Plod roste pomalu

miksanda
24. srp 2017

Ahoj, byla jsem u doktorky a ta mi potvrdila těhotenství 6tt. Za 16 dní jsem šla znova na ultrazvuk ( měl by to tedy být 8tt), ale doktorka řekla, že jí ultrazvuk ukazuje 7tt, že srdíčko slyší což před dvěma týdny neslyšela, ale plod je menší než by měl být. Poslala mě tedy na hcg a o dva dvy později zase aby výsledky porovnala. Máte s tímto někdo zkušenost? Je možné že mám hodnoty hcg vborné, ale přesto plod roste pomalu?

lencak80
24. srp 2017

Kazdy to ma jinak...me bohuzel plod prestal rust a prestalo bit srdicko. V pondeli musim na revizi. Myslela jsem ze je to jen mensi protoze mam ovulaci pozdeji. Ale tobe preji aby to bylo v poradku. Nikdo ti nezaruci nic....ver ze to bude dobre

miksanda
autor
24. srp 2017

@lencak80 a netušíte jak jste to měla s HCG? Protoze me to prijde jako blbost se podle toho orientovat, prece telo produkuje hcg pri tehotenstvi bez ohledu na to jestli to dite prospiva dobre nebo ne, takze i kdyby hcg dopadlo dobre, tak to neznamena, ze dite je v poradku. Nevim, neprijde mi to smerodatne.

jezz1e
24. srp 2017

@miksanda Můj dr. hcg nedělá, protože tvrdí, že zásadní je vývoj viditelný na utz. Ale jako pomocná metoda to asi použít jde. U prvního zamlklého těhotenství jsem byla na hcg jako samoplátce a je pravda, že nerostlo tak, jak by mělo.
Na druhou stranu u takhle časného těhotenství to měření na utz může být dost nepřesné, dr. se o půl milimetru uklikne a hned je z toho rozdíl několik dní. stejně tak může embryo poporůst skokově a dohnat to. Dokud bije srdíčko, pořád je naděje.

vanea
24. srp 2017

@miksanda Když plod přestane prospívat, tělo samo má mechanismus, kdy přestane vylučovat takové množství HCG, takže začne klesat, případně tedy roste příliš pomalu. Než se to skutečně projeví v krvi i moči, tak to chvíli trvá, určitou hladinu si tělo drží docela dlouho, ale porovnáním odběrů to lze poznat. Nevím úplně přesně jak to je, ale HCG roste v závislosti na velikosti a růstu plodu, vzájemně se to ovlivňuje. Vždy se musí porovnávat v rámci několika málo dní, existují vzorce i tabulky, dle kterých se určuje jaký růst/pokles/stagnace je ještě normální - ty "nůžky" toho, co je ještě normální jsou poměrně široké, takže pokud už z HCG doktor řekne, že to vypadá špatně, nebo se mu tam něco nezdá (z porovnání dvou výsledků), tak je tam obvykle skutečně nějaká anomálie. ALE řešit to jen pohledem na tabulky je nesmysl, musí se to porovnávat i s plodem, jak je velký, jak roste bez ohledu na hladinu..uvidíš. Budu držet palce🍀 teď nemá smysl se tím nervovat, každé embryo je jiné, jak psala jezz1e výše, může to poporůst i skokově =) tělo není stroj, každé funguje jinak a takhle brzy v začátku je to vždycky hrozně nejisté a nikdo předem neví, jak to dopadne..

yerry
25. srp 2017

@miksanda moje první těhotenství skončilo ZT v 10 TT plod odpovídal asi 7 TT a srdeční cibnostebyla vůbec, druhé těhotenství byli menší o13 dní, srdeční akce byla až 9 TT a dopadlo to dobře, dnes má skoro 6 let
Další těhotenství dopadlo opět špatně, ZT v 9tt a také bez srdeční akce, v 8 TT už plod neodpovídal velikosti ani 7 TT.... No a na počtvrté bylo vše ukázkové a nyní má 8mesicu....
Je cc to těžké posoudit ale týden rozdíl ještě nemusí nic znamenat... Srdeční akce je každopádně dobré znamení

Těhotenský newsletter

Každý týden dostaneš nejdůležitější info do e-mailu

Zjisti víc o svém těhotenství: Těhotenství týden po týdnu. Neznáš týden těhotenství? Vypočítej si ho v Těhotenské kalkulačce.


Modrý koník ti poradí v každém trimestru.
Zjisti víc o prvním trimestru.
Zjisti víc o druhém trimestru.
Zjisti víc o třetím trimestru.
Jak se zjišťuje pohlaví dítěte?.
Důležitá jsou různá vyšetření v těhotenství.
Určitě tě nemine 3D ultrazvuk.
Nebo také screening v 1. trimestru.
Někdy se může objevit i streptokok v těhotenství.
Závažná pak je preeklampsie.

Nenašla jsi odpověď na svou otázku?Zeptej se ve fóru