Jednovaječná dvojčátka, krásný šok 🙂

beatkaone
19. únor 2016

Ahojky chtěla bych se s někým pobavit o jednovaječných dvojčátkách. Jsem ve 13tt. Až do tohoto úterního rána jsem si myslela, že čekáme jen jedno mimi. V úterý ráno jsem byla na poradně vše ok. V poledne jsem začala krvácet (spíše hnědá krev) a doktorka mě poslala na vyšetření do nemocnice. Při prohlídce najednou doktorka prohlásila, že tam jsou dvě 😕 😕 čučím na ni jak puk. Ještě ráno bylo jedno a nejednou dvě a ještě k tomu jednovaječná (naštěstí asi s přepážkou). Moc o tom víc nevím. 23. 2. jdeme na screening tak budu chytřejší. Chtěla jsem se zeptat vás, kdo máte zkušenosti s jednovaječnými dvojčátky. Jak často jste chodily do poradny a dělali vám ultrazvuk? Byly jste hned na rizikovém těhu? Papkali jste nějaké vitamíny? Já zatím jen kyselinu listovou moc se mi nechce do sebe cpát chemie. Moc děkuji za každou reakci. Já už to rozdýchávám druhý den a pořád to nějak nechápu 🙂

abecedka
19. únor 2016

já to měla taky tak nějak, jen mi to řekl doktor na prohlídce, má normální ultrazvuk ale viděl to taky později, přesně nevím už kdy, před tím těsně než jsem šla na ten ultrazvuk co se platí a krevní testy. V Brně je specialista na vyšetření vícerčat, na Minské. Tak k němu. Holky jsou nakonec dvojvaječné.
Pak jsem docházela co 2 týdny na kontrolu na gyndu, doma jsem nebyla ,ale já dělám v kanceláři a mám tu pohodu.
V 22 týdnu jsem byli na dovolené u moře, doktor mi řekl, jste zdravá, přirozeně jste otěhotněla, normálně je porodíte, není to nic neobvyklého.
Takže jsem se k tomu taky tak stavěla, i když jsem moc ráda nebyla že jsou dvě.
Začátky byly hrozné, vůbec jsem nespali, dost jsme zkusili. Holkám jsou ted 4 roky, jsou to super partačky, moc si spolu hrají, všude jsou spolu a moc se mi to ted líbí a jsem moc štastná že je mám. Ted se to fakt začíná vyplácet že jsou dvě a plynne z toho spoutu výhod.

abecedka
19. únor 2016

@beatkaone a ujistuji tě, že se budeš pořád divit že jsou dvě, já se tomu taky divím, nikdy by mě to nenapadlo. Pořád se na to někdo ptá, jestli to jsou dvojčata...

beatkaone
autor
19. únor 2016

Ahojky tak to jsou super zprávy. Na tu Mínskou se podívám. Jsem z Brna takže super. Jinak já teda take pracuji v kanceláři, ale dojíždím půl hodiny po té super dálnici do práce tak nevím jestli to nevadí. Jinak se v květnu chystáme taky někam do tepla dokud bude klid🙂 Máme doma ještě předškolačku ta to ještě neví, že bude mít dva sourezence. Jsem zvědavá jak to vše budeme zvládat 😉

beatkaone
autor
19. únor 2016

@abecedka no to se budu asi už navždy divit 🙂

abecedka
19. únor 2016

@beatkaone tady je o tom celá diskuze, ale já myslím že se tam chodí přesně ve 13tt
však uvidíš, jestli ti bude dobře. jako doma být nutně nemusíš, proč bys musela, záleží na tobě.
ten doktor... ach jo nemůžu si vzpomenout, je ot na Veveří naproti Albertu.

beatkaone
autor
19. únor 2016

@abecedka jdeme 23. k Vlašinovi na Veveří na screening (naproti Albertu)

beatkaone
autor
19. únor 2016

@abecedka můžu se zeptat kolik jsi přibrala? Já jsem u první dcerky přibrala skoro 30 kg. Teď mám nějakých 65 kg a měřím 180 cm a mám hrůzu co bude s těmi dvojčátky 😕

abecedka
19. únor 2016

no sláva Vlašín 😀 už tehdy mi řekl, že to budou holky

abecedka
19. únor 2016

@beatkaone já ti nějak nevím, já to nějak neřešila, vůbec nevím kolik to bylo. Holky se narodily v 36tt a měly 2,6 a 2,8
ke konci jsem už hodně ležela, už se nedalo nic moc dělat

beatkaone
autor
19. únor 2016

@abecedka Vlašín je nejlepší byla jsem u něj na 3D ultrazvuku s první dcerkou vše krásně popsal

velinik
19. únor 2016

krasny sok🙂

domidlo
25. únor 2016

Ahoj taky se přidávám. Jsem v 19tt a také cekam jednovajecne dvojcatka. Chtěla jsem se vás zeptat jak to u vás probiha? Já například od 16tt si nepřijdu vůbec tehotna. Pohyby ještě necítím, bricho mi roste extrémním způsobem. Chodim každé dva týdny do poradny a jednou za mesic do rizikove poradny. JAk to máte vy?

beatkaone
autor
25. únor 2016

Ahojky no me prijde ze mam teda extra buben a to jsem ve 13tt jinak jsem zatim byla jen u sve dr do rizikové ani nevím ze se da chodit. Musim pozjistovat😊

jbzirafa
25. únor 2016

Já měla zkušenost tedy s dvojvajecnymi (na rizikovém po krvácení v 3.měsíci, ,vitamíny jsem jedla, na začátku těhotenství jsem byla i letecký na dovolené, po konzultaci s dr, ale nemyslím, že to byl dobrý nápad, měla jsem sr víc šetřit) jednovajecna jsou ještě trochu víc rizikovější, každopádně častější kontroly, počítat s tim,,že se mohou narodit dřív, je to vic starostí, nepodceňovat to a nařídit si klid mohu doporučit!

beatkaone
autor
25. únor 2016

Jinak teda mam docela strach jak to vse dopadne. Jsou jednovajecny s jednou placentu a přepážkou takze jim hrozí to transfúzní riziko. Na screeningu mi rekl ze kdyz mi bude růst abnormálne bricho tak je problem a jedno mimi je vyživována vice na úkor druheho a pro oba je to pak spatne. Pry se to muze stat az do 26tt pak uz je to riziko mensi. Nechci na to myslet ale porad me to běhá hlavou ten strach o ne.

jbzirafa
25. únor 2016

@beatkaone strach bude, to je jasné, tomu se neubranite, snad bude vše dobré, myslete na sebe a děti pozitivně. A dávejte na sebe pozor. Cokoli se může stát i při běžném těhotenství, porodu. .. Kdo zažil, pochopí, kdo závidí dvojčata, jak to je hezké, stejně oblečené děti, určitá výjimečnost, ten neví, o čem to je. Já se teda přehnaně z dvojčat neradovala (a dobře jsem udělala) a jejich maminek si vážím a obdivuji je víc než před tehotenstvim.

mikilenka
25. únor 2016

Ahoj, mám jednovaječná dvojčata - chlapečky - 1,5 roku. Nejdříve mi na první prohlídce doktorka sdělila, že je tam jedno miminko. Na druhém UZ už byly 2 fazolky 🙂 Kluci měli 1 společnou placentu s přepážkou (monochorialis biamnialis). Podle toho, cos psala, je to ten samý případ. Také nám byla sdělena rizika. Nedávno jsem našla stránky na nedoklubko.cz , kde je to krásně popsané. Určitě si článek o dvojčatech přečti.
Pro nás to byl "příjemný šok". Učím na ZŠ. Do 14 dnů jsem šla na nemocenskou a nikdy toho nebudu litovat. Dala jsem si předsevzetí, že udělám vše, co budu moct, abych je donosila a měla klidné těhotenství. Věř mi, stojí to za to. Ikdyž mě práce bavila, nikdy bych si neodpustila, kdybych tímto směrem něco pokazila.
Na kontroly jsme jezdili hodně často, poslední trimestr to bylo co 14 dní, někdy i každý týden. Ale bylo to nádherné, vidět kluky jak rostou. Moc jsme si to užívali. Doktoři nám řekli, že je jeden chlapeček menší, že je takové a takové riziko...dnes je taky trošku menší, nejsou úplné kopie 🙂 Hlavně to chce klid. Protože se teď soustředíš na ty dva broučky. Je to velký zápřah, tvé tělo se vyrovnává se 2 miminkama. Později budeš cítit pohyby jednoho, druhého, obou zároveň...
Přibrala jsem s nimi 15 kg. Měla jsem snahu i brát nějaké vitamíny (kys. listovou), ale nedělalo mi to dobře. Pokud máš pestrou a vyváženou stravu a jsi zdravá, nemusíš se tím nějak trápit. Poraď se i s doktorem.
Jinak my jsme chodili ještě na genetiku, tam jsme byli 2x nebo 3x, už si to nepamatuji. Nic jiného jsme nemuseli podstupovat, i tak toho bylo dost.
Bříško mi ze začátku rostlo tak jak ostatním maminkám, až v posledních týdnech bylo poznat, že jsou tam asi 2 🙂 To rostlo hodně rychle. Porod císařem, jinak by to byl v tomto případě velký risk - kvůli té společné placentě. Narodili se v 36 + 2. Jeden měl 2580 g, druhý 1980g. Byli chvíli na oddělení pro nedonošené děti, čekali jsme jen až hubeňourek nabere 20g a mohli jsme jet domů.
Celé těhotenství bylo nádherné, najednou jsem nebyla nikde sama, ale hned taková banda 😉 Držím palce, aby Ti to taky tak pěkně vyšlo, aby Ti broučci hezky rostli. Kdyby ses chtěla ještě na něco zeptat, napiš, ráda Ti odpovím.

domidlo
26. únor 2016

Ja také cekam ty to dvojcatka monochorialis biamnialis. Jsem v 19tt a zatím všechno v pořádku. Mé doktorka řekla že ze zákona se musím hlásit v rizikove poradne. A ta obnáší caste ultrazvuky. Naposledy jsem na ultrazvuku byla v 17tt a vse bylo v pořádku. Ted jsem byla na prohlídce a jen me doktor prohlížel tak doufám že vse v pořádku. Bolesti nemam, pohyby ještě necítím jsem silnější postavy, a jak jsem už psala od 16tt se cejtim uplne krásne. Občas me zaboli břicho , ale jinak jako kdyby nic. Jsem prvorodicka tak mam trochu strach.

jena13
13. led 2019

Pohlavi

Těhotenský newsletter

Každý týden dostaneš nejdůležitější info do e-mailu

Zjisti víc o svém těhotenství: Těhotenství týden po týdnu. Neznáš týden těhotenství? Vypočítej si ho v Těhotenské kalkulačce.


Modrý koník ti poradí v každém trimestru.
Zjisti víc o prvním trimestru.
Zjisti víc o druhém trimestru.
Zjisti víc o třetím trimestru.
Jak se zjišťuje pohlaví dítěte?.
Důležitá jsou různá vyšetření v těhotenství.
Určitě tě nemine 3D ultrazvuk.
Nebo také screening v 1. trimestru.
Někdy se může objevit i streptokok v těhotenství.
Závažná pak je preeklampsie.

Nenašla jsi odpověď na svou otázku?Zeptej se ve fóru