Malý/nevyvíjející se plod 😞

ejmate
23. srp 2017

Byla jsem dneska na kontrole a doktorka mi řekla, že je plod moc malý. Menší než by měl být a že to je špatně ☹ Srdíčko mu ale bilo. Prý ne moc silně, ale bije, viděla jsem to na monitoru. Tak mi řekla, že na revizi mě nepošle, když je plod živý, a že mám přijít v pondělí znovu. Mluvila i o postižení, ale to už jsem jí moc nevnímala ☹ Říkala, že to taky může být kvůli tomu, že bylo mimi počato později. Já měla první den poslední ms 27.6. a pohl. styk 10. - 14. 7. Nemáte s tím některá zkušenost?

jezz1e
23. srp 2017

@ejmate Ahoj, v této chvíli je to hodně otevřené. K oplodnění mohlo dojít později, než by to vycházelo podle MS, spermie přežijí docela dlouho, takže šance, že se vše v dobré obrátí, tu je. Na druhou stranu to bohužel opravdu může být příznak zamlkajícího těhotenství, což je také celkem časté. O který případ jde, se dá opravdu zjistit až dalším ultrazvukem, který zhodnotí vývoj plodu ode dneška k příslušnému datu. Tady v diskuzích najdeš hromadu holek, co se jim srdíčko pořádně rozjelo až okolo 8tt i případů, kdy to nedopadlo.
Pokud by se nezadařilo, snaž se na to koukat tak, že holt při oplodnění došlo k nějaké chybě a příroda se snaží relativně brzy to "vyřešit". Mám za sebou dvě zamlklá těhotenství, psychicky to hodně bolí, ale pořád je to lepší, než když se na vývojovou vadu přijde až při 1. screeningu a musí se potrat vyvolat.

ha_ja
23. srp 2017

Zkušenost s tímto nemám, ale na utz jde o mm, stačí kliknout vedle a hned je plod menší, nemusí to nic znamenat. Všechny děti se nemusejí vyvíjet podle tabulek. Asi bych změnila doktorku, protože tě akorát stresuje, trocha lidskosti by jí neuškodila. Možná zkusit zajít k jinému doktorovi jen na konzultaci. Důležité je, že srdíčko tluče, dál je to samozřejmě na přírodě. Držím palce.🙂

ejmate
autor
23. srp 2017

@jezz1e děkuju za reakci. No já pořád doufám, že to bude v pořádku, ale je pravda, že pokud by bylo něco špatně, tak je lepší to vyřešit co nejdřív. Jen jsem tohle vážně nečekala ☹ Nevíš, jestli jsem to nemohla nějak ovlivnit nebo je to prostě daný?

ejmate
autor
23. srp 2017

@ha_ja děkuju, ona to nemyslela zle, byla taky zklamaná. No počkám do toho pondělka. Akorát teda nevím, jak to vydržím :-/ Ale také už mě napadlo poprosit o názor ještě jiného doktora. Ale oni by to měli zkontrolovat pak ještě v nemocnici, ne? Přeci neudělají kyretáž jen tak, protože to řekl jiný doktor, nebo jo???

jezz1e
23. srp 2017

@ejmate Ovlivnit to nemůžeš. Chyba se stane už při spojení vajíčka a spermie. Takže nic jako stres, sport, těžká práce na tohle v 99 % případů nemá vliv. Každopádně ještě není nic ztraceno a v pondělí bude určitě ultrazvuk veselejší a ukáže se, že doktorka jen špatně měřila nebo bylo embryo mladší.

cica002
23. srp 2017

@ejmate Ovlivnit to můžeš hlavně tak, že se nebudeš předčasně stresovat. Více odpočívat, dodržovat pitný režim, zdravě jíst - přidat třeba víc listovky a omega 3 a 6 do stravy. Držím pěsti, ať to dobe dopadne.

jezz1e
23. srp 2017

@ejmate A neboj, před případnou revizí by tě samozřejmě ještě vyšetřili, jen na pokyn obvodní gynekoložky jí neudělají. Taky by bylo možné to nechat úplně na přírodě.

ha_ja
23. srp 2017

To určitě nemůžou. Uvidíš za týden, ale prostě může být plod trochu menší a nemusí to znamenat nic špatného. Chápu tě, já bych byla taky s nervama v háji. Zkus užívat kyselinu listovou, víc v tuto chvíli dělat nemůžeš.

ejmate
autor
23. srp 2017

@jezz1e Moc děkuju 🙂 Doufám, že to tak bude. Budu se snažit myslet pozitivně.

@cica002 Snažím se nestresovat, zatím mi to moc nejde, ale odpoledne jdu ke koním, tam se vždycky hodím do pohody, tak snad to bude fungovat. Listovku užívám, zdravě jsem se snažila jíst, ale od tý doby, co mám nevolnosti mi to moc nejde, žaludek uklidní jedině horalka 🤐 Ale zeleninu se snažím každý den aspoň nějakou a jinak i když nemám na nic chuť, tak jím skoro normálně, akorát v menších porcích a častěji, protože mám skoro pořád hlad.

ejmate
autor
23. srp 2017

@ha_ja jj, listovku mám, užívala jsem jí už asi 2 měsíce před otěhotněním. Snad to tak bude. Děkuju

gabcat
23. srp 2017

@ejmate určitě neplaš zbytečně dopředu. To, že je plod menší, není zase nic tak neobvyklého. Tím spíš když nevíš přesně datum oplodnění. My měli datum oplodnění dáno se 100% jistotou, protože jsme byli na ivf. Ty první ultrazvuky bylo embryjko vždy cca týden pozadu. Bála jsem se samozřejmě taky, ale jak vidíš, dopadlo to dobře. Navíc jak tu někdo psal.. stačí kliknout trošku vedle a už je to taky rozdíl.. ty počáteční týdny jsou to fakt mm. Tak držím palce

ejmate
autor
23. srp 2017

@gabcat moc děkuju

dominika07
23. srp 2017

@ejmate neco podobneho jsem nedavno resila. Me muj gynekolog tolik nestrasil. A dnes miminku krasne bije srdicko a jsem v 11tt,ikdyz bych podle posledni menstruace mela byt ve 13tt. Doktor rikal,ze to muze byt nepravidelnosti cyklu a ze to prcek muze dohnat. A pokud to nedozene,tak mam posunuty termin porodu o 10dni😊

ejmate
autor
24. srp 2017

@dominika07 Tak to jsem ráda, že ti to dopadlo dobře. Doufám, že i u nás to bude na příští kontrole už dobrý 🙂

ejmate
autor
28. srp 2017

Tak jsem dnes byla na té kontrole. Doktorka se divila, že je plod pořád živý, o trochu větší než ve středu a prý i srdce bilo silněji, ale zase prý pomaleji... :-/ Byla jsem na krvi, aby změřili jak stoupá hcg. Dostala jsem cyclo 3 ford a utrogestan a jdu na kontrolu zase příští týden. Říkala, že teď velikostně odpovídá 6+2 tt (podle ms jsem 8+6 tt) a že se teda ještě podíváme, na jakou dobu odpovídá hcg a podle toho se uvidí. Doufám, že to bude v pořádku.

jezz1e
28. srp 2017

@ejmate Držím palce, když roste, je to určitě dobré znamení.🍀

ejmate
autor
5. zář 2017

No tak bohužel to nevyšlo ☹ Minule na kontrole bylo srdce hezky vidět a i krevní testy mi vyšly parádně, ale dnes, po týdnu na kontrole srdce nikde :-/ Takže revize ☹

ejmate
autor
5. zář 2017

Nevíte, za jak dlouho po tý revizi budu moc normálně fungovat? Zkusím to naplánovat na čtvrtek nebo pátek, mohla bych jít už v pondělí do práce? :-/ Já to nechci v práci říkat, ani doma, nechci se o tom vůbec bavit ☹

jezz1e
5. zář 2017

@ejmate to je mi lito :( Po prvni revizi jsem sla do prace ob den, protoze jsem si chtela neco vyridit, jinak mi fyzicky bylo dobre uz druhy den. Pokud pujdes ct/pa, v pondeli bys praci mela zvladnout urcite.

absintka19
5. zář 2017

@ejmate ja nechala svoje zamestnance min tyden doma po revizi. Hlavne kvuli psychice....

ejmate
autor
5. zář 2017

@jezz1e děkuju za info, snad aspoň to bude bez komplikací :-/

@absintka19 no když já nechci být doma sama, to bych na to pořád myslela ☹ asi mi to teď ještě nedochází, tak uvidím co potom, kdyžtak bych si vzala dovolenou.

Nevíte ještě co to znamená, když tam byly dva žloutkový váčky? Minule mi nic takovýho neříkala, a dneska, že nevidí akci a že jsou tam dva váčky. Ale já byla myšlenkama jinde, tak jsem se ani nezeptala.

ircza007
5. zář 2017

To je mi moc líto. Vězte, že tělo vědělo, proč to udělalo a vy za to rozhodně nemůžete. Nemohla jste udělat nic...doporučuji tento článek, pokud se chcete dozvědět něco víc.
bartak-alexandr.webnode.cz/news/proc-se-nektera-tehotenstvi-potraceji/
Přeju hodně sil a nebojte se, brzy to vyjde 🙂

ejmate
autor
5. zář 2017

@ircza007 No právě pořád přemýšlím nad tím, jestli jsem nedělala něco co jsem neměla ☹ Ale máte pravdu v tom, že tělo vědělo. Lepší, než abychom za pár měsíců řešili mnohem větší problém. Děkuji moc za článek, určitě si ho přečtu.

jezz1e
5. zář 2017

Ja tedy taky naopak sla co nejdriv do prace, abych si zamestnala hlavu necim jinym. Tedy jestli nemas fyzicky narocnou praci, bricho je prece jen lepsi v sestinedeli setrit, aby se neudelaly srusty.

ejmate
autor
5. zář 2017

@jezz1e dělám účetnictví, takže celej den sedím na zadku, maximálně dojdu na záchod, do kuchyňky, pro poštu apod., takže fyzicky nic náročného.
Jak jsi zvládla narkózu? Já z toho mám hrůzu, ale zase nechci čekat, jestli to proběhne samovolně a stejně není zaručené, že bych nemusela na revizi i tak ☹

jezz1e
5. zář 2017

@ejmate Cely zakrok byl v pohode, narkoza taky, neni ceho se bat. Je to pro ne (bohuzel) rutinni operace, kterych delaji denne nekolik. Ja tedy akorat hned po probuzeni volala domu a jak jsem byla zpomalena, dost jsem je vydesila 🙂 sms, co jsem pak poslala, byly fakt usmevne.

ejmate
autor
5. zář 2017

@jezz1e já byla jednou na operaci s hlavou a po tý narkóze jsem skoro půl roku byla úplně neschopná, fyzicky jsem nic nevydržela ☹ Mám doma koně a je to docela fuška, tak právě kvůli tomu se bojím, abych to pak všechno zvládla no ☹

A za jak dlouho jste se zase mohli pokoušet o mimi? Nemůžou tou revizí něco pokazit? Aby to pak šlo ☹

jezz1e
5. zář 2017

Taky jezdimna koni a lezu po skalach a zadny dopad narkozy jsem nezaznamenala. Obvykle se doporucuje pockat 3ms, aby se deloha poradne zahojila. Jako spontanni potrat je podle me setrnejsi a snazit se pak muzes hned, ale zas bys musela cekat a je u nej vyssi riziko zanetu delohy.

ejmate
autor
5. zář 2017

@jezz1e Tak snad to teď bude lepší no. Děkuju moc za info.

kusanagi87
5. zář 2017

@ejmate Nam rikala doktorka pri 1.kontrole, ze je tam hezky 1 zloutkovy vacek a bylo 1 mimi. Vacek jej prvne vyzivuje. Zda 2 vacky nemely byt dvojcatka...ale zase kdyz slysela jen 1 srdicko?!
Jinak me to mrzi a chapu, ze ani nechceš, aby o tom nekdo vedel. Kamaradce tak bohuzel zemrelo predcasne narozene mimi a vyloženě vydala pokyn, at se ji na to nikdo nepta, nic neresi a vsichni delaji, ze se nic nestalo. Uz tak je to pro ne hrozne tezke.

Těhotenský newsletter

Každý týden dostaneš nejdůležitější info do e-mailu

Zjisti víc o svém těhotenství: Těhotenství týden po týdnu. Neznáš týden těhotenství? Vypočítej si ho v Těhotenské kalkulačce.


Modrý koník ti poradí v každém trimestru.
Zjisti víc o prvním trimestru.
Zjisti víc o druhém trimestru.
Zjisti víc o třetím trimestru.
Jak se zjišťuje pohlaví dítěte?.
Důležitá jsou různá vyšetření v těhotenství.
Určitě tě nemine 3D ultrazvuk.
Nebo také screening v 1. trimestru.
Někdy se může objevit i streptokok v těhotenství.
Závažná pak je preeklampsie.

Nenašla jsi odpověď na svou otázku?Zeptej se ve fóru