliminační dieta, kdy se na 4 týdny vyřadí z výživy vše, co negativně hospodaření těla s histaminem ovlivňuje.

    Pro bližší informace doporučuji knihu Histaminová intolerance (autor Thilo Schleip) nebo knihu Alergie číhá v jídle a pití (autor Martin Fuchs).

    luthien.k
    9. lis 2012    Čtené 0x

    Aditiva, co často alergizují

    Víte, která tzv. éčka nejčastěji alergizují? Tady je máme:

    E 102 tartrazin
    E 104 chinolinová žluť
    E 107 žluť 2G
    E 110 žluť SY (gelborange S)
    E 120 košenila, kyselina karmínová, karmíny
    E 122 azorubin (carmoisin)
    E 123 amarant (viktoriarubín 0)
    E 124 ponceau 4R

    E 127 erythrosin
    E 128 červeň 2G
    E 129 červeň Allura AC
    E 131 patentní modř V
    E 132 indigotin (indigocarmin)
    E 133 brilantní modř FCF
    E 142 zeleň S
    E 151 čerň BN
    E 152 čerň 7984
    E 154 hněď FK
    E 155 hněď HT
    E 160b annato, bixin, norbixin
    E 210 kyselina benzoová
    E 211 benzoan sodný
    E 212 benzoan draselný
    E 213 benzoan vápenatý
    E 214 ethylparahydroxybenzoát
    E 215 ethylparahydroxybenzoát sodná sůl
    E 216 propylparahydroxybenzoát
    E 217 propylparahydroxybenzoát sodná sůl
    E 218 methylparahydroxybenzoát (metylparaben)
    E 219 methylparahydroxybenzoát sodná sůl
    E 220 oxid siřičitý
    E 221 siřičitan sodný
    E 222 hydrogensiřičitan sodný
    E 223 disiřičitan sodný
    E 224 disiřičitan draselný
    E 225 siřičitan draselný
    E 226 siřičitan vápenatý
    E 227 hydrogensiřičitan vápenatý
    E 228 hydrogensiřičitan draselný
    E 282 propionan vápenatý
    E 230 bifenyl
    E 231 orthofenylfenol
    E 232 orthofenylfenolát sodný
    E 233 thiabendazol
    E 310 propylgallát
    E 311 oktylgallát
    E 312 dodecylgallát
    E 321 butylhydroxytoluen (BHT)
    E 375 kyselina nikotinová, niacin, nikotinamid
    E 407 karagenan
    E 413 tragant
    E 414 arabská guma
    E 416 guma karaya
    E 430 polyoxyethylenstearát
    E 553b talek (mastek)
    E 901 včelí vosk
    E 903 karnaubský vosk

    Zdroj: Wikipedie.

    Vypíchla bych zejména kysl. benzoovou a její soli a deriváty ("parabeny"), kys. sorbovou a sorbany, oxid siřičitý a siřičitany. Vše jsou zejména konzervanty, které najdete i v dětských sirupech, nejen v potravinách a kosmetice.

    Určitě si extra upozornění zaslouží kys. glutamová E 620 a její soli - glutamany (E 621 - E 625), které velmi nepříznivě působí na malé děti a další osoby s narušenou hematoencefalickou bariérou.

    Diskutabilní je i hojně používaný E 250 dusitan sodný (obsahují ho všechny uzeniny, včetně těch "dětských"), který může způsobit vyrážky, bolesti hlavy, trávicí potíže.

    Další informace najdete například zde v odborném článku: http://zdravi.e15.cz/clanek/priloha-lekarske-listy/aditiva-barviva-konzervacni-latky-a-riziko-hypersenzitivity-458488

    luthien.k
    17. zář 2012    Čtené 0x

    Je sója vhodná při alergii na BKM? Je vhodná vůbec?

    Pokud má Vaše dítě alergii na BKM, nedoporučuji jako náhradu mléka mléko sójové, a to zejména z důvodu významné alergencity sóji a z důvodu častého souběhu alergií na BKM a sóju! To je hlavní a základní důvod, proč sóju malému alergikovi na BKM nedávat vůbec. Tato alergie se může vyvinout i časem.
    Pozor si dejte i na karob (svatojánský chléb), což jsou plody rostliny rohovníku obecného - je to příbuzný sóji, takže je jistá nezanedbatelná pradvěpodobnost, že dítě s alergií na BKM bude mít problémy i karobem (jakožto součástí "zdravých dezertů" nebo například kaší - Sinlac - či zahušťovadla mléka při refluxu - Nutritonu).

    Pokud chcete používat tradičně vyráběné sójové mléko (tj. z celých sójových bobů) používat pro zpestření jídelníčku pro sebe nebo zdravé dítě, tak ano, ale ne denně. Ono i u sóji platí - všeho s mírou. V zemích, kde se tradiční sójové výrobky používají, jde zejména o ty výrobky, které prošly dlouhou fermentací a snížil se tak obsah řady anti-nutričních látek, které jinak sójové boby obsahují. Mezi tyto tradiční a mnoha staletími prověřené výrobky patří sójový tvaroh (tempeh), sójový sýr (tofu, natto), sójové omáčky a pasty (Shoyu, Tamari, miso pasta apod.).
    Obloukem bych se vyhnula izolovanému sójovému proteinu, sójové mouce, sójovému oleji a všem výrobkům, které je obsahují (sójové maso a jiné pochutiny s přídavkem sóji). Tyto neprošly oněmi tradičními úpravami, které sóju činí pro náš organismus stravitelnější a hodnotnější.

    luthien.k
    4. zář 2012    Čtené 0x

    Než dáte dětem sladkost aneb proč je dobré vyřadit cukr z jídelníčku (nejen) atopika?

    Nedávno jsem psala shrnutí o tom, proč nepovažuji za dobré konzumovat mléko a mléčné výrobky nebo alespoň ne v takové míře, v jaké je to dnes běžné. Podobně je tomu u bílého cukru:

    -  bílý cukr není přirozenou součástí naší stravy, pravidelná konzumace bílého řepného cukru se datuje až od konce 19. století

    - pro zpracování - rozložení cukru (sacharózy)do vstřebatelné a využitelné formy musí tělo sáhnout do zásob s vitamíny (zejména sk. B) a minerály (chrom, hořčík, zinek)

    - sám o sobě přináší cukr tělu pouze energii, žádné jiné výživové hodnoty a o některé naše tělo ochuzuje viz výše

    - konzumace cukru vede ke kolísání hladiny krevního cukru, kdy se po jeho konzumaci prudce zvyšuje jeho hladina a rychle po zpracování pomocí inzulínu zase rychle klesá a člověk opět pocítí chuť na sladké a tak pořád dokola – dochází k zatěžování slinivky břišní, zvyšuje se riziko vzniku cukrovky

    - cukr podporuje růst patogenních mikroorganismů ve střevech, zejména kvasinek; nerovnováha mikroorganismů ve střevech může vést k celé řadě potíží, počínaje těmi trávicími, vznikem alergií a dalších potíží spojených s imunitou (střevní slizniční imunita závisí na správné střevní flóře a ovlivňuje fungování celého imunitního systému člověka)

    - cukr zvyšuje riziko prakticky všech „civilizačních“ onemocnění (kardiovaskulární nemoci, rakovina…)

    - cukr prokazatelně zvyšuje riziko zubního kazu a vznik obezity

    - cukr má přímý vliv na útlum imunity, zpomaluje činnost bílých krvinek

    - konzumace cukru tvoří návyk podobně jako je tomu u jiných návykových látek

    Preference sladké chuti je pro nás přirozená, začíná to již sladkým mateřským mlékem, ale skutečně není dobré to se sladkým přehánět. Určitě nedoporučuji jako alternativu bílého cukru umělá sladidla (aspartam, sacharin a další)! Raději rozumně používejte med (atopici si dají pozor kvůli jeho alergennímu potenciálu), nerafinovaný třtinový cukr (jsou v něm alespoň minerály atd.) a střídmě obilné a jiné rostlinné slady a sirupy, případně stévii.

    Pozor na to, že bílý cukr je ve velké řadě průmyslově zpracovaných výrobků, od sladkých jogurtů až po sušenky a „zdravé“ cereálie. Takovým se raději vyhněte a udělejte si domácí džem s třtinovým cukrem na slazení kaší a do jogurtu, domácí moučníky z kvalitních surovin nahradí sušenky a pokud děti odmítají pít vodu  nebo neslazené čaje, nabídněte raději ředěný ovocný mošt.

    luthien.k
    31. črc 2012    Čtené 0x

    Pár důvodů, proč mléko nepatří (nejen) do atopikova jídelníčku

    Když pomineme známý fakt, že malí atopici reagují na některou z bílkovin kravského mléka velmi často (což se nejspolehlivěji zjistí eliminační dietou), tak je i řada dalších důvodu, proč nepoužívat mléko jako takové:

    -          Mléko obsahuje laktózu, mléčný cukr, který řada dětí a ještě větší část dospělých nedokáže strávit kvůli nízkému obsahu enzymu laktázy pro jeho správné štěpení (jeho množství přirozeně klesá s věkem a ).

    -          Laktóza patří mezi sacharidy, které miluje patogenní flóra ve střevech. Pro atopika a nejen pro něj jsou zdravá střeva zásadní věc.

    -          Mléko může obsahovat toxiny (zejména z plesnivého krmiva), zbytkové pesticidy, herbicidy atd. taktéž z krmiv, zbytky antibiotik…

    -          Mléko obsahuje strumigeny, látky, které negativně ovlivňují činnost štítné žlázy.

    -          Vstřebávání vápníku z mléka není ideální kvůli nevyváženému poměru ostatních minerálů a látek k tomu potřebných (horčík, fosfor, vit. D…).

    -          Podle některých zdrojů mléko podporuje zahlenění a také odvápňování kostí (narušuju acidobazickou rovnováhu těla).

    -          Pro děti je v mléku příliš vysoký obsah minerálů (fosfor) a bílkovin, což zatěžuje trávení a ledviny. Je třeba si uvědomit, že kravské mléko je určeno jako ideální výživa pro tele, které má zcela jiné proporce, než malé dítě a jinak rychle roste.

    Pokud si přesto chcete mléčné výrobky dopřát, doporučuji s ohledem k výše uvedeným důvodům domácí zakysané výrobky (jogurty) z mléka pocházejícího z ekologického chovu. Alternativně i z mléka kozího, pro které samotné ale platí většina negativ výše uvedených. Další alternativou jsou tvrdé zrající sýry v bio kvalitě, které obsahují nízké množství laktózy a bílkovina se procesem zrání stává lépe stravitelnou.

    luthien.k
    12. črc 2012    Čtené 0x

    Inspirace k ozdravení jídelníčku 🙂

    Řadu z níže uvedených kroků jsem v uplynulých letech a měsících pro svou rodinu podnikla a ještě mě další čekají 🙂)

    Místo cukru používat alternativy – med (ne pro atopiky), obilné slady (Sladěnka), agávový sirup, javorový sirup, stévie, do dezertů namočené a rozmixované sušené bio ovoce, v nejhorším případě třtinový cukr.
    Pozn.: Bílý cukr je z mnoha důvodů velmi nevhodná potravina, považuji ho asi za největší zlo v našich jídelníčcích.

    Méně solit, používat nerafinovanou mořskou sůl.

    Zařadit do jídelníčku více zeleniny, a to jak syrovou, tak vařenou - upravovat ji šetrně (na páře, blanšírováním) s heslem alespoň tolik zeleniny v hlavním jídle, kolik je bílkoviny a přílohy.

    Zařadit do jídelníčku kvašenou zeleninu a další fermentované potraviny (pravou sójovou omáčku, kvalitní jogurty v bio kvalitě, a to i kozí a ovčí atd.) – pozor u atopiků, tam je třeba opatrnosti, kvašené potraviny jsou velkým zdrojem histaminu.

    Vyhýbat se jakýmkoli průmyslově zpracovaným potravinám, dávat přednost těm, co jsou nejblíže původní surovině (místo instantní kaše kaši z vloček nebo celých zrn, místo vývaru z kostky poctivý domácí vývar…).

    Omezit konzumaci mléčných výrobků, co do stravitelnosti a složení jsou nejvýhodnější ty zakysané (neslazené) a tvrdé sýry. Alergici na BKM a atopici ve fázi testování samozřejmě ani to ne.

    Bílou mouku nahradit celozrnnou, péct si vlastní pečivo (domácí pekárna je bezva vynález). Totéž platí pro rýži, těstoviny…

    Zařadit do jídelníčku čerstvě vylisované ovocné a zeleninové šťávy (nejlépe kombinované).

    Vyřadit z jídelníčku zcela rafinované a ztužené tuky, včetně margarínů, nahradit za studena lisovanými oleji (vždy přidávanými až do hotového jídla), na tepelnou úpravu používat pouze sádlo (vepřové, husí, kachní…) nebo kokosový olej.

    Omezit konzumaci masa, maximálně omezit konzumaci uzenin. Raději menší porci kvalitního masa nejlépe v bio kvalitě než velkou porci nekvalitního.

    Preferovat bio produkty nebo alespoň takové od důvěryhodných dodavatelů (to se kvůli finanční zátěži daří asi nejhůře…).

    Zařadit více luštěnin v různých úpravách, vždy i s celozrnnou obilovinou nebo malým kouskem masa či vejce. Zařadit méně tradiční (pseudo)obiloviny, jako je quinoa, amarant, jáhly…

    Vyhýbat se průmyslově zpracované sóje, preferovat tradiční produkty z ní (tempeh, tofu, miso, natto, sójová omáčka). Alergici na sóju či atopici ve fázi testování samozřejmě bez sóji.

    Nepoužívat potraviny s obsahem aspartamu, glutamátu a dalších škodlivých (a zbytečných) látek.

    Zařadit více potravin s omega 3 nenasycenými kyselinami (drcené lněné semínko, ryby a rybí olej, pupalkový olej…).

    Určitě jsem na něco ještě zapomněla, ale jistě mě někdo doplní a napíše další poznatky a postřehy 🙂 Podotýkám, že nevyznávám žádný „výživový směr“, ale beru si z těch, co existují, co mi připadá dobré 🙂

    Ještě bych chtěla poděkovat kamarádce Hance za to, že je mi světem zdravější stravy skvělým průvodcem 🙂

    Ještě přidám pár oblíbených stránek, kam chodím pro inspiraci:

    http://www.nulajedna.cz/boo/home.html

    http://www.jimejinak.cz/

    http://www.varimezdrave.cz/

    http://zivakultura.cz/category/recepty/

    Víc náhodně, co zrovna potřebuju 🙂

    luthien.k
    15. čer 2012    Čtené 0x

    Zkušenosti s léčbou běžných infekčních nemocí

    Ráda bych se s Vámi podělila se svými zkušenostmi s léčbou běžných infekčních nemocí, zejména respiračních viróz. Na celé rodině včetně obou dětí (cca od roku věku) aplikuji tento postup a od té doby u nás počínající nachlazení nemá šanci se rozvinout. Samozřejmě obzvlášť u dětí doporučuji každý léčebný postup konzultovat s ošetřujícím lékařem!

    Co tedy používáme?

    Je třeba začít při prvním náznaku!

    - Vysoké dávky vit. C (čistá forma - kyselina askorbová - 4 díly vit. C a 1 díl jedlé sody z lékárny v troše vody nebo ovocné šťávy - vznikne nekyselý askorbát sodný - dětem denně 1 - 2 g do nápoje, dospělým množství do hranice tolerance - kdy se dostaví řídká stolice - přibližně 2 g každé dvě hodiny); léčba vysokými dávkami vit. C má své omezení u osob s chorobami ledvin atd., je třeba dát do souladu s konkrétním zdravotním stavem

    Kdo nechce používat vit. C v nepřírodní formě, použije rakytníkový sirup nebo některý z přípravků na bázi aceroly.

    - zvýšené dávky vit. D (Vigantol - dětem 2 kapky denně, dospělým 10 kapek,ještě lepší varianta je vit. D3 v kapkách od Swansonu a nebo fermentovaný olej z tresčích jater = ideální přírodní zdroj mimo pobytu na slunci 🙂)

    - zvýšený přísun omega 3 nenas. kyselin (pupalkový olej - dětem 1 lžičku, dospělým 2 lžičky; drcené lněné semínko, kdo může, tak rybí olej).

    - echinacea (Echinacea forte kapky dr. Theiss, děti 3 kapky 3x denně, dospělí 25 kapek 3x denně)

    - beta-glukany (dětem Hlíváček nebo Imunoglukan sirup dle věku a váhy, dospělým jakýkoli přípravek s hlívou)

    - probiotika s prebiotiky (děti Infants Dophilus plus, dospělí Colon Dophilus či Biopron Premium, k tomu Hylak, který podporuje správné uchycení bakterií ve střevech)

    - snížení příjmu jednoduchých sacharidů, zejména bílého cukru na minimum, to samé platí pro mléčné výrobky; jezte poctivé maso-zeleninové vývary, vařenou či dušenou zeleninu...

    - NESNIŽOVAT TEPLOTU ANTIPYRETIKY - viz moje poslední krátká zpráva s článkem, který se tím přímo zabývá

    Výše uvedené věci podporují činnost imunity.

    - při bolesti v krku kloktat Citrovital (grepový extrakt) 10 kapek do sklenky vody, dětem vytřít ústa vatovou tyčinkou

    - na kašel - průduškové čaje, jitrocelový sirup (nejlépe domácí), cibulovou šťávu, při křečovitém stažení průdušek na předpis Spiropent, na noc při dráždivém kašli Tussin

    - při rýmě mořskou vodu nebo Vincentku (odvážnější z nás si dělají i nosní sprchu 🙂), dětem odsávat, je-li třeba

    Jinak vše nové zkoušejte opatrně a ideálně po poradě s lékařem nebo lékárníkem 🙂

    Za značnou část inspirace děkuji, jak jinak, Bc. Ing. Věrce Zíkové a také Hance Rydl 🙂

    luthien.k
    9. kvě 2012    Čtené 0x

    Pobyt u moře

    S malým atopikem k moři? Určitě ano! Ale nečekejte po týdenním pobytu zázraky, pro plnou léčebnou sílu mořského klimatu (nejde jen o koupání, ale vhlký mořský vzduch, slunce a také psychickou pohodu) jsou třeba alespoň tři týdny pobytu, a to nejlépe mimo sezónu. Někdy i 14 dní stačí na zlepšení stavu. První týden se obvykle situace mírně zhorší, druhý týden stabilizuje, třetí týden zlepšuje. Preferujte pobyt mimo hlavní sezónu.
    Na co u moře nezapomenout?
    - Zvykejte na slanou vodu pomalu, první dny sprchujte ihned sladkou vodou, jak postupně kůže regeneruje, prodlužujte intervaly sprchování sladkou vodou a cca po pěti dnech je možné nechat působit slanou vodu až do večerního sprchování. Ona si kůže i sama řekne, zezačátku sůl může štípat, což by se mělo časem zlepšovat.
    - Natírejte ochrannými krémy ještě před odchodem k moři, aby měly čas spojit se správně s pokožkou a správně chránily. U moře jsou určitě potřeba ty nejvyšší ochranné faktory.
    - Nazapomínejte ošetřovat kůži po sprchování též promazávacími krémy (emolienty).
    - Výborné i pro regeneraci dýchacích cest jsou ranní procházky, kdy je ve vzduchu nejvíce vlhkosti.
    - Mezi 11 a 15 hod. je dobré se pobytu u vody vyhnout. Klasické opalování samozřejmě vhodné není vůbec, vždy střídat pobyt na slunci a pobyt ve stínu.

    Tak všem, kdo k moři vyrážíte, přeju krásnou dovolenou 🙂

    luthien.k
    2. kvě 2012    Čtené 0x

    Atopický ekzém v létě

    Všude se množí dotazy na to, jak chránit kůži atopika v létě, proto jen stručně shrnu základní zásady (a šikovné maminky mě třeba ještě doplní, je to sepsané jen narychlo 🙂).

    1. pocení

    V teplém období se všichni více potíme, u atopika to může vést k podráždění a zhoršení ekzému. Proto krátce sprchujte klidně každý den, vlažnou vodou, kůži ošetřit emolientem. Oblečení světlé, vzdušné.

    2. koupání

    U atopika není dobré apriori zakazovat jakoukoli činnost, pokud není znám její vliv na ekzém. Proto klidně vyzkoušejte, jak bude kůže reagovat na cachtání v bazénku 🙂 Opět platí, že je třeba po koupání kůži potřeba ošetřit.

    3. slunění

    Pobyt na slunci a co mazat je momentálně nejdiskutovanější otázka mezi maminkami atopiků. Můj názor je ten, že je dobré volit zlatou střední cestu. Slunce samozřejmě nepatří na ekzém v akutní fázi (mokvání), což je třeba řešit volným bavlněným oděvem světlých barev (dlouhé rukávy),  vliv na tu subakutní (červené plochy, pupínky) je třeba vypozorovat - někomu dělá sluníčko dobře, jinému naopak. Dobrou zásadou je nevystavovat kůži napřímo slunečním paprskům mezi 11 a 15 hod., nicméně kvůli tvorbě vit. D je možné v této době cca 10 minut na sluníčku pobýt (a přes ochranné filtry to nefunguje 🙂)

    Co použít na natírání atopické kůže - ochranné krémy? Určitě  vždy kombinace UVA a UVB filtrů, nepoužívat filtry chemické (hrozí vyšší riziko alergické reakce), vybírat ochranný prostředek s čistě minerálním filtrem nejlépe určeným přímo pro atopickou kůži, snažit se vyhnout parabenům a parfémům. Toto splňuje například Avéne bílá řada (barví do hněda, někomu to vadí) nebo Bioderma Photoderm Mineral. Z přírodní kosmetiky pro naše podmínky dle mého názoru vyhovuje i například Alverde sensitive, pro méně exponovanou část dne i Lavera sun sensitive.

    Při pobytu u moře určitě používat vysoký chranný faktor (50plus), případně oblečení s UV filtry, pobývat co nejvíce ve stínu (i tam je třeba mít ochranný krém, slun. paprsky se odráží nejen od vodní hladiny). Slaná voda může zezačátku na ekzém štípat, čili začínat pomalu, postupně zvykat a nejprve sprchovat sladkou vodou po koupání, až později možno nechat slanou vodu působit déle - podle toho, jak bude kůže reagovat. Nezapomínat na promazávání emolienci!

    Pozor také na to, že i když je přípravek na slunění určený pro atopiky, nevylučuje to možnost alergické reakce, proto nový přípravek a raději i ten, co byl používaný předchozí rok, testujte neprve na zdravém kousku kůže!

    4. ostatní

    Nezapomínejte, že některé léky i masti mohou způsobit fototoxickou nebo fotoalergickou reakci, nesmí se s nimi na slunce. Z celkově podávaných léků sem patří antibiotika (celková i lokální) a řada dalších (které ale děti běžně neužívají, informace poskytne lékař či lékárník), potom také topické imunomodulátory, reakci mohou na slunci způsobit i éterické oleje. Z kosmetiky sem patří zejména deriváty dehtu (Holtova mast obsahuje tinkturu z kamenouhelného dehtu), fotosenzitivní může být také bílý a hnědý ichtamol (míchané masti od kožních - hnědé, zapáchající; Vitella ichtamo, Ichtyo care, I Care apod.)

    Za připomínku ještě určitě stojí dostatek tekutin. Pro ty, co chtějí dopřát dětem osvěžení v podobě zmrzliny a mají potr. alergie, můžou si doma vytvořit zmrzlinu vlastní - nejlépe ovocnou mraženou dřeň 🙂 V prodejnách domácích potřeb lze zakoupit i formičky ve tvaru nanuku 🙂

    luthien.k
    22. bře 2012    Čtené 0x

    Proč nemáte ekzém pod kontrolou?

    Existuje k tomu řada důvodů, které se pokusím shrnout podle toho, jak se s nimi u jednotlivých ekzematiků i na internetových diskuzích setkávám:

    1. potravinové alergeny

    U zhruba poloviny malých ekzematiků do tří let hrají potraviny a jejich vliv na atopický ekzém zásadní roli, jakkoli si tuto skutečnost rodiče nechtějí připustit. To, že není vidět zjevný vliv po konzumaci podezřelé potraviny (pokud je konzumována běžně, bez pauzy), je bohužel fakt - reakce bývají zpožděné (hodiny, dny), častý je vliv více potravin, takže po vysazení jedné (třeba kravského mléka) se situace nezlepší (a rodič usoudí, že potraviny vliv nemají, i když může kravské mléko vadit a k tomu ještě další věci). Co situaci nejvíce komplikuje je fakt, že nejvíce potíží dělají základní potraviny, ty denně konzumované a aby byl vidět vliv bez nich, musí se vysadit nejlépe všechny najednou a na dobu alespoň 14 dnů. Pouhým pozorováním po konzumaci bez této pauzy se nevypozoruje naprosto nic. Další komplikací je používání nesprávné kosmetiky při eliminační dietě, což může ekzém spolehlivě udržovat, i když potraviny jsou vyřazeny správně.

    2. Skutečně vhodná kosmetika na daný stav ekzému

    Volba kosmetické péče je vůbec nejdiskutovanější záležitost v různých diskuzích a babských radách. Je velmi důležitá, ale sebelepší kosmetická péče nezmůže bez těch dalších opatření všechno, ale pokud je na daný stav ekzému používána i vhodná kosmetika, je napůl vyhráno. Nejčastějšími chybou je volba promazávacích mastí tam, kde je potřeba léčit (zánět na kůži, infekci). Stává se také často, že kosmetika není tolerována, dítě na ni má reakci a rodič to nepozná. Zběsilé střídání různých typů a značek kosmetiky také nepřináší ovoce. Velmi často jsou děti nevhodně koupány v promašťujících koupelích, ačkoli jejich kůže potřebuje léčit, ne pouze promazávat, někdy naopak vysušující koupele u chronického ekzému vedou ještě k většímu vysušování kůže. Těch chyb, kterých se rodiče dopouštějí, je bohužel mnoho.

    3. Režim atopika

    Někdy může pěknou paseku nadělat třeba prací prášek či aviváž, časté zapocení u dítěte úzkostlivé maminky, která má obavu, aby dítě nenastydlo, nevhodné oblečení (umělá vlákna, vlna...), nevhodné potravinové doplňky či léky...

    4. "Neovlivnitelné" vlivy

    Do situace malého ekzematika bohužel často vstupují faktory, které lze jen těžko ovlivnit a které mohou mít na projev atopického ekzému zásadní vliv, patří mezi ně prodělané infekty (nemoci), růst zubů, očkování, počasí, inhalační alergeny u starších dětí, prodělaný stres... Je proto potřeba počítat se zhoršením stavu, pokud se některá z těchto situací vyskytne.

    5. Komplexní, systematická péče

    Každý z předchozích bodů je sám o sobě velmi důležitý, ale jeden bez druhého nemůže být, proto je nejdůležitější komplexnost celé péče 🙂

    luthien.k
    31. bře 2016    Čtené 59x

    Poradna pro atopický ekzém a alergie u dětí

    Cílem mých poradenských služeb je stabilizovat lékařem diagnostikovaný atopický ekzém dítěte pomocí souboru opatření, které jsou na základě komunikace s rodičem sestaveny přímo na míru.

    Jedná se zejména o úpravu stravy kojící maminky nebo přímo dítěte, kosmetická péče, potravinové doplňky, případně úprava domácího prostředí a další režimová opatření dítěte. U naprosté většiny dětí lze s ekzémem pracovat a stabilizovat ho na únosnou míru bez kortikosteroidů nebo imunomodulačních mastí, nicméně spolupráce rodiče s lékaři (dermatologem, alergologem, pediatrem, případně gastroenterologem) je též nutná a žádoucí.

    Dále poskytuji poradenství v souvislosti s potravinovými alergiemi u dětí, zejména alternativy jídelníčku při bezmléčné dietě.

    Obsahem mých poradenských služeb je:

    • seznámení se s problémem na základě emailové komunikace s rodičem (na základě vyplnění dotazníku o faktorech ovlivňující atopický ekzém, fotografií)
    • vytvoření plánu ke stabilizaci projevů ekzému
    • každodenní emailová komunikace (o víkendech po dohodě) mající za cíl pomoci nastavit rodiči opatření tak, aby vedla k cíli = stabilizaci atopického ekzému na únosnou míru

    Neprodávám žádné preparáty a neprovozuji alternativní medicínu.

    Více zde: http://poradna-atopicky-ekzem.webnode.cz/cenik

    luthien.k
    15. lis 2011    Čtené 0x

    Očkování (nejen) atopika

    Přidám svůj názor na očkování (nejen) atopiků aneb na co dát pozor:

    - nikdy do akutní/subakutní fáze ekzému
    - nikdy nemocnému dítěti (vadí i rýma)
    - nikdy dvě vakcíny najednou, mezi nimi odstup alespoň 14 dní
    - u silně alergikých na vejce (když je riziko anafylaxe) nedávat běžně používanou vakcínu proti příušnicím, zarděnkám, spalničkám (pěstuje se na kuřecích embryích), ale tu, co se pěstuje na psích ledvinách (Trivivac)
    - minimálně týden před očkováním i po něm dávat přímo dítěti probiotika
    - tři dny před očkováním a tři dny po něm dávat Fenistil kapky
    - lze jako podporu použít i homeopatika, konkrétně thuya occidentalis, a to v dávkování podle typu vakcíny (delší podávání u živých vakcín)

    Určitá reakce je fyziologická, je znakem toho, že imunita reaguje a protilátky se tvoří. Pokud je reakce silná (silné zhoršení ekzému, průjem, dušnost, kopřivka, zvracení atd.), je třeba to řešit s pediatrem, další očkování  by mělo být řešeno individuálně, zvolen by měl být šetrnější očkovací kalendář, rozložení vakcíny, očkování v očkovacím centru (Motol) apod.

    Zda dát atopikovi i nepovinná očkování? To je na zvážení každého rodiče, můj osobní názor je ten, že nepovinná očkování ne, že pro imunitu je přínosnější si nemoci prodělat. I povinná očkování moje děti dostávají s delšími časovými rozestupy, po pečlivém zvážení aktuálního zdravotního stavu.

    luthien.k
    21. říj 2011    Čtené 0x

    Domácí šunka (bez éček i šunkovaru) 🙂

    Poprvé jsem dělala domucí šunku a protože se povedla, dávám svůj postup:

    1 kg libové vepřové kýty

    2 lžičky mořské soli

    obal na tlačenku (průměr 16 cm)

    potravinářský provázek

    teploměr do hrnce

    Maso jsem odblanila a nakrájela na větší kostky, osolila a se solí trochu rukou promnula. Dala do lednice uležet na dva dny, nic jsem s tím nedělala, někde píšou občas promíchat.

    Poté jsem dvě kostky masa rozsekala v robotu, vyměnila nože za třecí a přidala i zbylé kostky a chvíli zapnula (měla jsem obavy, aby se bez šunkovaru šunka spojila, proto jsem ho trošku opracovala).

    Směs jsem nacpala (rukou) do dvojitého obalu (dva obaly na sebe kvůli větší pevnosti) a pevně zavázala provázkem.

    Vložila jsem do cca 80 st. teplé vody, kde jsem se snažila hodinu a půl udržovat teplotu mez 75 a 80 st. C, což bylo na celé akci to nejsložitější 🙂

    Výsledek je moc chutný, hezky se to spojilo, jen barva není růžová, ale na chuti to neubírá 🙂 Nejlépe chutná s domácích chlebem 🙂

    Za inspiraci děkuji: @abra, @brusinka.pusinka! 😉

    luthien.k
    19. říj 2011    Čtené 0x

    10 nejčastějších chyb při péči o kůži malého atopika

    -          mastný krém na akutní fázi - červené fleky, pupínky, mokvání (mastný krém neléčí!)

    -          olej na jakoukoli fázi ekzému (nepropustný film na kůži)

    -          parfémovaná kosmetika (riziko senzibilizace, alergické reakce)

    -          syrovátka do koupele u alergika na BKM (riziko celkové reakce!)

    -          mast z pravého konopí (pravděpodobnost intoxikace!!!)

    -          nová kosmetika ne velkou plochu kůže bez tolerančního testu (riziko alergické reakce)

    -          stejná značka kosmetiky dlouhodobě (riziko senzibilizace)

    -          kosmetika „zázračných účinků“ a nejasného složení -„čínské“ masti, Skin-cap apod. (riziko obsahu kortikosteroidů)

    -          kortikosteroidy příliš často, bez pauzy, na obličej, do plenkové oblasti, bez porady s lékařem, na mírné formy ekzému (mnoho rizik)

    -          imunomodulační masti (zatím nevyvrácené riziko vzniku rakoviny)

    luthien.k
    27. zář 2011    Čtené 0x

    Mýty o atopii

    S těmito všemi tvrzeními jsem se nejednou setkala (bohužel i od lékařů) a na základě zkušeností si dovolím tvrdit, že se nezakládají na pravdě!

    • Atopie znamená ekzém.

    Jenom částečně. Atopie je zděděný sklon k rozvoji alergických onemocnění, mezi které patří alergická rýma, astma a ekzém.

    • Dítě s atopickým ekzémem se rodí rodičům ekzematikům.

    Bohužel, přítomnost ekzematika v příbuzenské linii není nutnou podmínkou k jeho rozvoji, stejnou roli ve hře genů hrají u blízkých příbuzných všechny typy alergií, potravinových, inhalačních, kontaktních, pak samozřejmě také astma i jiné problémy na imunologickém podkladu. Někdy se bohužel stává, že atopické dítě se narodí i v jinak zcela zdravé rodině. Proč v naší populaci alergie, ekzém a příbuzné potíže vznikají (tak často), je předmětem mnoha vědeckých bádání zatím s nejednoznačnými výsledky.

    • Ke zvládnutí atopického ekzému u dítěte stačí mazat kortikoidy a promašťovat.

    Existuje jistě (malá) část dětí, kde po použití kortikosteroidů potíže natrvalo (nebo nadlouho) ustoupí, u většiny z nich tomu tak ale bohužel není, kortikoidní masti mají nejčastěji dočasný efekt, pokud není řešena příčina potíží, ekzém se velice brzy vrací a někdy v horší formě než před léčbou.

    • Je jedno, čím mažete, hlavně že mažete.

    Naprosto ne! Volba správně kosmetické péče zejména s ohledem ke stádiu ekzémum, tyu jeho projevů a individuální snášenlivosti kůže, hraje podstatnou roli! Viz perfektní článek: http://www.proalergiky.cz/aktuality/129.html

    • Nemá smysl držet žádné diety, ani při kojení ani přímo u dítěte, ekzém si žije vlastním životem.

    Naopak, ve většině případů to smysl má, vyřadit na základě tzv. eliminačně expozičního testu (EET) potraviny, které ekzém prokazatelně zhoršují. Spojitost atopického ekzému s potravinami je u dětí je velice častá, častější než spojitost s inhalačními alergeny (u dětí do roku věku  naprosto).

    • Do mateřského mléka se dostane tak malé množství alergenů z konzumovaných potravin, že nemůžou mít na atopické projevy vliv.

    Do mateřského mléka skutečně přechází jen malé množství alergenů ze stravy matky, ale i toto malinké množství, řádově nanogramy, stačí k nastartování přecitlivělosti u dítěte, která se projeví buď hned (zažívací potíže - zvracení, koliky, průjmy, hleny a krev ve stolici, kožní problémy - otoky, ekzém, potíže v dýchacím traktu - dušnost, zahlenění, častá nemocnost i potíže další, jako je neprospívání, chudokrevnost atd.) nebo se projeví při první konzumaci tohoto alergenu přímo dítětem.

    • Dítě s atopickým ekzémem nesmí do bazénu, na hřiště do písku, nesmí jíst čokoládu, nesmí mít doma pejska...

    Nemá smysl se vyhýbat aktivitám nebo potravinám či domácím mazlíčkům, pokud si nejsme skutečně jisti, že reálně mají na atopický ekzém negativní vliv! U atopiků je velmi důležitá psychická pohoda, které přemíra zákazů a omezení vůbec neprospívá. Samozřejmě pro tyto potenciálně problémové aktivity existují jistá pravidla (po bazému osprchovat a ošetřit kůži vhodným emolientem, na písek v dlouhých kalhotách, pejska nepouštět do ložnice atopika atd.), ale při jejich dodržení je můžeme s klidným srdcem malému atopikovi dopřát!

    • Koliku novorozenců nelze ovlivnit.

    V tomto ohledu existuje snad největší množství různých babských receptů, jak zbavit dítěte bolestí bříška, ale v naprosté většině se jedná o praktiky neřešící příčinu kolik. I z vlastní zkušenosti vím, že koliku ovlivnit lze, a to i bez fenyklového čaje, kapek ke snížení plynatosti a vyřazení čerstvého pečiva 🙂

    • Alergii na bílkovinu kravského mléka jednoznačně odhalí krevní testy.

    Bylo by to krásné, kdyby tomu tak bylo, ale bohužel tomu tak není. Testy z krve na zvýšené protilátky IgE je sice při podezření na tuto alergii dobré udělat (na alergologii), ale 100% průkazné nejsou - dochází k chybám s ohledem na laboratorní metodu, takže je možná falešně pozitivní i falešně negativní výsledek a navíc cca 50% alergiků na BKM nemá protilátky IgE zvýšené vůbec a přesto na BKM v reálu reagují! Tento typ (neatopické) reakce se také nazývá nonIgE alergie nebo pozdní reakce a nejpolehlivěji se dá zjistit eliminačně expozičním testem (vysazení a opětovné zavedení potraviny do jídelníčku a sledováním reakce).

    • Moje dítě má intoleranci mléčné bílkoviny (BKM), moje dítě má alergii na laktózu

    Jde v podstatě o chybné názvosloví, správně má dítě pravděpodobně alergii na BKM nebo intoleranci laktózy, zjednodušeně se problémy s potravinami a jejich složkami dělí na:

    1. Pravé alergie - těmto reakcím se říká atopické, imunita reaguje nepřiměřeným způsobem na potravinu - alergen, jsou při nich zvýšené hladiny IgE protilátek v krvi; charakteristický je časný nástup reakce brzy po požití problematické potraviny (minuty, desítky minut, hodiny)
    2. Pozdní reakce, nonIgE alergie - tohoto neatopického typu alergických reakcí se neúčastní IgE protilátky, ale jiné složky imunity (například imunita buněčná), jedná se také o nepřiměřenou reakci imunitního systému na alergen; jejich nástup po požití potraviny je zpožděný (dny i týdny)
    3. Enzymatická nedostatečnost - tělu chybí příslušný enzym nutný ke zpracování dané potraviny (její složky) nebo tohoto enzymu není dost, patří sem intolerance laktózy (mléčného cukru), fruktózy a další poruchy metabolismu sacharidů a aminokyselin
    4. Farmakologické reakce - reakce na potraviny se zvýšeným obsahem histaminu nebo jiných budivých látek (tyramin, serotonin a další), projevy jsou vázány na bezprostřední požití potraviny (kopřivka, bolesti hlavy, průjem... atd.)
    • Při alergii na kravské mléko se smí jogurty a zakysané nápoje, kozí, ovčí nebo sójové mléko a výrobky z nich.

    Bohužel, ani jedno z výše uvedených se při alergii na bílkovinu kravského mléka nesmí, u ostatních savčích mlék je reálné riziko zkřížené alergické reakce (ihned nebo senzibilizace časem), se sójou jde o tzv. souběh alergických reakcí, který je též velmi častý.

    • Nejčastějšími alergeny jsou citrusy, jahody, kakao a rajčata.

    Toto tvrzení je pravda jen částečně, všechny uvedené potraviny patří mezi alergeny (ono alergenem může být v podstatě vše), ale těmi nejčastějšími u malých dětí nejsou, narozdíl od kravského mléka, vajec, sóji, ryb a ořechů.

    • Při kojení potenciálního atopika se nesmí žádné alergeny.

    Toto je jednak neproveditelné, vše může být alergenem, za druhé to podle zkušeností a výzkumů je kontraproduktivní počínání, protože aby u dítěte vznikla tolerance na určitou potravinu, musí se s ní dítě setkat, a to ideálně právě již přes mateřské mléko. Proto pokud nejsou potíže, je dobré konzumovat vše v rámci zdravého životního stylu, ale s mírou, obvykle dvě až tři porce týdně.