Lze chodit na utz častěji jak 1x / měsíc?
Ahojky. Pokud vím, tak většinou se chodí na kontroly v těhu cca 1 x / měsíc a pokaždé by měl dr. dělat utz ne? Máte některá zkušenosti ale s tím, že jste třeba chodily častěji na vlastní žádost (např. každých 14 dní) z důvodu, že jste chtěli mít ten utz častěji? Pokud ano, platili jste si pak za ten utz? Chtěla bych chodit častěji právě než jen 1x / měsíc. Díky moc za vaše zkušenosti!
@ruzicka06 já ti rozumím moc. A i když vše nasvědčuje tomu, že minulé zt byla blbá náhoda,tak teď stejně mám strach,zvlášť když přišlo to období,kdy se to stalo. Jsem strašně nervózní z kontroly a doufám že mi utz dělat bude,i když na NT jsem byla před 14 dny. Kdyžtak si řeknu,jen kvůli srdíčku. Další utz bude až za měsíc a to už se úplně zblázním.
@viki999 právě že to není záření, ale mechanická, zvuková vlna. Ano, pokud budu dělat ultrazvuk hodinu v kuse, tak teplota se o trošku zvýší (hodnoty přesně nevím, ale moc to není, 0.5stC?1stC?Na jak dlouho?). Takže ne, opravdu nejde srovnávat s rtg paprskem. Můj čisté osobní názor je ten, že co není nutný, není vhodný. Ale pokud je potřeba, vůbec bych žádný strach neměla.
Já mám utz každou poradnu, plus screening, a na začátku jsem byla snad po 2 týdnech.
@andelka Díky!!!No i u mě byly prý oba dva SP ,,jen blbé náhody", protože na genetických testech nám s manželem nic nenašly totiž. A to je ta horší varianta dle mý dr., neboť nevíme, proč se to stalo, nemůže se nasadit žádná medikace, prostě nic... Také už mám screenign za sebou, naštěstí je ok. Držím palce moc i Tobě!🍀 - Musíme věřit, že teď se už prcci udrží!!!🍀
@keksikova1 Souhlasím! Utz a rtg je opravdu něco jinýho...z utz strach nemám, u rtg bych se hodně rozmýšlela (např. u zubaře v těhu).
@ruzicka06 ani tam strach mít nemusíš, rtg není ionizující, tudíž pokud se bříško řádně přikryje čím má, nejsou obavy na místě 🙂
@ruzicka06 Jen zareaguji na "myslím si, že, že kdyby ten utz byl vyloženě škodlivý, tak proč by se teda v dnešní době dělal??? " - medicína je obor, který se vyvíjí, není dokonalá. Tzn., že na mnohé věci se přichází postupně - když se podíváš do minulosti, tak zjistíš, že bylo spousta postupů od kterých se upustilo, protože se zjistilo, že škodí a v budoucnu bude nepochybně mnoho postupů, které se používají dnes a z důvodu bezpečnosti a zdraví se používat nebudou. O tom, že hnacím motorem používání některých postupů není zdraví jako spíš peníze, které to vydělá, raději nemluvím. To tedy obecně, k postupům ve zdravotnictví - nemyslím si, že by to musel být konkrétně případ utz v tom smyslu, že by se nepoužíval vůbec, ale že třeba vznikne nějaké obecné doporučení, aby se nepoužíval příliš často, tj. myslím, klidně možné.
@keksikova1díky za názor 🙂 Je fakt, že dr. na gyndě mi řekla, že třeba u zubaře si rtg můžu nechat udělat v těhu (ptala jsem se jí), když dostanu takovou tu zástěru. Tím pádem nevím, proč bych měla nějakým způsobem řešit a bát se toho utz, který je oproti rtg daleko šetrnější pro tělo v těhu. Z utz fakt strach nemám a popravdě nevím, proč to někdo tak řeší a bojí se toho v těhu. Jsou daleko horší věci v těhu, např. kouření, alkohol, stres a to bych mohla pokračovat dále. Člověk jen napíše, že o tom uvažuje a hned, že jsem taková a maková...svý dr. stopro důvěřuji a vím, že by mi nikdy neudělala něco, co by mě nebo prckovi mělo uškodit.
A to já zase četla taky v nějaké studii, že aby byl utz škodlivý jak se píše - že zvyšuje teplotu plodové vody, a kdesi cosi, musel by se dělat třeba ob den a třeba hodinu v kuse.
@urtica Jo máš určo pravdu v tom co píšeš o zdravotnictví. Ale já mám pocit, že tady jsou názory, že utz je vyloženě snad něco špatnýho. Jen by mě zajímalo, jak by se teda měla kontrolovat, jestli je mimi ok, jestli srdíčko pořád bije... Já teda nevím, ale neznám jinej způsob jak toto zjistit. Ale třeba medicína se vyvine u nás natolik, že se utz nebude muset dělat vůbec.
@krisatko Stetoskop jsem měla půjčený doma u starší dcery a nenašla jsem srdíčko ani jednou, tam je to hodně o citu.
@ruzicka06 strach je casto průvodcem neznalosti. Nikdo ale nemůže znát všechno a vždycky, jenže v dnešní době je trend věřit každý blbine co člověk najde na internetu a domyslet si nesmysly. No a pak to ještě poslat dál,dokud je to horký, nejlépe.
@ruzicka06 Tak - u staršího plodu se to dřív dělalo takto, nekteří dr. to prý ještě používaji https://www.maminka.cz/GetThumbNail.aspx?crop=1...
Jinak - abych to uvedla na pravou míru, tak po SP - když jsem čekala dceru (i s ní jsem na začátku krvácela a hrozil SP) - jsem si zaplatila balíček a chodila jsem na uz taky co 14 dní...a každou prohlídku jsem se třásla strachy, zda je vše Ok. Dcera byla hodně náročné miminko a myslím, že jeden z důvodů byl i ten můj obrovský strach během celého těhotenství - kterému se ale poroučí strašně těžko. Teď jsem těhotná znova a nějak se mi podařilo naladit se na opačný přístup, takže vstupní vyšetření až v 10 tt, pak screening a další prohlídka až včera v 16 tt. Ale když už doma člověk to jedno dítko má, je snažší být klidnější a věřit. Hodně štěstí, ať je vše ok.
Ahoj, chodila jsem prvních cca 4-5 měsíců každých 14 dní, po dohodě s gynekologem. Vzhledem ke spoustě "předpokladů" k tomu, že by něco mohlo být špatně jsem byla strašně vynervovaná a ačkoliv si myslím, že by "nic" moc nezjistili (to spíš jen u screeningů), tak jsem potřebovala vědět, že tam je, srdíčko tluče a malý je v "pořádku"...byla jsem daleko víc v klidu a utz trval vždycky jen chvilinku, prostě šup šup a za dvě tři minuty konec...dle gynekologa může daleko víc škodit právě ten dlouhodobý stres, takže jsem uvítala takto časté návštěvy...od toho 5 měsíce už jsem byla klidnější, už jsem chodila 1x .. a ke konci jsem měla chodit každé 2 týdny, protože se jim něco nezdálo a kontrolovali ho, průtoky atd..rodila jsem každopádně o měsíc dřív, malému už se u mně nelíbilo... ale vše v pořádku a přirozeně bez medikace🙂 až jednou budu znovu těhotná, tak to pravděpodobně nebudu tak moc "hrotit", snad už budu klidnější...a hlavně asi bude míň času na to to tak moc řešit🙂 drží palce ať je vše ok🙂 a k tomu placení - neplatila jsem nic, měla jsem těhu balíček, už nevím jestli za 2tis cca? a obsahoval všechny screeningy, při každé návštěvě sérii fotek, videa, 4D i 3D ultrazvuky taky pokaždé (v pozdější fázi těhu) a péče a vše v pohodlí ordinace, nikam jsem kromě testů na cukrovku nemusela.
@meesha absolutně nerelevantni, není uvedeno, jak dlouho zvuci, jakou frekvenci, za jakých podmínek atd atd. Bych mohla pokračovat do nekonečna. Je to jen plácnutí do vody.
@keksikova1 Tak souhlasím jako....zvláštní je věřit článkům, kde se dočteš o negativním vlivu různých věcí, třeba toho utz....naopak nepříjde mi zvláštní, když chci pro svůj klid mít jistotu, že je mimi ok. To by pak člověk nemohl dělat vůbec nic, kdyby měl věřit všemu, co se dočte na netu.

@urtica Ano, tomu strachu porozumí asi jen ta, která SP zažila.