Těhotenství a chemikálie. Může práce s nimi ovlivnit vývoj plodu?

pipiinka
30. pro 2020

Ahoj. Zjistila jsem těhotenství. Pracuji jako tiskar, tzn. barvy, laky, cistidla, redidla aj. Muže toto ovlivnit vývoj plodu? Případně kdy se po pozitivním testu objednat k dr.? Řešit toto s Dr ihned a nebo počkat až na UZ bude srdíčko?

mamikry
30. pro 2020

@pipiinka Takhle ze zacatku by to snad vliv mit nemuselo, ale v tehotenstvi bych se tomu radeji vyhnula. Pokud nekrvacite, nespinite a nemate velke bolesti, staci jit pozdeji. Doktor by ted stejne nic nevidel. Nejlepe pockat tyden po vynechani ms a pak zavolat do ordinace, sestricka si vas objedna sama na spravny tyden.

fandysek_1
30. pro 2020

@pipiinka v práci bych to nahlásila a nechala se přeřadit na začátku na jiné místo. Nemate podepsané nějaké papíry od bezpečáka a hodnocení rizik pro těhotné?

pipiinka
autor
30. pro 2020

@fandysek_1 ne. Jiné místo tam není. 😕

fandysek_1
30. pro 2020

@pipiinka v tom případě překážky na straně zaměstnavatele a budeš doma za jeho peníze. Záleží jak to máte nastavené v bezpečnostních listech a zda je to skutečně práce nevhodná pro těhotnou.

maaaadlaaaaa
30. pro 2020

@pipiinka Ředidla patří mezi těkavé látky a asi bych se tomu v těhotenství nevystavovala. Zkonzultuj s gynekologem, vím, že se dají pořídit speciální masky, které používají při malování a sprejovani atd., ale nevím teda jak dobře se v tom dýchá. Jinak jak se píše výše, měl by tě přiřadit na jinou práci nebo půjdeš na překážky.

barmil
30. pro 2020

@pipiinka spis řešit se závodním lékařem, on ví, do jaké kategorie prac místo spadá a zda je vhodné pro tehotne, nebo ne. Pokud není, musí Te preradit, nebo nechat doma za 100% platu.

amazonkajanik
30. pro 2020

@pipiinka vliv to mít může a ani se na to nemusí přijít. Mám uzavřený rozštěp horního patra,přišla jsem na to až v dospělosti,do té doby jsem myslela,že tu skviru na patře má každý (jako malá jsem tam zastrcila paratko a drželo). Po malém osobním průzkumu jsem zjistila,že za to mohou chemikálie,působící prvních 8týdnů vývoje. Mamka se mnou pracovala do 8měsíce v drubezarnach a kdo ví,s čím před 32lety přišla do styku. Jinak dle genetiky,nosičem vadného genu nejsem,což potvrdilo,že to nebylo genetické ...

pipiinka
autor
30. pro 2020

Dekuji všem. V pondělí do práce půjdu. A odpoledne si zavolám na gyndu co a jak.

verulevrtule
30. pro 2020

Těžko říct, já se v práci polila a hodně nadychala kyseliny mravenci, a potratila jsem, tak já bych raději už moc neriskovala

la_amanita
30. pro 2020

https://www.guard7.cz/po/prace-zakazane-tehotny... Tady máš odkaz, porovnej to s tvými prac. podmínkami. Pokud nevyhoví, tak nejprve ti zaměstnavatel zkusí najít jinou práci, pokud není, tak zůstaneš doma na překážkách ze strany zaměstnavatele, tj. za 100 % mzdy. Tedy žádná nemocenská, žádné omezení vycházkami.

vaaska
30. pro 2020

@pipiinka řešila jsem to samé, dělala jsem sítotisk. Že jsem těhotná jsem věděla od druhého týdne takže jsem dodělala zakázku, bylo to ještě asi 6 dní práce a šla jsem z dílny pryč. Naštěstí jsme byly se šéfkou domluvené že pak půjdu do kanclu. Ale sama víš jak to je, smrad po celým baráku, občas jsem musela jít na dílnu něco řešit, poradit. Na neschopenku jsem šla na konci 7 měsíce. Pokud by to ale nešlo, nedali by mi jinou práci, neriskovala bych to. To bych raději byla doma za houno hrušek a zavřená na neschopence. Nevím jaký barvy používáte ale minimálně ředidlo c 6000 je těkavej hnus kterýmu bych se obloukem vyhýbala.

pipiinka
autor
30. pro 2020

@vaaska vyrábíme modely a tisknu je. Takže barvy nereditelne vodou. Na konci směny se vše v redidlu myje. Taktéž různé barvy michane, přídavame tvrdila aj. Proste práce v tiskarne

vaaska
30. pro 2020

@pipiinka hele na to bych se asi vyprdla. S maskou se to celej den nedá. To zas chybí kyslík. Už podle r vět a s vět na plechovce to nejsou vitamíny. Co používáte? Jakou značku barev?

pipiinka
autor
30. pro 2020

@vaaska 🤔 nevím. Nikdy mne nenapadlo se podívat. Ale máme jich tam cca 100. Jsou to barvy na plast, sklo.

pipiinka
autor
30. pro 2020

@vaaska jsem teď hodně v ranem těhotenství. Takže asi 3 týdny budu chodit do práce, pak na gyndu potvrdit srdíčko a pokud vše bude Ok, půjdu na zákaz.

Těhotenský newsletter

Každý týden dostaneš nejdůležitější info do e-mailu

Zjisti víc o svém těhotenství: Těhotenství týden po týdnu. Neznáš týden těhotenství? Vypočítej si ho v Těhotenské kalkulačce.


Modrý koník ti poradí v každém trimestru.
Zjisti víc o prvním trimestru.
Zjisti víc o druhém trimestru.
Zjisti víc o třetím trimestru.
Jak se zjišťuje pohlaví dítěte?.
Důležitá jsou různá vyšetření v těhotenství.
Určitě tě nemine 3D ultrazvuk.
Nebo také screening v 1. trimestru.
Někdy se může objevit i streptokok v těhotenství.
Závažná pak je preeklampsie.

Nenašla jsi odpověď na svou otázku?Zeptej se ve fóru