Cysty choriodalního plexu 21.tt.

arcabela
21. srp 2021

Dobrý den, chtěla bych se zeptat, byla jsem na druhém screeningu a našli nám oboustranné cysty na choriodalním plexu. Jedna má 7mm a druhá je shluk tří malinkatých cyst. Jsem z toho hrozně špatná, na prvním screeningu se jim zdála menší nosní kůstka a byl šelest na srdci, poslali mě tedy ještě na jeden integrovaný test v 17 TT. Tam vše dopadlo v pořádku z krve vše vyloučeno, kůstka dorostla do normální velikosti a šelest zmizela. Výsledky z prvního screeningu: 1:6020. Velmi nízké. Test Negativní. Výsledky po integrovaném testu byly: riziko M. Down. 1:78000, riziko NTD 1:3800. Doktorka se mě snažila uklidnit, pozvala mě za 6 týdnů na kontrolní ultrazvuk a mezi dveřmi mi řekla, že mi garantuje že to do té doby zmizí. Ve zprávě je napsáno: Morfologické anomálie detekované v této fázi gravidity nenelezeny. Pouze cysty v choriodalních plexech oboustranně, vlevo solitarní cysta 7 mm, vpravo mnohačetné čističky, uzv CNS jinak zcela normální, bez VVV. Jedná se o pozotivitu pouze 1 minor markeru, nález považuji tč. za
.nevýznamný, indik. ale ko v čase. Holky potrebuji uklidnit, setkal se s tím někdo a zmizelo to do toho 26-7tz? U prvního tehu tohle neznám. Jako tohle celé těhotenství jsou co měsíc nervy. Už nemůžu. Řešila jsem na začátku špinění až do 17tt a teď tohle.

barmil
21. srp 2021

@arcabela je to běžný nález, dle specialisty z Motola se už nemá vůbec řešit, patří to k vývoji mozku, běžně to do další kontroly zmizí.
Moje druhé tehu bylo taky o nervy, porad jsem spinila, do toho mi dr nevěřila, že jsem poslední MS už vlastně neměla, pořád počítala špatně, i když UTz taky ukazoval větší dite. Takže 1.screen v nemocnici už nešel provést, protože jsem nebyla 12+6, ale 14+4, tak odebrala na triple, ty vyšly pozitivní, ale psali tam, že nejspíš falešné, protože je to zas odebráno pozdě a ze nemůžu mít pozitivní down i rozstep páteře. Tak gen konzultace, amnio jsem odmitla, čekání do 20tt, tam tyhle cysty, tak zas genetika. Naštěstí jsem se dostala k super doktorovi z Motola, udělal fakt detailní screening, včetně podrobné kontroly srdce a všeho, vse ukázal a vysvětlil, takže konečně mám někdo v 20tt řekl, že syn je zdravý a normálně se může narodit. Breceli jsme tam s manželem oba. Završilo se to tím, že mi pořád TP počítala dle te pseudo ms, takze jsem začala rodit 35+4, v porodnici kam jsme prijeli všichni vyděšení, že nemám ukončení 37tt,ze nemají dětskou jip, ještě mě chtěli posílat do krajské, než si to Dr spočítal podle té, co jsem věděla, že byla fakt poslední a zjistil, že rodim krasne v termínu.

ellissskaa
21. srp 2021

U dcery u 2.screeningu taky našli takovouhle cystičku a pro jistotu jsme šli myslím za 3-4týdny na kontrolu a už tam nic nebylo, samo se to nějak vstřebalo. Prý je to celkem běžné, jak tam všechno rychle roste, ale určitě je fajn, když to pohlídají v době, kdy je do té hlavičky ještě dobře vidět i přes utz.

arcabela
autor
21. srp 2021

@barmil Moc děkuji za úklidnění, to jste teda měli ještě větší adrenalin než my. Ale i tak je to hrůza, už jsem z toho hrozně unavená, každý měsíc něco a to jsem si říkala jak si tohle těhotenství užiju 🙂

barmil
21. srp 2021

@arcabela přesně, taky jsem si to chtěla užít, byla jsem těhotná po 10letech. A místo toho samý horor

arcabela
autor
21. srp 2021

@ellissskaa tak to jsem ráda, taky doufám že se vstřebají, mám trošku nervy že jsou na obouch stranách, kdyby tam byla aspoň jen jedna. Jinak nám všechno vyšlo v pořádku, ledviny, močový měchýř, žádný rozštěp patra ani páteře, nosní kůstka taky na výbornou, prostě nic jiného. Jsem těhotná po dvou letech od prvního porodu a takové komplikace to je děs. Starší dcera, ta byla naprosto ukázková jen porod byl dlouhý 21h 😅 a přirostla placenta. Tak teď si to vyžírám i s úrokama, že jsem byla první těhotenství vysmátá jak lečo.

ellissskaa
21. srp 2021

@arcabela u nás ve skupince je dokonce maminka, které tak u mimča těch cysticek našli i víc a museli s tím na nějaký speciálnější utz, ale prý taky všechno nakonec v pořádku. Ale chápu, tehdy jsem z toho taky byla nervózní.

hvezdicka09
21. srp 2021

@arcabela ahoj, taky jsme cystu měli, celkem velkou, řekli mi ze je to bezne a ze to zmizí, opravdu na další ko už tam nebyla.

veronka_123
22. srp 2021

Ahoj, taky mam zkusenost. Me dr. jeste hnala na utz ke specialistovi kde objevili k tomu i dvoucevni pupecnik takze mi doporucili odber plodove vody. Nastesti vse dopadlo zatim dobre, vadu miminku nenasli a za 2 tydny cysty zcela vymizeli - a to jich bylo vic. Nicmene termin mam za mesic tak doufam, ze bude vse v poradku a miminko zdrave 🙏

arcabela
autor
22. srp 2021

@hvezdicka09 Moc děkuji za úklidnění a hlavně koukám že v tom fakt nejsem sama, no uvidíme na kontrole. Ale snad to teda zmizí. ☺️

arcabela
autor
22. srp 2021

@veronka_123 děkuji za odpověď, nám právě nic jiného nezjistili jen tohle, jinak miminko odpovídá, pěkně roste. Pupečník je taky jak má být. Právě všechno jen ty cysty. Jsem z toho hrozně vylekáná protože u prvního těhotenství vůbec nic. Na plodovku mě právě vůbec neposílali, už to jednou vyloučili z krve a i ten jeden integrovaný test co jsem podstoupila navíc kvůli té nosní kůstce (ta tam sice byla, ale drobnější a doktorka si to chtěla ještě zkontrolovat) a šelesti dopadl dobře. Čekáme druhou holčičku a už teď mám prostě celé těhotenství pořád nějaký strach když jdu na kontrolu a to mě na žádnou plodovku ani neznali, to už si vůbec neumím představit.

veronka_123
22. srp 2021

@arcabela U me si toho pupecniku vsimli az na konsiliarnim utz na ktery jsem sla kvuli cystam. Jinak predtim ani na jednom screeningu, vsude videli 3 cevy. Z utz vsechny nejvaznejsi vady vyloucili ale stejne doporucili plodovku kvuli moznym vyvojovym vadam chromozomu, na ktere proste nestaci zadny test z krve - pro jistotu. Takze jsem to nakonec pro klid duse podstoupila a vsechno vyslo negativni 🙏 Ale stejne dokud miminko nebude na svete tak nebudu uplne klidna. Jinak z prvniho tehotenstvi toto taky neznam, proste jsem otehotnela a za 9 mesicu porodila bez jedineho stresu. 😕 Ale jinak jsem se jeste nestretla s tim, ze by ty cysty byly problem. Specialistka v Gennetu mi dokonce po odberu plodove vody rikala, ze ona by tento nalez ani neresila a ani mi o tom nerikala, ze je to uplne bezna vec, ale proste kdyz uz se neco najde tak clovek chce alespon nejaku jistotu a doporucit to musi. Jinak se zatim nase miminko jevi zcela zdrave a i navzdory 2 cevam vypada, ze bude vetsi a tezsi nez prvni syn 😀

arcabela
autor
4. říj 2021

Tak abych ukončila diskuzi pozitivní zprávou 😉 cystičky se vstřebaly, takže je vše v naprostém pořádku ☺️ ještě jednou všem děkuji za zprávy a úklidnění.

Těhotenský newsletter

Každý týden dostaneš nejdůležitější info do e-mailu

Zjisti víc o svém těhotenství: Těhotenství týden po týdnu. Neznáš týden těhotenství? Vypočítej si ho v Těhotenské kalkulačce.


Modrý koník ti poradí v každém trimestru.
Zjisti víc o prvním trimestru.
Zjisti víc o druhém trimestru.
Zjisti víc o třetím trimestru.
Jak se zjišťuje pohlaví dítěte?.
Důležitá jsou různá vyšetření v těhotenství.
Určitě tě nemine 3D ultrazvuk.
Nebo také screening v 1. trimestru.
Někdy se může objevit i streptokok v těhotenství.
Závažná pak je preeklampsie.

Nenašla jsi odpověď na svou otázku?Zeptej se ve fóru