Hraniční výsledek 1. screeningu. Někdo podobně?

22. srp 2023

A hoj,
chtěla jsem se zeptat zda se někdo setkal s podobným příběhem. Čekáme dvouvaječná dvojčata. Cely utz vyšel v pořádku, děti vypadají dle doktorky velmi dobře. Máme jen zvýšenou srdeční odezvu, ale to dle mě gynekoložka je v pořádku když jsou takhle malý.
Jednomu plodu výsledky krve vyšli dobré a druhému nevyšel pouze t13.
Níž přidávám ještě fotky ze zprávy, paní doktorka nás asi chtěla mít rychle za sebou a pořádně nám nic nevysvětlila ani jsme neměli možnost se zeptat, ze dveří nás vystrčila s tím že mám přijít za 3 týdny znovu a máme jít na genetiku.
Jinak na preklampsii už beru Stacyl.
Snad mi pomůžete a trošku se uklidním, jako prvorodička prostě plaším a mám strach i když mi moje gyndařka řekla že se ji zatím nestalo že by hraniční hodnoty pak nevyšli. Sama si mysli že to takhle vyšlo kvůli tomu že jsou dvě a řekla mi ať se tím teď netrápím, ale je to těžký no 😊

ileni
22. srp 2023

Celkově je screening negativní. Z té konzultace u genetika bych strach neměla. Jen s vámi probere rod. Anamnézu. Také jsme měli u syna lehce výši riziko. P.s. ve zprávě je vidět vaše jméno, jen že dotaz je psan anonymně a pak je ve zprávě vidět jméno ..

autor
22. srp 2023

@ileni už mi to nejde změnit tak se nedá nic dělat 😄
Na anamnézu jsme dostali dotazník a je nám doporučen odběr plodové vody nebo nipt test. Moje gynekolozka mi odběr vody nedoporučila z důvodu dvojčat.

sishina
23. srp 2023

No.. Obecně hodnota pod 300 už je pozitivní sreening, možná u dvojčátek jsou jiné parametry, ale jako čistě negativní, když je u plodu B zvýšené riziko, bych ho určitě neoznačila. Ale je určitě velká pravděpodobnost, že bude vše v pořádku! 🙂 Jen je na místě podstoupit podrobnější vyšetření.

Myslím si, že bys NIPT testy v tomhle případě mohla mít na pojišťovnu. Ale budeš muset zapátrat. Nemají to rádi. Určitě se na genetiku objednej, neboj se. Dvojčátka jsou prostě náročnější, budeš hlídaná a to je dobře!

Můžeš si zkusit informativně ještě zavolat do CARu. Držím palce!

odvarkova
24. srp 2023

Mám dvojčata, měli jsme špatné výsledky na downa. Odběr plodové vody jsem odmítla, jeli jsme na podrobný UZ do Brna na genetiku. Tam neshledali nic špatného, tak jsem na to přestala myslet a byla v klidu, protože bych je stejně nedokázala dát pryč. Obě holky jsou naprosto v pořádku a zdravé. Buďte v klidu, myslete pozitivně, oni si kolikrát nevědí rady, jak u dvojčat ty testy rozdělit nebo označit. Přeji ať je vše v pořádku a všechno dobré.

autor
24. srp 2023

@odvarkova
@sishina
Tak jsme už po genetice. Doktor nám hned na začátku řekl že náš problém je že tam jsou dvě a tím pádem jim pak výsledky vycházejí často špatně. Doporučil nám plodovku, NIPT a nebo nic. Plodovku jsem mu řekla že mi gyndařka nedoporučila a sám řekl že by do toho taky nešel. Takže nám pak zbyl NIPT a nebo nic. Sám řekl, že ten výsledek je nejspíš i kvůli rychlejšímu tepu a velikosti u jednoho z prcků a že on by to sám černě neviděl. Dokonce mi přikyvoval když jsem říkala že si myslím že jedno z dvojčat vždycky bude o něco menší a tím pádem vyšší tep (velikost rozdíl byl necelých 2,5mm a 5 tepů). Takže jsme domluvení, že počkáme až za tři týdnu budu mít kontrolní utz a potom bysme případně udělali ten NIPT test. Řekl mi že mu to takhle přijde rozumný a prohlásil že se mu zatím stalo že děti vždycky byli v pořádku. Když jsem se ho teda zeptala jak to vidí on když se podívá na utz řekl mi, že si mysli že to je v pořádku, ale že sám neví co by řekl třeba svoji paní aby udělala když by čekali dvojčata.
Takže se teď snažím být v klidu a nestresovat se. Sestra mi ještě brala krev kvůli dědičné hluchotě a říkala mi, že si myslí že to bude všechno v pořádku a že ten NIPT test musíme brát s rezervou u dvojčat, že prostě tím jak se tam ta DNA mlátí to nikdy nebude tak průkazné jako u jednoho. Tak doufám hele mají všichni pravdu a bude vše v pořádku 🤞

radkah1984
26. srp 2023

Ahoj, nevím, kde si byla na tomto vyšetření, ale já byla v Praze v genetu, take mi výsledky vyšly spatne (čekám tedy je jedno dítě) a nabídli mi, ze neberou ještě krev na DNA, který pak vyšel v pořádku. Rozhodne bych se nenechala takhle odbyt, jdi si za tím. Držím palce

autor
26. srp 2023

@radkah1984 držím palce ať ti všechno dobře dopadne ❤️ my uvažujeme že na další velký screening půjdeme jinam. Teď se snažím být v klidu a myslet na to že nam kontrolní utz výjde dobře a vše bude v pořádku. Jsme z Pardubic takže případně ta Praha není taky mimo a na genet jsem se koukala, jsi spokojená?

autor
26. srp 2023

@radkah1984 blbě jsem to podala 😄 jestli jsi byla spokojená v tom genetu protože ho máme taky ve výběru

fifinka2020
26. srp 2023

Jen doporučím- pokud chcete má opravdu důkladný a dobrý utz, tak mrkněte na MUDr Frisovou nebo MUDr Brestaka. Jsou opravdu top v oboru, já byla u paní doktorky Frisove, jezdi k ní maminky z celé CR s různými problémy (má tedy hodně zkusenosti), na utz jsem byla opravdu dlouho, vše mi vysvětlovali a premerovali. Paradoxně mi řekli víc než pak v porodnici na specializovaném pracovišti (měla jsem hraniční hodnoty a u MUDr Frisove mi vysvětlovali, co to znamená a že to bude ok a v Podolí mi pár dní před porodem řekli, že je 50:50, že miminko nebude zdravé. Přitom na utz ani nic nezkoumali a pořádně neviděli, měli to hotové za pár minut). Takže tam se vám budou věnovat a vše vysvětlí, mně to hodně pomohlo a uklidnilo.

autor
27. srp 2023

@fifinka2020 jee dekuju za doporučení ❤️ uvidíme co nám řeknou toho 11.9. na tom kontrolním screeningu a když to nedopadne zkusíme na Vaše doporučení jednoho z nich❤️

radkah1984
27. srp 2023

Ja jsem chodila do genetu už při prvním tehu a musím říct, ze jsem byla vždy naprosto spokojena.
V prvním tehu při velkém utz ve 20.týdnu se zaměřili hlavně na rozstepy, jelikož je máme v rodině, opravdu dost pecliva kontrola. A teď pri druhem tehu jsem taky max spokojena. I když výsledky na DS vyšly dle krve dost spatne, tak z krve DNA se nakonec nepotvrdily. Doktor mne nabídl všechny varianty, abych měla na vyber při rozhodování, co dal.
Rovnou mne objednali na září na ten další velký utz, nic jsem nemusela řešit, jen mne upozornili, ať nezapomenu od svého gynekologa přinést zadanku, abych utz neplatila.
Držím palce, ať vše dobře dopadne 👍👍👍👍

Těhotenský newsletter

Každý týden dostaneš nejdůležitější info do e-mailu

Zjisti víc o svém těhotenství: Těhotenství týden po týdnu. Neznáš týden těhotenství? Vypočítej si ho v Těhotenské kalkulačce.


Modrý koník ti poradí v každém trimestru.
Zjisti víc o prvním trimestru.
Zjisti víc o druhém trimestru.
Zjisti víc o třetím trimestru.
Jak se zjišťuje pohlaví dítěte?.
Důležitá jsou různá vyšetření v těhotenství.
Určitě tě nemine 3D ultrazvuk.
Nebo také screening v 1. trimestru.
Někdy se může objevit i streptokok v těhotenství.
Závažná pak je preeklampsie.

Nenašla jsi odpověď na svou otázku?Zeptej se ve fóru