Reším dilema práce vs. neschopenka.

werun_vb
18. dub 2020

Ahoj holky,včera jsem poprvé byla u dr.a potvrdila mi,ze jsem v 6tt.
Celkove její pristup byl zvláštní a vlastně bych se nic nedozvedela,pokud bych se nezeptala,ale to asi není důležité.Co jsme spolu neprobiraly,je moje práce a jak se citim.Popravde bývám dost unavená,napr.uvarim a jsem vyrizena a musim si jit lehnout. Navic mi namerila tlak 158/119,tak zatim mam doma zkouset měřit a uvidi se.Neumim si predstavit,ze bych měla v praci stát na nohách 12-14hod.Pracuji v nákupním centru ve velkém obchode s oblečením,delam zástupce vedoucího,takze zodpovednost za zaměstnance,dohady se zákazníky skrz reklamace, bývám na kase, přijímám zboží-taham těžké krabice,zpracování zboží opět tahání krabic, predelavky prodejny,často fyzicky i psychicky náročná práce a nerada bych,aby mi vedoucí řekl,ze budu mit nějaké úlevy a ze mi ostatní budou tahat věci,sami toho maji dost.Vzhledem k věku-35let a první tehotenstvi jsem i dost opatrná.Zamestnavatel mi asi nema moc co jiného nabídnout,práce vsede aspon na chvíli u nás neexistuje.Takze otázka zní,jsem jen moc opatrná a mam zbytecne obavy?Nebo si myslíte,ze by se slo domluvit s dr i kdyz vlastně není zatim žádný závazný důvod k neschopence?

e7
18. dub 2020

@werun_vb zaměstnavatel vás buď musí přeřadit na jinou pozici, nebo vás nechat za 100%doma. Já jsem šla na neschopenku, jelikož si nedokážu představit jak se budu dohadovat se zamestnavatelem, že mi má dát 100% když pro mě nemá praci, když vždy všichni od nás šli na neschopenku a bez dohadů. A finančně mi přijde, že jsem si moc nepohoršila. Ty dva tři tisíce jsem stejně projezdila takže mám podstatě stejné peníze 😊

drep
18. dub 2020

@werun_vb k neschopence nevidím důvod, na úpravu pracovní doby máš ze zákona nárok, co se týče krabic, tak je jasně zákonem dané, kolik smí těhotná tahat jednorázově a kolik za směnu

werun_vb
autor
18. dub 2020

@e7 dekuji za názor,prave pro me by asi taky skrz nejaky dohadování byla ta neschopenka přijatelnější.

lida9
18. dub 2020

9 mesicu doma a pak jeste min dalsi 3 roky, ted mozna lakava myslenka se v tehu valet doma, ale za chvili to bude pekna otrava... normalne se nech preradit na lehci praci a uzivej si dokud to jde... neschopenku normalni doktor prodavacce fakt nevystavi, pokud nemas zdravotni duvod, coz nemas...

olga_
18. dub 2020

@werun_vb Byla bych teda opatrná skrz ten tlak, ten máš na těhotnou v takto nízkém stupni těhotenství takový, že by to bylo možná i na tu neschopenku, respektive můj doktor mě při takovém tlaku (ale v 3. trimestru) nechal hospitalizovat... Pro těhotnou je hraniční tlak 140/90. Ale jsi fakt v začátku, takže tam je to všechno, nebo nic.

werun_vb
autor
18. dub 2020

@olga_ tlak mívám běžne vyšší,včera teda extrémně,ale prisuzuji to hodne velké nervozite z kontroly 🙂Budu měřit dal doma a uvidím,dneska uz byl tlak mnohem lepší.

hezz17
18. dub 2020

Já už teda nevím, ale jak to tak čtu, tak každý práce je pro těhotnou asi psychicky a fyzicky náročná 🙄 jako odvolávat se na to že prodávám, a mám psychicky narovnou práci, to mi přijde uh fakt úsměvny (a ano, na brigádě jako prodavačka jsem byla, zkusila jsem si to). Když je ženská těhotná podruhy, a ma malý dítě, ktery denne x krát zvedá, nosi... to se nedá s tahanim krabic srovnat, a taky neřekne promiň, pochován te až za 9 měsíců.
O tom že jít na pn bez zdravotního důvodu je podvod.... se snad ani vyjadřovat nebudu. Brát sociální dávky za to, že se nechceš doh9dnout se zamestmavatelem, to je gól no.

e7
18. dub 2020

@hezz17 já bych na neschopence stejně skoncila, protože jsem krvácela ale co vám budu vyprávět...

zuzkasim
18. dub 2020

Já taky celkem zírám, co všechno je "riziková" práce. Ano, každá je v těhotenství extrémně unavená, zažila jsem si to 3x, přišla jsem z práce a úplně vytuhla. U toho posledního dokonce tak, že syn přímo vedle mě cvičil na flétnu a já spala, nechtěla jsem mu věřit, že už hrál, muž se mi smál. Tahat krabice - tak těžké samozřejmě ne, ale jinak, opravdu když má ženská už jednoho prcka doma, normálně ho zvedá, nosí nákupy atd. Těhotenství není nemoc a pokud nejsi nijak jinak nemocná, tak není důvod, aby doktorka nechávala ženskou doma. Navíc teda naše dr. do 12. týdne ani nevystavuje těhotenskou průkazku, to je plod při vývoji ještě tak rizikový, že těhotenství může dopadnout všelijak (zhruba 1/3 těhotenství končí právě do toho 12. týdne), takže ani nenechává doma.

meronym
18. dub 2020

@werun_vb Nechci se vas dotknout, ale mate proste normalni praci a tehotenstvi neni duvod zustat doma, neni-li zdravotni indikace.

letalnica
18. dub 2020

@werun_vb A nemáte teď náhodou zavřeno?

cikitkapb
18. dub 2020

@letalnica To bylo první, co mě napadlo. 😅

eithelwing
18. dub 2020

Pracovala jsem jako učitelka, v přípravném týdnu (poslední týden v srpnu) jsem byla asi v 9tt) a měla jsem na starosti učebnice, tj. nosit těžké bedny. A tak jsem se vykecala na záda a poprosila tělocvikáře, zda mi to odnesou, sama jsem nosila lehčí věci. 🙂
Po pár týdnech jsem to stejně vedení řekla. Vyšlo mi maximálně vstříc - neučila jsem hodiny navíc, natož tělocvik, nejezdila jsem na exkurze jako dozor. Pracovala jsem až do 8. měsíce, nastupovala jsem tu delší variantu na MD. Ale tedy nebyla jsem nijak riziková, jen běžné obtíže - bolest zad, nemožnost spát, funění, nevolnosti (naštěstí bez zvracení), únava (ta byla hlavně v 1. trimestru extrémní, spala jsem po příchodu z práce do večeře, a pak hned po večeři dál).
Ale jsem ráda, bylo to moc fajn. I děti, když odhalily, že jsem těhotná, byly strašně hodné.

Probrala bych to se šéfem, probrala s ním možnosti náplně práce - těžké krabice prostě netahej. Jasně, teď je neschopenka v pohodě, vycházky tě nejspíš v době epidemie neomezí, ale pak ti to bude třeba chybět? Mě by z toho kleplo. 🙂
A opravdu, při druhém těhotenství je to horší, doma dcera téměř tříletá, ze začátku jsem ji tedy běžně tahala, teď v 34tt už to nedávám. 🙂 Ale únavu holt musím překonat, dceru nezajímá, že chci spát. 🙂

Uvidíš, jak ten tlak. Pokud by obtíže s ním trvali déle, tak tě asi stejně šoupne doktorka na neschopenku.

alilali
18. dub 2020

Já dělala do 7 měsíce 14 ti hodinové směny. K přeřazení nebo ponechání doma za 100% není důvod.
https://aperio.cz/tehotna-zamestnankyne-a-zames...

Heled záleží na tobě, jak se cítíš 😉🙃 je únava a únava. Věk je taky věc a na jednu stranu něco se stane a budeš si vyčítat, že to nedopadlo protože ti tady ženské řekli, že to není na neschopenku? Je fakt, ze za čas bude lépe. Prvotní únava zmizí a budeš si říkat, tyjo mohla jsem ještě pracovat. Na druhou stranu proč nebýt doma a neužit si to? 🙂 Já jsem měla 26 u první dcery..líná nejsem. Práci jsem měla ráda, z důvodu chemikálií jsem nemohla dělat.. chodila bych jen na ráno na jiné směny a nechtěla jsem dělat s cizíma divnýma lidma😂A dělá to tam takhle každý. Fakt si člověk říká, nestojí to za to. Fakt ne. Doma si odpocines už i ještě si to a proč jako ne? Makas celý život proč nebýt doma. Jsou lidi co berou dávky půl života nebo celý a nikdo to neřeší, tak proč by jsi ty nemohla být doma 8-9 měsíců navíc 😉? Klidně buď. Odpočívej a užívej 🙂 přeji krásný porod 🙃

drep
Autor odpověď smazal
Zobraz
eviicka
23. dub 2020

Nejsem lékař, takže tlaku nerozumím, jinak souhlasím s ostatními, že na neschopenku fakt není důvod (možná jedině kvůli COVID). To že doktorka s tebou nic neprobírala je normál. Moje objednává na potvrzení těhotenství až na 9tt.
Já byla poprvé těhotná ve 36, počtvrté jsem teď ve necelých 40. Paradoxně mi 1. trimestru nedopadla ta těhotěnství, kdy jsem byla doma v klidu na mateřské. Za to když jsem pracovala, tak se mimi udrželo.

Těhotenský newsletter

Každý týden dostaneš nejdůležitější info do e-mailu

Zjisti víc o svém těhotenství: Těhotenství týden po týdnu. Neznáš týden těhotenství? Vypočítej si ho v Těhotenské kalkulačce.


Modrý koník ti poradí v každém trimestru.
Zjisti víc o prvním trimestru.
Zjisti víc o druhém trimestru.
Zjisti víc o třetím trimestru.
Jak se zjišťuje pohlaví dítěte?.
Důležitá jsou různá vyšetření v těhotenství.
Určitě tě nemine 3D ultrazvuk.
Nebo také screening v 1. trimestru.
Někdy se může objevit i streptokok v těhotenství.
Závažná pak je preeklampsie.

Nenašla jsi odpověď na svou otázku?Zeptej se ve fóru