icon

Potrat ano nebo ne?

lidija1234
24. srp 2018

Dobrý den,
obracím se na všechny kolem sebe protože jsem zoufalá. S "přítelem" jsem se přestala vídat před měsícem, protože celý rok ze mě dělal hroznou blbku....mazal mi med kolem pusy všechno naprosto všechno si dokázal obhájit i to že spal s jinýma, protože v podstatě jsme spolu nechodili takže se nejednalo o podvod....teď mi řekl že ani neví jistě jestli mě doopravdy miloval nebo ne i když mě to pořad říkal.....no katastrofa.....teď jsem měla v planu odjet pryč vymazat ho ze svého života, protože jsem to hrozně špatně psychicky snášela a teď jsem se dozvěděla že jsem těhotná a nevím co mám dělat.....on nechává rozhodnutí na mě s tím že by byl rád kdybych šla spíš na potrat......nejsem si jistá jestli s tím člověkem chci mít něco vůbec společného a dítě by nás do smrti svázalo.....ten člověk mě naprosto zničil a nedokážu si představit že by měl v mém životě ještě hrát nějakou roli.....jinak mimčo jsem si vždycky přála je mi 25 let rodina mě podporuje a bydlet taky mám kde ale já prostě nevím mám pocit že se každou chvíli zhroutím a nejsem připravená udělat tak důležité rozhodnutí......netuším co mám dělat...

Strana
z7
vendelinka08
24. srp 2018

Vzdy tady budou dve strany...jedna ti bude rikat jak je to uzasne a nech si dite....ale zodpovednost bude na tobe a pokud chlapa nezapises jako otce nebude ti nic davat..budes na vse zatim sama...na radosti..ale i starosti....a tech take neni malo...a pak tady bude druha strana...ktera chape i moznost potratu...takze hlavni je jak to citis ty...je to predevsim tvuj zivot...i kdyz potraty nemam rada...je to urcite reseni v urcite chvili...

bledulka84
24. srp 2018

Kamaradka byla na potratu v 27 letech, z obdobneho duvodu, co ty resis, ted ma 34 a dite stale ani neceka. Chlacholeni typu "pozdeji najdes nekoho, s kym si miminko poridis z lasky" se casto nesplni. Ted ma mladsiho pritele, ona by miminko uz moc chtela, on jeste ne... pokud chce vice deti, uz ma nejvyssi cas, ale ani tak to jeji soucasny pritel nevidi... ono bohuzel i to jit na potrat jako mlada muze znamenat nemit dite uz nikdy. Nikdo dopredu svuj osud nezname ☹ kazdopadne matka priroda tomu obvykle chce tak, ze po porodu uz nebudes nikdy litovat toho, ze miminko mas.

zelenaesmolda
24. srp 2018

@bledulka84 ale to,ze ted nema dite nezavinil predchozi potrat ale jeji soucasny partner

monca14
24. srp 2018

Nemysli na bývalého a zamysli se sama jestli miminku dáš šanci na život, našlo si Tě a asi s Tebou chce být, jestli bývalý mimčo nechce tak se vzdej nároků na alimenty, nepiš ho do rodného listu a on ať se vzdá nároků na ditě, budeš tak možná spokojenější. Nebudeš se muset mimča nikdy vzdát na víkend, řešit kdy mu ho dáš a tak. Pokud máš zázemí, pak si malého parťáka nech 🙂 Je to výhra v loterii, zkrátka si Tě mimčo našlo, tak si ho nechej a bojuj 🙂

terez07
24. srp 2018

@lidija1234 neuvádzaj ho ako otca,nebuď s ním v kontakte ani ho neinformuj, ako si sa rozhodla. Povedz len,že si jeho názor zobrala v úvahu. Ak si drobca chces nechať,tak si ho nechaj. Nechcem ťa strašiť,ale kamarátka bola v 25na potrat,teraz ma 35 a neviem už 7rokov otehotnieť a doteraz ľutuje každý deň,že šla na potrat.

astyna
24. srp 2018

@lidija1234

Jako já kdysi. Jsem ráda ,že jsem si dítě nenechala. Hrozně se mi ulevilo, že to mám vše za sebou - že už ho vídat nebudu, nebudu mít s ním nic společného. I proto že to dítě vzniklo z násilí.

Nyní mám 2 zdravé kluky s báječným mým manželem.

zelenaesmolda
24. srp 2018

@terez07 proc by ho nemela informovat?jenom at plati chlapec

astyna
24. srp 2018

@odula

pravda. Musí být sama přesvědčená, že to dítě nechce. že nechce předávat jeho geny dál, jinak ji mohou čekat psychické problémy. to je potřeba zvářit a hodně.

A také - počala jsi dítě přes antibiotika a antikoncepci. Já bych se bála i o zdraví toho plodu. Moje spolužaka má syna přes kondom a antinu - a takový kolotoč neustálých vyšetření, co zažila. Ale kluk je zdravý.

alkuska
24. srp 2018

@misakri Jo, já ale nemyslela dohodnout se kdy si kdo bude dítě brát na svátky a víkendy, to je jasné že na to jsou nějaké zákony, pravidla... a taky jsem měla pocit že o to ten chlápek zas tak nestojí. Spíš jsem myslela praktické věci, jednoduše si promluvit co od něj očekává, třeba ani nic, ale prostě si to říct a vyjasnit. Ale nalhat mu, že dítě není? To mi přijde jako opravdu blbý nápad, ne? Jednou to jeho dítě je a podle mě to prostě vědět má, i když je to blbec.

odula
24. srp 2018

@astyna podivuhodny...
víš,že u postabortivniho syndromu nejde o výčitky z predavani nemile geneticke informace?? (kdyby to nebylo tak zásadní tema,tak by to cos napsala bylo i fakt ftipny). jinak pokud se tyka atb pri početi, je poměrně známá věc že zárodek první cca 2 týdny nekomunikuje s tělem matky takže o zdraví bych se nebala. známa zažila kolotoč vyšetření i přes to že počala přirozeně a rozhodně nebrala atb. to se uplne jaksi neda pausalizovat ze.

alkuska
24. srp 2018

@astyna Naopak to bude plod hodně životaschopný když to všechno přežil, ne?

bledulka84
25. srp 2018

@zelenaesmolda myslis, ze jen on? Nebo kazdy partner, na ktereho v zivote narazila? Ono bohuzel tech pribehu, kdy ten "pravy" na dite nikdy neprisel a zenske biologicke hodiny dotikavaji je i tu na MK cela rada. A to bylo jedine, co jsem tim chtela rict, at si to autorka prebere dle sveho. Samozrejme i potrat je mozna volba, ale obvykle velmi psychicky narocna volba.

monca14
25. srp 2018

@zelenaesmolda A pak proč se s tím poutat závazky, kdy mu ho má dát? To je větší stres pro matku, mluvim z vlastní zkušenosti, nemusí se pak dítěte vzdávat na víkend, svátky a tak. Když nemá zájem tak co.

zelenaesmolda
25. srp 2018

@monca14 protoze dite je obou,on s ni v te posteli byl taky tak proc by se mel ze vseho vyvliknout a ona to tahnout sama?treba mit zajem se s ditetem vidat ani nebude ale platit by rozhodne mel,je to jeho povinnost

monca14
25. srp 2018

@zelenaesmolda Budiž, ale když bude platit alimenty, může se kdykoliv stát že řekne “hele vezmu si ho na víkend” což pro matku může být opravdu psychická zátěž, já probrečela každý den kdy si syna bývalý vzal, dneska už je to tak, že o něj nemá zájem a já můžu být jen ráda. Sem ta co se raději vzdá alimentů, než se dělit s dítětem. To nepochopí nikdo, kdo neví o co jde.

knuffel
25. srp 2018

@lidija1234 Člověku se snadno radí jako nezúčastněnému... Z toho, co píšeš, mi vyplynulo, aby sis miminko nechala, protože v opačném případě to nemusíš ustát. Hodně síly!

saoirse
25. srp 2018

@vendelinka08 Myslím, že názory tady by měla tazatelka pro sebe vyhodnotit i podle toho, kde se ptá. Na mateřským serveru, kde se všechno točí kolem miminek, těhotenství a porodu bude prostě obrovská převaha ženských, co budou lobbovat za to, aby na potrat nešla a dítě si nechala. Každej takovejhle dotaz má zhruba podobný výsledky . Zeptat se jinde, bylo by možná statisticky pro vs proti úplně jiný. Doufám trochu, že je autorka otázky sama už spíš rozhodnutá, jak se ve svý složitý situaci zachovat a tady sbírá odvahu. Než že by se v tak podstatné věci nechala ovlivnit anonymním (a názorově vzhledem k místu, kde se ptá poněkud jasně zaměřeným ) davem ženských, co ani v jedné či druhé variantě rozhodnutí neponesou následky.

Holky podle mě to není jen o tom stli má podporu rodiny. Potřebuje výbavu, peníze do začátku. Miminko není úplně nejlevnější a aby to táhla její rodina taky není úplně fér. Počítám že v 25letech nemáš úplně našetřeno? 😉 Plus taky ne každý chlap přijme dítě co není jeho. 🤔 Není to úplně lehká situace. Každopádně s tatínkem bych společného už nic mít nechtěla, pokud je takový. Musíš zvážit všechny strany. Změní se ti život a ne málo 😉 můžeš najít někoho s kým budeš mít dítě protože chcete jak píšou ale taky nemusíš. To ti nikdo neřekne jaký bude tvůj život 😉🙂 každopádně věřím že normální ženskou potrat zasáhne. Ale nechat si dítě za každou cenu taky není řešení 🤔😐

monca14
25. srp 2018

Je hlavně naprostá hloupost o dítěti uvažovat jak o výhře do loterie, koupim los, nehodí se mi tak ho vyhodim a pak si koupim další až budu mít víc peněz...

misakri
25. srp 2018

@saoirse
@veronikaveronikaveronika
Konečně normální názory, děkuji 🤗

michaela_2
25. srp 2018

@veronikaveronikaveronika Jo - a nebo ještě za 7 let toho fajn chlapa třeba nepotká a bude si vyčítat, že si to miminko nenechala, že by nebyla sama, měla by už 7leté dítě 🙂 Předpokládám, že v 25 letech už je člověk výdělečně činný a na tom, přijmout pomoc rodiny není absolutně nic špatného- pokud se sami nabídli. A tazatelka píše, že v tom by problém nebyl, takže tu finanční stránku asi tak úplně neřeší respektive spíš jsem pochopila její pochybnosti ohledně toho otce a jeho potenciálního zájmu a zasahování.............

Já nevím, těžko hodnotit, přesnou situaci neznáme, jak to je, ale dle toho co je popsáno, mi ty podmínky nepřijdou úplně katastrofické. A kór jestli si zadavatelka není jistá - to by to neřešila, tím spíš si to pak může v budoucnu vyčítat.

priefi
25. srp 2018

@astyna mit dite pres i pres ha a kondom, tomu se uz musi rikat osud 😉

zelenaesmolda
25. srp 2018

@monca14 no tak to jeste par let potrva nez si bude moct dite vzit na vikend

astyna
25. srp 2018

@alkuska

to já nevím, nejsem embryolog. Já mám děti plánované a HA jsem v té době nebrala.

astyna
25. srp 2018

@odula

To nevím. Já ho neměla. Beru to jen logicky - pokud je žena dotlačena do potratu okolnostmi a nesrovná si to v sobě, tak bych psychické problémy očekávala, ať už se to jmenuje všelijak.

astyna
25. srp 2018

@zelenaesmolda

Jenomže on s ní nespal s cílem počít dítě, které by si bral, měl ho rád. On se jen bavil. To je pak jasné, že je z celé situace vyvalený a třeba si to časem v sobě srovná, kdo ví. Těch příběhů s dobrým koncem je tu taky plno. A taky těch druhých - kdy holka zůstane na vše sama.

astyna
Autor odpověď smazal
astyna
25. srp 2018

@saoirse

moje slova 🙂

michaela_2
25. srp 2018

@zelenaesmolda Tak pokud zadavatelka užívala HA, je celkem logické, že s dítětem nepočítal. Pokud ho bude chtít vymanit z jakéhokoliv rozhodování okolo dítěte, pak po něm těžko muže chtít peníze 😃 buď se dohodnou a on bude mít také určitá práva a bude ji platit a nebo ho jako otce neuvede - pak asi nemůže počítat s jeho financemi.
A nebo půjde na ten potrat.

michaela_2
25. srp 2018

@zelenaesmolda to nemusí být pravda s těmi víkendy - manžel svagrove si bral dceru z prvního manželství na víkendy a i v týdnu cca od jejich 8 měsíců - kdy přestala být kojena. Pokud se chlap podílí finančně tak jak by měl, má k dítěti stejná práva jako matka

Strana
z7