Musí v těhotenství zaměstnavatel vyhovět? Chci 8hodinové směny

xxkatka90
11. črc 2017

Chtěla bych se s vámi poradit. Pracuju jako prodavačka ( oblečení ) delam 12 hodinové směny. Když si řeknu o 8 hodinové musí mi zamestavatel vyhovět? Jsem teprve v 8 tt chtěla jsem to v práci říct co nejpozději, ale jsem tak unavena .. a nevolno je mi mnohem víc večer než rano.. co myslíte mám už to říct a dá mi je? Moc Dekuju

3k
11. črc 2017

Ahoj řešila jsem stejný problém. Dělala jsem 12 hodin v obchodě s průmyslovým zbožím a oblečením. Paní doktorka mi řekla, že mi v každém případě musejí vyhovět a umožnit mi pracovat 8 hodin denně, je to i v zákoníku práce. Problém byl v tom, že jsem byla zaměstnaná jako zástupce vedoucí a když jsem to v práci oznámila, tak shodou okolností skončila vedoucí obchodu i hlavní pokladní a mě by na 4 hodiny musel přijet vystřídat někdo z jiného města, z jiného obchodu. Nyní jsem v pracovní neschopnosti, mám nemocná záda a vybalovaní zboží skoro každý den, mimo jiné, jsem přestala zvládat, 12 hodin na nohou opravdu nebylo nic pro mě ☹ Být Tebou tak to v práci řeknu a pokud nemáte v práci podobný personální problém, tak to určitě bude maličkost.

yelowangel
11. črc 2017

Pokud není práce vyloženě zátěžová tak nemusí. Třeba pokud nesmíš sedět, může ti to povolit ale délka směny ti zůstane. Prostě musí upravit práci tvýmu stavu a je jenom na něm a tvé domluvě s ním jak. Nedělat s chemií, netahat nic těžkýho, žádný dlouhý stání...taky jsem prodavačka, u nás se teda dělaj klasický 8 ale je to práce s potravinama vč. bas piva a palet s vodama takže vel finále jsem jim podepsala papír že nesmím ani mýt nádobí (že je tam chemie), nic tahat, kdykoliv sedět, kontrolovat úklid na prodejně..ani na pokladnu jsem nesměla a to jsem myslela že aspoň tam mě nechaj že se tam tahaj balíky vody, mouk, cukrů, krabice s mlíkem...pak jsem si to dělala podle svýho, na svý nebezpečí a na svý uvážení. Ale zas mě nikdo nemohl nutit tahat celou krabici s vajíčkama (období před velikonocema je vaječnej masakr takže se doslova přebírají a skládají do obalů jinak by se muselo odepsat všechno...ale to mě donesli do skladu a pak za vynesli na prodejnu) Dýlku směn se mnou nikdo neřešil, dostala jsem instrukce že pokud mě bude extra zle řeknu šéfovi a ten mě dá dovolenou třeba na půl dne. Jako vyšli mě vstříc hezky.

xxkatka90
autor
11. črc 2017

@3k a prosím te kdy si jim to řekla? Taky sem zástupkyně a to pro mě znamena cely den na nohou vybylovani zboží z palet.. jen se mi to zda strašně brzo to oznámit.. ale asi budu muset .. moc to teda nedávám

3k
11. črc 2017

Gynekoložka mi dala odkaz na jednu internetovou stránku a tam je toto:

4) Nárok na kratší pracovní dobu a na jinou úpravu pracovní doby

Těhotná žena má právo žádat zaměstnavatele o kratší pracovní dobu nebo jinou úpravu stanovené týdenní pracovní doby. Zaměstnavatel je povinen žádosti vyhovět, nebrání-li tomu vážné provozní důvody.

Ale je možné, že každý zaměstnavatel k tomu přistupuje jinak, vždyť to znáte🙂

3k
11. črc 2017

@xxkatka90 Vedoucí jsem to řekla hned, co mi bylo potvrzeno těhotenství, přibližně také 8tt, ta to pak řekla oblastnímu vedoucímu, aby si pomalu a jistě začal shánět náhradu, ale řekla jsem jim, že si nepřeju, aby to věděl nikdo další.

Těhotenský newsletter

Každý týden dostaneš nejdůležitější info do e-mailu

Zjisti víc o svém těhotenství: Těhotenství týden po týdnu. Neznáš týden těhotenství? Vypočítej si ho v Těhotenské kalkulačce.


Modrý koník ti poradí v každém trimestru.
Zjisti víc o prvním trimestru.
Zjisti víc o druhém trimestru.
Zjisti víc o třetím trimestru.
Jak se zjišťuje pohlaví dítěte?.
Důležitá jsou různá vyšetření v těhotenství.
Určitě tě nemine 3D ultrazvuk.
Nebo také screening v 1. trimestru.
Někdy se může objevit i streptokok v těhotenství.
Závažná pak je preeklampsie.

Nenašla jsi odpověď na svou otázku?Zeptej se ve fóru