1. screening. Riziko předčasného porodu?

25. lis 2023

Krásný podvečer přeji.
Tento týden jsem byla na 1.screeningu a ačkoli jsem odcházela s výsledkem negativní screening, dosti mě zarazila jedna hodnota. Měl někdo výsledek podobný a ve výsledku žádný problém v těhotenství nebyl (myšleno předčasný porod) nebo celkové plaším zbytečně a hodnota není špatná?
Na screeningu se nad tím vůbec nepozastavovali a já to pořádně zaznamenala až v autě na cestě domů.
Budu ráda za každý poznatek! Děkuju 🙂

jittuli
25. lis 2023

To bude nějaká novinka, to jsem na screeningu nikdy neměla (2016, 2021). Ale co mě napadá laickým pohledem - když to vypočítávají z těch krevních hodnot PaPp a freeHcg, které u ostatních rizik vyšly v pořádku, tak bych řekla, že je to tady taky v pořádku. Přece jen těch předčasných porodů je u nás více než dětí s down syndromem, takže to riziko musí být logicky vyšší.

xnikax1
25. lis 2023

@jittuli souhlas 2017 a 2021 a tohle jsem na screeningu vůbec neměla. Ale zase jsem měla takovou hodnotu u růstové retardace před 37.tt. Všechno ok, 50cm 3,2kg

janule0123
25. lis 2023

Taky jsem měla rozšířeny screening v obou tehu .. riziko predcasnyho porodu tam bylo … ale neuvědomují si číslo… výsledek byl negativ tak jsem byla spoko… kdyby to bylo pro ne zvýšený riziko budou si te víc hlídat.. vem si, ze to znamená, ze 1tehotna se stejnými vstupními informacemi ze 129 porodí před 34.tt … to nezní ta špatně ne? Jinak myslím ze třeba teď to druhy těhotenství bylo riziko predcasnyho mensi, protože první těhotenství bylo ok do termínu … takže těch faktoru je hodně ..

andreacantu
29. lis 2023

Byla bych v klidu pokud doktor rovnou neco neresil. U me bylo vysoke ale fakt vysoke riziko preeklampsie a porod pred 34tt ja vydesena az za roh….a mala se narodila presne na termin a o tom ze by sla driv ani neuvazovala. Je to statistika a matematika a od 35 roku veku je matematicky pridavano +10% vyssi riziko za kazdy rok navic.

Těhotenský newsletter

Každý týden dostaneš nejdůležitější info do e-mailu

Zjisti víc o svém těhotenství: Těhotenství týden po týdnu. Neznáš týden těhotenství? Vypočítej si ho v Těhotenské kalkulačce.


Modrý koník ti poradí v každém trimestru.
Zjisti víc o prvním trimestru.
Zjisti víc o druhém trimestru.
Zjisti víc o třetím trimestru.
Jak se zjišťuje pohlaví dítěte?.
Důležitá jsou různá vyšetření v těhotenství.
Určitě tě nemine 3D ultrazvuk.
Nebo také screening v 1. trimestru.
Někdy se může objevit i streptokok v těhotenství.
Závažná pak je preeklampsie.

Nenašla jsi odpověď na svou otázku?Zeptej se ve fóru