icon

Jméno pro miminko stejné jako kolega

horvathova3
31. říj 2018

Ahoj, nějak se pořád rozhoduji.. s manželem jsem měli už 3 roky vybraná jména pro miminka.
Kluk: Sebastian, Damian, Maxmialin Holka je naštěstí v pohodě 🙂
Jenomže u manžela v práci 5 kolegů letos vytvořilo rodinu a všechny jmena už jsou použité.
Tím chci říct, ze teď nevím co .. nechci vypadat jako nějakej opičák, kterej si nedokáže vybrat jméno pro svoje dítě a musí mít stejny jako má támhle kolega Pepan. Ale zároveň zase nedat naše vybraná jména jenom kvůli tomu, že byl někdo bohužel pro nás rychlejší.. 😀😀 už nad tím přemýšlím od včera. Jak by jste k tomu přistupovaly?

Pepan

Strana
z3
helen_h
7. lis 2018

@horvathova3 To je zvláštní s tou výslovností jména, já mám zase za to, že kolegyně, co se zabývá jazykovědou říkala, že jasný pravidlo při volbě jméně je, aby křestní jméno NEkončilo na písmeno, kterým začíná příjmení. (je pak otázka, zda vyslovovat obě hlásky nebo to komolit jen do jedné...)

geilinka
7. lis 2018

My mame jana - manzel si ho pral druheho syna jsem chtela jakub. Jenze tuhle kombinaci (i poradi) uz par let ma sestrenka tak jsme zvolili Josef po tatinkovi.

geilinka
7. lis 2018

Resila bych nejblizsi okoli a nazdar

lenynka
7. lis 2018

Řešila jsem podobný problém. Pro kluka jsme měli vybrané jméno, ale měla tak pojmenovaného syna moje kolegyně a i manželům kolega v práci (a to není tak úplně běžné jméno) 🙂 Tak nám to přišlo blbé a vybrali jsme jiné jméno. Teď toho lituju, protože uběhlo pár let. Já změnila práci, manželův kolega taky a ani s jedním nejsme v kontaktu.....

bludicka2
7. lis 2018

My to měli podobně. Jméno jsme měli vybrané už dlouho a kolega v práci dál stejné. Neřešili jsme to, protože jsme věděli, že to není tak, že by jsme se opičili. Tak jsme ho dali.

soleilll
7. lis 2018

@horvathova3 Jestli se s kolegy nestýkáš v soukromí, tak je to úplně jedno a vůbec bych to na tvém místě neřešila.
Je teda fakt, že jsem se před časem dověděla, že kolega s kanceláře dal dceři jméno stejné, jako má moje dcera (ta moje je min. o rok starší) a namíchlo mě to. Jméno se moc nepoužívá, i v porodnici mi říkali, že několik let to neslyšeli, takže moc nevěřím na náhodu. Ale ještě jsem se s ním o tom nebavila, tak si ověřím, jestli se se ženou "inspirovali" u mě nebo to chtěli "už dřív". Nicméně naše děti se určitě nikdy nesetkají, tak je to jedno.

zelenaesmolda
7. lis 2018

@soleilll a i kdyby se deti setkaly tak co?

michaela_2
7. lis 2018

Jéžiši holky a jako i kdyby je inspirovalo právě Vaše dítě, tak co se proboha děje???? Mě by to přišlo divné u ségry nebo u švagrových apod. kvůli babičkám a dědečkům, aby se jmenovaly děti v rodině stejně - i když znám i takové případy, ale tam to je většinou to ,,rodové jméno" po tatínkách, že hold ségry si vzaly stejně se jmenujícího chlapa a oba chtěli syna po sobě.

Občas se vídám s přítelkyní jednoho manželova zaměstnance a ta mi hned jak byla těhotná řekla, že se jí líbí jak jsme dali dceři Adriana a že je to skvělý jméno, že ho před tím neslyšela a přemýšlí o něm. Vůbec by mi nepřišlo divné, kdyby ho dali. V čem je rozdíl, když někdo to jméno slyší v TV, přečte si ho někde na netu a nebo se inspiruje u nějakého vzdálenějšího známého?

Jestli tohle někoho namíchne, tak musí mít fakt těžký život 😀😀

starbucks
7. lis 2018

My máme stejné jméno jako moje kamarádka. Vídáme se jednou za cca dva tři měsíce... Nic intenzivního.

zelenaesmolda
7. lis 2018

@michaela_2 presne tak!

bucifalek
7. lis 2018

@horvathova3 Vaše příjemní končí na N nebo začíná? Mé jméno končí na E a příjmení začínalo na E a při představování nebo diktování kdekoli to pro mě bylo na výslovnost strašně nepříjemné. Ta písmena jakoby splynula a já komolila..

gracinka7
7. lis 2018

@bucifalek manžel je Lukáš, příjmení máme na š a fakt se to za sebou vyslovuje blbě.
@helen_h máš pravdu, nemá to tak být.

horvathova3
autor
7. lis 2018

@gracinka7 manžel taky konci na N a začíná na N a nikdy se nestalo, že by to někdo špatně slyšel. Máme tedy příjmení co se nedá slyšet jinak a má 5 písmen.
@helen_h tak to asi někdo špatně napsal.

horvathova3
autor
7. lis 2018

@bucifalek manželovo jméno konci na N a začíná na N nikdy se nestalo, že by to někdo špatně slyšel. Ale máme jednoduche příjmení co se nedá zaměnit.

horvathova3
autor
7. lis 2018

@michaela_2 to je čeho se bojím, že to naštve je 😁 a pak jim budu říkat, to ale opravdu nebylo schválně.

soleilll
7. lis 2018

@zelenaesmolda Tak by se to mohlo plést.

zelenaesmolda
7. lis 2018

@soleilll no to je tragedie :D
to aby dite rovnou neslo do skoly nebo skolky at tam nahodou nepotka jmenovkyni
kamaradka mela ve tride dve holky se stejnym jmenem a dokonce i prijmenim,to je teprv sranda :D

michaela_2
7. lis 2018

@zelenaesmolda Upřímně - tady ta situace, to hašteřivé “a to je NAŠE jméno, v porodnici ho neslyšeli X let, běda tomu, kdo nám na nej šáhne”!! Tak přesně tenhle postoj, mi osobně připadá 100x horší, než aktuální vlna Sofinek, Nelinek a Matyášků.......Jak jsem ale psala výš, člověk s tímhle pohledem na věc, to musí mít v životě sakra těžký 😎

zelenaesmolda
8. lis 2018

@michaela_2 presne tak.pokud chteji originalni jmeno tak at si ho nechaji schvalit a udelit na nej patent nebo ochrannou znamku :D

asvobodova
8. lis 2018

My jsme se rozhodli pro Františku. Moc se nám jméno líbilo. Manžel se pochlubil v práce a kolegyně se ptala, proč jí to děláme, že se jí to nelíbí a jiný kolega řekl, že je to krásné jméno a že oni nevědí co čekají, ale pokud to bude holka, bude to taky Františka. Tak mají o 4 měsíce starší Fanynku. A u kluka jsem pak chtěla Kryštofa, a to mi zas řekla kamarádka co čekali měsíc po nás že ho budou mít taky. To už mě trochu štvalo, ale i tak jsem ho chtěla. Manželovi se to ale nelíbilo, tak jsme jméno nakonec vybrali jiné. Řiď se svými pocity.

soleilll
8. lis 2018

@zelenaesmolda Nedramatizuj to. Není to tragedie, ale nevidím nic špatného na tom, že mě (nemile) překvapilo, že má kolega stejně pojmenované dítě. Jmen jsou stovky a tady na náhodu moc nevěřím. Navíc znám trochu jeho povahu, takže... Ale ty máš evidentně jediný správný světonázor, tak toho necháme.

soleilll
8. lis 2018

@michaela_2 Upřímně - moc nechápu, proč to tak řešíte. Já jen tazatelce napsala, že mě to taky překvapilo. Je každýho věc, jak své dítě pojmenuje, nic víc. Ale vy si holky musíte notovat, jak jsou ostatní umanutí, tak si to užijte.

michaela_2
8. lis 2018

@soleilll Toto je veřejná diskuze a každý zde může reagovat - btw. vše co bylo řečené, se přímo týká zadaného tématu. Tak se nevztekej 🙂
Hezký den

zelenaesmolda
8. lis 2018

@soleilll ale proc te to nemile prekvapilo?on ma pravo si sve dite pojmenovat jak chce,prece nebude brat ohledy na to,ze s nim zrovna pracuje nekdo kdo ma dite stejneho jmena.

Strana
z3