Pozitivní screening v 1. trimestru. Poradíte, prosím?
Předem se omlouvám ,bude to dlouhý,ale já vůbec ničemu nerozumím a jsem z toho dost už vysílená,nedokážu myslet ani na minutu na nic jiného. A potřebuju poradit
V pondělí jsem byla ve Varech na 1. screeningu. Těšila jsem se,že zas uvidím mimčo na ultrazvuku,že vyšetření je taková banalita ,výsledky budou v pořádku a vše bude krásné,jak do teď. Pár minut mi tam dělali ultrazvuk,nevím co vše kontroloval,prd tomu rozumím. Jen mi řekl,že vidí žaludek ,ledviny,ruce ,nohy. Pak mi dal zprávu a že pak počkat na odebrání krve. Tak mi vzali krev a řekli mi,že pokud do dvou dnů nebudou volat,je vše v pořádku .V autě jsem koukala do ty zprávy a tam same zkratky ,ale vše se zdálo v pohodě ,až na : NB- nelze . To jsem se trochu lekla ,protože vím,že nosní kůstka je důležitá. Hned jsem koukala na net a pise se tam ,že je to v pohodě ,že se to stává . Tak dobrý ,dal jsem nic neresila. Ve středu telefon
,cizí číslo . No hned mě polil pot . Samozřejmě volali oni. Vůbec jsem tomu neporozuměla,ale zachytila jsem ,že říkala ,je je to pozitivní,že riziko je 1:45 a že to ještě nic neznamená a ať 19.4. přijdu na amniocentezu.Jakoze co??? Položila jsem telefon a začala brečet.po chvilce ,co jsem se uklidnila jsem tam volala znova a žádala o vysvětlení. Nic moc jsem se stejně nedozvěděla. Tak jsem se objednala k paní Frisove do Prahy ,slyšela jsem ,že je výborná.Vzala mě hned druhý den .
Mudr.Frisova mě uklidnila, ale jen na chvíli. U ní ten ultrazvuk probíhal uplne jinak. Pečlivě a dlouho. podle ultrazvuku mi říkala, že to vypadá dobře. Že nosní kůstka tam je, ale malá. A že naky průtoky nebo ja už nevím. Ale že dobrý. Říkala, že by potřebovala vědět ty krevní testy z pondělka, tak jsem ji říkala, že je ještě nemám. Tak jim volala, a ať počkám v čekárně na celkové vyhodnocení. Její ultrazvuk+ jejich krev. Trvalo to dlouho, tak mi řekla, at jdu, že mi zavolá. Do půl hodiny volala, že ta krev je špatná, že tam hrozí preklamsie a naka růstová restrikce a naky ty průtoky a že to viděla i na ultrazvuku, ty průtoky. že to měřítko je teď díky tomu jejímu podrobnému ultrazvuku 1:307. Rozumím tomu ještě míň. A to je jako že na downa, nebo na preklamsii, nebo celkově? Vůbec nevím. Říkala mi, ať se tam v pondělní stavím, že by mi udělala ten test za 12.000. Což jsem tu teď pročítala, že je tu plno maminek, co jim to nic nevyhodnotilo kvůli fetální frakci, tak jim pak vrátili peníze. Jsem z toho taková ještě víc mimo, vůbec nevím, co si mám myslet. Jinak teda paní Frisovou můžu jen doporučit. Byla naprosto skvělá a tak vysvětleny a podrobný ultrazvuk jsem nikdy neměla. A napsala mi recept na Godasal ( na ředění krve) tak to od včera beru
@nikolna Ja jsem tento krevni test podstupovala. Riziko 1:500 na downa. Ja si platila PrenatalSafe a za tyden jsem mela vysledky. Krevni test je setrnejsi nez odber plodove vody. Byt vami jdu na tu krev. Drzim vam palecky💗
My tedy nosní kůstku měli, ale jedna hodnota mi vyšla hraniční. Krev dobrá... pokud se ten test za 12000 potvrdí a výsledek bude pozitivní, nakonec půjdete na odběr plodový vody. Já osobně bych ale ty peníze asi stejně dala, protože pořád to může vyjít negativně. A teď doufám, že si ten test nepletu a nedávám vám špatný info, ale myslím, že takhle to je. Každopádně - v klidu. Spoustě maminek vyšel screening nedobře a ve finále prcek zdravej.🙂 A paní Frisová je vážně skvělá, jen z ní jde malinko strach.:D
Ještě jsem zapomněla! Jak mi vyšla jedna hodnota hraniční - byl to taky nějakej průtok k srdíčku, dali mi možnost testu taky. Já tam nakonec nešla, protože krev vyšla dobře a můj gynekolog mi říkal, že to s tím průtokem bývá docela častý - třeba 30-40% těhotenství, ale že minimálně je z toho opravdu problém. A další ultrazvuky mi už vycházely v pohodě. Mají povinnost Vám to všechno oznámit, nabídnout alternativy a tak. Od paní Frisové jsem odcházela trochu v prdeli, pardon.:D Ale je to prostě důležitá věc, musí se to všechno říct, občas to zní strašidelně. Zkuste ten test a pak uvidíte, ve finále to vyjde třeba dobře a budete si moci oddychnout.🙂
@pampeliska1313 😂😂😂 ano ,taky jsem z ní měla strach. Já vím ,někdy je to i falešně pozitivní a stejně na AMC se musí . Já se jí právě chci vyhnout. No a někdy je to prý nevyhodnotitelne. Takže pak vyhozené prachy .
@pampeliska1313 v pondělí tam mám zase jet. Myslíte ten test za 12.000? Jo,já ho chci . Lepší než plodovka
@nikolna jako mně ho nabízeli a říkám - krev dobrá, kůstka dobrá, šíje dobrá, jen ten blbej průtok. Takže i když vlastně dobrý, tak mi ten test nabízeli taky. Ono asi i při sebemenším podezření to prostě radši nabídnou, navíc, když z ultrazvuku prostě těch 100% odhalení vad nejde.🙂 Ano, myslím ten. Jako vím, že jsem si říkala, že dvanáct litrů a pak stejně třeba plodovka... ale jo. Zaplatila bych to. Ale kdybych na to byla sama, neměla bych žádnou finanční rezervu a nic jinyho by nezbývalo, na plodovku jdu. Každopádně Vám přeju hodně štěstí!!!
No, pokud tomu dobře rozumím, tak všechny genetické vady vyšly nakonec negativní. Jen zvýšené riziko růstové restrikce a preeklampsie. Coz upřímně moc nechápu, co by chtěli zjišťovat z plodovky nebo z toho drahého krevního testu. Určitě bych se ještě informovala dál, co konkrétně od dalších vyšetření můžete čekat.
@nikolna ja byl nedavno na tom krevnim testu a nakonec dopadl dobre☺️ Pozitivni screening jeste nic neznamena..a porad je to bez rizika nez odber plodove vody..jen ta cena no☺️ Ja mela taky spatnou krev ..u me vysla riziko asi 1-250 ..
@nikolna doktorka Frisova je opravdu velmi pecliva. Nam vyslo riziko na downa 1:98 a sli jsme na Panoramu. Vysledky jsou do tydne vetsinou. Do emailu dostanes velmi podrobnou zpravu ze screeningu, kde budes mit vse popsano. Tak uvidis, jake jsou ta vysledna rizika. Tipuju, ze ti to posle jeste o vikendu, vetsinou to tak posila. Pokud nebudes necemu rozumet, tak se ptej. Myslim, ze to riziko se asi bude tykat nejspis downa a proto doporuceni na tu panoramu. Prasky na redeni krve budou proti te preeklampsii. Drzim palce at vsechno dobre dopadne.

@nikolna pozitivni screening jeste nic neznamena,ale kdyz to z krve nic neukaze,to bych asi sla na tu plodovku,chtela bych mit jistotu,down je silne postizeni u preeklampsie by te asi vice hlidali