Riziko Downa 1:520. Máte zkušenost s testem v 16. tt?

madamas
2. bře 2021

Ahoj holky. Dnes jsem si volala na výsledky krve z prvního screeningu a vyšlo mi toto riziko. Za týden mám jít na krev (test který jsme domluvili už na začátku těhu) v 16 TT. Pokud by vyšel opět špatně tak si zaplatím panorama test. Hodně ale čtu že ten test v 16 TT vychází často falešně pozitivně, proto mě napadlo jestli by nebyl lepší rovnou ten panorama test. Máte někdo zkušenost s testem v 16 TT v porovnání s prvním screeningem?

bezinka22
2. bře 2021

@madamas screening ti nevysel spatne, vysel ti negativne. Neni duvod jit na Panoramu. Klid.

emillyhk
2. bře 2021

No, nám vyšlo podobné riziko u Edwardsova syndromu. Na triple jsem nešla právě kvůli riziku falešné pozitivity. Panorama test jsme si udělat nechali čistě pro náš klid. Ono i hodně záleží, proč ti to vyšlo takhle, jestli něco z ultrazvuku, z odběru krve nebo kvůli věku (u mě to byl věk). Máme zdravého klučinu 😊

madamas
autor
2. bře 2021

@emillyhk na utz byla špatná viditelnost, miminko bylo špatně otočené a mělo ruce přes obličej-nebylo možné změřit kůstku. Nicméně můj gyn, který zároveň screening prováděl řekl, že směrodatná bude krev. Je mi 32 let a miminko je z ivf- nevím jestli i to se započítává ale sestra se by to při odběru ptala, krom váhy apod.

madamas
autor
2. bře 2021

@bezinka22 čeká mě ještě odběr v 16 TT a právě se bojím že ten výsledek bude horší . I když jsem ho připlácela a dle Dr. je prý přesnější. Co ale čtu tak hodně žen má s tímto testem špatnou zkušenost.

emillyhk
2. bře 2021

@madamas Asi takhle, pokud to není otázka peněz a stejně bys na panoramu šla, pokud by nevyšel triple, tak triple rovnou přeskoč...

goovana
2. bře 2021

@madamas co bych dala za 1:520 mě vyšlo 1:30 a v pondělí jdu na plodovku
A pokud vím 1:520 je negativni výsledek

madamas
autor
2. bře 2021

@emillyhk otázka peněz to není, jak říkáš tak bych na něj v případě horšího tripplu šla, to už máme rozhodnuté. Nechám si to ještě projít hlavou.

bezinka22
2. bře 2021

@madamas ja byla na tripplech jen v prvnim tehotenstvi (ve 40 letech, po IVF). 1. screening vysel 1:1500 a tripple mi hodil hodne podobny vysledek. Takze zadne dosetreni nebylo treba. Ted jsem znovu otehotnela a dokonce prirozene (ve 43 letech). 1.screening mi vysel hlavne kvuli veku spatne 1:98. Pri tomto riziku jsme sli do Panoramy. Jako dalsi moznost mi nabizeli geneticky ultrazvuk cca v 16.tt, coz si myslim, ze by mohla byt dobra moznost pro tebe, zvlast kdyz ultrazvuk byl nejasny. Tripple test je dotcen falesnou pozitivitou. Muze, ale dopadnout dobre. Byt tebou pockala bych na vysledek tripple a chtela ten podrobny ultrazvuk. Panoramu bych asi zatim nezvazovala. Pokud, ale penize nejsou problem a chces mit jistotu, pak na ni klidne jdi. Vysledky jsou za tyden a uklidni te. Platili jsme 12 tisic.

madamas
autor
2. bře 2021

@goovana Budu držet pěsti ať to dobře dopadne 🙏🍀 Já na plodovou určitě nechci. Pokud bude výsledek stejný nebo horší jdu na panorama test.

madamas
autor
2. bře 2021

@bezinka22 tak nějak je to zatím v plánu. Pokud bude tripple stejný nebo horší bude následovat panorama test, peníze problém nejsou, za tu jistotu jsme ochotni zaplatit.

emillyhk
2. bře 2021

@madamas Držím palce, aby bylo vše v pořádku ✊😊

nikishkaaaa
2. bře 2021

@madamas já jsem v podobné situaci riziko kvuli spatne krvi 1: 623, po podrobnejsim utz po nalezeni nosni kustky a spravnych prutoku snizeno na 1:9000, dnes jsem pro muj klid podstoupila Panorama test. Ja bych necekala a sla byt tebou na Panorama co nejdriv, vysledky trvaji 2-3 tydny a kdyby to nevyslo bohuzel dobre tak musis jeste na plodovou vodu a interupce mozna jen do 20tt. To je samozejme cerny scenar, ktety urcite nenastane, ale mi ani tripple test delat nebudou, pry je nespolehlivy, jsem rada, ze jsem sla na Panorama. Drzim pesti 🙂

pinkyy
2. bře 2021

Me tve riziko neprijde nak hrozny, pozitivni se bere mam dojem do 1:300, ty mas dvojnasobne lepsi vysledek.

madamas
autor
2. bře 2021

@pinkyy ano, Dr. říkal že hranice je 1:300, ale abychom měli ,,jistotu" tak musí být hodnota 1: 1000 a výše.

ema90
2. bře 2021

@nikishkaaaa Interupce rozhodne neni ze zdravotnich duvodu mozna jen do 20tt.
Uz jen logicky z toho duvodu, ze na druhy screening se chodi 21-23tt a prave po tomhle screeningu se u nekterych tehotenstvi odhali vazne vady a nasleduje ukonceni tehotenstvi.

Ale jinak souhlasim s tim, ze s testy neni na co cekat, kdyby pripadne byl potreba odber i plodove vody.

prezdivka
2. bře 2021

Na triple bych rozhodně nešla. Měla jsem riziko 1:45, takže harmony test. Kdyby vyšel blbě, šla bych na plodovku. Vyšel dobře.

nikishkaaaa
2. bře 2021

@ema90 tak to se za omyl omlouvam, nerada bych sirila famy 🙂

nikishkaaaa
2. bře 2021

@madamas presne tak mi to bylo receno, ze jsem v sede (hranicni zone)

fifinka2020
2. bře 2021

@nikishkaaaa Ale jak v sede.... vzdyt i s utz ti to hodilo 1: 9 000, a to uz je nad 1 000. A samotna krev neni zas tak vypovidajici, hodne tam hraje roli i vek, jestli jsi mela hematom, jak je krev naredena...

lentilkah
2. bře 2021

Zalezi, jestli se dela tripple test zvlast, nebo se provede tzv.integrace s vysledky prvotrimestralniho screeningu. To ma mnohem vetsi presnost.

milebr
2. bře 2021

@madamas Výsledek je negativní. Pozitivní je s hodnotou pod 1:300. Do tohoto výsledku se už započítává věk, krev, nosní kůstka atd. Výsledkem je jen určitá pravděpodobnost. Ano, na tripple testy také můžeš jít. Výsledky se pak mohou integrovat s výsledky prvotrimestrálního screeningu. Osobně bych na panoramatest nešla. Výsledek je opět jen pravděpodobnostní riziko stejně jako u čísla, které Ti vyšlo nyní... Já měla s dcerou 1:296, v současném těhu 1:9. V obou těhotenstvích jsem podstupovala odběr plodové vody a obě děti jsou zdravé. Tím netvrdím, že i vyšší hodnota nemusí znamenat něco jiného. Je to na zvážení každého - z čeho má větší strach a co ho víc uklidní. Držím pěsti. Věřím, že bude vše dobré! 🙂

nikishkaaaa
3. bře 2021

@fifinka2020 v šedé zóně jsem, až po započtení dalších soft markerů je screening negativní, to jsou včerejší slova genetičky 😉

Těhotenský newsletter

Každý týden dostaneš nejdůležitější info do e-mailu

Zjisti víc o svém těhotenství: Těhotenství týden po týdnu. Neznáš týden těhotenství? Vypočítej si ho v Těhotenské kalkulačce.


Modrý koník ti poradí v každém trimestru.
Zjisti víc o prvním trimestru.
Zjisti víc o druhém trimestru.
Zjisti víc o třetím trimestru.
Jak se zjišťuje pohlaví dítěte?.
Důležitá jsou různá vyšetření v těhotenství.
Určitě tě nemine 3D ultrazvuk.
Nebo také screening v 1. trimestru.
Někdy se může objevit i streptokok v těhotenství.
Závažná pak je preeklampsie.

Nenašla jsi odpověď na svou otázku?Zeptej se ve fóru