Potrat. Je to bezpečné?
Dobrý den, je mi 16 jsem těhotná, a chci na potrat, chtěla bych se zeptat, jestli je to bezpečné, mohu se po narkóze probudit? Mám docela strach..
Jako první problém jsem tehdy viděla to že oni neradili co mají dané slečny udělat, nebo jaké mají možnosti, ale opravdu okamžitě nastoupili s tím že "potrat je vražda, přeci nechcete být vrah, dítě je dar" atp... Ani jedna rada, jen nátlak a prakticky jí ani nepustili ke slovu 🙈
@gramar řekla bych,že je to hodně o samotných členech. Ale myslím,že právě je důležitější vytvořit prostor pro svobodné rozhodování,pro podporu, komunikaci, sdílení obav, vyslechnutí, než jen ukázat fotku plodu s výkřikem " Tohle zabijete". Ano, možná u některých žen, mužů to má efekt,že začnou přemýšlet, ale u žen,které myslím nejčastěji na potrat chodí ( vdané, zadané matky více dětí) to nestačí. Taky by mě takový přístup spíš odradil.
Ovšem mají na svém kontě i tlak a informovanost o změně pohřebního zákona, kdy mají rodiče mnohem víc práv a možností jak naložit s nenarozenými plody. Kvůli tomuto jsem s nimi byla v kontaktu já,a myslím,že nám to s manželem zachránilo psychické zdraví. Hnutí pro život nejsou jen fanatici s obrázky potratu před nemocnicí.
Před více lety jsem o nich měla představy jak píšeš ty. Ale podle mě už to dávno neplatí.
@andelka Tam byl problém že té holce co se z nich složila bylo šestnáct a když na ní nastoupí takto, tak by se zasloužili kopance mezi oči... Ta druhá byla dospělá a popasovala se s tím.
Jo je to fajn pokud to ve většině případů opravdu funguje jako osvěta, rada a případně pomoc, tak díky za to. Ale já bych tam mladou holku neposílala, spíše bych jí poslala za mámou, nebo někým komu věří a kdo jí zná a bude schopen posoudit všechny možnosti...
@gramar dneska právě pomáhají vyznat se v tom na co můžou mít nárok, pomohou najít ubytování, dají prostor přemýšlet, vyjádřit obavy, zjistit co ženy potřebuje,aby se rozhodla opravdu svobodně, dokáží i finančně pomoci..nejhorší totiž je, když žena dítě chce,ale nemá podporu okolí, rodiny, partnera, neví co může získat,jak si pomoct..pak takové rozhodnutí nemůže být svobodné a pak přicházejí největší traumata.
@gramar tak jestli to jsou ti,kteří kdysi obcházeli školy a pouštěli videa z potratů,popis jak to probíhá a že kdybychom se dostali do nesnází,mohou poskytnout azyl,tak to jsem měla větší mindrak z té ženské,co mluvila chladně,jak robot,než z rizika,že bych mohla být mladá maminka. Učitelka se nám pak týden omlouvala,dvě holky se během přednášky pozvracely a dokonce proběhlo v médiích varování,že se má jednat o sektu.
@alilali Pro psychiku některých žen to může být lepší řešení. Samozřejmě si uvědomuji, že mladá holka to nemusí zvládnout, je to velmi náročné, na druhou stranu právě ta mladá holka ví, že se o dítě opravdu postarat sama nezvládne a dokáže se toho narozeného dítěte vzdát třeba snadněji, než dospělá žena, která už doma dvě děti má.
Každopádně jestli si dobře všímáš, tak moje rada nebyla, ať dá dítě k adopci, ale ať to hlavně dobře promyslí a najde někoho, kdo jí v rozhodování nestranně poradí. Prostě si nemyslím, že potrat "nic není". Ono když je v šestnácti těhotná, tak jaksi ani jedno řešení není ideální, ale jsou řešení více a méně bolestivá. A to už musí vědět sama, s čím chce žít do konce života. Na jednu stranu je málo dospělá na to, aby měla dítě. Na druhou stranu říkáš, že je přece evidentně rozhodnutá. Houby, v šestnácti není schopná domyslet důsledky ani jednoho řešení.
@gramar Je mi líto, jakou máš s tímto hnutím zkušenost. Myslím, že mnoha ženám pomohli.
@alilali No holt ale tiež nie každá v 16tich rozťahuje nohy kde pride bez ochrany....
@nikolanikolie Môžeš byt bez nasledkov, môžeš s -ziadne ďalšie deti, nemusíš sa prebrať. Nepoznáme tvoj zdravotný stav.
@amazonkajanik No doufám že to není ono, ale pravděpodobně jim rozpustili sektu a některé "poručice Jeleny" přeběhli 😂
@madbetka Tak pokud se to změnilo, vyselektovali se ty sektáři, tak věřím tomu že myšlenka to nemusí být špatná, ba naopak. Pravdou je že být v situaci kdy bych toto řešila, tak toto není instituce kterou bych vyhledala, ale je fakt že bych to asi neventilovala ani na diskusním fóru, prostě bych si sama rozhodla na co mám a na co ne...
@jakreb Zase to není černé, nebo bílé... Třeba byla ochrana. Třeba já bych mohla dělat testera na kondomy, nevím zda jí mám vevnitř zubatou či co, ale kondom jsme využili cca 20x a z toho 2x jsem pak sháněla postinor a 3x jsem si říkala že to nějak dopadne, protože po dvou zkušenostech s postinorem jsem věděla že znova nestrávím dva dny ve společnosti záchodu 😂 A dětí přes ochranu znám docela dost...
@jakreb Hele když jsem byla v devítce (takže cca těch 15-16) tak dvě holky dodělávali individuálně, protože rodili. Jedna přes ochranu, druhá ani nevěděla že měla sex, protože byla na mol a radodejná... Pak dalších pět let ve škole byla vždy alespoň jedna v ročníku co porodila před koncem devítky, ale u těch už nevím jak to bylo nechodila jsem se ptát😅
@jakreb v 16 mají holky sex v podstatě běžně. Mě osobně se to zdá taky brzo,ale to je můj názor a děti to stejně udělají jak chtějí. Bohužel kondom může selhat, HA taky ( ani mnohé starší ženy neví v jakých situacích může být účinek oslabený,natož nadšená 16). A dávat si pozor taky není extra spolehlivé.
@jakreb Bylo to v školních letech 2004-2009 cca a to jsou jen ty co porodili, o tom zda někdo byl na potratu těžko říct. Smutné to je o tom žádná, ale není to až tak neobvyklé asi... Na druhou stranu pokud je to takový trend i dnes, tak je asi chyba i na straně rodičů, že toto s dětma neřeší a osvěta je v loji...
@andelka Tak iste ja viem. Ale povedzme si ze to je tak max.percento kedy zlyhá vsetko co píšeš. Tu predpokladám ze autorka nie je príklad zlyhania ci kondómu ci HAK. Je to fakt mala pravdepodobnosť....A za mna ak ma dieta v 15.-16.tich sex tak je dosť vyspelé aby teda znasalo aj nasledky. Niektoré deti zaujímajú veci veku normálne, ine skúšajú alebo sa nudia alebo napriek rodičom. Tazko povedať.😅😉
@jakreb Těžko říct, mě věci ohledně sexu vysvětloval táta s kamarádem (chudáci si vždy dali panáka/flašku aby sebrali odvahu), protože matku jsem měla na draka. Věř že pohled z druhé strany byl tak osvětový že jsem byla velmi náročná na výběr a přesto že to mnoho lidí nechápe tak jsem v posteli měla do teď jen jednoho chlapa a nehodlám na tom nic měnit... Ale chápu že pokud má někdo za matku něco podobného jako já a nemá tak hrdinného otce, který se rozhodne zachraňovat situaci a čest své dcery, tak je to na houby a děti sice vědí co je sex, ale to je tak vše co kolem toho vědí...🙈 Jasně pak jsou i děti které udělají vše na zlost rodičům, ale i tam to asi svědčí o nějakém rodinném problému... A ano pak jsou případy že nepomůže nic, ale primárně by se toto mělo řešit s rodiči, nevím zda vyžaduje lékař před zákrokem v šestnácti souhlas zákonného zástupce...?
@gramar Vieš čo, ja som matku nemala-teda odisla ked som mala 8, otca som nepoznala. Vychovali ma stary rodičia t.j.obgeneracia-ziadne vysvetľovanie co sa tyka ci menzesu ci sexu. A tu som. Ano po dlhsom vzťahu co zle dopadol som si par rokov užívala-ziadne nechcené tehu ci choroby az sa nasiel ten pravý, s ktorým mam konečne rodinu, svoju rodinu. Ale vždy som mala priateľov-do dnes hovorim "našťastie priateľov si vyberies, rodinu nie"...😉
A su "vypiplane, ukážkové detičky" co v 16.tich tehotne a potom v 20 co mam doma za chuja...Hm no je to len o živote a o tom ako si ho každý zariadime...
Jinak tu už dvě stránky vedeme diskusi o ne/zodpovědnosti, osvětě a tak... No a zakladatelka nikde 😂
@andelka nebo pitomé... 🙉
Já jsem pravda dost sobecky vlastně ráda že mám tři kluky, protože ty domu nepřijdou s tím "jsem v tom", v horším případě (ale doufám v notnou osvětu) přijdou s tím "zbouchnul jsem jí"... Je to hnusné, ale myslím že se to rozdýchává lépe než u té holky...
Ale tak snad to vybojujete zdárně, zvládli to ostatní, taky to dáte jen s pár šeinama navíc, možná 😇😂
@jakreb neboj, to taky, a jak kolikrát 😁 ale většinou to holky mají trochu jinak,ne takhle jasně stručně výstižně. To je typické spíš pro kluky.
Pitome..to si uvědomí třeba až po dlouhé době,ale v tu chvíli těžko.
Já mám taky tři kluky vlastní. A přijde mi to podobný. Průšvih je to obou stejný. Jen dívka to ponese hůř, víc toho leží na ní, fyzicky a to konečné rozhodnutí též. Kluk těhotný, rodit,kojit, nechat školy muset nebude..

@andelka Tak pokud jsem měla dvě špatné zkušenosti s jejich pracovníky a jinak fungují dobře, tak budiž jim to ke cti a smysl to má. Bohužel v obou případech to bylo dost hrozný, fungovala jsem pouze jako doprovod a ta politika se kterou na ně nastoupili byla hrozná, jedna se z nich opravdu složila, druhá je pak poslala do háje a nějak se přes jejich jednání přenesla. Ale já z nich měla dojem militantních bachařek na nějaké chovné farmě (či fanatických věřících, opravdu nevím kam bych je zařadila) a když ta jedna vytáhla fotky z potratů, tak jsem opravdu začala nadávat... Bylo to nechutné a "nesoudíme" tam tedy opravdu nefungovalo ani náhodou. Proto můj pohled na tuto organizaci není pozitivní. Ale kdo ví třeba se za ty léta posunuli, nebo jsme fakt tehdy měli kliku na pitomce (jak známo bývají všude)...