Negativní prvotrimestrální screening, pozitivní integrovaný test. Měla jste riziko a vyšlo to dobře?

dailik
3. srp 2020

Ahoj holky,pročetla jsem už spoustu diskuzí,ale jsou mnohem starší.Tak si se ráda zeptala,jestli máte nékdo zkušenost s výsledky jako já a jak jste dopadly.
Vyšel mi negativní prvotr.screening,riziko na Downa 1:2995 a potom,co mi nabrali krev na tripple testy a spojili to v integrovaný test,tak mi riziko vyšlo 1:40!!Tak jsem z toho dost hotová.Mám jít ve čtvrtek ke genetičce,ale nevydržela jsem to a sama se objednala do Prahy do Profemy na Panoramu a na utz.Jedu tam dnes a vyšledky by měly být v pondělí.Měla jsem některá takové riziko a vyšlo to dobře?Stejne pořád víc věřím tomu prvotrimestrálnímu screeningu,někde ten integrovaný ani nedělají a holky jsou v klidu.
Moc děkuju za odpovědi!!!

sonnn
3. srp 2020

já měla taky tak (i skoro stejné hodnoty jako u tebe), doporučili mi na genetice odběr plodové vody, to jsem kvůli krvácení v prvním trimestru odmítla a zaplatila si Harmony test a ten vyšel dobře (i utz dobré) takže po konzultaci s genetikem už jsem dál neřešila (nyní mám týden do porodu)

mona91
3. srp 2020

@dailik triple test by se už neměl dělat je velmi často falešné pozitivní nahradil ho prave kombinovaný test který se dela při prvotrimestralnim screeningu. Mám okolo sebe asi 5 holek kterým doktor triple test udelal ještě si ho nechal zaplatit ze je to něco navíc něco extra a všechny ho měli pozitivní a všechny mají zdrave dítě.

dailik
autor
3. srp 2020

@sonnn
@mona91 Holky moc děkuju za podporu!Taky tomu pevně věřím,že je to falešně pozitivní.Ale červík pochybnosti ve mně přece jen hlodá.Taky jsem v prvním trimestru krvácela a dokonce i jednorázově ve 14.týdnu.Tak si říkám,že plodovka je u mně fakt riziko.Tak snad mi pomůže ten test Panorama.Je to taky DNA vyšetření z krve.

sonnn
3. srp 2020

držím palce ať je vše ok

vineta
3. srp 2020

@dailik Moje dr mi taky říkala, že od triple testů se upouští pro častou falešnou pozitivitu, nahrazuje se kombinovaným prvotrimestrálním screeningem- pokud ten vyšel dobře, byla bych vcelku v klidu. Já triple tedy ani neměla. Panorama je pak už další k pocitu větší jistoty, taky jsem jí absolvovala. Držím palce, ať to dobře dopadne
,

jajinahp
13. srp 2020

Dovoluji se přidat k diskuzi na téma Panaroma testu. V říjnu r. 2018 jsem ve svých 36,5 letech otěhotněla, doma již máme čerstvě osmiletého raubíře, moc si přál mít sourozence, tak jsme se i přes vyšší věkovou hranici rozhodli, že to zkusíme a buď se zadaří, nebo ne. V 1.trim. jsem si nechala udělat screening, ve kterém mi vyšlo riziko na Downa myslím 1:130 nebo tak nějak. Ultrazvuk byl podle mého gynekologa v pořádku, nic nenasvědčovalo ničemu špatnému (srdíčko, kůstka, vše normál). Všichni okolo mě uklidňovali, že ve vyšším věku vychází prvotrimestrální screeningy často falešně. Nicméně jsem byla objednána asi ve 14tt na konzultaci do Genetiky v Plzni. Nejprve jsem absolvovala podrobnější ultrazvuk, dle kterého doktor plod zhodnotil jako normální nález bez většího podezření na nějakou genetickou vadu. Vzhledem k věku a výsledkům prvotr.scr. mi dále navrhli Panorama test, který jako jediná v té době ještě hradila 211 (splnila jsem podmínku vyššího věku, nevím, jak je tomu ale dnes...) a nebo druhou možnost odběr plodové vody. Protože jsem se odběru strašně bála, svolila jsem tedy krevnímu odběru a nechala udělat Panorama test. Zhruba po týdnu mi z genetiky volali výsledky, bohužel takové, že z krve stále vychází vysoká pravděpodobnost DS. Vzhledem k tomu, že mám kamarádku v bioptické laboratoři a která věc konzultovala s kolegyní, která je v tomto oboru na místě, bylo mi řečeno, že dnešní panorama testy jsou již bohužel prakticky téměř srovnatelné s výsledky z plodové vody, takže jsme to již měli prakticky zpečetěné. Nemohla jsem tomu vůbec uvěřit, proč já? Jak se to mohlo stát, vždyť jsme oba s manželem zdravý, nikdo v naší ani manželovo rodině nemá žádné vývojové ani genetické vady... Byl to jak zlý sen. V každém případě mě po doporučení z genetiky stejně ke konci ledna 2019 neminul odběr plodové vody a na konci 15tt jsem ho absolvovala. Odběr předchozí výsledky jen potvrdil :(. Výsledky jsem měla ve čtvrtek, s doktorkou jsem se domluvila hned druhý den na vystavení zprávy a v pondělí jsem již nastupovala do FN v Plzni na přerušení těhotenství. Možná mě v tomto směru ne úplně každý pochopí, ale byli jsme s manželem oba rozhodnutí prakticky okamžitě již po sdělení výsledků z Panorama testu, že miminko s DS si nemůžeme dovolit, a to po všech směrech. Jsem přesvědčená, že bych zkazila život nejen nám, našemu zdravému synovi, ale i jemu. Někdo možná na to psychiku i srdce má, není to ale náš případ. V pondělí ráno jsem nastoupila do FN, v šest večer mi začali vyvolávat porod a kolem šesté ráno bylo po všem.
Nechci to tu detailně rozebírat, možná snad kdyby měl někdo tento zákrok podstoupit a chtěl se dozvědět něco více. Mohu ale s jistotou říci, že ten strach a obavy z toho, co se bude dít a vůbec i ty nervy, které předcházely zákroku, nestály za to. Buďto se s tím mé tělo popralo v rámci možností "snadněji", než bych čekala nebo jsem měla prostě štěstí. FN Plzeň mohu všude jen chválit a doporučit, a to jak chování lékařů a sester, tak celkově průběh zákroku. I co se týče odběru, nemohu vůbec říci, že by byl nějak strašný a to se hned na poprvé doktorovi nepovedl, protože mu jehla nic nenasála. Více mě bolel snad i ten odběr krve na Panoramu, každý holt máme jiný práh bolesti a také záleží na šikovnosti lékaře. Vím, že kdybych měla znovu otěhotnět, což už nyní neplánuji, tak bych odběr plodové vody podstoupila bez rozmýšlení rovnou.
Měsíc po všem mi přišly z genetiky výsledky pitvy plodu, který již jen potvrdil přítomnost DS. Tehdy jsem si, ač to bude znít divně, "oddychla", a ujistila jsem se, že jsme se rozhodli, dle našeho zdravého uvážení, správně. Jsem toho názoru, že každá věc se děje z nějakého důvodu a to, co se nám stalo, tak prostě mělo být. Můžeme být s manželem šťastní za zdravého syna, kterého máme. Všem ostatním přeji jen zdraví a aby nic takového ve svém životě nemuseli řešit... 🙂

dailik
autor
13. srp 2020

@jajinahp To mě moc mrzí,žes musela něco takového zažít.Jsi silná žena!A moc Ti přeju,že teď už jsi šťastná.

dailik
autor
13. srp 2020

Tak jen píšu,kdyby někdo četl moji diskuzi.Nakonec jsem si nechala udělat podrobný ultrazvuk u MUDr.Frisové v Profemě a nabrat Panorama test.Ultrazvuk dopadl dobře a test byl negativní!!Takže ze mě spadl kámen obav a plodovou vodu už mi paní doktorka ani moje obvodní nedoporučily.Jdu ještě na velký utz ve 22.týdnu,tak snad se jen potvrdí,že je vše ok.Děkuju všem za podporu.

kysloberga
25. srp 2020

@dailik Dobry den, minuly tyden jsem byla na prvotr. screeningu a vysel mi negativni. A doktorka mi nabidla,ze muzu jit jeste na integrovany test(porovnani screeningu a triple testu). A ja dost vaham.... Doktorka mi tvrdi,ze byva falesne pozitivni spise u starsich zen. A ze oni s tim maji nejlepsi zkusenosti. A ja nevim :( Nechci se pak zbytecne stresovat. Muzu se zeptat kolik je Vam let? Kdyz mate tuto spatnou zkusenost. Dekuji za odpoved 🙂

fandysek_1
25. srp 2020

@dailik díky za závěr. Mě vyšlo riziko Downa u tripple 1:190 a píšou tam, že vzhledem k věku to bylo očekávané. No uvidíme. Jdu na druhý screening a snad vše bude v pořádku.

kysloberga
25. srp 2020

@fandysek_1 A muzu se zeptat kolik je Vam let? Ja se prave bojim toho triple testu...

fandysek_1
25. srp 2020

@kysloberga 37 a první dvě děti 35 a 36 a nikdy nic nebylo. Krátce po porodu mi bude 38.

kysloberga
25. srp 2020

@fandysek_1 Aha,ja prave sestricce rikala,ze se bojim falesne pozitivity a ona mi rekla,ze to byva spise u starsich zen (mi je 29let)...

fandysek_1
25. srp 2020

@kysloberga tak to bych se fakt nebála.

kysloberga
25. srp 2020

@fandysek_1 Jenze ja mela na pocatku dost problemy,takze beru utrogestan(dnes teda uz koncim) a cetla jsem,ze i to muze zkreslit vysledky... Takze dost vaham,uz jsem si zazila dost stresu,dalsi uz nechci 😔

dailik
autor
26. srp 2020

@kysloberga Je mi 37 let a na podzim 38.Utrogestan opravdu muze zkreslit vysledek.A taky krvaceni v prvnim trimestru.To mi rekla geneticka.Taky mi rekla,ze nic nez plodova voda mi neda 100% jistotu.A taky,ze vetsinou se u pozitivnich vysledku vada nepotvrdi.Zkus se podivat na MUDr.Frisová-Profema.Ty tam treba vubec ten integrovany screening nenabizi.Jen prvotrimestral a ultrazvukx.A pak ten placeny test.Ja jsem do neho sla,protoze jsem na plodovku proste nechtela.A kdyz uz me ty vysledky tak vydesily,chtela jsem mit jistotu.Je to tezke rozhodnuti,ale dnes uz bych asi ten integrovany nechtela udelat.Bud hned plodovku kvuli veku nebo ten placeny.

dailik
autor
26. srp 2020

@fandysek_1 A to Ti ani nenabidli plodovku nebo nejake jine testy?Me hned hnali na genetiku a tak.A ve kterem jsi tydnu?

kysloberga
26. srp 2020

@dailik Jako 1.screening mi vysel uplne dobre,tak nevim proc zbytecne delat triple test,uz jsem si zazila dost stresu na zacatku a vic uz nechci. Spousta doktoru ten integrovany test vubec nedela. A nekteri doktori jen kdyz 1.screening vyjde blbe,ale moje doktorka to dela u vsech jako bezny postup :( Uz jsem temer rozhodla,ze odmitnu ten integrovany. A pockam si na ten 2.velky ultrazvuk kolem 20.tt 🙂

kysloberga
26. srp 2020

@dailik A odbery na triple test mi chce brat az v 18.tt a nez budou vysledky,tak uz stejne pujdu na 2.screening kolem 20.tt 🙂 Takze mi to neprijde moc logicke...

fandysek_1
26. srp 2020

@dailik mě vše vyšlo dobře hcg, papp a další ty testy. Tudíž to bylo věkem. Byla jsem odeslána na další utz a vybrala jsem si dr. Břešťáka je jednička v prenatální diagnostice. Tam udělal další screening a dle jejich výsledků negativní. Příští týden jdu na další screening ve 20.týdnu.

dailik
autor
16. bře 2021

Jen píšu pro ty,které by zajímalo,jak vše dopadlo.Mám krásného zdravého syna narozeného pár dnů před termínem.Třeba to některé z vás pomůže❤️

Těhotenský newsletter

Každý týden dostaneš nejdůležitější info do e-mailu

Zjisti víc o svém těhotenství: Těhotenství týden po týdnu. Neznáš týden těhotenství? Vypočítej si ho v Těhotenské kalkulačce.


Modrý koník ti poradí v každém trimestru.
Zjisti víc o prvním trimestru.
Zjisti víc o druhém trimestru.
Zjisti víc o třetím trimestru.
Jak se zjišťuje pohlaví dítěte?.
Důležitá jsou různá vyšetření v těhotenství.
Určitě tě nemine 3D ultrazvuk.
Nebo také screening v 1. trimestru.
Někdy se může objevit i streptokok v těhotenství.
Závažná pak je preeklampsie.

Nenašla jsi odpověď na svou otázku?Zeptej se ve fóru