Neschopenka od cca 3. měsíce těhotenství

nikoletaxx
25. črc 2016

Ahojky je tu někdo, kdo zůstane doma na neschopence z důvodu nevhodného zaměstnání??

eloise02
25. črc 2016

Byla jsem na neschopence celé těhotenství jen kvůli zaměstnání.

eri399
25. črc 2016

já též...

maagda
25. črc 2016

@nikoletaxx nemusíte na neschopenku. Zažádejte si o změnu pracoviště a pokud vám nedají jinou práci, kterou můžete dělat v těhotenství tak můžete zůstat doma se 100% mzdou a nemusíte řešit vycházky.

xpila
25. črc 2016

@nikoletaxx Proč bys byla na neschopence? Nevhodnou práci řeší zaměstnavatel a ne neschopenka. Má tě přeřadit na jinou - vhodnou - práci. Kdyby takovou neměl, tak se jedná o překážky na straně zaměstnavatele a budeš doma za plný plat.
Neschopenkou by ses naprosot zbytečně připravila o peníze a omezila vycházkami.

azizo
25. črc 2016

No pro me taky nebyla vhodna prace, ale ja bohuzel jeste jsem ve zkusebce, tak to se mnou skoncili rychle.

nikoletaxx
autor
25. črc 2016

Ale nemám rizikové... Tak jak to mám udělat, abych byla za plný plat doma? Děkuji holky

nikoletaxx
autor
25. črc 2016

Jinou práci pro mě zaměstnavatel nemá.. A kdo by mi platil když bych byla doma. Sociálka?

nelam
25. črc 2016

@nikoletaxx a copak delas za praci? Kdybys byla doma pro prekazku na strane zamestnavatele za plny plat,pak by ho mel platit on. Pozadala bych pisemne o zmenu pozice z duvodu tehotenstvi,uvidis s cim pak prijdou.

jipe
25. črc 2016

@nikoletaxx Doneseš do práce potvrzení od lékaře a žádost o přeřazení na práci vhodnou pro těhotnou, nemá -li takovou, je to jeho problém a bude ti platit stejně jako kdybys do práce chodila. Rizikové není rozhodující, záleží, jestli děláš práci, která je rpo těhotnou nevhodná (např. s chemikáliemi)

nikoletaxx
autor
25. črc 2016

Dělám v hospodě více jak 12 hodin denne cca 15 dni v měsíci, kde se koulí. Takže papír, že nemůžu tuto práci vykonávat mi napíše obvodní Dr.? A dál co? Děkuji

nikoletaxx
autor
25. črc 2016

Kouři tam melo byt

blondynka400
25. črc 2016

@nikoletaxx papír předáš zaměstnavateli. Ale práce v hospodě není v rozporu s těhotenstvím. Jen tě bude muset přeřadit na 8 hodinovou směnu. Osobně bych se divila, kdyby tě nechali doma na překážkách, není proto důvod.

nikoletaxx
autor
25. črc 2016

Není v rozporu s těhotenstvím? Můžeš mi říct jakou práci jsi vykonávala ty?

blondynka400
25. črc 2016

@nikoletaxx co je na práci v restauračním zařízení v rozporu s fyziologickým těhotenstvím? To by mne fakt zajímalo .-) Pohyb? Nošení půllitrů?
Ano, zakouřené prostředí ideální není, ale také není v přímém rozporu. Navíc vždy tě můžou poslat uklízet, do kuchyně a pod. Tam všude se dá najít vhodná práce pro těhotnou. Ale ani na plac není nic proti. Ať se ti to líbí nebo ne.

nelam
26. črc 2016

Hmm,take se obavam,ze pri praci v hospode prekazky na strane zamestnavatele neuplatnis. Jak pise @blondynka400, musi ti dat 8hod.smenu,ale vic asi nic. Mezi nevhodne podminky patri treba tahani nadmerne tezkych predmetu,prace s nejakymi toxickymi,infekcnimi materialy apod. Ver,ze ve vetsine praci najdes neco,co v tehotenstvi idealni neni 😉

eri399
26. črc 2016

@nikoletaxx Já taky dělala v baru, ale i noční. Ty jsem ze zákona dělat nemusela, chodila jsem jen denní. Ale 12tky. 8 hodinovky by u nás prostě nešly, max. by to odnášely kolegové...Bohužel v tomto oboru spousta věcí nefunguje jak by podle zákonu měla, takže jelikož by mi ani zaměstnavatel neplatil to kdybych nemohla práci vykonávat, tak jsem byla radši na neschopence. Vystavila mi ji obvodní ( gynekolog mi ji nechtěl dát) takže jsem až do teď "marodila" se zádama. Vycházky jsou sice na prd ale lepší než se rozčilovat s ožralama v práci.

nupta
26. črc 2016

Já bych se zkusila domluvit s šéfem ústně - poprosila bych ho o práci bez přesčasů a v místnostech, kde se nekouří. Je možné, že budeš přeřazena na méně kvalifikovanou práci (např. výpomoc v kuchyni), ale mělo by to být za stejný peníz, jako makáš teď. Ale záleží, jaký je tvůj zaměstnavatel - s někým je kloudná domluva, s někým ne; jak to řešili tvé kolegyně?

jipe
26. črc 2016

@nikoletaxx tak v zakouřeném prostředí bych být nechtěla, to je fakt, ale jinak denní, 8 hodin, netahat těžké věci a neměl by být problém ani v těhotenství. Zaměstnavatel ti nemůže nakázat noční, 12, přesčasy,..

ilonka12
29. črc 2016

Také jsem od začátku na neschopence.Bohužel pro mě neměli lehčí práci a tak jsem se rozhodla byt na neschopence.Mám hrozně málo vycházky, kdyby to jen trochu šlo, byla bych ještě v práci.Doma se nudím a jsem tu jak ve vězení.Doufám, že po nějaké době mi doktor napíše aspon delší vycházky :/

andreaandrejka
29. črc 2016

@ilonka12 A jak máš vycházky? Ze zákona je 6 hodin, dr. ti víc napsat nemůže.

ilonka12
29. črc 2016

Mám dohromady 4 hodiny.Mám od 10-12 a pak od 14-16. 🙂 🙂

andreaandrejka
29. črc 2016

@ilonka12 Tak si dr. ještě o ty 2 hodiny řekni, s tím by neměl být problém.

ilonka12
29. črc 2016

6 hodin bohatě stačí, kdyby mi je dal dohromady.Zkusim se s Dr. domluvit 😉

jipe
29. črc 2016

@ilonka12 a ty jsi dělala práci pro těhotnou nevhodnou? To je problém zaměstnavatele, pokud neměl lehčí práci, měla jsi být doma za 100% mzdy, ale to je pořád dokola.. Jako já vím, že u některých zaměstnavatelů je to těžké a než si nechat dělat ze života peklo, tak jde ženská raději na neschopenku, ale nemělo by to být automatické.

ilonka12
29. črc 2016

Kdybych tohle věděla,tak to peklo klidně mám.To jsem vůbec netušila :/

jipe
29. črc 2016

@ilonka12 čistě teoreticky, pokud jsi běžné práce schopná, ti gynekolog může ukončit neschopenku a vystavit potvrzení, že jsi těhotná a musíš dělat práci vhodnou pro těhotné a s tím můžeš naběhnout na zaměstnavatele, bud ti takovou práci najde nebo to bude překážka na straně zaměstnavatele a budeš doma. Nikde není řečeno, že musíš být práce neschopná celé těhotenství, však jsou holky, kterým je ze začátku zle, tak jsou na neschopence, pak ok, tak se vrátí do práce a pak jdou na MD

sisstin
29. črc 2016

@ilonka12 nech si ukoncit PN a zadej prerazeni vhodne k tvemu stavu. Pokud ji nema, jsi doma za 100 % platu. Pokud ma pozici niz ohodnocenou, musi ti doplatit do vyse tveho platu ve smlouve ;)

jipe
29. črc 2016

@sisstin
@ilonka12 a nejsi omezená vycházkami 🙂

sisstin
29. črc 2016

@ilonka12 ale jak pisou holky, nevhodnych praci pro tehu je dost malo ;)

misicka1988
29. črc 2016

Také jsem dom na neschopence od začátku těhotenství.....pro nevhodnou práci. Přeřazení na jinou lehčí pozici by znamenalo dlouhé školení , a pro mě docela nervy. Takže by se to asi tak úplně nevyplatilo ani jedné ze stran ( já vs zaměstnavatel)....

Těhotenský newsletter

Každý týden dostaneš nejdůležitější info do e-mailu

Zjisti víc o svém těhotenství: Těhotenství týden po týdnu. Neznáš týden těhotenství? Vypočítej si ho v Těhotenské kalkulačce.


Modrý koník ti poradí v každém trimestru.
Zjisti víc o prvním trimestru.
Zjisti víc o druhém trimestru.
Zjisti víc o třetím trimestru.
Jak se zjišťuje pohlaví dítěte?.
Důležitá jsou různá vyšetření v těhotenství.
Určitě tě nemine 3D ultrazvuk.
Nebo také screening v 1. trimestru.
Někdy se může objevit i streptokok v těhotenství.
Závažná pak je preeklampsie.

Nenašla jsi odpověď na svou otázku?Zeptej se ve fóru