icon

Jak překonat strach z prvního screeningu v těhotenství?

lienka159
11. led 2023

Ahoj holky

18.1.2023 ma čaká prvý screeninig , mal by som byt v tom čase 13+1tt.
Mám 37 rokov a obrovský strach ako dopadne genetika atd...

Asi potrebujem ,len podporu a pocut,ze nie som jediná tak ustráchaná..
Je to moje druhé tehotenstvo, v lete som si prešla ZT.

Dakujem Vám

berushe14
11. led 2023

Jdu v pátek a už ani nespim. Je mi za chvíli 36. Embrya jsou sice o dost mladší, ale i tak se rizik šílené bojím🙈 takže fakt nejsi sama.

emillyhk
11. led 2023

Určitě v tom nejsi sama ❤️ Mě bylo při prvním screeningu 35, taky jsem byla nervózní. UTZ dobrý, výsledky z krve hodně ovlivnil věk, vyšlo mi vyšší riziko preeklampsie, růstové retardace a ne úplně zanedbatelné riziko Edwardse. Na screeningu i moje doktorka byli moc fajn, vysvětlili, já si pro svůj klid nechala ještě udělat Panorama test, ten vyšel negativní. Synovi budou za chvíli dva 🍀

lienka159
autor
11. led 2023

@emillyhk dakujem❤️pocitam s tym, ze si priplatim za dalsie testy, lebo pri veku 37 je male percento ze by vyslo vse ok,hlavne pre svoj klid

lienka159
autor
11. led 2023

@berushe14 drzim palce

emillyhk
11. led 2023

@lienka159 Držím palce, ať je vše v pořádku 🍀

nita1984
11. led 2023

Druhou dceru jsem porodila ve 37 a rizika jsem na screeningu měla minimální. Věk je jedna, nikoli jediná proměnná

volfikovi
11. led 2023

@lienka159 také mám strach. Jdu až 16.2 . Je mi 38, cukrovka a astma mimčo se podařilo po 6 letech zcela nečekaně.

malinkata
11. led 2023

@lienka159 žádný strach. Věk je jen číslo. Ano, straší tím, ale. Já poslední těhotenství ve 42 letech. Screeningy ukázkové, rizika žádná a teď mi tu spinká skoro půl roční zdravý syn

lienka159
autor
11. led 2023

@malinkata ❤️
@volfikovi drzim palce

laloogrey
11. led 2023

@lienka159 Vím, že se to lehce řekne, ale zkus si navodit pozitivní myšlenky ❤ Miminko to vycítí, že jsi nervozní a máš veliký strach 😉 Mně bude v březnu 41 a jsem ve 23. týdnu. A podle toho, co píšeš, tak jsme na tom byly stejně před prvním screeningem. Dva dny před jsem se neudržela a rozbrečela se manželovi s tím, že mám strašnej strach z toho, že něco není v pořádku (víš, jak se všude píše, že intuice maminky nezklame). A nakonec veškeré vyšetření (byla jsem i na genetice a screeningu preeklampsie) dopadla dobře. V pátek jsem byla na druhém screeningu a bylo nám řečeno, že čekáme zdravého chlapečka 🍀 Tak už jsem mnohem klidnější a uvidíš, že za týden budeš taky 😉 Kdyžtak napiš mailíka, když budeš cokoliv potřebovat, i třeba jen psychicky podpořit 😉

lienka159
autor
Autor odpověď smazal
lienka159
autor
12. led 2023

@laloogrey dakujem pekne za prijmne slova ,velmi si to vazim,po potrate si to este stale nepripustam a nerobim si este nejaky vztah,mozno to je tvrde ale tak to lepsie zvladam. Prave s partnerom riesime svadbu,takze hodne myslienok je tam,snazim sa myslist pozitivne,ale som nastavena uz asi na vsetky varianty…prvy potrat bol necakany, vobec som o ZP nevedela-neslisela.
Dnes uz viem ,ake su nastrahy takze to berem pragmaticky.
Zatial nemam brusko, len prsia mam natekle, priznaky su na ustupe, takze je jednoduchsie si to este tak nepripustat.

kristynaprandl
15. led 2023

Všechno určitě dopadne dobře ! Držím palce moc ✊🏼✊🏼čekám své třetí a můžu teda říct že dvěma čarkami ten strach teprve začíná a nikdy už nekončí.. nejdřív strach z 1 screeningu, potom z druhého nejdůležitějšího screeningu ohledně vrozených vad orgánů, pak aby se mu v brisku dařilo, pak aby v pořádku proběhl porod a ten strach už nikdy nezmizí
A čím víc dětí, tím ten strach větší 🙏🏼

krisstina93
15. led 2023

Já se taky vždy před screeningem bala, teda já se bala před každou kontrolou, ale ten screening byl o nervy, je to takový první zlom, kde člověku řeknou, ze by to mohlo dopadnout dobre.

emillyhk
15. led 2023

@kristynaprandl Mám jen jedno, ale naprosto souhlasím - strach začíná pozitivním testem a už nikdy úplně nezmizí.