Ryby - jaké mohu jíst v těhotenství?

wafina
31. kvě 2019

Ahoj, buď moc čtu nebo už mi z toho hrabe 🙂 To je furt toto nesmíte, tamto nesmíte. Ale nikde není psané co vlastně můžu jíst 🙂.
Jde mi teď hlavně o ryby. Čtu, že nesmím v těhu: žralok, mečoun, štika, pangasius, candát, bolen a král.makrela. Mimochodem candáta miluju a kupuju jej výlov z jezera v kazachstánu (proč že se nemůže? Vždyť není mořský 🙂)
Můžu: losos (ne z baltskeho more), tuňák (pouze konzerva 140 g týdně), sleď, makrela, kapr, pstruh, sumec, hejk, sardinky, herinci, krevety, garnáti, ančovičky... můžu dle netu 🙂)
A teď dotaz: můžu platýse, pražmu, mořského vlka, kambalu, mořského ďase, zavináče?
Jak jste na tom s rybama vy? Já už se bojím cokoli sežrat!!!! 🤣 Teď jsem měla jednu uzenou parenicu a zase prej špatně!

verusch
31. kvě 2019

Vseho s mirou 🙂

malinkaelinka
31. kvě 2019

Ono je dobré si taky přečíst, proč se to nemá a pak z toho odvodit, jestli se mě to týká nebo ne. Velké množství určitých ryb se nedoporučuje kvůli možnému výskytu těžkých kovů. Zblajzneš tu rybu celou a budeš se jí cpát denně? Asi ne... Parenica - ano potenciálně by mohla být riziková kvůli listerii nebo salmonele - pokud by byla z nepasterovaného mléka... Hele buď budeš úzkostlivě řešit každý sousto (a stejně můžeš něco chytit) nebo se na to vyprdneš, normálně se najíš a hotovo.

kkk612
31. kvě 2019

@wafina jediné, co bych si opravdu nedala, je sushi. Jinak když se jednou za čas dá něco z “nevhodných” potravin, tak je to jedno. Já si třeba občas dala i nějaký ten z “nevhodných” sýrů. Nějak neřeším, co je a co není vhodné. Řeším celou dobu jen to na co mám a nemám chuť, abych se vůbec najedla.

wafina
autor
31. kvě 2019

@malinkaelinka jo to prave resim, vysoky obsah rtuti apod. Jenže je docela vtipne, že všude je 90% článků, že hlavně mořské ryby jsou špatné, pak narazím u gynekologa na letáček, jak je důležité jíst v těhu hlavně mořské ryby 🙂, prostě je to někdy na palici. Nikdo asi nejí nic denně po kilech a vždycky si říkám, sakra tak jak to dělají ty baby např.v karibiku či středomoří :D Hlavně se divím jak jsem se mohla já narodit bez újmy, když máti neměla internet 🙂

olga_
31. kvě 2019

@wafina Vypni internet a v klidu se najez 😀.

cervickova
31. kvě 2019

Hele ja taky koukala jak zevl na to co se smí a co ne. Vajíčka na měkko, nepropečenej steak, parma šunku, hermelin, tuňáka dvakrát tejdně..... a víš ty co? Na všechno jsem se vyprdla a jim to, na co mám chuť! Naše babky tohle taky neřešily, ty byly kolikrát rády, že se vůbec najedly a taky lidstvo přežilo. 😊 Takže jak říká Olga - vypnout net a jít se najíst.

kac9
31. kvě 2019

Přesně :D vypni net a dej si na co máš chuť 🙂 všeho s mírou 🙂 ani v prvním těhotenství ani teď se nijak neomezuju! Jediný co, tak bych teda nezkoušela tatarák nebo sushi, to bych se bála, ale jinak jsem nic neřešila a jedla co mi po chuti přišlo 🙂 se synem jsem měla období, kdy jsem konzervu tuňáka měla denně, hermelin to samé... a je to krásný, zdravý kluk 🙂 Takže se hoď do klidu a fakt si dej co chceš 😁😊

ariadna12
31. kvě 2019

@wafina v tehotenstvi jsem ryby jedla obcas, nic se nema prehanet, ale nevynechavala jsem je.

lnk84
1. čer 2019

@wafina Na internetu jsem to neresila, ale doktor mi řekl, že nesmim alkohol a drogy a já si k tomu přidala ještě cigarety. On stres miminku taky škodí, tak to tolik nepoužívejte. Nesmí se nic přehánět, v rybách bývají různý škodliviny, proto není dobrý jíst tri denně..jezte hlavně na co máte chuť..

drep
1. čer 2019

Nešil😉 ryby se nesmí kvůli obsahu těžkých kovů, to bys musela být japonka a jíst je denně, aby to vadilo. Sýry můžeš všechny, pokud jsou pasterizované (takže i parenici z obchoďáku a hermelín), u nepasterizovańych je riziko listérie. A víš co? Já měla i to sushi i tu fakt nepasterizovanou parenici, vůbec mi to nedošlo, akorát jsem se pak zbytečně vyděsila (a listérii jsem nechytla, měla jsem dělaný i test). Pak mě v práci sepsula kolegyně, že jsem trhala borůvky a maliny u cesty, že to se taky v těhotenství nesmí. Ono těch poloprav o výživě (a sportu a chození do práce a lítání a nevimcoještě) v těhotenství se traduje tolik, že by z toho člověku muselo hrábnout. Například jsem četla jakýsi bizarndí doporučení (dokonce na stránce prý výživové poradkyně) o přijmu bílkovin a ta sebevědomě doporučovala takovou dávku, že to z normální stravy nejd epřijmout a byla by nutná nějaká proteinová fortifikace. Takže jsem dělala všechno, jedla všechno a nenechala se deptat 😉

misana155
11. čer 2019

@kac9 taky tedka jim tak 2 konzervy tunaka tydne, ale po tech diskuzich jsem,dostala strach a pritom mam jednu konzervu doma tak nevim jestli neotevrit radsi az dalsi tyden 😂

kac9
11. čer 2019

@misana155 Já, když byla chuť, tak jsem si je prostě dala 😁 teď o víkendu jsme byli s kamarádkou v Praze a riskla jsem i sushi 🙈😅

Těhotenský newsletter

Každý týden dostaneš nejdůležitější info do e-mailu

Zjisti víc o svém těhotenství: Těhotenství týden po týdnu. Neznáš týden těhotenství? Vypočítej si ho v Těhotenské kalkulačce.


Modrý koník ti poradí v každém trimestru.
Zjisti víc o prvním trimestru.
Zjisti víc o druhém trimestru.
Zjisti víc o třetím trimestru.
Jak se zjišťuje pohlaví dítěte?.
Důležitá jsou různá vyšetření v těhotenství.
Určitě tě nemine 3D ultrazvuk.
Nebo také screening v 1. trimestru.
Někdy se může objevit i streptokok v těhotenství.
Závažná pak je preeklampsie.

Nenašla jsi odpověď na svou otázku?Zeptej se ve fóru