Fyzicky náročná práce v těhotenství - jak vyřešit?

michaelavranova12
13. dub 2021

Ahoj holky , mám dotaz konečně se mi povedlo otěhotnět jsem v 6tt, ale teď co se tyče práce , byl někdo doma už takhle od brzkého týdne ? Makam krátký dlouhý týden 12hod, jsem jako prodavačka v malým prostoru v pivovaru , a tahák sudy a basy (takže nic moc lehkého) myslíte ze by mě dal doktor už takhle brzo na neschopenku ?

andelka
13. dub 2021

Těžko. Ale může těhotenství utz potvrdit a zaměstnavatel má povinnost přizpůsobit tomu to co můžeš dělat. Přeřadit tě na jinou vhodnou práci
Toť tedy teorie.
Záleží taky jak ti bude. Když moc zle,tak ti pn dát může,a nastoupis až nevolnosti ustoupí. Já jsem šla na pn v 16 tt kvůli krvácení,a v dalším ve 14tt kvůli slabosti, nízký tlak, tendence k omdlévání, pracovní prostředí ani náplň práce se v reálu změnit,upravit nedaly.

michaelavranova12
autor
13. dub 2021

@andelka na utz už mám srdíčko , ale na jinou práci mě dat nemohou jsem tu sama , a každý den zvedat tak 60bas a 10-40 sudu což mi pro těhotnou ženu nepřijde vhodná práce ..

supermatka
13. dub 2021

@michaelavranova12 asi bych přešla na nemocenskou.. Toho tahání máš celkem dist

michaelavranova12
autor
13. dub 2021

@supermatka prave, není mi špatně, nezvracim, jen mě strašně bolí v podbrisku , a když do toho tahám sudy (40kg) tak jsem pak mrtvá ..
ale nějak se to bojím říct doktorovi nevím jak na to

lachtanice86
13. dub 2021

@michaelavranova12 požádej písemně o přeřazení, pokud je tvá prace nevhodná, pokud zaměstnavatel nema kam tě preradit ma tě nechat doma za 100% platu, bez omezení vycházek

alilali
13. dub 2021

@supermatka proč na nemocenskou? Pokud ji nemůže zaměstnavatel přeřadit na jiné místo, bude holt doma na 100%.

andelka
13. dub 2021

@michaelavranova12 zkus napřed písemně požádat zaměstnavatele o změnu práce, nebo pomoc. Jinak by tě opravdu měl nechat doma za 100% platu. Taková je teorie.

majena39
13. dub 2021

@michaelavranova12 dát ti ji určitě může pokud má důvod. Já jsem na ni od 7+0 a uz dva tydny předtím jsem v práci cerpala dovolenou. Takže do práce jsem chodila do 5+0 cca.

hanih
13. dub 2021

Jak píšou výše, písemně požádej o přeřazení na jinou práci z důvodu těhotenství. Pokud zaměstnavatel pro tebe jinou práci nemá, máš nárok být doma za plný plat.

supermatka
13. dub 2021

@alilali ahaaa tak to je jiná.. Tak jsem zas o něco chytřejší 🤭

supermatka
13. dub 2021

@michaelavranova12 neboj se, takových nás bylo a bude. Vše má řešení. Určitě vyřešit práci se zaměstnavatelem. Bez koruny nebudeš. Dokonce tu holky píšou že bys měla mít i tak plat pokud budeš doma 😉. Což je i pro mě novinka

zelenaesmolda
13. dub 2021

@michaelavranova12
to ale neni tvuj problem,ze jsi v praci sama.zamestnavatel ma povinnost preradit te na vhodnou praci nebo te nechat doma za 100% platu tak nebud hloupa a nechod na nemocneskou,obiras se o penize.

plksv
13. dub 2021

Před měsícem v ulici porodila maminka, která byla celé těhotenství doma za plný plat, vycházky... pro překážku na straně zaměstnavatele. Úplně jsem na ni hleděla, protože tu pořád čtu, že maminky chodí na neschopenku, že tato varianta není možná. Tak je.

andelka
13. dub 2021

@plksv ona možná je, někdy i fakticky. Pokud opravdu není vhodná práce. Jakože celkově. Ale pokud je to takové problematické, že práci dělat může, ale.. nesmí pouze některé činnosti, nebo musí změnit postupy, omezit činnosti, které dělá jen někdy..tak je to diskutabilní. Zaměstnavatel je teoreticky z obliga,ale v reálu to ženě nepomůže.

Těhotenský newsletter

Každý týden dostaneš nejdůležitější info do e-mailu

Zjisti víc o svém těhotenství: Těhotenství týden po týdnu. Neznáš týden těhotenství? Vypočítej si ho v Těhotenské kalkulačce.


Modrý koník ti poradí v každém trimestru.
Zjisti víc o prvním trimestru.
Zjisti víc o druhém trimestru.
Zjisti víc o třetím trimestru.
Jak se zjišťuje pohlaví dítěte?.
Důležitá jsou různá vyšetření v těhotenství.
Určitě tě nemine 3D ultrazvuk.
Nebo také screening v 1. trimestru.
Někdy se může objevit i streptokok v těhotenství.
Závažná pak je preeklampsie.

Nenašla jsi odpověď na svou otázku?Zeptej se ve fóru