icon

Těhotenství a nástup staršího dítěte do školky. Co byste doporučily?

31. pro 2019

Hezký poslední den roku všem 🙂 Chtěla bych slyšet vaše názory, omlouvám se za anonym, ale vážně potřebuju, aby to zatím nikdo nevěděl, je to čerstvé. Synovi budou za pár dní tři roky a za měsíc má nastoupit do státní školky, do konce školního roku jen na zvykací docházku - cca 2 dopoledne v týdnu. Od září pak bylo v plánu, že bude chodit už více a já nastoupím pravděpodobně do práce. Druhé dítě si strašně moc přejeme, ale po peripetiích, které nás v poslední době potkaly (nešlo to dlouho, pak potrat atd.), jsem netušila, že se opět zadaří a to takhle rychle. Nechci nic zakřiknout, z vlastní zkušenosti vím, že zvlášť v prvním trimestru není vůbec nic jisté, ale přemýšlím, zda je dobrý nápad syna do školky dávat. Na jednu stranu vše je dohodnuto s vedením MŠ, syna už na to dlouho připravujeme a počítá s tím, ale trochu se bojím všech těch nemocí, které bude tahat ze školky (všichni mě tím straší),ať už teď pro mě jako pro těhotnou to není asi ideální, tak pak hlavně pro novorozence.Termín bych měla asi někdy v září, což teda syn měl původně nastupovat po prázdninách na řádnější docházku.. Porod, šestinedělí a školka.. Nevím nevím.. Ale zase synovi v září už bude 3,5, nechci, aby se s námi doma otravoval, ale zase nevím, jak bude školku dávat (je to takový tip, že nejradši je se mnou a s tatínkem, děti nijak zvlášť zatím nepotřebuje, je to spíš stydlín, ale přijde mi, že doma už se často nudí).
Co si o tom myslíte? Dávat/ nedávat? Počkat třeba aspoň do prvního screeningu a oddálit nástup třeba na březen nebo oddálit nástup naopak zas pak v tom září (po šestinedělí) a teď ho tam dát?Zas sotva se syn adaptuje, zase ho tam několik měsícu nedat.. (prázdniny a šestinedělí).. Nebo to vůbec neřešit? Nebo si držet místo a dát ho tam třeba až ve čtyřech letech? Vůbec nevím..
V současné době není s místy v této školce zásadní problém, ale zase to tak nemusí být i za rok a když už máme vše vyřízeno a místo jisté.. Prosím o názor a omlouvám se za slohovku 🙂 Děkuji a krásný nový rok!

Strana
z2
puhelin
1. led 2020

Jde o to, ze ten starsi muze na malickeho zarlit.

kajalka
1. led 2020

@kikca88 A to fakt svádí na mamku a na školku?! 😳 Já do školky nechodila nikdy a nejsem žádnej asociál, kamarády si umím najít i bez školky..

autor
1. led 2020

@puhelin To chapu, to je mozne..Proto vse budeme prizpusobovat aktualnim potrebam nas vsech dle aktualni situace.A dve dopoledne mi prijdou jako dobry kompromis..ovsem..uvidime🙂Dekuju!

ckei
1. led 2020

Určitě. Stáhnout se dá kdykoli. Ale proč to nezkusit, když jsou pro to vlastně ideální podmínky. Držím pěsti, ať vše dobře dopadne a plány vyjdou ve všech směrech skvěle.

rnika
1. led 2020

@kikca88 Tak já šla do školky vlastně v 6letech ...( jsem ZÁŘIJOVÁ... ) A rozhodně to jako újmu nepociťuju, v tom hraje hodně roli i povaha. Já to mám právě hozené jinak a starší dva šli do školky prvně teď v Září, nejstarší na povinný rok ( protože jsou oba pozdimní tak vlastně v pěti a v šesti... a rozhodně neměli problém se zač¨lenit, do školky s těšili a neřešili jsme zas nějkaé problémy se zvykáním a pod)

urtica
1. led 2020

Tohle se bude lišit případ od případu - můžu napsat , jak to bylo u nás - máme děti se stejným věkovým rozmezím. Termín jsem měla v lednu, dcera od října (ještě v době těhotenství) byla ve školce. Hodně bych vycházela z toho, jak syn bude/nebude chtít - dcera si o školku řekla sama, když viděla, že jiné děti tam chodí - pokud by ale chtěl zůstat doma, tím spíš , že budete mít čerstvé miminko, nechala bych. Jinak...co se týká zdravotních důvodů, nechala jsem ji doma po narození miminka po dobu sedmi týdnů - ale já rodila uprostřed zimy, takže chřipková sezóna v plném proudu. K nemocnosti...dcera je nemocná hodně, v podstatě je víc nemocná než zdravá, přesto syn (plně kojený) poprvé onemocněl v 10 měsících, do té doby ani rýmička.

flowerkacrochet
1. led 2020

@kikca88 dcera si našla kamarádky hned po pár týdnech 😂 máme školku jednotřídku kde je málo dětí.

flowerkacrochet
1. led 2020

Ato je povahou po mě stydlivá a stejně si kamarádky našla ;)

alcar
1. led 2020

Ja bych to nechala tak, jak to mas v planu. Dat do skolky uz ted. At si zvykne jeste nez se narodi druhe dite (nebo pujdes do prace). Nemoci bych se nebala. Moje dcera treba moc nemocna nebyva, ani ze zacatku ne. A to ja jsem ji dala do skolky rovnou na cely den a cely tyden a za tyden se ji narodili brachove dvojcata. Sice byli jeste dva mesice v nemocnici kvuli nedonosenosti, ale dcera normalne do skolky chodila a chodila i po prichodu brasku domu. Kluci i dcera tu situaci vsichni ustali (po fyzicke i psychicke strance). Dokonce si myslim, ze pro dceru byla lepsi ta skolka, nez kdyby byla doma. Nemela jsem cas na sebe, natoz tak na ni. Na kluky zadnou vetsi nemoc nikdy neprenesla. A to kluci chytli v roce a pul nestovice, ale ne od ni.

kikca88
1. led 2020

@flowerkacrochet tak to má štěstí nebo je to možná tím, že je holka🙂

flowerkacrochet
1. led 2020

@kikca88 u nás ve školce jsou kamarádi všichni se všemi jak je jich tam málo🙂
I proto dojíždíme do vedlejší vesnice a ne do naší mega školky ve vesnici kde je věčně spálová angína, vši atd atd

kikca88
1. led 2020

@flowerkacrochet tak to je super🙂

maggiele
1. led 2020

Ahojky, mam pocit,ze jsem to psala ja🙂 Mam taky doma cerstveho 3letaka a v lednu by mel nastoupit do MS, je to stydlin,introvert,ale velky klidas a pohodar. A ja mam v srpnu termin. Plan mam takovy,ze MS vylozene vyuziju na to,aby se maly zabavil a ja mela cas na miminko. Takze od ledna pujde na zvykacku a chci docilit toho,aby byl v MS na dopoledne, takze kazdy den do obeda a to klidne i rok timto stylem. Az se mimi narodi tak si da od MS pauzu zari-prosinec, kvuli nemocem a take proto,aby se sblizil se sourozencem a od ledna pujde do MS nanovo,to uz bude mit 4 roky tak uz to zase bude snaset o neco lepe a ja budu mit dopoledne cas na mladsi. To je muj plan, jaka bude realita,to je otazka.. Tak drzim palce🌸

autor
1. led 2020

@urtica Diky moc.Presne tak, rozhodla jsem se, ze syna dam za ten mesic a uvidim, jak se mu tam bude libit a kdyz to nepujde, zustane s nami pak doma.

autor
1. led 2020

@maggiele Jee tak to je super❤ Drzim vam palce, at vse vyjde, jak ma, a co nejlepe pro vsechny.Jak uz jsem psala vyse, rozhodla jsem se, ze syna od unora na tu zvykacku taky dam a pak se uvidi, jak se vse bude vyvijet, jak se mu tam bude libit, jak na tom bude s nemocnosti, jak prijme mimco..Kdyz nezapomeneme, muzeme si pozdeji napsat, jaka je realita😁

maggiele
Autor odpověď smazal
maggiele
1. led 2020

Dobry napad, muzeme🙂, verim,ze ti bude dobre at uz to dopadne tak ci tak. Pokud chces, pridej si me do oblibenych, ja nemuzu kdyz jsi anonym😉

bluee
1. led 2020

Dcerka začala chodit od září (ve 2 letech) a miminko čekáme v únoru. Za nás nejlepší rozhodnutí. Dcerka školku miluje, pořád se pta kdy půjde, dělá pokroky hodně se rozmluvila, je samostatnější a jde vidět jak na ni působí dětský kolektiv. Měli jsme v plánu ji dávat jen 3x týdně a brát ji po obědě, ale učitelky nám to nedoporucily , že by si nezvykla, takže jsme to zkusili celý týden. Cca. po měsíci jsme ji tam nechali i spinkat krásně se adaptovala a někdy ze školky ani jít nechce. Semnou by si to doma moc neužila a když už třeba tři dny nejde hrozně se nudí. Necítím se dobře, nemůžu už moc chodit, dlouho stát a když dělám něco delší dobu, tak mě bolí břicho a tvrdne, takže jsem ráda že si odpocinu. Co se týče nemocí , tak občas přijde s rýmou nebo kašlem, ale jinak nic zásadního. Musím zaklepat na mě to neleze. Uvidím jak to bude před porodem, kdyby bylo nějak moc nemocí , tak ji nechám doma. Já bych to zkusila pokud to nepůjde vždycky může být doma.

Strana
z2